Hjemmelagde grisinis med parmesan og basilikum

Grisinis har tidligere vært forbeholdt spesielle anledninger hjemme hos oss. Av den grunn at jeg syntes det var litt stress å lage. Rullingen tok så lang tid. Da de i tillegg var veldig populære måtte jeg alltid lage dobbel porsjon - noe som resulterte i ekstra tid. Men det var før jeg kom over Jan Vardøens fantastiske oppskrift.  I denne oppskriften slipper du nemlig å rulle. Du elter frem en fantastisk smidig deig som du skjærer opp i tynne strimler.  Genialt ikke sant? 

Du trenger:
125 gram meierismør
125 gram revet parmesan
0,5 pakke fersk gjær
en halv potte fersk basilikum
5 dl melk
900 gram mel (gjerne tipo 00, men du kan også bruke hvetemel)
2 ts salt
havsalt, eller sesamfrø

Slik gjør du det:
Varm opp melken i en kjele. Ha den varme melken oppi en blender (evt bruk stavmikser rett i kjelen) sammen med smør, parmesan og basilikum. Kjør dette sammen.

Ha dette over i en kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett gjæren (pass på at ikke melkeblandingen er for varm før du tilsetter gjæren) . Kjør kjøkkenmaskinen et par minutter. Ha i mel og salt. Elt deigen i 10-15 minutter til du har en elastisk deig.

Hev deigen i ca 30 minutter. Ha så deigen på et melet bakebord og kjevl ut et stykke med tykkelse på ca 4 mm.  Før du har tatt siste kjevletak,  strør du over ønsket topping, feks sesamfrø eller havsalt.  Deigen er såpass klebrig at frø fester seg lett.

Kutt tynne strimler med en kniv og ha over på en bakepapirkledd stekeplate. Her kan du velge selv om de skal tvinnes eller bare være rette. 

Stekes på ca 130 grader i ca 45 minutter. De skal være lett gyldne, tørre og sprø.  Om de ikke er helt sprø legger jeg grisinisene over på rist og tørker dem på 90-100 grader varmluft til de er helt sprø.

Grisinis kan oppbevares i lufttett boks, men av erfaring trenger de ofte ikke oppbevares så lenge...

2016-01-27 11.08.52.jpg