Brødrester

Nordmenn kaster svimlende 170 000 brød hver eneste dag. Her får du tips til hvordan du kan bidra til å redusere det tallet.

Skjær opp brødet i skiver hvis du skal fryse det. Da kan du bare ta opp det du trenger, og unngår dermed svinn.

Skjær opp brødet i skiver hvis du skal fryse det. Da kan du bare ta opp det du trenger, og unngår dermed svinn.

Brød er det vi kaster mest her i Norge så her er det mye å hente på å være bevisst. Rester av brød er nemlig et perfekt utgangspunkt for blant annet hjemmelagde krutonger, brødrasp, brødpudding, arme riddere eller bruschetta.

Noe av det enkleste du kan bruke tørt brød til, er hjemmelagde krutonger og brødrasp. Eller hvorfor ikke lage begge deler når du først er i gang? Den ferdige brødraspen kan brukes til å lage hjemmelagde fiskepinner, fiskegrateng eller rett og slett stekes i pannen med litt smør og sukker, hvis du har lyst på tilslørte bondepiker til dessert.

Hjemmelagde krutonger smaker ikke bare nydelig i blant annet supper og salater, det er også en genial måte å bruke opp tørt brød.

Hjemmelagde krutonger smaker ikke bare nydelig i blant annet supper og salater, det er også en genial måte å bruke opp tørt brød.

Hjemmelaget brødrasp smaker veldig mye bedre enn den du kjøper på butikken, og kan brukes til alt fra panert fisk til tilslørte bondepiker.

Hjemmelaget brødrasp smaker veldig mye bedre enn den du kjøper på butikken, og kan brukes til alt fra panert fisk til tilslørte bondepiker.

Kjøp deg et koselig glass eller en fin beholder som du kan ha på benken. Hvis du lar den bli stående der kan den minne deg på at brødskalker og tørt brød kan forvandles til brødrasp med svært enkle grep.

Kjøp deg et koselig glass eller en fin beholder som du kan ha på benken. Hvis du lar den bli stående der kan den minne deg på at brødskalker og tørt brød kan forvandles til brødrasp med svært enkle grep.

Du trenger:
brødrester

olivenolje + havsalt

Slik gjør du:

Sett ovnen på 170-180 grader.

Del opp brødet i små firkanter. Legg det på en bakepapirkledd stekeplate. Ringle over olivenolje og litt havsalt om du ønsker det. Stek brødet midt i oven i ca 20-30 minutter, til det tørre brødet er blitt til gyldne kurtonger.

Hvis det da ikke er sprøtt nok kan du sette ovnen på varmluft og riste det videre på 90-100 grader til brødet er helt sprøtt. Avkjøl brødskivene på rist.

Hvis du vil lage brødraps av kurtongene kjører du de i helt fint i en foodprocessor.

Ha kurtongene eller brødraspen over i et tett glass

Denne saken er publisert på Plusstid.no