Pølsegrateng

Grateng til middag er veldig populært her i huset. Noe av det jeg liker best med gratenger er at de kan gjøres klar i forkant. Om det "koker" litt i huset om ettermiddagen er det godt med en middag som gjør seg selv i ovnen. Gratenger er perfekt om du vil bruke opp rester av fisk, pølser, melk, ost, grønnsaker og tørt brød. Den kan fylles med det dere liker, eller hva dere har i kjøleskapet. I dag lager vi grateng med pølserester, og serverer den med nypoteter og revet gulrot. En skikkelig hverdagsfavoritt!

IMG_8950.jpg

Dette trenger du:
Ca 6-8 grillpølser (du kan også bruke middagspølser)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
1 ss dijonsennep
100 gram revet ost, parmesan eller cheddar
salt og pepper
0,5 ts revet muskattnøtt
3 egg
ca 50 gram strøkavring

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Tilsett melken gradvis. Kok opp. Nå har du en tykk hvit saus som du lar småkoke under omrøring i 3 -5 minutter. Tilsett salt, pepper, muskatt, dijon, og halvparten av osten. Avkjøl litt. Pisk inn eggene.

Bland inn pølsene i sausen og ha over i en ildfast form. Strø over resten av osten og strøkavringen. Stekes i ca 35 minutter.

Gratengen kan serveres med kokte poteter eller pasta. Raspede gulrøtter eller en grønn salat er også godt ved siden av.

Tips: Jeg pleier å lage strøkavring av tørt brød, da rister jeg det først tørt i ovnen (180 grader i ca 15 min), før jeg kjører det helt fint i en foodprocessor. Les mer om brødrester her.