Ostefat med slumpefocaccia, hjemmelaget syltetøy og aioli

Inviter til ostekveld med det lille ekstra ved å bytte ut de tradisjonelle kjøpe-kjeksene med et hjemmelaget brød, en god marmelade og aioli

Inviter venner på en hyggelig ostekveld! Foto: Familiematblogg

Inviter venner på en hyggelig ostekveld! Foto: Familiematblogg

Kjøp gjerne inn tre oster når du inviterer til ostekveld; en myk, en hard og en blå. I tillegg er det godt å kjøpe en eller to typer god skinke eller salami. Kombinerer du dette med litt hjemmelaget tilbehør trenger du ikke mer.

Hvis du er flink til å planlegge kan du lage både marmelade og aioli dagen før du får besøk, slik at det eneste som gjenstår selve dagen er å sette en deig til focacciaen rundt barne-tv tider. Deigen i denne oppskriften krever ingen elting og går derfor raskt å røre sammen.

Har du glemt å lage marmeladen dagen før, kjøper du et godt glass med en marmelade som passer til ost. Her er det gøy å velge litt etter hva som er i sesong. Evt kan du sette fram akasiehonning og valnøtter, som også er en nydelig kombinasjon til ost. 

Dette trenger du for å lage focaccia og marmelade til jentekveld. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage focaccia og marmelade til jentekveld. Foto: Familiematblogg

Til slumpefocaccia trenger du:
450 gram hvetemel
1 toppet ts salt
0,5 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ss finhakket rosmarin (bruk tørket om du ikke fersk)
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre, ha i det lunkne vannet og rør raskt sammen. Deigen blir ganske klissete. La dette heve i bollen minst en halv time (men gjerne noe lenger om du har tid)

Legg et bakepapir på en stekeplate og hell ut deigen. Bruk gjerne en slikkepott slik at du får med deg alt. Lag fingermerker i deigen. Dryss over et tynt lag med mel og legg et kjøkkenhåndle over.

Sett ovnen på 250 grader. La brødet etterheve mens ovnen blir varm. Når ovnen er blitt varm setter du det inn i ovnen. Stek så brødet i ca 15-20 minutter.

Med en gang du tar brødet ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.


Til hjemmelaget aprikosmarmelade trenger du:

250 gram tørket aprikos, må bløtlegges
1,5 dl vann til å bløtlegge aprikosen i
1/2 sitron
1 stjerneanis
1 kanelstang
150 gram sukker

Slik gjør du:
Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det trekke i 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass


Til aioli trenger du:

2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
1/2 sitron saften av
salt og pepper

Slik gjør du:
Bland sammen egget og sennep i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på en kjøkkenmaskin med ballongvisp og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.  Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no