Vaniljesaus

Hjemmelaget vaniljesaus stiller i en helt annen liga enn diverse kjøpevarienter.  En god vaniljesaus kan løfte mange desserter. Hva er vell gele eller sjokoladepudding uten en ordentlig vaniljesaus? Eller hva med litt vaniljesaus over sesongens bær eller en lun eplekake?

IMG_8514.jpg

Du trenger:
2, 5 dl melk
2,5 dl fløte
80 gram sukker
1 vaniljestang
1 ts maisstivelse (maizena)
1 ss vann
5 eggeplommer

Slik gjør du det:
Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en kniv. Kok opp vaniljefrøene sammen med melk, fløte og sukker. 

Rør ut maizenapulveret i vann og tilsett eggeplommene. Hell den kokende fløtemelken over eggeplommene og rør godt sammen. Hvis du synes vaniljesausen er for tynn kan du varme den sakte opp til den tykner, men pass på at den ikke koker for da skiller den seg.

Sausen siles så over i en bolle - og avkjøles. 
 

Curtido

Vi har fått skikkelig dilla på curtido, eller kålsalat på godt norsk. Denne varianten er litt sterkere enn den klassiske og er kanskje det lille ekstra du trenger til å gjøre grillmåltidet perfekt! Oppskriften er fra fantastiske grønnsakskokeboken, en bok som virkelig får oss til å skjønne at vegetar ikke er kjedelig:)

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Du trenger:
1 kålhode
1 rødløk
2 røde chili
2 gulrøtter
2 tomater
2 ss salt
0,5 dl rødvinseddik
2 ss srirachasaus
1 ss tørket oregano

Slik gjør du:
Finhakk alle grønnsakene. Ha over saltet, kna saltet inn i grønnsakene til de slipper litt væske. Ha i oregano, rødvinseddik og srirachasaus. Bland godt sammen.

Hummus

Det er noen ting jeg lager hvor jeg tenker «hvorfor har jeg ikke laget dette før? » Den tanken slo meg umiddelbart første gang jeg lagde hummus. For hvor digg er det ikke når noe er veldig enkelt å lage, sunt og ikke minst utrolig god?t!

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
400 gram kokte kikerter
0,5 ts malt spisskummen
2 ss tahini (kan evt erstattes med sesamolje)
1 fedd hvitløk
2-3 ss sitronsaft
2-3 ss olivenolje
salt

Slik gjør du det:

Skyll kikertene godt i kaldt vann. Kjør så ertene til en mos med en stavmikser. Tilsett kummen, tahini, finhakket hvitløk, sitronsaft og olivenolje. Kjør dette til en fin mos. smak til med salt.

Virker hummusen tykk kan du tilsette litt vann.

Kimchi

Dette er en enkel kimchi signert Lise Finckenhagen. Det tar litt tid å lage, men så får du belønning i form av et sunt og godt tilbehør med masse gode smaker. Kimchi smaker godt til nudelretter, fisk og kjøtt. Ja, også fikk vi et tips om å teste det i ostesmørbrød - og ja! det funket!

IMG_1415.jpg

Du trenger
En halv kinakål
1-2 gulrøtter
Rettish (jeg pleier å bruke 1/4)
20 gram salt
1 liter vann
4 vårløk
20 g ingefær
5 fedd hvitløk
10 - 15 g chilipulver
1 ss sukker
2 ss fiskesaus
Ristede sesamfrø til servering

Slik gjør du
Vask og skyll kålen godt i kaldt vann. Del den opp i grove biter og ha den i en bolle sammen med gulrot og rettich som du har findelt (jeg pleier og dele dem i tynne strimler)

Rør sammen salt og vann. Hell saltlaken over grønnsakene. Pass på at de blir dekket av vann. Du kan legge en tallerken på toppen slik at grønnsakene blir holdt under vann. La de ligge i saltlaken over natten.

Hell av laken (ta vare på 2 ss) og la grønnsakene få renne godt av seg. Rør sammen ingefær, hvitløk, chilipulver, sukker, fiskesaus og saltlake (2 ss) . Bland krydderblandingen inn i grønnsakene sammen med finhakket vårløk.

Finn frem et stort syltetøyglass som du kan ha kimchi`en din i. Sett den i kjøleskapet.
Den kan spises med en gang, men blir nok best dagen etter når smakene har fått satt seg.

Server gjerne med ristede sesamfrø.

Våre fire favoritt-salsaer

“Tacofredag” har blitt et eget begrep. Kanskje ikke så rart. For det passer veldig ofte veldig bra med taco på fredager. Alle liker det, det er godt med noe skikkelig digg for å feire at det er helg, det kan lages sammen, og ikke minst er det kjapt å lage. Men det skal ikke så store grep til for å løfte tacoen - og i dag vil vi slå et slag for gode salsaer. Her er våre fire favoritter. Du trenger ikke lage alle til en og samme tacokveld, men vi anbefaler deg å teste alle, for å finne din favoritt.

IMG_1417.jpg

Til CHUNKY SALSA trenger du:
1 boks hermetiske tomater
0,5 ss sukker
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ts cayennepepper
2 ts tabasco eller sriracha-saus (juster etter hvor sterk du ønsker salsaen)
2 ss hakket koriander

Slik gjør du det:
Ha tomatene i en kjele med sukker, finhakket løk, hvitløk og olivenolje. La dette småkoke i ca 10 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Til TOMATSALSA trenger du:
4 tomater (gjerne plommetomater)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
0,5 - 1 rød chili
1 ss olivenolje
0,5 lime
1 ts salt
koriander

Slik gjør du det:
Grovhakk tomatene og korianderen. Bland med finhakket løk, hvitløk og chili (ta ut frøene) Tilsett olje, limesaften og smak til med salt og pepper. Den kan godt stå litt før servering så smaken får satt seg, men bør lages samme dag.

Til KORIANDER OG LØKSALSA trenger du:
Saften av 1 lime
1 ss akasiehonning
1 ss vann
1 løk
1 rødløk
hakket koriander
ca 1 ts salt

Slik gjør du:
Bland sammen limesaft, honning og vann. Bland så inn finhakket løk og rødløk. Hakket koriander tilsettes rett før servering.

Til ANANAS OG MANGOSALSA trenger du:
1/4 frisk ananas
1/2 frisk mange
en liten rød chili
salt
finhakket koriander

Slik gjør du:
Fjern skallet fra ananas og mango. Del fruktkjøttet i små terning. Finhakk chili og koriander. Bland alt godt og smak til med salt

Trenger du mer taco-inspirasjon?
Klikk her for å se oppskriften på vår favoritt-taco!
Kanskje det frister med en nydelig asiatisk vri på tacoen? Klikk her for oppskrift!
Eller rett og slett en nydelig fisketaco?

Uansett hva du velger, godt blir det uansett!
God tacofredag!

Tomatsaus


En god tomatsaus er utgangspunktet for veldig mye digg mat. Men er tomatsausen god nok, kan den faktisk fint få spille hovedrollen. Følger du denne fremgangsmåten kan du trylle frem den beste tomatsausen, og sammen med pasta, basilikum og revet parmesan har du en nydelig og enkel hverdagsmiddag. Det beste av alt? Denne tomatsausen lager seg selv mens dere er på jobb/skole. Dessuten er det en genial måte å få brukt opp tomater som du egentlig vurderer å kaste! 

IMG_7645.jpg

Du trenger:
tomater
brunt sukker
olivenolje
salt
pepper
cayenne-pepper


Slik gjør du:

Ha tomater i en ildfast form. Er det store tomater pleier jeg å dele dem i 4-8 biter, små tomater lar jeg være som de er. Strø over brunt sukker, salt, pepper og cayenne-pepper. Hvor mye avhenger av hvor krydret eller søt du liker tomatsausen din, prøv deg frem. Til slutt ringler du over en god olivenolje. Sett formen inn i kald ovn, før du skrur den på 250 grader, når temperaturen er nådd (250 grader) skrur du av ovnen igjen. Formen lar du så bli stående inni ovnen, uten å lukke opp døren, enten over natten, eller til du kommer fra jobb om du gjør dette på morgenen.

Deretter moser du tomatene med en stamper, eller med en stavmikser om du ønsker en finere konsistens på tomatsausen.

IMG_7646.jpg
IMG_7643.jpg

Sandefjordsmør - det beste tilbehør til fisk

Planer om fisk til middag?  Sandefjordsmør smaker nydelig både til stekt, bakt eller kokt fisk, torsk, sei eller laks. Fisk liker sandefjordsmør og med dette smøret er sannsynligheten stor for at de fleste liker fisk. Du har kanskje poteter og gulerøtter i hagen? Ellers er de norske råvarene i butikken fantastiske nå. En trenger virkelig ikke mer for å få et festmåltid midt i uken. Jo kanskje litt brød - det er så godt med noe å få med seg resten av sausen på tallerken med;)  Det beste av alt er at du kan lage en herlig fiskemiddag på 20 minutter. Mens potetene koker, lager du saus og steker, baker eller koker fisken. Gulerøttene pleier jeg å putte i kokevannet til potetene på slutten av koketiden.  Dette er så enkelt, sunt og utrolig godt! Etter jeg bare kom PÅ det å lage det så vellkjente sandefjordsmøret har det blitt en gjenganger hjemme hos oss. En sikker vinner!

Du trenger:
3 dl fløte
200 gram smør
saften av en sitron
2 hardkokte egg
finhakket persille
salt og pepper

Slik gjør du det:
Kok fløten på middels varme, la den koke inn til halvparten. Rør så inn smøret som du har delt i terninger, litt og litt av gangen. Tilsett hakket egg og sitronsaft, smak deg til med salt og pepper.

Enkelt grilltilbehør

Er dere på hytta eller skal ha naboer over på grill og tenker i dag gjør vi det enkelt - her er oppskriften! Maisbrød, kålsalat, syltet rødløk og hjemmelaget ketsjup, er alle enkle gode oppskrifter som hverken krever mye tid eller innsats å lage. Du trenger ikke lage alle heller, prøv deg frem, hva dere liker best. Vi konkluderer stadig med at en enkel grillmiddag blir så utrolig mye bedre med det lille ekstra hjemmelagde tilbehøret.

IMG_5846.jpg

Oppskrift på syltet rødløk finner du her    
Her finner du oppskrift på  kålsalaten
Her finner du oppskrift på hjemmelaget ketsjup

Du trenger til maisbrødet:
150 gram hvetemel
150 gram maismel ( eller fint polenta)
50 gram sukker
3 ts bakepulver
2,5 dl kulturmelk eller kefir
2 egg
50 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 210 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene og de våte ingrediensene hver for seg. Ha så de våte ingrediensene oppi de tørre og rør dette sammen til du har en klumpri røre. Hell over i en smurt form. Jeg bruker en liten brødform, eller en rund liten paiform, avhenger hvilken form du ønsker på maisbrødet ditt.

Stekes i ca 30 minutter, mulig litt kortere om du bruker en rund form. Bruker du brødform la brødet være ca 10 minutter i formen før du tar det ut og avkjøler på rist. Serveres nybakt med godt smør.

Sitronkrem

I går ettermiddag skulle jeg innom butikken og handle et par ting til middagen. Men da jeg kom til grønnsaksavdelingen ble jeg fullstendig distrahert. Der lå de. Knallgule, med grønne blader, og ropte på meg. Italienske sitroner. Sitroner fra Amalfi. Januar og februar er høysesong for disse gule herlighetene. De beste i verden. Så gule og saftige, og med en søtere og mer vitaminrik saft enn andre sitroner. Da jeg kom ut av butikken hadde jeg ikke handlet annet enn melk og masse sitroner: Ja ja. Så ble det bare brødskiver til middag, men det ble i det minste verdens beste sitronkrem til dessert:) Sitronkrem kan brukes til det meste. Det er fantastisk godt på scones og kjeks, som fyll i paier og annet bakverk, og ikke minst i et stort antall desserter. 

Bilde+27.01.2020%2C+13+00+09-kopi.jpg

Du trenger:
1 sitron
1,5 dl melis
2 egg
50 gram meierismør

Slik gjør du det:
Riv skallet av sitronen ( bruk den fineste siden på et rivjern) før du presser ut saften.  Ha saften sammen med melisen oppi en kjele. Pisk dette sammen med eggene og sitronskallet. Del smøret i terninger og ha dette oppi kjelen sammen med resten. Varm forsiktig opp og rør hele tiden til kremen tykner. Det er veldig viktig at kremen IKKE koker.

Hell over på et tett glass og avkjøl.

Bilde 27.01.2020, 13 59 37-kopi.jpg

Her har du et eksempel på en veldig god og enkel hverdagsdessert med sitronkrem
 

Syltet rødløk!

Taco i kveld? Med minimal innsats kan du trylle frem syltet rødløk som nemlig er det perfekte tilbehør til taco. Hvorfor ikke prøve i kveld? Du vil ikke angre! Ha en nydelig taco-fredag og god helg:)

IMG_1970.jpg

Du trenger
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili (ta ut frøene om du ikke ønsker den så sterk)
2 rødløk

Slik gjør du:
Ha sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Greske pitabrød

Du skal ikke være mange dager i Hellas før du får en ny pita favoritt. For hvor gode er ikke disse deilige, flate pitabrødene som du steker i panna? De er perfekt å fylle med det du måtte ønske, for så å rulle og spise. Det blir ikke feil om du fyller disse med deilig gresk gyros souvlaki, men de er også gode som wrap fylt med salat, en god ost og skinke. Sist vi skulle på en lengre biltur, var påsmurte pitabrød nisteønske både fra mann og barn. Og ja! Jeg lover - det er så mye bedre enn veldig mye av den maten som er å få kjøpt langs norske veier. Så da vi satt der i solen på en rasteplass og nøt en deilig wrap, priste jeg meg lykkelig for at jeg hadde tatt meg bryet og funnet frem stekepanne før avreise.

Du trenger til 20 pitabrød
3,5 dl lunket vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne. Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.


 

Chipotlemajones

Jeg har fått skikkelig dilla på chipotle. Chipotle er røkt chili, som passer utmerket som smaksforsterker i majones. Med sin karakterisktiske røksmak blir denne chipotle-majonesen det perfekte tilbehøret både til sommerens grillmat eller skalldyrstallerken.  Den er heller ikke vanskeligere å lage enn vanlig majones. Du tilsetter bare et litt godt chitpotle chilipulver i oljen som du bruker til å lage majonesen. Chipotle får du tak i enten i delikatesseforretninger eller i dagligvarebutikker med godt utvalg. 

Du trenger
1 toppet ss tørket chipotle chilipulver
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt

Slik gjør du
Kjør chipotle chilipulveret i stavmikseren sammen med solsikkeoljen som du senere skal bruke til å lage majones av. Ha så egget i en bolle sammen med 1 ss sennep. Visp det sammen, spe med oljen som du har blandet chipotlechilien i. Spe mens du hele tiden visper, slik at blandingen tykner. Når du har tilført all oljen visper du inn sitron og smaker til med salt. Du kan også bruke stavmikser eller kjøkkenmaskin med ballongvisp til dette, jeg pleier å være forsiktig med olje i starten, og når jeg ser at det begynner å tykne, heller jeg på litt og litt i tynn stråle. 

Mitt bidrag til grillfesten.

Sola skinner og grillsesongen er her! Kanskje du skal ha eller på en grillfest til helgen?  Vi har oppskrift på verdens beste ketsjup og Thousand Island, det perfekte tilbehør både til grillede pølser og hamburgere. Dette tilbehøret løfter ikke bare grillmåltidet, men de er veldig greie å lage. De kan fint lages dagen før, og de er perfekt å ta med som bidrag om du er bedt på grillfest. God helg☀️

Du trenger til Ketsjupen
1 boks hermetiske tomater av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Du trenger til Thausand Island`en
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser, smak til med salt. 

Chimichurri

Chimichurri er chilisalsa som opprinnelig kommer fra Argentina. Det er like godt til fisk som til kjøtt. Den grønne chilien gir chimichurrien den perfekte sting uten å være for sterk. Hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle salsaen med denne i helgen? Og kanskje servere den i en Chorizosandwich? Det skal vi😋

Du trenger:
1 bunt bladpersille
2 fedd hvitløk
en halv grønn chili
1 ss fersk oregano
1 finhakket sjalottløk
6-7 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 ss sherryeddik
salt

Slik gjør du det:
Finhakk alle ingrediensene. Bland sammen og smak til med salt og sitronsaft.

Vaniljekrem

Det er lettere enn du tror å lage hjemmelaget vaniljekrem. Mest sannsynlig har du ingrediensene hjemme allerede og med minimal innsats får du en fantastisk krem som faktisk smaker vanilje. I morgen er det fastelavnssøndag og da får du oppskrift på verdens beste fastelavensboller på bloggen. Og ja (!) - det er fastelavnsboller med vaniljekrem, så du kan først som sist lage denne kremen i dag.

IMG_1052.jpg

Du trenger:
4 + 1 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
1 vaniljestang
1 egg
35 gram maisenna

Slik gjør du det:
Ha 4 dl melk, smør, sukker og vaniljestangen (skrap ut frøene og ha både stang og frø oppi) i en kjele. Kok dette opp på middels varme.

Bland sammen egg, 1 dl melk og maisenna i en bolle.  Sil så den den varme vaniljeblandingen direkte over egg & maisennablandingen og rør godt rundt. Hell så alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp. Her er det viktig å røre hele tiden så kremen ikke svir seg eller får klumper.

Når blandingen er kokt opp helles den tilbake i bollen. Legg plastfolie over og avkjøl bollen i et kaldt vannbad. Kremen blir tykkere når den avkjøles så ikke bli bekymret om du synes den virker litt tynn.

Oppskriften er hentet fra den fantastiske kokeboken «Godt brød».

Sprø rundstykker og pisket smør


Jeg elsker å spise på restaurant. Restaurantopplevelsen starter når du setter deg til bordet - du er skikkelig sulten, noe som blir forsterket når menyen presenteres. Det blir muligens servert litt champagne i glasset og godt brød og kanskje pisket smør settes frem. Nam! Etter vi fikk barn har restaurantbesøkene blitt sjeldnere, og oftere har vi besøk hjemme hos oss. Kanskje dette er noe å sette frem til gjestene når de kommer? Eller skal du servere flere retter? Da funker det også utmerket å gjøre som på Maemo; å servere en liten hveterett mellom noen av smårettene - da gjerne med litt ufiltrert hveteøl ved siden av. GOD HELG :)

Du trenger til rundstykkene: 
400 gram hvetemel
50 gram rugmel finmalt
4 dl vann
2 ts salt
1 ts tørrgjær

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene, jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten, eller fra morgen til kveld på kjøkkenbenken.

Smør så et muffinsbrett med smør og strø litt havregryn i bunn av formene. Ha så deigen oppi formene ved hjelp av to spiseskjeer. Sett ovnen på max temperatur.  Mens ovnen blir varm lar du rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle. Stek så rundstykkene på maks varme i ca 10-12 minutter. Serveres gjerne nystekte.
 

Du trenger til det piskede smøret:
250 gram romtemperert meierismør
50 gram brunet smør
0,5- 1 ts maldonsalt

Slik gjør du:
La meierismøret stå på benken over natten slik at det blir ordentlig mykt. Ha 50 gram smør i en kjele og la det koke til det er lysebrunt, la det avkjøles til romtemperatur.

Pisk det myke smøret til det er hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin, spe med det brunede smøret. Smak til med maldonsalt

Det piskede smøret bør oppbevares i romtemperatur, det er da holdbar i 2-3 dager.

Verdens beste hvitløksdressing

I dag får du en klar anbefaling fra oss: Denne hvitløksdressingen MÅ prøves! Jeg kan garantere at du ikke vil angre, for mer anvendelig dressing skal du lete lenge etter. Den passer til ALT, både kjøtt, fisk, kylling, taco og pizza. Dette er dog ikke en veldig barnevennlig dressing, men til gjengjeld gjør den barnevennlig mat mye mer spennende. Jeg sier ikke mer, du må prøve!

Du trenger:
3 dl rømme eller creme fraiche
4 hvitløksfedd
1 ts salt
nykvernet pepper
Evt finhakket oregano

Slik gjør du det:
Press hvitløken i en hvitløkspresse og rør den inn i rømmen sammen med saltet. Kjør pepperkverna et par tre runder over.

Du kan eventuelt også bruke stavmikser, men dressingen blir fort litt tynn om du kjører all rømmen i stavmikseren. Derfor tar jeg bare i en tredjedel av rømmen sammen med hvitløken og saltet, for så å røre inn resten for hånd.
 

Den beste pizza-toppingen

Da vi bodde i byen kjøpte vi ofte pizza på Pizza Pancetta. Ikke bare har de utrolig god pizza der, de har også en utrolig god rømme - og chillidressing som du kan kjøpe med. Vi har forsøkt å lage den sausen hjemme, men aldri klart å få den akkurat så god som den du får med deg når du kjøper take-away. Så begynte vi å bruke Sriacha-saus hjemme. Og der var den! Sausen de bruker på Pizza Pancetta er rett og slett en hvitløksdressing toppet med Sricha-saus. Det er godt mulig de ikke blir så glade over at vi legger ut hemmeligheten deres her - men jeg lover at dere kommer til å bli det så fort dere prøver denne sausen på pizzaen! 

image.jpg

Du trenger:
1/2 beger lettrømme
2 fedd finhakket hvitløk
salt og pepper
2-4 ts sriracha-saus (avhengig av hvor sterk du ønsker sausen)

Slik gjør du:
Ha lettrømme i en skål og bland inn finhakket hvitløk. Smak så til med salt og pepper. Tilslutt rører du inn sriracha-saus og smaker til slik at den blir så sterk som ønskelig. La gjerne sausen stå litt før servering slik at smakene får satt seg ordentlig.

Chiliaioli

Aioli smaksatt med chili kan løfte en mild og barnevennlig middag slik at den også passer og pirrer litt i de voksnes smaksløker.  Server den neste gang du skal ha laks eller rekemiddag, eller bare til godt brød - den blir garantert populær.

Dette trenger du til et glass:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
0,5 chili, finhakket
2 dl solsikkeolje
saft av en halv sitron
salt og pepper

Slik gjør du det:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk, finhakket chili og sennep. Hell deretter oljen litt og litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at aiolien begynner å tykne. Helt til slutt tilsetter du presset sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir aiolien for tykk pleier jeg også å tilsette litt vann til slutt. 

Det er mange som bruker stavmikser til å lage aioli. Av en eller annen merkelig grunn får jeg aldri det til. Men min Kitchen Aid lager perfekt aioli hver eneste gang så det må dere forsøke. Da gjelder det samme som hvis du pisker for hånd;  ta bare litt og litt olje i om gangen til den tykner. Hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Urtesmør

Et godt urtesmør er en veldig enkel måte å løfte grillmiddagen på enten det skal grilles på stranda eller på hytta. Dette smøret stammer fra Viestads bok «På grillen» fra hans restaurant St.Lars og kan anbefales på det varmeste. 

Du trenger:
200 g smør, romtemperert
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt

Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene. Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før. 

Urtesmøret er holdbart ca 1 uke i kjøleskap.