Grønn vårsmoothie

Endelig føles det som om våren er på vei! Nå har vi lyst på noe grønt, friskt og sunt. Noe som forsterker den herlige vårfølelsen som de lengre dagene, snøsmeltingen og ikke minst solen gir oss.

IMG_4107.jpg

Du trenger:
En liten bit renset ingefær
2 håndfuller med babyspinat
1 grønt eple
1 frossen banan
2 dl appelsin- eller eplejuice
litt sitronsaft
gjerne noen isbiter

Slik gjør du det:
Rens og finhakk eller riv ingefæren, ha den oppi blenderen sammen med babyspinaten, eple og agurk som du har delt i mindre biter, noen isbiter, sitronsaft og eplejuice. Kjør alt sammen til du har en fin konsistens.

Blomkål – og brokkolisuppe med sprøstekt spekeskinke

En sunn og smaksrik suppe som blir akkurat like god om du bruker frosne grønnsaker.

Blomkål- og brokkolisuppe er en nydelig hverdagsmiddag for både store og små. Foto: Familiematblogg

Blomkål- og brokkolisuppe er en nydelig hverdagsmiddag for både store og små. Foto: Familiematblogg

Når vi er utenfor sesong og grønnsakene i butikken ser litt vasne ut er det genialt å ha frossen brokkoli og blomkål i fryseren. Grønnsakene tilberedes direkte i frossen tilstand, noe som gjør at du lager denne suppa på 20 minutter. 

Server suppen med sprøstekt spekeskinke, persille, krutonger, en klatt rømme og nyt!

Dette trenger du for å lage en sunn og smaksrik blomkål – og brokkolisuppe! Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en sunn og smaksrik blomkål – og brokkolisuppe! Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1/2 blomkål, i biter
1 brokkoli, i biter
1 fedd hvitløk
1 gul løk, finhakket
2-3 cm ingefær, revet
50 gram smør
1 liter grønnsaksbuljong (evt 1 liter vann + 2 terninger)
1 dl fløte
3 ss creme fraiche
litt sitron
4 skiver spekeskinke
finhakket persille
rømme
evt krutonger

Slik gjør du:
Ha smøret i kjelen og tilsett løk, hvitløk og ingefær. Krydre med litt salt og pepper. Rør rundt og la det steke til løken begynner å bli blank. Tilsett vann, buljongterninger, brokkoli og blomkål. Legg på lokk og la det koke i ca 15 minutter. 

Sjekk at grønnsakene er møre før du skrur av platen og finner frem stavmikseren. Bruk stavmikseren og bland suppen til den blir helt jevn. Sett den så på platen igjen. Rør inn fløte og creme fraiche og la suppen stå og småputre mens du gjør klar toppingen.

Sprøstek spekeskinken i litt olje eller smør. La den renne av på litt kjøkkenpapir før du benytter det som garnityr i suppen.

Før servering smaker du til suppen med sitron, salt og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no


Vafler med surdeig

Disse vaflene er laget med surdeig i røra noe som gir skikkelig sprø vafler med en helt særegen, nydelig smak. Gi det et forsøk, du kommer ikke til å angre!

Er det egentlig noe som slår nystekte vafler? Ja, nystekte vafler med surdeig i røra! Foto: Familiematblogg

Er det egentlig noe som slår nystekte vafler? Ja, nystekte vafler med surdeig i røra! Foto: Familiematblogg

Når du tilsetter surdeig i vaffelrøra smaker det litt som om du bruker kefir i røra, og resultatet er virkelig gode vafler som smaker nydelig med smør og brunost, bær og rømme. Du kan også droppe sukkeret i røra og spise dem med ost og skinke.

Surdeigsvafler tar litt lengre tid å lage enn vanlige vafler da vaffelrøren trenger en natt i kjøleskapet før vaflene kan stekes, men med litt planlegging kan dere kose dere med nydelige vafler til frokost eller sende med barna i matpakken neste dag.

«Nam, dette er de beste vaflene jeg har smakt», uttalte Anna da hun hjalp til med stekingen av disse vaflene, og jeg lurer på om jeg kan si meg enig. Foto: Familiematblogg

«Nam, dette er de beste vaflene jeg har smakt», uttalte Anna da hun hjalp til med stekingen av disse vaflene, og jeg lurer på om jeg kan si meg enig. Foto: Familiematblogg

Til ca 15 vafler trenger du:
5 dl hvetemel
2 dl havregryn
1,5 - 2,5 dl vann
3 ss Idun surdeigsstarter
3 egg
4 ss rørsukker
2 ts kardemomme
1 ts bakepulver
4 ss smør

Slik gjør du:
Kvelden før blander du sammen mel, havregryn, vann og surdeigsstarter. Dekk bollen med plast og la røren surdeigen jobbe i 8-24 timer. Jo lenger du lar røren stå, jo surere blir smaken.

Når du er klar for vafler blander du i resten av ingrediensene, til slutt det smeltede smøret.

Stek så vaflene på vanlig måte.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Fish'n chips

Denne klassikeren har vært britenes livsrett i en årrekke. Men du trenger ikke dra til England for å få skikkelig god fish’n chips. Det kan du enkelt lage hjemme!

Frityrstekt fisk og poteter med remulade er kosemat på sitt aller beste! Foto: Familiematblogg

Frityrstekt fisk og poteter med remulade er kosemat på sitt aller beste! Foto: Familiematblogg

Fish’n chips er frityrstekt fisk og poteter som først er dyppet i frityrrøre før de friteres i varm frityrolje. Fisken serveres med en hjemmelaget remulade og er perfekt kosemat en kveld du har litt ekstra tid og har lyst på noe skikkelig godt. 

Hvis du ønsker litt grønt til, smaker det nydelig med en knallgrønn ertestuing til den frityrstekte fisken.

Dette trenger du for å lage fish & chips hjemme. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage fish & chips hjemme. Foto: Familiematblogg

Middagen er servert! Foto: Familiematblogg

Middagen er servert! Foto: Familiematblogg

Til fish’n chips trenger du:
ca 900 gram poteter
ca 2 liter solsikkeolje, til frityr
225 gram filet av torsk eller hyse
225 gram hvetemel
3 dl kald øl
3 toppede ts bakepulver
salt og pepper

Remulade:
1/2 dl majones
1/2 dl rømme
2 ss hakket sylteagurk
1 ss kapers
salt
pepper

Slik gjør du:
Lag frityrrøren først: Visp melet, øl og bakepulver sammen til røren er tyktflytende og skinnende. Tilsett salt og pepper og rør det hele sammen. La røra hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Skrell potetene og gi dem formen som grove chips. Pass på at de er like store. Da er sjansen størst for et vellykket resultat. Skyll dem i kaldt vann i ca 5 minutter. Tørk dem godt.

Kok potetchipsen i lettsaltet vann til potetene blir møre. Løft potetene opp av vannet og over på en rist. Ta det litt med ro når du gjør dette. Ikke hell alt over på en gang, da vil potetene bli most. La potetene ligge der og dampe seg tørre.

Hell solsikkeoljen i en stor kjele. Bruk en temperaturmåler og følg med på temperaturen. Den skal bli 190 grader. Når oljen når denne temperaturen vil det bruse rundt en tresleiv.

Dryss litt salt på fisken og la den få ligge og marinere i saltet noen minutter. På denne måten vil du fjerne alt overflødig vann. Tørk så fisken med kjøkkenpapir og del den i 4 eller 8 jevne stykker, avhengig av hvor store stykker du ønsker. Vend så stykkene i mel og rist av det overflødige.

Dypp så fiskestykkene i frityrrøren slik at de blir helt dekket av røre. Deretter senker du dem ned i den varme oljen, en etter en. Vær forsiktig slik at du ikke får den varme oljen på deg. La fisken koke i den varme oljen i ca 4 minutter, eller til fisken er gjennomkokt og frityrrøra er gylden og sprø. Ta fiskefiletene ut av den varme oljen og la dem renne av seg på et kjøkkenpapir før du serverer.

 Nå tar du de tørre potetene og legger dem forsiktig i den samme, varme oljen som du har fritert fisken i. La dem friteres der til de er gylne og sprø.

Ta ut potetchipsen av den varme oljen og la dem renne av seg på et kjøkkenpapir.

Lag  remulade ved å blande sammen majones, rømme, finhakket sylteagurk og kapers. Smak til med salt og pepper.

Server og nyt!

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Spagetti og kjøttboller i tomatsaus

En hverdagsklassiker som både store og små elsker!

Server spagetti og kjøttboller med revet parmesan og frisk basilikum.

Server spagetti og kjøttboller med revet parmesan og frisk basilikum.

Noen retter går aldri av moten. Spagetti og kjøttboller er en av dem. Her serveres de i en enkel og smakfull tomatsaus, hvor kvaliteten på tomatene er avgjørende for smaken, så velg hakkede tomater av god kvalitet når du lager denne retten.  

Når du lager hjemmelagde kjøttboller er det smart å lage en dobbel porsjon, for dette er mat som er genial å fryse. Har du kjøttboller i fryseren kan du ikke bare bruke dem til spagetti slik vi gjør her, men det smaker også nydelig på pizza, i supper, i pitabrød mm. 

Tomatsausen egner seg også til å fryse. Da fryser du den ned i porsjonspakker. På den måten er det lett å ta opp akkurat det du trenger. 

Utgangspunktet for disse kjøttbollene er en allsidig og god kjøttfarse som du også kan bruke til blant annet kjøttpudding og lunsjkaker.

Utgangspunktet for disse kjøttbollene er en allsidig og god kjøttfarse som du også kan bruke til blant annet kjøttpudding og lunsjkaker.

Til 4-6 personer trenger du:

Kjøttboller:
1 kg kjøttdeig
1 eggeplomme
2 skiver daggammelt brød, kjørt i food prosessor
60 ml melk
1 ts Dijon sennep
2 ts fenikkelfrø
2 ts havsalt
1 ts tørket chiliflak
1 ts sitronskall
80 gram revet parmesan
2 ts timian, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
grovkvernet svart pepper

Tomatsaus:
4 fedd hvitløk, finhakket
2 bokser hakkede, hermetiske tomater av god kvalitet
60 ml kyllingkraft (evt vann med buljongterning)
1 ts sukker
havsalt
grovkvernet svart pepper
frisk basilikum

Til servering:
500 gram spagetti
parmesan
grovkvernet sort pepper
frisk basilikum

Slik gjør du:
Bløtlegg brødsmulene i melken i en stor bolle. La det stå i fem minutter. 

Ha fenikkelfrø, salt og chilliflak i en morter og knus til det er blitt et fint krydder. 

Tilsett fenikkelblandingen, kjøttdeigen, sitronskallet, eggeplommen, parmesan, timian, hvitløk, sennep og pepper i brødblandingen og rør det hele godt sammen.

Varm 1 ss olje i en stor, dyp stekepanne på høy varme.  Rull ut farsen til kjøttboller med en skje (bruk gjerne en isskje hvis du har, og tenk at de skal ha iskulestørrelse) og stek dem i flere omganger til de alle har fått fin farge. Fjern kjøttbollene fra pannen og sett dem til side.

Tørk av pannen med et kjøkkenpapir og tilsett resten av oljen sammen med finhakket hvitløk. La dette frese i ca 30 sekunder. Ha så oppi hakkede tomater, kraft, hakket basilikum, sukker, salt og pepper. La det koke opp. Tilsett så kjøttbollene i sausen og la det koke i 8 minutter eller til kjøttbollene er ferdige og tomatsausen er noe redusert.

Mens kjøttbollene putrer i tomatsausen koker du opp lettsaltet vann i en stor gryte til spagetti. Når det koker tilsetter du spagetti og lar det koke i 8-10 minutter til den er al dente.

Sil av vannet i et dørslag og server spagetti toppet med kjøttboller, basilikum og fersk revet parmesan.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Kyllinggryte med kokosmelk

Kombinasjonen av eple, kokos, ingefær og kylling gjør dette til en populær hverdagsmiddag både for store og små.

Server kyllinggryte med ris og nan eller sprøstekte tortillalefser som barna kan bruke som skje. Skikkelig populært hos familiens minste!

Server kyllinggryte med ris og nan eller sprøstekte tortillalefser som barna kan bruke som skje. Skikkelig populært hos familiens minste!

Denne kyllinggryta er ordentlig populær hjemme hos oss. Karrien gir gryta karakter, samtidig som det er en smak som sjelden skremmer barna.

Oppskriften er opprinnelig hentet fra Trines Matblogg, og er visstnok en av de mest populære oppskriftene på bloggen hennes.  Det sier ikke så rent lite. På hennes blogg lager hun dette som en suppe, men vi har redusert væskeinnholdet slik at det blir en gryte, og dermed litt lettere for barn å spise.

Vi pleier å spise denne gryta med ris og sprøstekt, hjemmelaget tortillachips som barna bruker som skje når de spiser. Dette er herlig, eksotisk mat midt i uka. Kjapt, sunt og skikkelig godt !

Dette trenger du for å lage kyllinggryte med kokosmelk!

Dette trenger du for å lage kyllinggryte med kokosmelk!

Du trenger :
2 ss solsikkeolje
1 løk, i tynne båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket (smak til)
1 ss frisk ingefær, revet
4 kyllingfileter, i biter
2 gulrøtter, i tynne staver
1 eple, i tynne staver
2 ts karri (smak til)
2 dl kyllingkraft / buljong
2 dl kokosmelk eller fløte
pepper
salt
frisk koriander og nanbrød til servering

Slik gjør du :
Varm opp solsikkeolje i en gryte. Tilsett løk som du har skåret i båter. Fres løken til den er blank og myk. Tilsett hakket hvitløk, chili og revet ingefær. La det surre i noen minutter sammen med løken. Deretter tilsetter du karri og tynne staver av gulrøtter og epler. La dette surre ca 1 minutt.

Tilsett kyllingkraft/ buljong. Kok opp og la det småkoke i ca 10-15 minutter. Del kyllingfilet i like store biter. Stek dem i solsikkeolje på middels varme til den har fått en fin stekeskorpe på alle sider. Krydre med litt salt og pepper underveis. Den trenger ikke bli gjennomstekt, den skal få koke videre i gryta senere. Hvis du ønsker en litt mer suppeaktig konsistens kan du tilsette mer kraft / buljong.

Tilsett kyllingbiter og kokosmelk i gryta og gi suppen et lett oppkok. Smak til med mer karri, chili, salt og pepper. La suppen trekke et par minutter, til kyllingen er gjennomkokt. Rett før servering rører du inn rikelig med koriander.

Server med ris og sprøstekte tortillalefser

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ovnsbakt tomatsuppe

Har du prøvd å lage tomatsuppe i ovnen før? Resultatet er en fyldig tomatsuppe med masse smak!

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Server suppen med et godt ostesmørbrød. Hvis barna ønsker kokt makaroni i tomatsuppen, tilsetter du det bare i den ferdige suppen ved servering.

Fordelene med å lage suppe i ovnen er mange. Smakene blir sterkere og fyldigere, og du slipper å kutte grønnsakene på samme måten som om du lager suppe på vanlig måte.

I denne oppskriften deler du enkelt og greit tomatene i to og legger dem i en ildfast form sammen med olje, løk, hvitløk og timian. Så får de stå å godgjøre seg i ovnen i ca en halv time før du lar en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Dette trenger du for å lage ovnsbakt tomatsuppe.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Etter ca 30 minutter i ovnen lar du en blender eller stavmikser gjøre resten av jobben for deg.

Du trenger:
1 kg modne, gode tomater
0,5 dl olivenolje
1 løk, i tynne skiver
3 fedd hvitløk, i tynne skiver
1 par kvister fersk timian
8 dl grønnsaksbuljong
1 ts sukker
salt og pepper
1 sitron, saften av
1 håndfull frisk basilikum til servering

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader

Del tomatene i to og legg dem i en ildfastform sammen med olivenolje. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver og tilsett sammen med et par kvister timian. Forvarm stekeovnen til 200 grader og sett inn den ildfaste formen med tomater. Bak tomatene i ca 30 minutter. vend litt på tomatene underveis og pass på at de ikke blir brent. Hell alt i formen over i en blender, tilsett basilikum og kjør til alt blir til mos. Spe med buljongen til det blir passe konsistens. Smak til suppen med sukker, salt, pepper og sitronsaft.

Server tomatsuppen med hakket frisk basilikum og litt olivenolje på toppen. Hvis barna ønsker makaroni i tomatsuppen, koker du det ved siden av og serverer det i den ferdige suppen.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Grytebrød på 3 timer

Det skal godt gjøres å lage et bedre brød hjemme enn grytebrød. Problemet med grytebrød er bare at det krever en natts hevetid. Eller?

Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Ingen andre brødoppskrifter vi har prøvd resulterer i et så godt brød som hjemmebakt grytebrød. Den sprø skorpen og det luftig og saftig brødet slår ikke bare ethvert kjøpebrød, men også alle varianter av rundstykker og brød vi både har lagd og spist.

Problemet med grytebrød er bare at du må huske å sette deigen kvelden før. Glemmer man det, er liksom alt håp ute for  grytebrød den dagen. Det var i hvert fall det vi trodde.

Men så kom vi over en oppskrift av australske Donna Hay.  Hun lar deigen heve i bare 1-2 timer før hun steker det i jerngryte. Kan det virkelig fungere? Det måtte jeg prøve.

Fremgangsmåten er litt annerledes. Du blander ut gjær og honning i ganske varmt vann og lar det stå litt å virke før du tilsetter det i melblandingen, etterfulgt av en god klump med olje. Deretter skal deigen eltes i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter før det settes til heving. Etter det er fremgangsmåten ganske lik.  Og ikke minst resultatet!

Nydelig grytebrød – fiks ferdig på 3 timer!

Gi det et forsøk, dette er en oppskrift du kommer til å være så glad for at du prøvde!

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

 Du trenger:
4 dl vann (ca 40 grader)
1 ss honning
1 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
3 ts maldonsalt
1,25 dl extra virgin olivenolje

Slik gjør du:  
Ha vann (ca 40 grader), honning og tørrgjær i et glass, bland det sammen til all gjæren og honningen er oppløst. Sett det til side.

Hell mel og salt i en bakebolle som tilhører en kjøkkenmaskin med eltekrok. Sett på sakte fart og tilsett gjærblandingen litt etter litt. Tilslutt tilsetter du olivenoljen på samme måte. La så deigen elte i maskinen i ca 10 minutter til deigen er glatt og smidig. 

Ha litt olje i bunnen av en annen bolle. Hvelv deigen over i denne bollen. Dekk så bollen med plastfolie og sett deigen på et varmt sted i 1-2 timer, eller til den er blitt dobbelt så stor. 

Forvarm ovnen til maks temperatur, ca 250 grader. Sett så inn en ildfast gryte med lokk og la den stå på nederste rille i ca 30 minutter til den er blitt glovarm. 

Hvelv den ferdig hevede deigen  på et bakepapir som du har dekket med litt mel. Bruk en slikkepott og form deigen til et brød.

Ta ut den glovarme gryta av ovnen. Pass på, dette er varmt! Dryss litt mel i bunnen av jerngryta.

Hvelv deretter brødet forsiktig over i den varme gryta. Dryss litt mel over og bruk en skarp kniv som du skjærer stiriper i brødoverflaten med. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen på nederste rille. La det steke under lokk i 30 minutter. 

Etter 30 minutter setter du ned temperaturen til 220 grader. Ta da av lokket. La så brødet steke videre i 15-20 minutter til det er blitt gyllent og ser ferdig ut. Avkjøl og server. 

TIPS: Erstatt gjerne hvetemel med spelt, da vil brødet få en herlig nøtteaktig smak.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Enhjørningkake

En enhjørningkake ser imponerende og flott ut, og kan fremstå som et umulig prosjekt for mange. Men den er faktisk ikke så vanskelig å lage!

Ved hjelp av en iskjeks, marsipan, marengsroser og rosa konditorfarge kan du også lage en enhjørningskake!

Ved hjelp av en iskjeks, marsipan, marengsroser og rosa konditorfarge kan du også lage en enhjørningskake!

Hva gjør du når du ikke er konditor og minsten ønsker seg enhjørningkake til bursdagen?

Å bestille en kake er uaktuelt. Det samme er å gå igang med et bakeprosjekt som krever at du må spesialbestille en masse utstyr og ingredienser fra ulike nettbutikker. Nei. Kaken må kunne lages av ingredienser som du stort sett finner på nærbutikken, og den skal kunne lages av deg, altså en vanlig dødelig.

Vet du hva? Tro det eller ei, men det kan denne kaken!

Selve utgangspunktet her er en sjokoladekake i langpanne. Den bruker vi til å stikke ut fire små rundinger som vi legger oppå hverandre, kun adskilt av en deilig sjokoladeglasur. Deretter legger du på et marsipanlokk, som du enten kjøper ferdig eller kjevler ut selv.

Hornet lager du enkelt av en iskjeks som du kjøper på butikken og dekker med marsipan og kakepynt i gull. Og håret? Gjør det enkelt. Lag små marengsroser i ulike rosanyanser som du pynter kaken med. Ikke bare ser det fantastisk ut, godt smaker det også!

Lykke til!

Disse elementene trenger du for å lage en fantastisk enhjørningskake. Foto: Familiematblogg

Disse elementene trenger du for å lage en fantastisk enhjørningskake. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage sjokoladekaken:
500 gram hvetemel
500 gram sukker
2 ts natron
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
6 store ss bakekakao, evt oboy
4 egg
7 dl kefir
350 gram smeltet smør

Slik gjør du:
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Rør så inn smeltet smør, kefir og alle de tørre ingrediensene, til du har en smidig deig. Hell så røren over i en bakepapirkledd langpanne.

Kaken stekes så på 175 grader i ca 30 minutter (sjekk med en stekepinne om den er ferdig). Avkjøl deretter kaken.


Dette trenger du for å lage sjokoladeglasur:
2 ts vaniljesukker
5 dl melis
6 store ss oboy
75 gram smeltet smør
0,5 dl kaffe

Slik gjør du:
Lag glasuren ved å røre alle ingrediensene sammen: Start med det fuktige før du rører inn oboy, vaniljesukker og litt og litt av melisen til en jevn og fin glasur.

Når kaken er avkjølt bruker du en kakering med diameter på 15 cm. Bruk denne til å stikke ut fire små ringer av sjokoladekaken. Dekk de fire små sjokoladekakene med glasur. Finn fram et serveringsbrett og monter de fire lagene med sjokoladekake oppå hverandre slik at du får en høy kake bestående av fire lag, kun adskilt av sjokoladeglasur.


Dette trenger du for å lage marengsroser / pikekyss:

2 stk eggehviter
120 gram sukker
rosa konditorfarge

Slik gjør du:
Sett ovnen på 100 °C.

Pisk eggehvitene til stivt skum og spe gradvis med sukker mens du fortsatt visper. Pisk til en blank og stiv marengs. Del så innholdet i tre ulike boller. Tilsett ulik mengde av rosa konditorfarge i de tre ulike bollene og rør inn, slik at du ender opp med marengs i tre ulike nyanser av rosa.

Bruk en sprøytepose (eller liten plastpose som du har klippet hull i tuppen) og form små marengsroser direkte på en bakepapirkledd stekeplate.Lag dem i ulik størrelse slik du ser på bildet.

Stek på midterste rille i 60 minutter. La dem gjerne avkjøle seg i ovnen med døren på gløtt over natten.

Til montering av kaken trenger du:
1 stk marsipanlokk
melisglasur av melis og litt vann til å montere elementene på kaka
1 stk iskjeks
marsipan til horn og ører
kakepynt i gull
svart fondant eller marsipan til å lage øyne (evt lakrislisser)


Slik monterer du kaken:

Bruk et ferdig utkjevlet marsipanlokk, eller kjevl ut marsipan til et kvadratisk lokk. Bruk evt marsipanfondant hvis du skal kjevle ut lokket selv, det er litt lettere å jobbe med. Legg lokket over sjokoladekaken.

Kjevle ut marsipan til en tynn pølse. Tvinn denne rundt iskjeksen slik at du ender opp med en iskjeks som er dekket av marsipan.

Bruk en liten pensel og børst kakepynt i gull på marsipanhornet ditt. Plasser hornet midt på kaken.

Skjær ut ører av marsipan og plasser dem på hver sin side av hornet.

Lag en melisglasur av melis som du rører ut i 1 ss vann. Bruk denne glasuren til å feste og dandere marengsene på kaken slik at det ser ut som hår.

Bruk enten lakrislisser, svart fondant eller marsipan for å lage øyne på enhjørningen. Fest to snorer foran på kaken med melisglasur slik at det ser ut som øyne.

VOILA!

 
Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Hummus

Det er noen ting jeg lager hvor jeg tenker «hvorfor har jeg ikke laget dette før? » Den tanken slo meg umiddelbart første gang jeg lagde hummus. For hvor digg er det ikke når noe er veldig enkelt å lage, sunt og ikke minst utrolig god?t!

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
400 gram kokte kikerter
0,5 ts malt spisskummen
2 ss tahini (kan evt erstattes med sesamolje)
1 fedd hvitløk
2-3 ss sitronsaft
2-3 ss olivenolje
salt

Slik gjør du det:

Skyll kikertene godt i kaldt vann. Kjør så ertene til en mos med en stavmikser. Tilsett kummen, tahini, finhakket hvitløk, sitronsaft og olivenolje. Kjør dette til en fin mos. smak til med salt.

Virker hummusen tykk kan du tilsette litt vann.

Tyrkisk brød med digg tilbehør

Har du testet tyrkisk brød? Deilig brytebrød som fint kan spille hovedrollen i fredagskosen. Særlig når det får følge med hummus, feta, oliven og oppkuttede grønnsaker. En litt lettere fredagssnack, som jeg tror fort kan friste til gjentagelse. Og det kjennes herlig å ikke starte helgen med en tung kjøttrett, både for magen og miljøet.  

IMG_2073.jpg

Du trenger:
250 gram mel
en halv pose tørrgjær
200 ml lunkent vann
2 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
sesamfrø

Slik gjør du:
Rør sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett vannet, og rør til du har en fin, litt klissete deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen og la den heve en times tid.

Ha så mel på benken , hell ut deigen og dra den utover til den er ca 2-3 cm høy. Ha den over på et bakepapir hvor du har smørt ut litt olivenolje. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i en drøy halvtime.

Når brødet hever kan du varme opp ovnen til 250 grader over- og undervarme.

Før du steker brødet, rut det gjerne opp i midten og lag en liten kant, pensle så brødet med olivenolje og ha på sesamfrø.

Når brødet er ferdig etterhevet og ovnen er varm, steker du det på 250 grader i 8 minutter, før du skrur ovnen ned til 200 grader og steker det i 5 minutter til.

Oppskrift på hummus finner du her.

Stekte fiskekaker med stuede grønnsaker

Varme fiskekaker serveres med grønnsaker i hvit saus med gressløk. En rask, sunn og veldig god hverdagsmiddag!

Stekte fiskekaker med stuede grønnsaker er mat som både store og små liker. Foto: Familiematblogg

Stekte fiskekaker med stuede grønnsaker er mat som både store og små liker. Foto: Familiematblogg

Ved å lage stuede grønnsaker, får du grønnsaker og saus i ett, noe som både smaker veldig godt og som passer perfekt som tilbehør til blant annet fiskekaker og fiskeboller.

I denne stuingen har vi brukt gulrøtter, brokkoli og blomkål, men her kan du fint variere etter sesong og hva dere liker best hjemme hos dere.

Velg fiskekaker med høy fiskeprosent, slik at det blir så sunt som mulig. Foto: Familiematblogg.

Velg fiskekaker med høy fiskeprosent, slik at det blir så sunt som mulig. Foto: Familiematblogg.

Du trenger:
1 pk fiskekaker med høy prosent fisk
60 gram smør
60 gram hvetemel
1 liter melk
1 brokkoli i buketter
1 blomkål i buketter
3 gulrøtter i skiver
salt og kajennepepper
gressløk

Slik gjør du:
Sett på en kjele med lettsaltet vann på høy varme. Smelt smøret, tilsett mel og spe med melk til du har en klumpfri hvit saus. Kok i 10 minutter mens du rører jevnlig.

Når vannet koker tilsetter du gulrøttene og blomkålen og lar det koke i ca 5 minutter før du tilsetter brokkolien som får koke sammen med de andre grønnsakene de siste 2-4 minuttene til alle grønnsakene er møre. Løft grønnsakene over i den hvite sausen. Smak til med salt, kajennepepper og sitron. Dryss hakket gressløk over.

Stek fiskekakene, i smør/rapsolje, et par minutter på hver side i en middels varm panne til de er varme.

Server de stuede grønnsakene sammen med varme fiskekaker.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hverdagslapskaus med frosne grønnsaker

Lapskaus er god, enkel og ikke minst sunn hverdagsmat. Det er en ypperlig måte å få i barna grønnsaker på, og hvis du lager den med karbonadedeig har en lapskaus enkle, gode smaker som de fleste barn liker. 

Hverdagslapskaus med frosne grønnsaker og karbonadedeig er nydelig hverdagsmat.

Hverdagslapskaus med frosne grønnsaker og karbonadedeig er nydelig hverdagsmat.

Lapskaus er god, enkel og ikke minst sunn hverdagsmat. Det er en ypperlig måte å få i barna grønnsaker på, og hvis du lager den med karbonadedeig har en lapskaus enkle, gode smaker som de fleste barn liker. 

En stor fordel med å bruke frosne grønnsaker når du lager lapskaus er at du slipper all kuttingen. Grønnsakene trenger heller ikke tid til å tine, men tilberedes i frossen tilstand.

Dermed går det mye raskere enn ved å bruke ferske grønnsaker.

Server lapskausen med godt brød eller flatbrød, og nyt en nydelig og sunn hverdagsmiddag!

Med frosne rotgrønnsaker går det mye raskere å lage lapskaus. Og det blir akkurat like godt! Foto: Familiematblogg

Med frosne rotgrønnsaker går det mye raskere å lage lapskaus. Og det blir akkurat like godt! Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1 ss smør
5 dl kjøttkraft / kjøttbuljong
400 gram karbonadedeig
4 poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot - eller sellerirot
1/2 purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du :
Skrell og skjær poteter og grønnsaker i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre.

Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Dryss over finhakket persille og server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Panna cotta med sjokolade

Noen dager er det bare helt riktig å ha dessert, og et lite glass med sjokolade panna cotta blir aldri feil.
Enkelt å lage, og kan med fordel gjøres klart dagen før.

IMG_1495.jpg

Du trenger
100 g mørk sjokolade
en halv vaniljestang
2 ss sukker
1 dl melk
3 dl fløte
1 plate gelatin
bringebær til servering

Slik gjør du det
Splitt vaniljestangen og ha ut frøene. Ha melk, litt av fløten (ca 1/3), sukker og vaniljefrøene i en kjele. Kok opp og la dette stå å trekke, mens du bløtlegger gelatinen i kaldt vann.  Når gelatinen er løst opp, rører du den inn i den varme melkeblandingen.
Del opp sjokoladen og ha den i en bolle. Hell over den lunkne melkeblandingen og rør til sjokoladen har smeltet. Du kan gjerne bruke en stavmikser. Rør til slutt inn resten av fløten.

Hell blandingen over i 4 serveringsglass eller skåler. Sett den kaldt, den trenger minst 4 timer på å stivne, men kan gjerne stå over natten. Server med nyrørte eller ferske bringebær.

Enkel mat til jentekveld

Det er lite som er hyggeligere enn å invitere til venninnekveld på en vanlig hverdag. Men hva skal du servere for å unngå at det blir mer mas enn moro?

Å samle venninner til mat og prat gir overskudd. Også for verten hvis du ikke legger lista for høyt. Foto: Familiematblogg

Å samle venninner til mat og prat gir overskudd. Også for verten hvis du ikke legger lista for høyt. Foto: Familiematblogg

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt at jeg har lyst til å  invitere venninner på en avslappende jentekveld med god mat og drikke. Men når man har små barn og full jobb blir noen ganger tanken på å stelle istand noe ekstra så langt fra nettopp avslappende at det ender opp med å bli med tanken. 

Veldig ofte er det fordi jeg helt glemmer hva jeg kan lage, og fordi jeg glemmer at noen oppskrifter eller retter faktisk ikke er spesielt krevende, verken når det gjelder tid, ingredienser eller innsats. 

Her får du fire av våre favoritt-retter som vi mener er mulig å lage etter jobb, familiemiddag, rydding hjemme og legging av barn før besøket kommer. 

Laksesashimi med ponzusaus

Sashimi er en genial rett hvis du skal ha noen venninner på besøk og egentlig ikke har tid til å lage noe.

Se oppskrift her.

Laksesashimi er sunt, enkelt, fargerikt og fantastisk godt! Foto: Familiematblogg

Laksesashimi er sunt, enkelt, fargerikt og fantastisk godt! Foto: Familiematblogg

Ostefat med slumpefocaccia, hjemmelaget syltetøy og aioli

Med litt hjemmelaget tilbehør løfter du ostekvelden til nye høyder uten de store anstrengelsene.

Se oppskrift her.

Lager du aioli og aprikosmarmelade kvelden før du skal ha besøk, gjenstår det bare å sette en deig til slumpefocaccia når det er barne-tv og dekke bordet når ungene er lagt. Foto: Familiematblogg

Lager du aioli og aprikosmarmelade kvelden før du skal ha besøk, gjenstår det bare å sette en deig til slumpefocaccia når det er barne-tv og dekke bordet når ungene er lagt. Foto: Familiematblogg

Enkel nudelsuppe med nanbrød

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på . Lager du nanbrød selv blir det plutselig et lite festmåltid. Har du ikke tid til det, funker det fint med kjøpenan også.

Se oppskrift her.

En spicy, sunn og fargerik suppe er perfekt både til hverdag og fest. Foto: Familiematblogg

En spicy, sunn og fargerik suppe er perfekt både til hverdag og fest. Foto: Familiematblogg

Salat med spekeskinke og brie

En skikkelig god salat med krutonger, spekeskinke og valnøtter blir aldri feil.

Se oppskrift her.

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Salat med spekeskinke og brie

En skikkelig god salat med krutonger, spekeskinke, brie og valnøtter blir aldri feil.

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

En digg salat er undervurdert som kosemat. Men kombinerer du salt spekeskinke med søte dadler, en god ost og topper det med krutonger og valnøtter er det virkelig ingen grunn til å ikke kose seg med denne maten!

Perfekt til venninnekvelder eller hvis dere får gjester på lunsj. Bare husk å lage en ekstra stor porsjon. Restene av denne salaten blir nemlig verdens beste matpakke dagen etter.

Dette trenger du for å lage en deilig salat. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en deilig salat. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:

Til salaten:
Et par never babyspinat
100 gram serranoskinke
100 gram brie
ca 15 cherrytomater
100 gram valnøtter
1 liten rødløk
10 dadler

Balsamicodressing:
4 ss balsamico-dressing
1 ts dijon-sennep
4 ss god olivenolje
1 ss eplesidereddik
1 ss honning
salt og pepper

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Rist valnøttene i ca 20 minutter. Kutt opp rødløk og tomatene. Del dadlene i fire og ta ut steinene. Bland dette sammen med spinaten, brien og skinken. Strø de ristede valnøttene over.

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og server ved siden av salaten, eventuelt hell over rett før servering.

Saken er publisert på Plusstid.no

Nudelsuppe med kylling

En spicy, sunn og fargerik suppe som er perfekt både til hverdag og fest!

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

En varmende nudelsuppe med kylling er ikke bare super hverdagsmat i en travel hverdag, men det er også veldig hyggelig mat å invitere på. Du lager denne suppen på 15 minutter, og trenger ingen spesielle råvarer annet enn det du finner i en vanlig matvarebutikk.

Har du tid smaker det nydelig med hjemmelaget nanbrød til (se oppskrift her) men det fungerer fint med kjøpe-nan også.

Dette trenger du for å lage nudelsuppe. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage nudelsuppe. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 liter kyllingkraft (evt vann med kyllingbuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger fersk ingefær, hakket
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
1/2 lime, saften av
nudler
fersk koriander

Slik gjør du:
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side.

Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker)

Smak til med salt og pepper. Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no