Nakkekoteletter med urtesmør og fersk mais

Hver sommer er vi så heldig å få være med på hytta til svogeren min. Den ligger midt ute i havgapet og det finnes ikke strøm eller innlagt vann der, noe som gir en helt unik feriefølelse. Vi må ro over sundet for å lade mobiltelefonen i en nedlagt telefonkiosk, noe man gjør ganske hyppig de første dagene, men så går det lenger og lenger mellom hver gang  - med det resultat at roen blir større og større for hver dag som går. Det er den ultimate ferien for meg og sommerens høydepunkt. På øya går det mye i grilling på bålpanne og da er denne retten selvskreven. Den krever minimalt med forberedelser og smaker fantastisk godt, spesielt når du bruker kullgrill. Etter vi har grillet ferdig og barna er lagt pleier vi å fylle bålpannen med ved og bli sittende ved den utover kvelden. Sommerkveldene blir ikke bedre. 

Til 4 personer trenger du: 
4 store eller 8 små nakkekoteletter med bein
2 ts salt
4 maiskolber, helst med dekkblader og silkehår
2 ss urtesmør, eller mer (se oppskrift her)

Slik gjør du:
Ta ut kjøttet av kjøleskapet i minst en time før du skal grille.

Tenn grillen med grillkullet på én side av grillen, slik at du har en varm og en mindre varm sone.

Grill maiskolbene med dekkbladene på over direkte varme til bladene er forkullet og du kan skimte selve maiskornene. Flytt deretter kolbene litt lenger unna, så de ikke blir altfor brent. Hvis du bruker fersk mais må du regne med ca 15 minutter på maisen til den er ferdig, steketiden er selvfølgelig kortere hvis du kjøper ferdig kokt mais. 

Strø salt på kjøttet rett før du legger det på grillen. Grill nakkekotelettene over høy, direkte varme til overflaten er godt brunet på begge sider. Det tar ca 2-3 minutter på hver side. Når kjøttet har fått en dyp bruning, legges det over på den siden av grillen som er litt mindre varm, og grilles videre i 4-6 minutter til kjøttet er gjennomstekt. 

Server kotelettene med maiskolbe og en raus skje med urtesmør.
 

Urtesmør

Et godt urtesmør er en veldig enkel måte å løfte grillmiddagen på enten det skal grilles på stranda eller på hytta. Dette smøret stammer fra Viestads bok «På grillen» fra hans restaurant St.Lars og kan anbefales på det varmeste. 

Du trenger:
200 g smør, romtemperert
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt

Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene. Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før. 

Urtesmøret er holdbart ca 1 uke i kjøleskap. 

Potetsalat

Denne potetsalaten er knallgod. Gode nypoteter blandet med en perfekt balansert dressing - der creme fraichen gir friskhet, hvitløken skarphet , urtene masse god smak, men det som virkelig gir denne potetsalaten karakter er sitronen. Denne har blitt en klar favoritt hos oss og den kan like gjerne settes på bordet som et godt tilbehør til hverdagsmiddag som til grillfesten.

Du trenger:
ca 750 gram gode poteter
1 boks creme fraiche
1 sitron (skall og saft)
2 vårløk
friske urter (feks timian og persille)
2 fedd finhakket hvitløk
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Slik gjør du:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i god saltet vann. Mens potetene koker lager du dressingen. Ha creme fraiche i en skål og tilsett finrevet sitronskall. Finhakk hvitløk, vårløk og urtene og ha de oppi. Tilsett så en god dæsj med olivenolje, sitronsaft, og smak deg til med salt og pepper.

Når potetene er ferdig kokt (gjerne med litt tyggemotstand) siler du av vannet og har de over på en fjøl. La de avkjøles før du deler de i passe store biter. Bland til slutt sammen potetene med dressingen og hakk litt ekstra timian og eller persille som du drysser over.

Giffler

Pågen har gjort noe ganske riktig når det kommer til giffler - det er utrolig hvor populære disse små oppreiste kanelbollene er. Særlig blant barna. Jeg har stilt meg spørsmålet hvorfor disse er så pop - personlig syntes jeg de er litt i tørreste laget. Men størrelsen er genial, de er akuratt passe store for små barn. Når kanelbollene er så små finnes det jo også en mulighet for at de små kan få både to eller tre boller, noe som alltid er stas. Anna skal for tiden ha tre av alt - for hun er tre år. Hun nærmer seg med stormskritt fire og da er det vel fire av alt?  Så at kanelbollene ikke er av det store slaget er i grunn veldig greit.

Til ca 40 giffler trenger du :
500 gram hvetemel
2,5dl melk (lunken)
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
80 gram (romtemperert) meierismør i terninger
1 egg  

Kanelsmør
75 gram meierismør
0,5 dl vanlig sukker eller brunt sukker
2 ts kanel

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt etter litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en glatt og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 time på et lunt sted. Når deigen hever lager du kanelsmøret ved å røre sammen smør, sukker og kanel. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i 2. Kjevl hver del ut til et rektangel,  Fold først deigen inn på langsiden som er lengst fra deg før du ruller inn fra langsiden nærmest deg som en vanlig kanelbolle. På den måten blir pølsen mer flat enn rund. Del hver pølse opp i ca 20 deler. Blir hver giffel for smal har den lett for å velte når de stekes

La gifflene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 210 grader i ca 8-10 minutter. Avkjøles på rist.

Frosne giffler tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.
 

Jordbærlemonade

Hva serverer du dine små i sommervarmen? Vann er uten tvil den beste tørstedrikken, men det er jo med de små som med oss - av og til trenger vi noe annet. Noe med smak. Barn liker ofte det som er søtt og barn liker jordbær.  Derfor tør jeg nesten garantere at de kommer til å like denne! Denne lemonaden er søt, men ikke kunstig søt, bare frisk av noe av det beste naturen gir oss nå; nemlig norske jordbær.

Du trenger:
 1 sitron
en halv kurv ferske jorbær
0,5 dl sukker
5 dl vann
evt 5 dl farris, litt mer vann eller masse isbiter - smak deg til hvor sterk dere liker lemonaden

Slik gjør du:
Del opp sitronen og jordbærene. Bruk en sleiv til å knuse dette sammen med sukkeret slik at endel saft kommer ut.
Hell over vannet og la dette stå å trekke et kjølig sted i minst et par timer. Sil så saften. 

Tilsett farris om du ønsker en sprudlende lemonade, evt litt mer vann om du ønsker en svakere.

Server med friske jorbær og masse is, gjerne i koselige flasker..

Sommertaco

«Trines Matblogg». Jeg husker godt første gang jeg hørte om det. Da fantes det knapt matblogger eller matbloggere. Jeg hadde uansett ikke oppdaget dem enda. Kjæresten til broren min var med på hytta og laget en fantastisk god panna cotta med blåbær og lime, og etter det var det bare å sjekke ut hva dette «Trines matblogg» egentlig var for noe. Etter det har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært inne på sidene til Trines Matblogg (nesten utelukkende med godt resultat!) Nå snakker folk om Trine Sandberg som om det er en i familien. At de har fått oppskriften fra Trine. Nesten hver gang jeg er på middag og får servert noe skikkelig godt og lurer på hvor oppskriften kommer fra? Med 50% sannsynlighet er svaret «Trines matblogg». Selvfølgelig er det fra Trine:) 

Denne retten er utvilsomt min favoritt fra Trines Matblogg. Hennes wraps med kyllingspyd, nektariner, avokado og yoghurt er fantastisk god sommermat. Det er friskt og sunt, fylt av masse gode smaker og like populært hos store som små. Har du en favoritt fra Trines Matblogg? Del gjerne! 

Til kyllingspydene trenger du:
4 kyllingfileter, i biter
olivenolje
2 fedd hvitløk
sitron, saft og skall
hakket timian
salt og pepper
6-8 grillspyd

Til lefsene trenger du:
6-8 tortillas
salat
12-16 cherrytomater, delt i to
1-2 nektariner, i tynne båter
1 avokado, i båter
1 rødløk, i ringer
fetaost, i terninger (gjerne en fetaost som er tilsatt chili!)
tyrkisk yoghurt eller annen matyoghurt
litt god olivenolje
maldonsalt og nykvernet sort pepper
eventuelt frisk krydderurter
4 sitronbåter til servering

Slik gjør du:
Lag marinaden til kyllingspydene ved å blande olivenolje, finhakket hvitløk, sitronsaft, sitronskall, hvitløk og hakket timian i en liten bolle. Smak så til med salt og pepper. Del så opp kyllingfiletene i omtrent like store biter og legg dem i en plastpose. Hell marinaden ned i posen, lukk posen og sørg for å fordele marinaden jevnt, slik at alle kyllingbitene er dekket i marinade. Legg så posen i kjøleskapet og la den ligge der i minst en time, men gjerne lenger slik at smakene får satt seg ordentlig. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Vask så salat og del opp tomater, nektariner, avokado og rødløk i skiver. Legg på fat. Ha litt tyrkisk yoghurt i en skål, og fetaost i terninger i en annen. Sett fram på bordet sammen med litt godt maldonsalt og olivenolje. 

Varm opp tortilla-lefsene enten i ovnen på vanlig vis, eller på grillen på restvarme. Pass på at de ikke blir brent, de skal bare såvidt få farge. 


Og så er det bare å sette seg til bords, la hver og en i familien anrette sin egen tortilla med salat, friske grønnsaker, fetaost og en raus skje med yoghurt på toppen. Skvis gjerne litt sitronsaft over helt til slutt og hiv innpå:)

Ha en god sommerkveld!
 

Niste til bilturen

Har ferien begynt? Her nærmer den seg omsider! Ferie innebærer en del bilkjøring for mange familier. Jeg tar meg ofte i å tenke at det er deilig å ikke stresse med matpakker, og at det er deilig og bare kjøpe noe på veien i stedet. Men det er faktisk veldig sjelden deilig å kjøpe noe langs veien. Utvalget er ofte relativt dårlig og usunt. Samtidig er det ofte mange flere fine steder å stoppe om man ikke er avhengig av å måtte handle mat. En stopp på en rasteplass med litt løpeplass eller kanskje noen lekeapparater er gull verdt under en lengre biltur med barn. Eller når minstemann sover og det er helt avgjørende å få lagt flest kilometer bak seg - da er det veldig greit å ikke måtte stoppe for å få tak i mat eller drikke. Så vi slår et slag for å ha med niste til bilturen. Å ha med en god niste er rett og slett undervurdert. Både for roen, kosen og smakens skyld. God tur! Og god ferie! 

Du trenger :
Godt brød - vi anbefaler dette slumpebrødet
godt pålegg
pesto eller aioli gir veldig god smak til nista (pop hos de voksne)
drikke
oppskåret frukt eller bær

Det er ofte også populært om nisten innholder;)
noe salt snacks
kjeks eller noe annet litt søtt og godt.

og lurt om den inneholder:
våtservietter

Søtt flatbrød med rømme & markjordbær

Er du på utkikk etter en liten sommer-snack? Hva med hjemmelagd søtt flatbrød med vaniljesmak servert med ordentlig rømme og sesongens beste bær, nemlig markjordbær?!  Planen var at det skulle være noen flere markjordbær på enn du ser på bildet, men når man går og plukker bær med to små går det gjerne to i koppen og ti i munn (på hver!) Men det er så mye smak i markjordbærene nå, så det gjør ikke så mye om det ikke er så mange av dem (smaken blir forøvrig ikke feil med vanlig norske jordbær heller) Og gidder du ikke bake flatbrød smaker det jammen med kjøpeflatbrød også. Men du må ha god rømme! Rørosrømme er vår favoritt, men det funker bra med sæterrømme også -  bare styr unna lettrømmen. Dette var foresten en virkelig slager hos de små også. Anna snakket faktisk i søvne om denne desserten: "Mamma jeg trenger mer sånne flatbrød...!"

Du trenger:
Markjordbær, eller vanlig jordbær
En god rømme (Rørosrømme anbefales!) 

Til dessertflatbrødene trenger du:
200 gram hvetemel eller fint speltmel
100 gram fint rugmel
0,5 ts salt
2 ss melis
1 liten vaniljestang
ca 2 dl vann

Slik gjør du:
Ha melet, salt, vaniljefrø og melis i en bakebolle. Elt dette sammen, mens du tilsetter litt og litt vann - til du har en fast, seig deig. La så deigen hvile minst en halv time i kjøleskapet.

Kjevl deigen så tynn du klarer med kjevle - eller bruk pastamaskin. Stek på takke, eller stekepanne på middels varme, til de er sprø. Jeg synes det er litt vanskelig å få til helt sprø flatbrød i panne så jeg steker de først i panne før jeg tørker dem helt sprø på en rist i ovnen (90 grader varmluft i ca 1 time)

Oppskriften er signert den nydelige kokken Karla Siverts❤️
 

Grillet laks med grønnkål og couscoussalat

Har dere en favorittrett i familien deres? En rett som både store og små elsker og som alltid er like populær, selv om det ikke er så veldig lenge siden den stod på bordet sist? Det har vi, og det er denne. Jeg fikk denne laksen for første gang på en søndagsmiddag hos kusinen min. Da var vi hele familien samlet og hun hadde grillet to store laks. Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri før hadde fått så god laks. Det tenker jeg fortsatt. Hver gang vi lager den. Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig.  Jeg pleier å servere den med en coucoussalat med masse godt i - og en sunn og sprø grønnkålsalat, samt aioli. Mattis er ikke veldig begeistret for grønnkålen, men couscousen og laksen spiser han til gjengjeld store mengder av. Dette er perfekt sommermat og genialt å servere hvis dere er mange! 

Til laksen trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (du kan selvfølgelig også bruke fersk)
0,5 liten flaske soyasaus
1 bunt finkuttet frisk koriander
1 tommelfinger stor bit finkuttet fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili (finhakket)
4 vårløk
2 lime

Til couscoussalaten trenger du:
1/2 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Til grønnkålen trenger du:
1 pose (gjerne ferdig vasket) grønnkål
olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 tommelfingerstor fersk ingefær

Slik gjør du det:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid. 

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form) pensle med honning og grill i ca 10 minutter. Jeg synes det er godt at fisken er litt rosa inni, så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr. 

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over. Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten. 

Lag dressing til grønnkålen. La den gjerne stå en liten stund slik at smakene får tid til å sette seg. Vend inn dressingen i grønnkålen like før servering. 

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten, grønnkål og gjerne litt aioli (se oppskrift her). For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime. 

 

Sanktshansaften

Hva spiser dere på sankthansaften? Det er en dag hvor maten ofte skal tas med, enten om man skal på piknik med påsmurte smørbrød eller ta med enkel grillmat på båttur eller på stranden. Vi har mange gode oppskrifter på bloggen som passer for en dag som sankthansaften. Kanskje en familiefocaccia er noe å ha med seg? Fylte horn eller pølsehorn. Vi skal ha gjester hjemme i år, så vi ender opp med å servere rømmegrøt og sveler med masse jordbær til dessert.  Men uavhengig av hva vi spiser denne dagen skal vi garantert ha blomsterkrans i håret, tre jordbær på strå, legge sju slag markblomster under puta og kose oss. Ha en nydelig sankthansaften:)

Prinsessekake i langpanne

"Kunne du tenke deg å bake en kake?" Spørsmålet kommer, det er like sikkert som at solen står opp. Med en liten uke igjen før skoleferien er det høysesong for avslutninger og kakebaking. Jeg synes det er veldig koselig å kunne bidra med en kake, men det store spørsmålet er alltid; «hva skal jeg bake?» Mange har en favorittkake de alltid baker, jeg har ikke helt funnet min ennå.  På sommerfesten i barnehagen til Anna bakte jeg prinsessekake i langpanne. Jeg liker godt å bake gjærbakst - det er ikke så søtt og jeg føler at det er litt mer "mat" i det enn diverse andre kaker. Det er også veldig greit med en kake man ikke trenger tallerken og skje til. Men sist og ikke minst - dette må jo være verdens beste kake. Med vaniljekrem, kanelsmør og luftig gjærbakst i skjønn forening. Så ja! jeg tror kanskje prinsessekake i langpanne er min nye "tamedkakefavoritt"

Til en stor langpannekake trenger du :
7,5 dl melk
75 gram gjær
225 gram meierismør
200 gram sukker
1,5 ss kardemomme
2 egg
1,5 kg hvetemel

Til fyllet trenger du:
ca 100 gram temperert meierismør
ca 9 ss sukker
2 ss kanel
5- 7,5 dl vaniljekrem, oppskrift finner du på bloggen under tilbehør
melis

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland eggene med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. 

Del deigen i tre hvor en av delene er litt mindre enn de andre to. Denne kjevler du ut så den dekker bunnen av langpannen. Legg et bakepapir i langpannen før du legger deigen oppi.
Smør et lag med vaniljekrem på bunnen.

Lag så kanelsmøret ved at du rører sukker og kanel inn i det tempererte smøret (kan gjøres både med kjøkkenmaskin eller for hånd)

Rull så ut de andre to deigene til hver sin rektangel, smør på kanelsmøret og rull sammen så du har to fine pølser. Del hver rull opp i ca 14-15 like store biter (som kanelboller) De 28-30 bollene legger du utover langpannen - slik at hele langpannen blir dekt av boller.

Legg over et håndkle og la det etterheve i 30-40 minutter. Lag så en grop i midten av hver bolle - oppi her har du ca en spiseskje med vaniljekrem.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

Ha på melis når kaken er avkjølt.

Dette er en stor oppskrift, så den er perfekt om den skal tas med til mange, men oppskriften kan fint halveres til en liten langpanne eller lag 1/3 til en rund springform.

 

Grillet entrecôte med BBQ saus i lefser

Endelig er grillsesongen her for fullt, og det er lite som står i veien for at de fleste middager kan lages på grillen. Hva med å bytte ut fredagstacoen med en asiatisk wrap med grillet entrecôte, fantastiske grønnsaker og mango toppet med en supergod BBQ saus laget på hoi sin? Det som er så fint med lefser er at de kan fylles med alt som er godt og sunt. Det er enkelt å lage og enkelt å spise. Denne retten kan like godt serveres til venner som til familiemiddagen. Her var husets små storfornøyd med lefser fylt med kjøtt, avokado og mango toppet med rømme (veldig viktig å ikke glemme den rømmen ;)) Å servere dette til lunsj en deilig sommerdag skal du heller ikke se bortifra at funker bra! 

Du trenger: 
2 stk entrecôte a`250 gram
Tortillalefser - kjøpte eller hjemmelagde. Oppskrift på hjemmelagde finner du her

Til hoi sin bbq saus trenger du;

1 glass hoi sin saus
0,5 rød chili
ca en tommelfinger fersk ingefær
1 dl soyasaus
1 hvitløksfedd
2 ss frisk koriander, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
saften av en halv lime

Til salaten trenger du:
0,5 agurk
0,5 rødløk
1 stor avokado
1 mango
2 vårløk
1 hjertesalat
ca 1 d finhakkede peanøtter  
ristede sesamfrø
fersk koriander

Slik gjør du:
Finhakk hvitløk og chili. Skrell og riv ingefæren. Ha dette i en bolle hvor du tilsetter hoi sin saus, soya, urter og limesaft. Sausen kan fint gjøres klar i forkant. Ha dette over i en serveringsbolle, men ta av ca 1 dl som du skal bruke til å pensle entrecôten med under grillingen.

Kjøttet bør tas ut av kjøleskapet og ligge på kjøkkenbenken i ca 30 minutter før det skal grilles. Entrecôten grilles på direkte varme til kjøttsaften pipler ut (ca 2-3 minutter). Snu deretter biffene og gjenta prosessen. Krydre med salt og pepper og pensle med hoi sin BBQ saus. La entrecôten hvile i ca 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Grønnsakene og mangoen deles i tynne strimle, men ikke hjertesalaten -  som er veldig god som hele vaskede blader. Peanøttene og sesamfrøene kan med fordel ristes noen minutter i en tørr panne. Server grønnsakene hver for seg i små skåler - eller bland det sammen i en salat. Dersom det skal serveres til barn, ville jeg ikke blandet salaten.

Deretter kan du anrette; salat, mango, entrecote, nøtter, frø og topp med hoi sin BBQ saus!

Kos dere!

Oppskriftskilde: MinMENY
 

Søtpotetchips

Kan vi friste med godt krydret, hjemmelaget søtpotetchips servert med en smakfull dipp? Og en kald øl kanskje? Disse er nok i sterkeste laget for familiens minste - for er det noe søtpoteter trenger så er det krydder! Når du har tilsatt saltet og tenker perfekt! Ja da skal du ta litt til!! Dette skal smake. Perfekt å servere til venner som kommer over og nyter noe kaldt i glasset en sommerkveld- eller som tilbehør med litt futt i til grillmaten.

Til søtpotetchipsen trenger du:
2 søtpoteter (store)
6 ss olje
2 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
0,5 ts chilipulver

Til dip`en trenger du:
2 dl creme fraiche
0,5 dl god majones (gjerne hjemmelaget, se link her)
1 fedd hvitløk
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket purre
1 ss finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
1 ss Worchester saus
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
o,5 ts cayennepepper
0,5- 1 ts tabasco
salt og pepper

Slik gjør du:
Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin om du har det. Bland sammen olje med krydderne og mariner potetskivene i dette.

Legg så potetskivene utover en bakepapirkledd stekeplate, pass på at de ikke overlapper hverandre. Potetene bakes så i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter, snu dem og stek de i et par minutter til. Følg godt med så de ikke svir seg.

Når potetene er ferdig bakt legges de direkte over på et kjøkkenpapir som du har lagt på kjøkkenbenken. La potetene ligge her til de er blitt sprø. Jeg synes ikke alltid chipsen blir optimalt sprø, så jeg pleier som regel å tørke dem videre på 90 grader varmluft til de er knasende sprø!

Samtidig som potetene står i ovnen kan du lage dippen.  Det gjør du ved å røre sammen alle ingrediensene. Server så denne smakfulle dippen sammen med dine nylagde søtpotetchips og kald øl, eller kanskje et glass iskald rosévin. 

Oppskriften er funnet hos den fantastiske danske matbloggen: «Loui&Bearnaisen» som bør sjekkes ut hvis dere ikke allerede følger henne. 

Ha en deilig lørdagskveld!

Iskaffe for små og store hagearbeidere

De siste ukene har diverse vekstene i kjøkkenhagen skutt i været, og ikke minst diverse ugress. Jeg elsker å holde på i hagen en lørdag formiddag og det koseligste er når Anna «hjelper» meg. Når vi småprater og hun leter etter mark, følger med hvordan det går med "hennes vekster" og graver og spør så mange spørsmål som jeg tror bare en snart 4 åring kan. Men vi koser oss, og det aller koseligste er kaffepausene. Nå som varmen er kommet smaker det nydelig med en iskaffe, og ettersom Anna alltid synes det er stor stas å drikke det samme som meg, lager jeg iskakao til henne. 

Til iskaffen trenger du:
3-4 isbiter laget av espresso
2 dl melk
evnt en ts eller to med brunt sukker

Til iskakaoen trenger du:
3-4 isbiter laget av mørk sjokolademelk
2 dl melk

Slik gjør du:
Frys ned espressoen i små isbitformer. Når du har lyst på en iskaffe har du 3-4 isbiter i et glass kald melk. Smak til med litt brunt sukker om du liker litt søt kaffe. Deretter gjenstår bare å røre rundt og i løpet av noen minutter (i hvertfall i denne varmen) begynner kaffeterningene å smelte og du har en deilig iskaffelatte.

Når jeg lager iskakakaoen lager jeg først mørk sjokolademelk: Bland 2 ss nesquick i 0,5 dl melk. Frys dette i terninger. Når det er blitt isbiter kan du så følge samme fremgangsmåte som over: Ha terningene oppi melken og i løpet av kort tid har du kald og deilig isjokolademelk.

God kaffe/sjokoladepause til liten og stor:)
 

Frossen vannmelonis

Du lager ikke en enklere - eller sunnere is enn denne! Det eneste du trenger å gjøre er å dele opp vannmelon, sette en pinne i den og legge den i fryseren. Et par timer senere har du avkjølende, sunne og supergode is som barna kommer til å elske! 

Du trenger:
Vannmelon
Pinner (her har vi brukt grillspyd)
En fryser

Slik gjør du:
Skjær opp vannmelonen i tynne skiver. Sett inn en pinne i det grønne skallet. Legg i fryseren. Smør dere med tålmodighet i et par timer. Og spis med god samvittighet!

Sommersalat for store og små

Jeg synes det smaker så godt med salat til middag på sommeren, men det er lite fristende å bruke tid på å lage to middager fordi barna ikke vil ha salat.  Etter jeg imidlertid skjønte at trikset var å la være å kalle det salat, men heller selge det inn som en «nektarin - og skinketallerken» er det ikke bare vi voksne som er glad for å spise salat til middag. Denne salaten smaker ikke bare godt til middag - den funker vel så bra til lunsj eller om det kommer venner på besøk en sommerkveld.

Dette trenger du til salaten:
ca 200 gram spekeskinke
ca 200 gram cherrytomater
2 nektariner
50 gram valnøtter
100-150 gram brie
1 liten rødløk
basilikum
Salat (for eksempel 1 hjertesalat)
krutonger, gjerne hjemmelaet, oppskrift finner du her. Til denne salaten syntes jeg at det er godt med litt "fine" kurtonger gjerne laget av loff eller landbrød

Dette trenger du til dressingen:
0,5 dl god olivenolje
2 ss god balsamicoeddik
salt og pepper

Slik gjør du:
Begynn med krutongene. Mens de lages i ovnen kan du gjøre klar salaten. Kutt opp det som skal kuttes opp og anrett alt på et fat. Bland sammen dressingen, smak deg til med salt og pepper.

17.mai!

Hipp hipp hurra! Gratulerer så mye med dagen til alle store og små lesere - og spisere - av familiematblogg! Håper dere får en fantastisk dag - med masse god is! Som dere ser har de tre testspiserne til familiematblogg kvalitetssikret vaniljeisen på vår 17.mai meny, og den ble altså godkjent:)

Pølsehorn til 17.mai

Jeg elsker 17.mai. Det har jeg alltid gjort. En hel dag fylt av gode venner, familie, god mat, vårstemning, musikk og liv i gatene og lykkelige barn som har isspisekonkurranse. I år har vi invitert store og små hjem til oss på ettermiddagen. Ettersom 17.mai er en relativt hektisk dag med flaggheising, barnetog og aktiviteter på skolen for svært mange,  har jeg etterhvert innsett at dette ikke er dagen for å legge opp til den mest avanserte menyen. I år har jeg derfor tenkt til å servere pølsehorn til både store og små, og hjemmelaget vaniljeis i iskjeks til dessert. En meny som i utgangspunktet er veldig barnevennlig, men som med små grep kan gjøres både spennende og interessant også for voksne.  

Med en fantastisk god kålsalat og hjemmelaget ketsjup blir dette måltidet straks noe annet enn en vanlig pølsemiddag og med dette tilbehøret kan vi garantere at det ikke bare er de små som kommer til å bli fornøyd. En annen stor fordel med denne menyen er at nesten alt kan gjøres klart i forkant. Dermed er det bare å varme opp pølsebrødene i ovnen når de små (og store) slitne, men fornøyde isspiserne kommer fra aktiviteter på skolen og trenger litt ordentlig mat i magen.

2016-02-08 09.42.37.jpg

Til ca 20 pølsehorn trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det alltid kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. De ferdige pølsehornene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen pensles pølsehornene med melk (evnt egg) før du strør over sesamfrø.

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes best "lune"

Som tilbehør til pølsehorn anbefaler vi denne fantastisk gode kålsalaten, hjemmelaget ketsjup og sprøstekt løk, og til dessert kan vi anbefale  hjemmelaget vaniljeis i små hjemmelagde iskjeks. 

Lykke til med forberedelsene og ha en fantastisk dag! 

Kålsalat

Et godt og enkelt tilbehør som passer perfekt til pølsemiddag, hamburger eller " pulled pork"  Nå som den friske, grønne nykålen er kommet blir kålsalaten ekstra god, og som tilbehør til grillmaten er den perfekt. Jeg har tenkt å servere denne sammen med pølser og hjemmelaget ketsjup på 17.mai. Den hjemmelagde kålsalaten er med å gjøre veldig barnevennlig mat mer voksenvennlig og spennende.

IMG_2074.jpg

Dette trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones ( gjerne hjemmelaget, oppskrift finner du her)
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

Om du skal servere kålsalaten på 17 mai - kan den fint lages klar dagen før.

Ketsjup

Hjemmelaget ketsjup er lett å lage og oppsiktsvekkende god i forhold til den du kjøper. Det eneste er at den krever litt koketid for å tykne, så det er greit å planlegge litt og lage den klar dagen før den skal serveres. Men har du ikke laget hjemmelaget ketsjup før, anbefaler vi på det sterkeste å prøve denne før 17.mai. Skal du ha med deg noe til 17.mai festen - ta med ketsjup! Både den og du blir garantert populære:)

Du trenger
1 boks hermetiske tomater helst av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.