Bakt ost med sprø müslikjeks

20 minutter i ovnen forvandler en helt vanlig brie til et festmåltid!

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Som en del av et koldbord eller som en nydelig avslutning på en grønn julemeny anbefaler vi bakt brie med sprø muslikjeks.

Det er nesten magisk hvilken imponerende og god rett dette blir bare ved å smelte osten i ovnen før den serveres. Servert med et sprøtt og godt müslibrød, noen gode nøtter og kanskje litt honning skal det nemlig godt gjøres å lage noe bedre på kortere tid. 

Her har vi laget muslibrødet selv, det blir utrolig godt og er langt rimeligere enn å kjøpe lignende varianter. Har du ikke tid til å bake, er det masse gode lignende kjeks å få kjøpt. 

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

Bruk den osten du liker best, både brie og camembert funker utmerket!

For å lage hjemmelagde müslikjeks trenger du;
2,5 dl melk
2,5 dl vann
50 gram fersk gjær (evt tørrgjær)
2 ss solsikkeolje
175 gram hvetemel
175 gram sammalt hvete
100 gram sammalt rugmel
50 gram havregryn
250 gram med nøtter og tørket frukt
1 ts salt

Til servering:
brie eller camembert
valnøtter, hasselnøtter
evt honning

Slik lager du müslikjeks:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut.

Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter.

Ha deigen over i smurte brødformer. Jeg bruker to små former eller en stor brødform til denne oppskriften.

Sett ovnen på 210 grader og la brødet etterheve ca 30 min mens ovnen blir varm. Stekes ca 40-45 minutter midt i ovnen før det avkjøles på rist. Når brødet er avkjølt (du kan fint bake brødet dagen før) skjærer du brødet i så tynne skiver som du klarer. Del så hver skive i to før du legger dem utover på en bakepapirkledd bakeplate. Til slutt ringler du over litt olivenolje og havsalt.

Stek så i ovnen på 130 grader i 40 – 50 minutter. Hvis du da ikke synes de er sprø nok, kan du tørke kjeksene videre på 100 grader varmluft til de er perfekt.

Slik lager du bakt ost:
Sett ovnen på 200 over- og undervarme. Ta ut osten av pakningen og legg den på et stekebrett med bakepapir. Sett den i ovnen og la den stå der i ca 20 minutter.

Server med sprø kjeks, noen gode nøtter og kanskje litt honning.

Denne saken er publisert på Plusstid.no