Soppstek med aubergine og kikerter

Hvis du får gjester som er vegetarianere, eller ønsker å servere et kjøttfritt julemåltid, kan denne nydelige soppsteken være et godt alternativ til kjøttet.

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Erstatt ribba med en skikkelig god soppstek!

Har du lyst til å spise vegetarisk eller vegansk til jul? Erstatt ribba med en skikkelig god soppstek!

Denne soppsteken er laget med kikerter, aubergine, linfrø og valnøtter og resultatet er en saftig og smakfull stek som er perfekt å sette fram som en del av et vegetarisk koldtbord, eller som et kjøttfritt alternativ hvis du får gjester på julaften som er veganere / vegetarianere.

Den blir nesten bedre av å lages dagen før for så å varmes opp slik at den kan serveres lun, så her er det ingen grunn til å stresse på julaften. Hvis dere er så heldig å få igjen litt rester, kan dere glede dere til dagen derpå med nøttestek på et stykke godt rugbrød, gjerne toppet med sylteagurk eller syltet rødløk.

Bilde 23.10.2019, 11 30 23.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram sopp, feks aromasopp
olivenolje til steking
300 gram aubergine
1 purre
1 bunt persille
2 ss linfrø
2 dl kokende vann
250 gram kokte kikerter
100 gram valnøtter
2 ss tørket basilikum
4 ss kikertmel eller hvetemel
kvernet pepper
havsalt

Slik gjør du:
Varm opp olje i en stor panne. Skjær purre i tynne skiver. Ha purren i den varme pannen og stek til purren er blitt brun. Kutt opp soppen (behold gjerne 5-6 sopp til pynt) og aubergine i små terninger og tilsett i pannen. Hakk persille og ha det i pannen. Stek ingrediensene på relativt høy varme mens du rører regelmessig slik at det ikke brenner seg. La grønnsakene steke i ca 10 minutter til de er gjennomstekt.

Hell linfrø i en liten bolle og dekk til med 2 dl kokende vann. La frøene trekke i ca 10 minutter.

Hell de stekte grønnsakene i en foodprocessor med de myke linfrøene og vannet du har brukt til å bløtlegge frøene. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Tilsett kokte kikerter og tørket basilikum. Tilsett også godt med pepper og litt salt (etter smak). Puls et par ganger. Hakk valnøttene helt fint i en minihakker ved siden av. Tilsett i foodprosessoren sammen med kikertmelet. Puls et par ganger.

Ha nå massen over i en brødform som du har smurt med olivenolje. Fordel den jevnt i formen med en deigskrape.

La så steken hvile på kjøkkenbordet mens du forvarmer ovnen til 180 grader varmluft.

Stek soppsteken i ovnen i ca. 45-55 minutter. Steken får den beste konsistensen ved å bli laget, bakt og oppbevart i kjøleskapet en dag eller flere dager i forveien. Så varmer du bare opp før servering. På denne måten blir skivene fine og sammenhengende.

Ved servering: Skjær forsiktig langs kanten av brødformen, snu brødformen opp ned over retten som den skal serveres på. Helt til slutt kan du så skjære de siste ekstra soppene i skiver før du steker dem i en varm panne.

Topp den lune steken med nystekt sopp og server.


Denne saken er publisert på Plusstid.no