Til slumpefocaccia trenger du:
450 gram hvetemel
1 toppet ts salt
0,5 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ss finhakket rosmarin (bruk tørket om du ikke fersk)
olivenolje
maldonsalt
Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre, ha i det lunkne vannet og rør raskt sammen. Deigen blir ganske klissete. La dette heve i bollen minst en halv time (men gjerne noe lenger om du har tid)
Legg et bakepapir på en stekeplate og hell ut deigen. Bruk gjerne en slikkepott slik at du får med deg alt. Lag fingermerker i deigen. Dryss over et tynt lag med mel og legg et kjøkkenhåndle over.
Sett ovnen på 250 grader. La brødet etterheve mens ovnen blir varm. Når ovnen er blitt varm setter du det inn i ovnen. Stek så brødet i ca 15-20 minutter.
Med en gang du tar brødet ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.
Til hjemmelaget aprikosmarmelade trenger du:
250 gram tørket aprikos, må bløtlegges
1,5 dl vann til å bløtlegge aprikosen i
1/2 sitron
1 stjerneanis
1 kanelstang
150 gram sukker
Slik gjør du:
Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det trekke i 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass
Til aioli trenger du:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
1/2 sitron saften av
salt og pepper
Slik gjør du:
Bland sammen egget og sennep i en bolle (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på en kjøkkenmaskin med ballongvisp og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe. Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, og pepper.
Denne saken er publisert på Plusstid.no