Mais-lapper

Noen dager rekker vi ikke middag før det nesten er leggetid. Da er det godt med noe varmt uten at det er for tungt, og når klokka tikker mot leggetid er det en fordel at det går ganske fort å lage. Hva med å servere mais-lapper neste gang? Luftige, smaksfulle og det er ingen som etterspør kjøtt når vegetar er så godt .

IMG_1475.jpg

Til 12 maislapper trenger du:
200 gram hvetemel eller speltmel
1, 5 ts bakepulver
½ ts natron
2 egg
2,5 dl melk
60 gram revet ost, gjerne cheddar
40 gram revet parmesan
2 ss hakket gressløk / vårløk
300 gram mais (fra boks) evt mais fra tre kolber
havsalt
grovkvernet svart pepper
evt olivenolje

Slik gjør du:
Ha mel, bakepulver og natron i en stor bolle. Knekk i eggene og tilsett melk. Bland til alt er godt blandet med en kjøkkenvisp. Tilsett ost, gressløk/vårløk, mais, salt og pepper. Rør det hele sammen.

Varm 2 ts av oljen i en stor stekepanne på middels varme. Bruk en skje eller en liten kopp og tilsett ca 1 kopp (80 ml) av røren i pannen til hver mais-lapp. Du kan lage 2-3 på en gang, bare pass på at det nok plass i pannen slik at du får snudd lappene.

Stek lappene i 2-3 minutter på hver side eller til de er luftige, gylne og gjennomstekt. Snu og gjør det samme på andre side. Tilsett mer olje i panna når du trenger det.

Stable og server lappene direkte fra pannen. Nystekte maislapper smaker nydelig med sprøstekt spekeskinke eller bacon, cherrytomater og avokado hvis du ønsker det.

Verdens beste taco

Taco i kveld? Her skal du få oppskrift på vår nye tacofavoritt. Hjemmelagde lefser toppet med salat, tacokjøtt, tomatsalsa, chipotlemajones og syltet rødløk. Tacoen heller nok over i kategorien voksenvennlig, så her bytter husets små ut chipotlemajones med rømme og den syltede rødløken med agurk. Med enkle grep blir det tacofest for alle:) Dette er også supert å lage om det er mange tilbords da tilbehøret fint kan lages klart kvelden før.

IMG_0761.jpg

Du trenger :
Hjemmelagde lefser, her bruker vi greske pitabrød, oppskrift finner du  her
Syltet rødløk, oppskrift finner du her
Chipotlemajones, oppskrift finner du her
Salat
Tomatsalsa, oppskrift finner du under
Tacokjøtt, oppskrift på hjemmelaget krydder finner du under.

Oppskrift på tomatsalsa:
4 stk plommetomater
1 liten chili
løk
1 ss ketsjup (gjerne Heinz)
limesaft
salt og pepper

Slik gjør du
Finhakk tomatene, chilien, løk og koriander. Bland dette sammen, før du rører inn ketsjupen. Smak til med lime, salt og pepper

Oppskrift på tacokrydder:
0,5 ss salt
1 ss paprikapulver
2 ts kvernet pepper
1,5 ss løkpulver
1,5 ss tørket oregano
1,5 ss cummin
1 ts hvitløkspulver
1 ts chilipulver

Slik gjør du:
Mål opp og bland alle krydderne, oppbevar i lufttett glass om det ikke skal brukes med det samme. Til 1 pk kjøttdeig pleier vi å bruke 2-3 ss av denne kryddermixen. Smak deg fram slik at det ikke blir for sterkt.

Pasta med brokkoli og spekeskinke

Denne pastaretten er en hverdagsredning på travle ukedager. Brokkoli i i kombinasjon med sprøstekt spekeskinke og pasta er godt i seg selv, men her er det sausen som består av fløte, urter og litt sitron som gir denne pastaretten det lille ekstra. I tillegg lager du den på under 15 minutter, noe som aldri er feil. Du tilsetter brokkolien i det samme kokevannet som du koker pastaen i, dermed er det kun en kjele som trengs. Kjapt. Greit. Og skikkelig godt!

FullSizeRender-6.jpg

Til 4 personer trenger du:
400 gram pasta etter eget ønske, vi foretrekker fersk båndspagetti eller pastaskjell som vi har brukt her.
1 brokkoli delt i små buketter
50 gram spekeskinke, skåret eller revet i små biter
2 ts revet sitronskall
2 ts sitronsaft
2 ts finhakket persille eller 1 ts timian
1 hvitløkfedd, finhakket
2–4 ss fløte
50 gram finrevet parmesan

Slik gjør du:
Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en gryte. Kok pastaen. Når det er 5 minutter igjen av koketiden, har du i brokkolien og lar den koke med den gjenstående tiden.

Når pastaen er ferdig kokt, heller du av vannet, men tar vare på en liten kopp av det. Bland pastaen med resten av ingrediensene, og hell eventuelt over litt av kokevannet hvis det trengs for å få en jevn blanding.



Svenske kjøttboller og potetmos

Har du barn som elsker kjøttbollene fra Ikea? Det har vi også. Det er lite som er så populært her i huset som Ikeas kjøttboller med potetstappe til middag, men jeg vet ikke, ikke et vondt ord om Ikea - og jeg kan ta feil, men jeg innbiller meg liksom at det ikke akkurat er den mest kortreiste maten man kan kjøpe i frysedisken der. Jeg hadde derfor lyst til å prøve å lage det selv. Og det ble så godt! Den totale stillheten ved middagsbordet ble etterfulgt av et lite gledesutbrudd fra de minste rundt bordet:  - Nam! Dette var godt! Og det var jeg igrunn helt enig i. Lag en stor porsjon til søndagsmiddagen slik at du har til mandagen også. Dere kommer til å glede dere til å spise opp restene på mandag. Jeg lover! 

Svenske kjøttboller.jpg

Til ca 35 små kjøttboller trenger du: 
1 kg kjøttdeig
1 dl panko
2 ss hakket persille
1/2 ts allehånde
1/2 ts muskat
1/2 hakket gul løk
2 hvitløksfedd, hakket
1/2 ts pepper
1 ts salt
2 egg
1 ss olivenolje
5 ss smør
3 ss mel
5 dl kjøttkraft (evt vann med 1 kjøttbuljong-terning)
2,5 dl fløte
1 ss worcestersaus
1 ss dijon sennep
salt og pepper

Slik gjør du:
Ha kjøttdeig, panko, hakket persille, hvitløk, allehånde, muskat, hakket løk, egg, salt og pepper i en bolle. Rør rundt til alt er godt blandet.  Form deretter 20 store eller ca 35 små kjøttboller og legg dem klare på en tallerken. 

Varm opp olivenolje og 1 ss smør i en stor stekepanne. Tilsett kjøttbollene (her må du steke i to omganger) og brun dem godt på begge sider slik at de er fine i fargen og gjennomstekt. Legg de ferdige kjøttbollene til side, enten på en tallerken, eller i en tom kjele, og dekk dem med lokk eller aluminiumsfolie. 

Så skal du lage sausen. Det gjør du i samme stekepanne som du lagde kjøttbollene i. Ikke vask pannen. Du får masse god smak av kjøttkraften som er igjen i panna. Tilsett 4 ss smør og 3 ss mel og rør det sammen med en ballongvisp til alt er godt blandet. Rør rundt til det har begynt å få en brun farge. Tilsett deretter litt etter litt av kraft og fløte, helt til sausen tykner og til slutt får ønsket konsistens (her bruker du altså samme fremgangsmåte som du gjør når du lager hvit saus) Da tilsetter du worchestershire saus og sennep og lar sausen koke opp. Smak til med salt og pepper. 

Tilslutt tilsetter du kjøttbollene i sausen (evt heller sausen i kjelen med kjøttbollene) og lar det småkoke i et par minutter. 

Server kjøttbollene med potetstappe og nyrørte tyttebær. Oppskrift på en veldig god potetstappe finner du her. 

Potet- og gulrotsuppe med kjøttdeig

Da jeg serverte barna denne suppen var 5 år gamle Annas første kommentar etter den første skjeen: "Kan vi få mer når vi har spist opp?" Ikke så stor tvil om at suppen falt i smak! Når suppen er sunn, kjapp å lage og innholder flere gode grønnsaker som er på sitt beste nå, kan dette fort bli en høstfavoritt. På Østlandet øser regnet ned i dag, så det føles helt riktig med suppe til middag i ettermiddag☂️

FullSizeRender.jpg

Du trenger
400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss solsikkeolje
ca 500 gram poteter
2 gulrøtter
1 hvitløksfedd (kan droppes)
1 purre
8 dl kjøttkraft eller buljong
1 dl fløte
muskat, salt og pepper

Slik gjør du det
Varm oljen i en gryte og stek kjøttdeigen. Skrell poteter og gulrøtter og del det opp i mindre biter. Rens purren og skjær den i tynne ringer. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene oppi kjelen med det stekte kjøttet. Bland det hele sammen og hell på kraften. La det småkoke i ca 20 minutter til grønnsakene er møre. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Brun Lapskaus

Lapskaus er en av de rettene som ikke umiddelbart gir deg vann i munn ved tanken. MEN når gryta kommer på bordet smaker det nydelig og det eneste du kan tenke på er  - hvorfor spiser jeg ikke dette oftere? Mørt deilig, litt salt kjøtt i en kjøttsaus med perfekt kokte grønnsaker og poteter ( Ja! det er viktig å ikke koke alt ihjel - da blir det grøt). Perfekt søndagsmiddag som bare kan stå å godgjøre seg mens familien er ute på tur.  Sett gryta på bordet, server med godt brød og masse smør, så er det bare å nyte denne tradisjonelle retten som har blitt en klassiker for en grunn.

IMG_8253.jpg

Du trenger:
ca 800 gram storfekjøtt, bog eller høyrygg
5 dl oksekraft
1 persillerot
2 små løk
4 gulrøtter
0,5 kg poteter
salt og pepper
smør til steking
Finhakket persille

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i terninger (ta bort sener o.l.) Brun kjøttet i omganger i en varm panne med smør. Kjøttet krydres med salt og pepper. Når kjøttet er ferdig brunet has det over i en gryte. Tilsett kjøttkraften og kok opp. La det småkoke en times tid. Tilsett så grønnsakene som du har kuttet opp i terninger. La det småkoke videre til alt er mørt. Rør av og til, før du smaker til med salt og pepper. Serveres med hakket persille. 

Oppskrift er hentet fra Eivind Hellstrøms fantastiske kokebok «Bare mat».

Laksespyd med spekeskinke og avokadosalat

Kombinasjonen av salt spekeskinke, laks og avokado har gjort dette til en hverdagsfavoritt hjemme hos oss. Barna synes det er veldig stas å spise «fisk på pinne» og som et resultat pleier det å gå ned både to og tre laksespyd. Denne middagen tar ikke mer enn et kvarter å lage, og hvis du serverer den med ris er du sikker på at alle blir mette.

Har du dårlig tid trenger du selvfølgelig ikke feste laksen på pinne, det fungerer veldig fint å servere dem uten også.

Har du dårlig tid trenger du selvfølgelig ikke feste laksen på pinne, det fungerer veldig fint å servere dem uten også.

Til laksespydene trenger du:
Ca 600 gram laksefilet
1 pk god spekeskinke
olivenolje
salt og pepper
evt gressløk hvis du har

Slik gjør du det:
Del opp laksen i ønskede porsjonstykker. Laksen krydres med salt og pepper før du ruller en skive spekeskinke rundt hvert porsjonstykke. Stikk så inn en pinne i hvert laksestykke slik at du får laksespyd. Vi pleier å bruke sushipinner til dette da de er gode å både holde i og spise fra.  Pensle spydene med litt olivenolje.  

Stek spydene i en varm grillpanne hvis du har det, hvis ikke fungerer det også helt fint i en vanlig stekepanne. Spydene stekes ca 2-3 min på hver side til spekeskinken er blitt sprø og har fått fin farge. Før servering kan du drysse over litt hakket gressløk hvis du har. 

Til avokado & agurksalaten trenger du:
2 avokado
1 agurk
1 ss rømme
1 ss majones
saft av 1/2 lime
litt sriracha saus
frisk koriander
salt og pepper

Slik gjør du:
Kutt opp agurk og avokado i små biter og legg dette i en bolle. Bland rømme og majones og smak til med lime, sriacha saus og salt og pepper. Bland til slutt inn hakket koriander i sausen.

Før du blander dressingen med avokado & agurksalaten, kan det være en god ide å ta ut ønsket mengde til barna, da de ofte synes denne dressingen kan bli litt sterk. Evt kan du vente med å tilsette chilisausen (sriacha) og heller la de voksne tilsette denne på egenhånd. 

God middag!

IMG_1041.jpeg

Edderkopp-pølser

Hvorfor ikke overraske barna med edderkopp-pølser til Halloween? Noen pølsebiter og litt spagetti kan uten den store innsatsen omformes til små kravlende edderkopper.  Godt, enkelt, litt annerledes og akkurat passe skummelt for en Halloween-fest med små barn. 

IMG_8332.jpg

Du trenger til 4-6 barn:
6 kjøttpølser (grill og wiener kan også brukes)
400 gram spagetti

Slik gjør du:
Del pølsene i skiver. Tre spagettien 6-8 stk (ukokt) gjennom pølsebiten. Ønsker du edderkopper med litt kortere bein, deler du spagettien i to. Kok så spagiettien med pølse på i lettsaltet vann til spagettien er ferdig kokt (ca 8-10 min) Server med ketsjup, sennep og kanskje hjemmelagde spøkelsesrundstykker. Oppskriften finner du i såfall på familiematblogg 
 

IMG_8331.jpg

Pytt i panne med høstens rotgrønnsaker

Pytt i panne er i utgangspunktet perfekt restemat, der du bruker det du har i kjøleskapet. Men det finnes ikke noe bedre tidspunkt å lage denne middagen på enn nå som butikkene er fulle av fantastiske norske rotgrønnsaker. Du trenger selvfølgelig ikke følge noen oppskrift for å lage pytt i panne, men her har du en sammensetning som er veldig populær her i huset! 

FullSizeRender-9.jpg

Du trenger:
150 g bacon
1 løk
4 poteter
2 pastinakker
1/4 stor kålrot
2 gulrøtter
finhakket frisk persille
salt og pepper
evt speilegg til servering

Slik gjør du:
Del baconet i små strimler og stek det i en stekepanne til fettet begynner å slippe. Skrell grønnsaker og skjær dem i små terninger. Ha grønnsakene i pannen og stek til de er så myke du vil ha dem. Dette vil ta ca 15-20 minutter avhengig av hvor store biter du har. Rør av og til, men ikke hele tiden. Ha i persillen og smak til med salt og pepper.

Server gjerne pytt i panne med stekt speilegg  - og blant de minste er det meget populært med litt ketchup til denne retten. 

Ovnsbakt gresskarsuppe

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god suppe på en søndag. Her skal vi ut på en liten tur, så hjem å lage vår nye suppefavoritt, nemlig ovnsbakt gresskarsuppe, til middag. Servert med godt brød og smør er høststemningen satt🍂🍂

Elsker du suppe, men synes det er litt pesete med all kuttingen av grønnsaker? Da må du se hit. Her får du nemlig oppskrift på en nydelig ovnsbakt gresskarsuppe som ikke innebærer noe kutting! Ja, du hørte rett. Du baker rett og slett grønnsakene i ovnen. Etter en time i ovnen er grønnsakene så myke at du bare kan ta de ut av skallet med en skje. Dessuten får suppen en fantastisk god sødme som følge av ovnsbakingen. Prøv! Du vil nok få deg en ny suppefavoritt. Nb! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du middag til mandag også:)

IMG_7702.JPG
IMG_7690.JPG

Du trenger
1 gresskar (av typen butternut)
1 løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
ca 1 dl fløte, evnt creme fraiche

Slik gjør du det :
Sett ovnen på 200 grader
Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over.  Bak grønnsakene i ca 1 time. La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet.
Ha i kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Ha i fløte, smak til med pepper.

Serveres gjerne med krutonger, eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner:)

IMG_7696.JPG


Ris med pølser, erter og brokkoli

Her skal du få oppskriften på en skikkelig god hverdagsmiddag. Dette er en slags pytt-i-panne bestående av pølser, ris, erter og brokkoli. Kjapt å lage og veldig populært spesielt blant familiens minste.

Med litt god sennep blir denne retten straks litt mer spennende for familiens voksne også.

Pølse med ris.jpg

Til 4 personer trenger du:
400 gram kjøttpølser
1 gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
150 gram ris
5 dl vann
1 beger kyllingfond
1 brokkoli
1/2 pose grønne selskapserter
nøytral olje til steking
salt og pepper
parmesan

Slik gjør du:
Varm opp en stekepanne med litt olje. Skjær pølsene i skiver og stek dem på ganske høy varme.

Tilsett løk når pølsene har fått fin farge og stek til løken er myk. Tilsett deretter finhakket hvitløk og ris og stek videre mens du rører forsiktig. Ha i vann og 1 beger med kyllingfond. Skru så ned varmen og la det småkoke i ca 10-15 minutter.

Bryt opp brokkolien i mindre buketter. Husk at du også kan bruke stilken på brokkolien og skjær denne i skiver. Når det meste av kraften er fordampet og risen er nesten økt, tilsettes brokkolien. Bland alt godt sammen og la det småkoke videre i 5-7 minutter.

Tilsett så de frosne ertene og rør godt rundt i ca 2 minutter. Da skal risen være kokt, ertene stekt og brokkolien skal fremdeles ha litt tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Sett stekepannen rett på bordet og server med litt godt brød og smør. Sett også fram parmesan slik at de som ønsker det kan rive det over.

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Omelett i muffinsformer

Er du på utkikk etter en enkel middag eller noe ekstra godt å sende med i matboksen? Lag sunne og gode omelettmuffins med masse grønnsaker som barna dine kommer til å elske! 

Hjemme hos oss er omelett laget i muffinsformer noe av det beste jeg kan lage til barna. Av erfaring blir det aldri igjen noen rester når vi lager dette. Jeg pleier å la barna tilsette det de ønsker i sin muffinsform. Da vet jeg at den blir spist, og de synes selv den smaker bedre enn når jeg har laget den. Sett fram skåler med feks brokkoli, tomater, pølser,  vårløk, ost og skinke  – og gå i gang:)

Fil 20.02.2018, 10 54 08.jpeg

Til 12 muffins trenger du:
12 egg
2 ss melk
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
50-100 gram parmesan
brokkoli, paprika, vårløk, skinke, chorizo

muffinsform rå2.jpg

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen melk, egg, bakepulver og ost. Smak til eggeblandingen med salt og pepper. Om alle ønsker likt fyll kan du også blande oppkuttet pølse/skinke og grønnsaker  i eggeblandingen. Her er det en som vil ha paprika og skinke, mens en annen brokkoli og chorizo og da lar jeg barna først legge det de vil ha i muffinsformen – før vi heller eggblandingen over.

Stekes i ca 25 minutter. 

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er sunt, lett og godt og absolutt en middag som kan legges i kategorien hverdagsfavoritter. Barna er også veldig glad i denne suppen, særlig når den toppes med sprøstekt bacon og krutonger. Jeg kommer aldri til å glemme noen dager etter at Anna var født da jeg fikk en  kraftig brystbetennelse. Med over 40 i feber gikk jeg fullstendig i svime og visste verken opp eller ned på meg selv eller det lille mennesket som var kommet i hus. Stein var bortreist og tanken på mat var fullstendig fraværende. Men det var før en kjær veninne sto der med en kjele lun, hjemmelaget blomkålsuppe. Det kommer jeg aldri til å glemme. Verken hvor utrolig godt det smakte. Eller takknemligheten jeg følte for at hun gjorde akkurat det. 

Du trenger:
50 gram smør
1 stor blomkål
0,5 løk
5 dl grønnsaksbuljong
5 dl melk
1 dl fløte
litt rømme

Slik gjør du:
Finhakk løk og kutt blomkålen i biter. Fres dette i smøret. Hold igjen litt av blomkålen (det er fint å ha litt blomkål oppi suppa ved servering)   Ha i resten av ingrediensene. Kok til blomkålen er mør. Kjør deretter suppa i en blender eller med en stavmikser til du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper.

Server gjerne suppen med blomkålbuketter, ferske urter, sprøstekt bacon og hjemmelagde krutonger.

Oppskrift på hjemmelagde krutonger finner du her. 


Denne saken er publisert på plusstid.no
 

Klassiske pannekaker

Vi har fått skikkelig pannekakedilla. Vi spiser pannekaker til frokost, til middag, til dessert og til kvelds. Ja, selvfølgelig ikke til alle måltider hver dag, men vi har så dilla at det hører til sjeldenheten at det ikke stekes en pannekake i løpet av en dag hjemme hos oss.  Her skal du få vår favorittoppskrift. Det jeg liker så godt med denne oppskriften er at pannekakene blir like gode ( og røra like samarbeidsvillig) om du bytter ut noe av det fine melet med sammalt hvis du skal lage frokostpannekaker, eller om du tilsetter litt sukker hvis pannekakene skal serveres til dessert.

FullSizeRender-8-kopi.jpg

Til ca 10 tynne pannekaker trenger du:
2 dl hvetemel
3 dl melk
2 egg
0,5 ts salt
3 ss smeltet smør

Slik gjør du:
Melk og mel piskes sammen til en klumfri røre. La dette svelle 20-30 minutter (evt over natten om du skal ha pannekaker til frokost). Rør inn egg, salt og smeltet smør. Stek så tynne pannekaker i en varm stekepanne. Jeg bruker bare litt smør i panna til den første pannekaken, og ellers ingenting.

Om pannekakene skal til frokost eller kveldsmat bytter jeg ut 1 dl av melet med fint sammalt hvetemel, sammalt speltmel, eller emmermel (som jeg også har litt dilla på om dagen ;)) Om jeg vil ha litt søtere pannekaker tilsetter jeg 1 ss sukker.

Denne saken er publisert på plusstid.no

Sommerens rekemiddag

Enten du er på hytta eller hjemme, smaker det alltid godt med reker til middag. Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør; nybakt focaccia, aioli eller chipotlemajones. Men er tiden knapp, eller kreftene rett og slett er brukt opp på å nyte solen en dag på sjøen, funker det utmerket med loff og majones også. Med nydelige reker i hovedrollen, blir det uansett - hjemmelaget tilbehør eller ei - sommerens enkleste og kanskje beste middag.

Du trenger
Reker ( vi pleier å regne ca 0,5 kg pr person)
sitron
Godt brød, focaccia eller loff
majones eller aioli
rødløk
dill, gressløk
avokado
salt og pepper 

Forslag til gode, hjemmelagde sauser finner du her:
Aioli
Majones
Chipotle majones

Oppskrift på en supergod focaccia finner du her.

 

Laksepoke

Inspirert av Lise Finckenhagen har vi prøvd å lage «Laksepoke» for første gang. Noe av det hippeste i matverden og på instagram det siste året. Men hva er i alle dager en «poke»? Jo, det er gatemat fra Hawaii. Mer trendy salat skal du altså lete lenge etter. Anna på fem, syntes hvertfall det er kult å ønske seg en poke til middag. Og jeg kan godt spise poke hver dag jeg, selv når den ikke er så hipp som den er nå -  for det er rett og slett en sunn, fresh, rå fiskesalat med masse gode smaker. 

Du trenger:
400 g laks (fersk i sushikvalitet)
1 rødløk
2 avocado
1 vårløk
saften fra 1 lime
en liten ss sesamolje
2 ss sesamfrø
2 ss soyasaus
2 ss syltet ingefær
masse frisk koriander
sprøstekt løk

1-2 dl majones
1-2 ss sriacha saus

Slik gjør du
Skjær opp laksen i små skiver eller terninger. Skjær så opp avocado, vårløk og rødløk.
Bland så laksen og grønnsakene sammen med sesamolje, soyasaus, ingefær, og sesamfrø
Smak til med salt og lime og topp det hele med fersk koriander og sprøstekt løk.

Serveres sammen med chilimajones (som du lager ved å blande majones og sriacha saus) smak deg til hvor sterk du liker den.

Når jeg lager Poke´til barna koker jeg gjerne litt ris ved siden av, så spiser de laks, ris og avocado toppet med soyasaus.
 

Gyros

Dette må dere prøve. Vi prøvde å lage denne retten for første gang forrige fredag og synes det var så godt at vi like så godt tok en reprise på lørdag da vi skulle ha gjester. Oppskriften fant jeg på Godt.no - signert Lise Finkenhagen. Men svinenakken som er i den opprinnelige oppskriften har jeg byttet ut med entrecôte samt gjort noen andre små endringer. Det er også typisk gresk at det serveres pommes frites inni gyrosen - det kan anbefales for det var utrolig godt. Dette var særlig populært hos husets små.

Dette trenger du:
ca 600 gram entrecôte
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
pitabrød (se oppskrift her)
tzatziki - se oppskrift her
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten.

Stek kjøttet i en stekepanne med salt og pepper - stek det på høy varme til kjøttet har fått en fin stekeskorpe ca 3-4 minutter.

Fyll pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites. 

 

Plukkfisk

Da jeg var liten var plukkfisk noe av det aller beste jeg kunne få til middag. Kanskje har det en sammenheng med at mamma serverte ketsjup til plukkfisken? Jeg skjønner ikke helt den smakskombinasjonen nå, og foretrekker nok heller rørte tyttebær og flatbrød (selv om det smakte perfekt da!) Uavhengig av tilbehør, er mammas plukkfisk skikkelig god. Det er en genial måte å få brukt opp fiskerester, barna digger det - og det uten at det har blitt introdusert i kombinasjon med ketsjup her i huset😉

IMG_2147.jpg

Du trenger
600 gram torskefileet
8-10 små poteter
3 gulrøtter
4 dl frosne erter
0,5 purre eller 2 vårløk

3 ss meierismør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt, pepper,muskat

Slik gjør du:
Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene. Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid. 


Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.  La den småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.
Smak til med salt, pepper og muskat

Sil av den ferdig trekte fisken, grønnsakene og bland alt inn i den hvite sausen.

Server med flatbrød, godtbrød, tyttebær eller kanskje ketsjup?

Tips: Om du ønsker en kraftigere fiskesmak på sausen, kan du erstatte 1 dl melk med kraft fra den trukne fisken:)

 

Minestronesuppe

Minestronesuppe er nok den suppen jeg har laget flest ganger. Den har gode smaker, er mettende, kan lages klar i forkant, er rask å lage, populær, fargerik, perfekt til mange, og ikke minst sunn. Den kan serveres til fredagskos, lørdagslunch eller til søndagsmiddag. Gjerne med grisinis eller foccacia - toppet med parmesan og hjemmelaget pesto. Den kan også lages uten bacon - og serveres som en fyldig tomatsuppe en kjøttfri mandag med grovt brød og smør ved siden av. Hvis vi spiser den på søndager pleier vi å lage en stor porsjon slik at vi har igjen middag til mandagen. 

Til 4-6 personer trenger du:
2 løk
150-200 gram bacon
4 gulrøtter
4 fedd hvitløk
2 bokser hermetiserte hakkede tomater (helst av god kvalitet)
en halv eller en hel fersk chili - avhengig av hvor sterk du liker suppen
4 vårløk
ca 1, 5 liter kylling eller grønnsakskraft eller buljong.
350 gram hvite bønner
salt og pepper
frisk basilikum til servering
parmesan i flak
pasta etter hvor fyldig du ønsker suppen.  Til denne suppen pleier jeg å koke i overkant av 300 gram pasta - men da er det gjerne noen små familiemedlemmer som vil spise litt pasta ved siden av.

Slik gjør du det:
Finn frem en stor kjele/jerngryte. Fres baconet i olje til det har fått litt farge. Da tilsetter du finhakket løk, hvitløk og gulrot. La dette surre sammen med baconet et par minutter. Ha så oppi hermetiske tomater, vårløk, chili, kraft og kok opp.

La dette koke til gulrøttene er møre (ca 25 minutter) Rett før servering tilsettes bønnene og pasta som du har kokt i egen kjele (da etter anvisning på pakken).

Smak til med salt og pepper og dryss over frisk basilikum før servering.

Fiskepudding i hvit saus

En enkel, utrolig god og kanskje litt glemt hverdagsmiddag. Jeg blir i hvertfall veldig glad når jeg kommer på at dette kan jeg jo lage. Og det blir barna også! Å lage sin egen fiskepudding er fantastisk, men på travle hverdager tyr vi til en kjøpevariant. I Asker er vi så heldig at vi har en fiskebutikk som selger utrolig god fiskepudding, ellers har for eksempel Meny en veldig god i ferskvaren. Om du ikke har tilgang til 'fersk' fiskepudding synes jeg den de har i vanlige butikker funker mer enn bra, særlig når den serveres med gode grønnsaker og deilig hvit saus.  

Du trenger
ca 500 gram poteter
3 gulrøtter
200 gram erter
purre
600 gram fiskepudding
smør til steking

Hvit saus, oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Kok potetene, del opp gulrøttene, kok dem sammen med potetene de siste -7 minuttene, ertene og purren koker du med de siste 5 minuttene. I mens potetene koker - lager du den hvite sausen og steker fiskepuddingen. Jeg steker fiskepuddingen i litt smør på middels sterk varme i et par minutter på hver side.

Når potene og grønnsakene er ferdig kokt - heller du av vannet. Her kan du velge om du vil blande grønnsakene inn i sausen - eller servere grønnsaker ved siden av fiskepuddingen for så ha deilig hvit saus over. 


Denne saken er publisert på plusstid.no