Gul ertesuppe med knokekjøtt

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute.  Den er perfekt å lage til mange, og hvor koselig er det ikke å samles inne på hytta rundt en stor gryte med god suppe? Har du suppe igjen smaker den om mulig enda bedre dagen etter. Den er også perfekt restemat og ypperlig å helle på termos og ta med i tursekken.  Etter en suppemiddag er det godt med litt dessert og da kan vi anbefale nystekte sveler (oppskrift finner du her) En perfekt kombinasjon!

IMG_1242.jpg

Dette trenger du:
1 saltet svineknoke
1 ss svart pepper
3 laurbærblad
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 persillerot
1 purre
8 poteter
200 gram gule erter - bløtlagt over natten
salt og pepper
finhakket persille

Slik gjør du:
Ha svineknoken i en kjele - ha i laurbærblad og pepper og dekk med vann. Kok opp, skum av og la det småkoke i 1, 5 time. Tilsett ertene og kok videre en time til.

Skrell grønnsakene og potetene og skjær alt i terninger. Ta opp knoken av kokevannet - skjær av ønsket fett og skjær kjøttet opp i mindre biter. Kok grønnsakene møre i kokekraften fra knoken sammen med ertene. Når grønnsakene er ferdig kokt - tilsetter du kjøttet. Smak til med salt og pepper. Ha på fersk persille.

Server med godt brød og smør.

Tips: Får du ikke tak i saltet svinkeknoke fungerer det veldig fint å erstatte den med feks røkte kjøttpølser eller skinke. Da kan du bare tilsette det mot slutten av koketiden slik at det blir gjennomvarmt. 

Spagetti Bolognese

En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Derfor har du mye igjen for å planlegge litt. Hvis jeg vet at vi skal ha spagetti bolognese på en onsdag - lager jeg sausen tirsdag kveld. Da får den tilstrekkelig putretid, og hvor herlig er det ikke onsdag etter jobb når middagen nærmest er klar i det dere kommer inn av døren?! Hvis du først lager bolognese anbefaler jeg å lage dobbel porsjon. Den er nemlig genial å fryse ned. Da kan den tas opp og serveres til pasta slik vi har gjort her, eller den kan brukes som kjøttsaus i blant annet sheperds pai, lasagne eller makaronigrateng. 

IMG_1662.jpg

Du trenger
600 gram kjøttdeig
100 gram bacon
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulerøtter
100 gram sellerirot
2 bokser hermetiske tomater
3 dl oksekraft (ferdig eller fra buljongterninger)
2 dl vin (rød eller hvitvin)
et par kvister fersk timian
tørket oregano
olivenolje
salt og pepper

ca 500 gram spagetti eller annen pasta
 

Slik gjør du det:
Kutt baconet i små biter, finhakk løk, hvitløk, gulrøtter, sellerirot og timian. Varm opp olje på middels varme og fres baconet. Når det begynner å bli sprøtt tilsetter du løk og hvitløk og lar det frese med et par minutter. Tilsett så gulrøtter, sellerirot og krydderne. Fres grønnsakene til de er blitt myke og har fått litt farge.

I en stekepanne bruner du så kjøttet (litt av gangen) på sterk varme og har så det ferdige stekte kjøttet oppi kjelen med grønnsakene. Tilsett så vin, knuste tomater og kraft. Kok opp og la det småputre i minst en times tid under lokk (gjerne lenger.  Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Bland den ferdige pastaen med bolognesesaus. Dryss så over revet parmesan og topp det hele med et par runder med pepperkverna.

Tips: Har du ikke vin tilgjengelig? Du kan erstatte hvitvinen i oppskriften med f.eks eplejuice, eller vann blandet med litt hvitvinseddik/eplecider-eddik. Måleforholdet blir da 2 dl vann og ca 1 Ts eplesidereddik.  Rødvin er litt mer vrient å erstatte, men rødvinseddik/balsamicoeddik kan gi maten noe av den samme syren som rødvin gir. Måleforholdet blir da 2 dl vann og 1 Ts rødvinseddik/balsamicoeddik. 

Vaniljesnurrer

Her har du de perfekte bollene til søndagsbesøket; Nydelige varme hveteboller med vaniljesmak og et lite melisdryss. Ukene og månedene uten snø og ordentlig vinterfølelse ser dessverre bare ut til å fortsette, men lager du disse og varm kakao etter å ha vært på skøyter så føles det litt som om det er ordentlig vinter likevel. 

Til ca 24 boller trenger du : 
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger
vaniljekrem til fyll, kjøp ferdig eller lag selv ( oppskrift finner du her )

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Hvis ikke tar du bare ut vaniljekremen fra kjøleskapet:)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel vaniljekremen utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. 

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Pensle med egg og dryss litt melis over snurrene før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist. Tilsett gjerne et ekstra dryss med melis over bollene ved servering. 

Sprøstekt kylling

Hva med sprøstekt kylling servert i lefse eller pitabrød til middag i dag? Av erfaring vet jeg at når disse kommer på bordet spiser barna masse. Sprøtt og godt med masse smak. Servert med oppkuttede grønnsaker blir det i grunn ganske så sunt også. Det er jo også helt greit på en hverdag at det tar max 20 minutter fra jeg starter til middagen er på bordet.

Du trenger :
4 kyllingfileter
1 egg
150 - 200 gram corn flakes avhengig av størrelsen på kyllingen
salt, pepper (evt cayennepepper om de voksne ønsker en sterkere variant)
3 ss olje til steking

Slik gjør du:
Finmal Corn flakes`en i en food prosessor. Evt putt det i en plastpose og rull en kjevle over noen ganger. Tilsett salt og pepper i corn-flakes blandingen.

Del opp kyllingfileten i mindre biter - vend dem i sammenpisket egg - deretter i corn-flakes blandingen.

Stek dem deretter i en varm stekepanne. Stek nuggetsene i 3-4 minutter på hver side. De skal ha en gylden farge.  La de tørke på et kjøkkenpapir et par minutter før servering.

Her har jeg servert kyllingnuggetsene i kinesiske pannekaker, sammen med oppkuttet gulrot, rødløk, agurk og mango. Jeg lagde også en saus bestående av finhakket koriander og sweet chili saus. Anna (3) foretrakk å bytte ut sweet chilien med rømme. Dere kan også servere nuggetsene i pitabrød eller med ris. Det er også veldig godt.

Fiskeburger

Fiskeburgere er en genial middag de dagene middagen helst skulle vært på bordet for 20 minutter siden. Det er sunt og godt -  og veldig populært hos barna. Jeg serverer burgeren med god aioli (barna vil ha rømme), salat og helst hjemmelagde hamburgerbrød hvis jeg har noen liggende i fryseren. Har vi tid lager jeg ovnsstekte poteter og gulrøtter ved siden av.  Hvis ikke, serverer jeg rå gulrøtter og agurk i staver.  I Asker er vi så heldig at vi har fiskebutikk hvor de selger utrolig gode fiskekaker. Men utvalget av fiskekaker i vanlig dagligvarer er ofte veldig bra. Jeg pleier da å velge de fiskekakene med høyest prosent fisk, slik at det blir så sunt som mulig.

Dette trenger du:
700 gram potet i tynne båter
2 gulrøtter i staver
olivenolje
salt, pepper
1-2 fiskekaker pr person
2 tomater
1/2 agurk
hjertesalat
rødløk
sylteagurk
aioli (se oppskrift her) evt rømme eller remulade.
hamburgerbrød (se oppskrift her) / evt pitabrød (oppskrift her) til antallet burgere du har.

Slik gjør du det:
Varm ovnen til 180-200 grader og kutt opp potetene og gulerøttene. Legg de i en ildfast form og vend de i olivenolje før du strør over salt og pepper. Bak i ovnen i ca 30 minutter til de er gyldne.

Finn frem ønsket dressing, evt lag aioli (se oppskrift her). Kutt tomat, agurk, rødløk. Legg dette på et fat sammen med vasket hjertesalat.  Når det er 10 minutter igjen av potetene steker du fiskekakene i stekepanna på middels sterk varme. Du kan også varme fiskekakene i ovnen hvis det er enklere. 

Når det er 5 minutter igjen av potetene kan hamburgerbrødene varmes i ovnen sammen med potetene. Hvis de er frosne synes jeg de blir best om jeg varmer dem i aluminiumsfolie. 

Vi setter gjerne alt tilbehøret på bordet - så kan alle i familien sette sammen sin favorittburger.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Nudelsuppe

Hva er vel bedre enn en sunn, fargerik og smaksrik suppe på en kald vinterdag? Denne suppen er nok i utgangspunktet mest for de voksne. Men koker du litt ekstra nudler til barna som serveres sammen med litt kylling og grønnsaker fra suppa, skal du ikke se bort fra at det også kan falle i smak hos husets små:) 

Du trenger:
1,5 liter kyllingkraft (evt hønsebuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger hakket ingefær
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
saften av en halv lime
koriander
nudler  (jeg bruker en bunt av merke «Udon nudler»)

Slik gjør du
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side. Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker) Smak til med salt og pepper.

Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød. Oppskrift på det finner du her.
 

Bryte-Nanbrød

Har du prøvd å bake nanbrød? Hvis ikke anbefaler jeg deg å prøve!  Nanbrød er den perfekte følgesvenn til all indisk mat, men er også knallgodt til supper og gryteretter. Etter at jeg kom på å lage et stort bryte-nanbrød framfor å lage mange små - synes jeg jammen det er fort gjort også. Kan anbefales!

Du trenger:
1 pose tørrgjær
4 ss melk + 1 dl melk
2 ss sukker
450 gram hvetemel
0,5 ss bakepulver
0,5 ts salt
2 dl youghurt naturell
1 egg
2 ss smeltet smør

Slik gjør du det:
Først rører du sammen 4 ss lunken melk med sukker og tørrgjær. La dette stå noen minutter. Bland så sammen de tørre ingrediensene, før du tilsetter resten av melken (lunken) yoghurt, smeltet smør, egg og gjærblandingen. Kjøres så i ca 10 minutter til en smidig deig med en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Legg plast over kjøkkenbollen og la deigen heve i ca 40 minutter. Hell så deigen ut på en bakepapirkledd stekeplate. Dra deigen litt utover brettet slik at det blir et stort brød.  Sett så ovnen på grill og maks tempratur. Når ovnen er blitt varm setter du inn brødet (litt høyt i ovnen) La det steke til det blir gyldent (ca 8- 10 minutter) Men pass på, det kan fort bli brent.

Ønsker du heller å lage små nanbrød deler du deigen i åtte. Rull ut til små boller før du kjevler dem ut til avlange, flate brød. Stek nanbrødene på samme måte under grillelementet - men her holder det med et par minutter. Oppbevar brødet under klede frem til servering.

 

Grove lapper

Endelig helg! Hva med å lage en litt ekstra god frokost i dag eller i morgen? Små, grove frokostlapper er et supert alternativ til brød og smaker nydelig med friske bær, naturell yoghurt og litt honning. I denne oppskriften er halvparten av hvetemelet erstattet med sammalt mel, noe som gjør at disse lappene ikke bare er skikkelig gode - de er i grunn ganske sunne også! Ha en deilig morgen og en god lørdag! 

Du trenger:
3 egg
3 dl kefir
2 1/2 dl hvetemel
2 1/2 dl sammalt hvete fin
1/2 ts salt
1 1/2 ts natron
1toppet ts ekte vaniljesukker
smør til steking

Slik gjør du:
Visp sammen egg og kefir. Tilsett mel, salt, natron og vaniljesukker og rør rundt til røren er uten klumper. La så røren stå og svelle i ca 20 minutter. 

Ha smør i en stekepanne. Sett den på middels varme. Bruk en skje og hell en stor skje med røre i stekepannen. Du får plass til ca 3 lapper i en vanlig stekepanne. Stek lappene på begge sider til de er gylne og gjennomstekt. 

Server lappene med friske bær, naturell yoghurt og akasiehonning. 


Denne saken er publisert på plusstid.no


 

 

 

Mynte- og ingefærte

Er det noen flere der ute som har behov for en eller flere erstatninger for å roe ned søtsuget etter ferien? Da er denne teen et kjærkomment alternativ når barna er lagt og du har svimt av i sofaen. Med fersk ingefær, lime, mynte og honning hjelper den deg dessuten med å holde deg frisk nå som diverse virus og bakterier ofte ligger og lurer.

IMG_0342.jpg

Til en god kopp med te trenger du: 
ca 3 skiver fersk ingefær
ca 5 blader md frisk mynte
2 skiver lime
1 ts honning
Kokende vann

Slik gjør du:
Kok opp vann. Skjær opp fersk ingefær i skiver. Fjern skallet. La så mynteblader, ingefær og lime trekke i kokende vann i ca 10 minutter. Smak til med honning om du ønsker det.

Müsli-rundstykker

Hva er vel mer perfekt å bruke julens rester av tørket frukt og nøtter til enn saftige müsli-rundstykker? Disse er ikke bare veldig gode, de er også sunne! Jeg bakte disse etter å ha rensket opp i kjøkkenskapet. Og gjett om det er to små som koser seg med nybakte müsli-rundstykker med brunost og smør til frokost i dag! I kveld kommer en venninne over på ost og vin. Da tenkte jeg å skjære et par av rundstykkene i tynne skiver for så å tørke dem i ovnen. Forhåpentligvis resulterer det i perfekte ostekjeks! Du skal heller ikke se bort ifra at disse rundstykkene blir pakket i sekken og blir med på tur i morgen. Anvendelig, sunn, god bakst - I love it:)

Du trenger:
4 dl melk
5 dl vann
50 gram fersk gjær
2 ss solsikkeolje
350 gram hvetemel
350 gram sammalt hvete
200 gram sammalt rugmel
100 gram havregryn
100 gram hasselnøtter
100 gram tørket fikner
100 gram tørkede aprikoser
100 gram rosiner
100 gram solsikkekjerner
1 ts salt

Slik gjør du:
Varm opp melken og vannet til det er lunkent- rør ut gjæren. Imens blander du sammen alle de tørre ingrediensene, frø, nøtter og tørket frukt. Ha i olje og salt. Hell så i væsken hvor gjæren er rørt ut. Elt så deigen i en 5-10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Du kan også elte den for hånd, men deigen er ganske tung å røre sammen, så jeg liker best å bruke maskin. Dekk så bollen med plast og la den heve i ca 40 minutter.


Dekk to stekeplater med bakepapir - bruk så to store spiseskjeer og lag rundstykker - deigen rekker ca til 24 ganske store rundstykker. Dekk med kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve i ca 40 minutter. Stekes på 225 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist. 

 

Familiens frokostblandling

Denne frokostblandingen har reddet mange morgener hjemme hos oss. Lager du en stor porsjon i kveld har dere til hele uken. I en familie er det ofte mange ulike smaker. Men med denne frokostblandingen som utgangspunkt kan alle lage sin favoritt. Enten man foretrekker melk, yoghurt, bær, syltetøy eller nøtter.

IMG_1211-1.JPG

Du trenger :
3 ss honning
1 dl eplejuice
1 ss smør
300 gram havregryn
100 gram valnøtter
50 gram linfrø
100 gram solsikkefrø
50 gram hvetekli
50 gram sesamfrø
50 gram gresskarkjerner

Slik gjør du:
Kok opp honning og eplejuice. Rør så inn smør. Bland dette med resten av ingrediensene. Fordel dette utover en bakepapirkledd stekeplate. Stek på 200 grader i ca 15 minutter. Om blandingen da fortsatt er noe fuktig, kan du tørke den videre på 100 grader varmluft til den er helt sprø.

Avkjøl og oppbevar i lufttett boks eller glass. Om frokostblandingen skal holde hele uken anbefaler vi å doble oppskriften.  


Denne saken er publisert på plusstid.no

IMG_1213-1.JPG

Panna cotta med vanilje & salt karamellsaus

Dette er en sånn dessert der all summing rundt bordet umiddelbart forsvinner idet den serveres. I ca 30 sekunders er det ingen som sier eller gjør noe annet enn å smake. Smake på den salte, lune karamellsausen som blander seg med med den søte smaken av vanilje i den kremete panna cottaen.  Etterpå høres kun fornøyde sukk og skjeer som skraper dessertskålene tomme. For når det kommer til dessert er det lite som slår vanilje og salt karamell - og de to i kombinasjon - ja, jeg sier ikke mer... det må prøves:)

Til ca 4 porsjoner trenger du:
4 dl kremfløte
1 vaniljestang
2 ss sukker
1,5 gelatinplater

Til servering:
salt karamellsaus (se oppskrift her)

Slik gjør du:
Ha fløte i en kjele sammen med sukker, vaniljestang (som du splitte på langs og tar ut frøene av) Ha både stang og frø oppi fløteblandingen. Varm dette langsomt opp til kokepunktet. Ta så kjelen av platen og la det stå å trekke i ca 15 minutter. Mens fløteblandingen trekker legger du gelantinplatene i kaldt vann. Etter ca 5 minutter tar du ut vaniljestangen. Klem så vannet ut av gelantinen og bland dette inn i den lunkne fløteblandingen.

Hell så over i 4 små glass /porsjonsformer og avkjøl. Panna cottaen er serveringsklar når den er stivnet. Det tar gjerne ca 4 timer. Du kan også gjerne lage denne desserten dagen i forveien. 

Mens panna cottaen stivner kan du lage karamellsausen, og oppskriften og fremgangsmåten finner du her. Det kan være lurt å lage karamellsausen noen timer før servering slik at den er avkjølt. Ved servering varmer du så opp karamellsausen lett i et vannbad. Det er godt at den er lunken og flytende over den kalde panna cottaen. 

Julekos med munker og eplegløgg

Adventstiden går fort og som regel får jeg ikke tid til halvparten av det jeg hadde tenkt eller lyst til. Etterhvert som man får barn får man også mange ulike venninnegjenger, og det er mange av de gamle venninnene mine jeg ser altfor sjelden. Jeg skulle så gjerne hatt tid til å arrangere et ordentlig julebord for dem alle og enhver men etterhvert som desember raser av gårde er det bare å konkludere med at jeg ikke har sjans. Det er da det gjelder å minne seg selv på at man ikke trenger å gjøre så voldsomt mye ut av det.  Det viktigste er jo at man møtes. Og har man ikke fått det til i adventstiden er romjulen også en ypperlig anledning til å tenne i peisen, sette på Bugge Wesseltofs nydelige juleplate «Its snowing on my piano» og servere hjemmelaget eplegløgg og varme, lune munker. Har du det skikkelig hektisk trenger du jo strengt tatt ikke lage gløggen heller, da kjøper du bare Ringis eplegløgg og varmer opp den. Den smaker nydelig den også. 

Til munkene trenger du:
2 egg
4 dl kulturmelk eller kefir
revet skal av 1/2 økologisk sitron
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2 vaniljestang
1/2 ts salt
250 g hvetemel
1 ts natron
smør til steking

Slik gjør du:
Pisk eggehvitene stive. Pisk så sammen eggeplommene, kulturmelk, sitronskall, sukker, vaniljesukker og salt. Bland mel og natron godt og tilsett deigen før du til slutt vender inn de stivpiskede eggehvitene.

Varm opp munkepannen og ha godt med smør i hullene. Fyll hullene 2/3 opp med deig. Når de er stekt på den ene siden snus de med en gaffel og en skje - dryss over litt sukker. Har du ikke munkepanne kan de faktisk fint stekes i stekeovnen også (200 grader). Vi brukte et muffinsbrett som vi passet på å smøre godt med smør før vi satt det inn i ovnen. Steketiden blir litt lenger når du steker dem på denne måten, så følg med. Vi stekte dem ca 10 min på den ene siden før vi snudde dem, og stekte 10 min videre. 

Munkene kan godt fryses. Da tar du dem opp like før de skal spises og varmer dem enkelt i stekeovnen på ca. 100 grader i 10-15 minutter. Ha gjerne folie over, slik at de ikke blir tørre.

Serveres varme med melis, rømme og litt godt syltetøy - og ikke minst sammen med en god eplegløgg. Oppskrift på en veldig god hvit gløgg med eple og hylleblomst finner du her

 

Hvit gløgg med eple og hylleblomst

Selv om jeg fremdeles får julestemning av både lukten og smaken av Tomtegløgg er jeg litt usikker på om jeg egentlig synes det er noe særlig godt, eller om det bare er nostalgikeren i meg som liker det.... Eplegløgg derimot! Det er noe annet. Ringis Eplegløgg er en klar favoritt, men det er veldig lett og godt å lage varianter av denne på egenhånd. Her får du oppskriften på en fantastisk god, hvit gløgg bestående av eplejuice, hylleblomst og pære. Krydret med ingefær, kardemomme og litt pepper lover jeg deg at dette er en av de beste gløggene du har smakt. Denne gløggen er så mild at også barna liker den, men hvis du er skeptisk kan du sjekke ut vår oppskrift på barnevennlig gløgg som er enda mildere i smaken. 

Du trenger;
5 dl god eplejuice
3 dl vann
2 dl hylleblomstsaft
Saft fra en halv sitron
2 ss brunt rørsukker
1 stjerneanis
3 hele sorte pepperkorn
1 kardemommekapsel
3 skiver med fersk ingefær
1 pære
Rosiner 

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene, med unntak av rosiner og pære, i en gryte og kok opp. Ta gryten av varmen og la gløggen trekke i en liten time, slik at krydderne får satt seg skikkelig. 

Sikt gløggen og fjern krydderne før du igjen varmer opp gløggen. Smak til med ingefær og mer sitron hvis du ønsker det.

Ta så gløggen av varmen og hell i kopper. Skjær pæren i små terningen og fordel dem i gløggen sammen med rosinene i det du heller på den varme gløggen. Server med en gang. Helst med en fin juleplate på spilleren. Feks Bugge Wesseltofts nydelige 'It´s snowing om my piano». 

 

Hjemmelaget og ekte vaniljesukker

Har du noen gode venninner du egentlig ikke skal gi en presang til, men som du likevel har lyst til å gi en liten ting? Da har vi et godt tips til deg: Lag hjemmelaget, ekte vaniljesukker! Det tar deg maks et par minutter, det er en gave som mottakeren faktisk har bruk for og kommer til å bli glad for, og ikke minst -  det smaker fantastisk. Hvorfor?  Fordi det faktisk smaker vanilje.  

Tilsetter du bare en ts med ekte vaniljesukker i feks pannekaker, trenger du mindre sukker i røren, fordi ekte vaniljesukker har en naturlig sødme som løfter pannekakene til et nytt nivå. Her har vi laget vaniljesukkeret med hvitt sukker, men det kan fint byttes ut med brunt rørsukker om du foretrekker det. 

Du trenger:
1 vaniljestang (kjøp en som er på glass, vaniljestengene i pose kan være litt tørre) 
200 gram sukker

Slik gjør du:
Del vaniljestangen i små biter. Ha bitene i en foodprocessor. Kjør dem noen få sekunder før du tilsetter sukkeret. Kjør så sukker og vaniljestang sammen en god stund til det er godt blandet.

Sil så blandingen gjennom en sikt for å ta bort eventuelle biter av vaniljestangen. Ha over på koselige (og lufttette) små glass og skriv et hyggelig kort. Og vips så har du en glad, god venn som aldri mer kommer til å kjøpe det syntetiske, hvite pulveret som vi alle har vokst opp med. 

 

Myke bestemorsnipper fra «Husmannskost»

I boken "Husmannskost" kommer Tom Victor Gausdal med denne oppfordringen: 'Om du bare lager en ting fra denne boka, så la det være bestemors snipper!"  Vi tok anbefalingen og kan ikke si vi angrer. For noen snipper! Disse myke bestemorsnippene smaker som en blanding av søt scones og engelsk tekake. Når noen venner blir med hjem etter vinterlek i kulda tenker jeg at snipper servert sammen med en kopp te eller kakao er rimelig perfekt 👌🏼Vi takker Gausdal for anbefalingen:) Og ikke minst takk for en fantastisk kokebok - bedre kokebok i førjulstiden skal du lete lenge etter!

Du trenger:
160 gram sukker
2,5 ts hjortetakksalt
2,5 dl surmelk
100 gram smeltet smør
6 dl mel

Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på 170 grader.

Bland godt sammen alle ingrediensene. Ha deigen utover på en stekeplate som du har kledd med bakepapir. Bre den utover til deigen er fingertykk.  Dryss over sukker. Stek kaken i 10 minutter. Ta så den ut og skjær opp slik at du får delt opp deigen i snipper. Stek dem videre i 10-15 minutter, til snippene er lyst gylne.

Bestemorssnippene er absolutt best ferske, men holder seg et par dager i en tett kakeboks. 

Julekakedessert

Desember er kosemåned nr 1. og hva er vel bedre enn å ønske den velkommen med verdens beste hverdagsdessert? Pisket tjukkmelk toppet med smørstekt julekake og nyrørte jordbær.... dette tror jeg vi kan garantere faller i smak både hos store og små! Har du ikke julekakerester igjen  - fortvil ikke, det går fint an å bruke rosinboller også. Men jeg kommer aldri til å kaste julekakerester igjen. Julekakerester er nemlig den beste unnskyldningen til å lage den beste desserten.

Du trenger:
5 dl tjukkmelk (Røros har en veldig god, den får du tak i på blant annet Meny)
90 gram sukker
1 ts godt vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang

2 gode skiver julekake
smør
sukker
rørte jordbær

Slik gjør du det:
Visp sammen tjukkmelken, sukker og vaniljen. Del julekaken i mindre biter før du steker den i smør i en middels varm panne, dryss over sukker og stek litt til så det legger seg rundt julekaka. Hell så den piskede tykkmelken i skåler ha over sprøstekt julekake og rørte jordbær.
 

Jepp, det falt i smak.....:)

Oppskriftskilde: "Husmannskost", Tom Viktor Gausdal

Julekake

Finnes det noe bedre enn varm, nystekt julekake med smør og geitost? Skulle jeg bare bakt én kake før jul så måtte det bli denne. Baker du julekake og du har litt til overs, for all del ikke kast restene! Vi har oppskrift på verdens beste dessert med smørstekt julekake. Følg med:)

Til 2 kaker trenger du:
125 gram meierismør
5 dl melk
50 gram gjær
125 gram sukker
1 ts kardemomme
650 gram hvetemel
150 gram rosiner(eller sukat om du ønsker det)

Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt inn mel blandet med sukker og kardemomme. Jeg bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok. Deigen skal være blank og smidig og slippe bollen. Hev deigen et lunt sted til dobbel størrelse (ca en time).

Form kakene på et melet bakebord. Her er det lurt å banke litt godt i deigen. Etterhev i 30 - 40 minutter. Pensle med egg rett før steking.

Stekes på 175 i 30-40 minutter

Arme riddere

Adventstiden er rett rundt hjørnet og i morgen tennes det første lyset. Hva med å gjøre litt ekstra ut av den første adventsfrokosten? Arme riddere er et perfekt utgangspunkt for en skikkelig kosefrokost. Disse smørstekte brødskivene som er dyppet i melk og egg smaker ikke bare nydelig, men du får også brukt opp gårsdagens tørre brødskiver. Arme ridddere smaker godt både med yoghurt og bær - eller brunost. Og hvis du ønsker en litt søtere variant tilsetter du bare litt sukker og kanel i melke/eggblandingen. Kanel er et av krydderne som både lukter og smaker litt jul, så den varianten blir nok servert på vårt frokostbord i morgen. 

Du trenger:
4 skiver brød - gjerne dagsgammelt
2 dl melk
2 egg
2 ss sukker (kan droppes)
1 ss kanel (kan droppes)
smør til steking

Slik gjør du det:
Visp sammen egg og melk i en bolle - rør inn sukker og kanel om du ønsker det. Dypp brødskivene i melk/eggblandingen før du steker dem i smør - til de er gyldne på begge sider. 

Har du gammelt brød som du ikke får spist opp? Frys det ned i skiver slik at du kan ta det opp og lage nydelige arme riddere.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Makaronigrateng

Vil du ha glade barn? Hvorfor ikke lage denne til middag? Makaronigrateng med kjøttsaus, jeg trenger kanskje ikke si mer?!

Du trenger
500 gram kjøttdeig (eller karbonadedeig)
100 gram bacon
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
kjøttbuljong
1 dl vann
2 ts oregano
salt og pepper
olje til steking
basilikum

hvit saus - oppskrift finner du her
200 gram makaroni
100 gram gulost (gjerne cheddar)
50 gram parmesan.

Slik gjør du det:
Finhakk, løk, hvitløk og gulrot. Del baconet i små biter. Varm olje i en kjele på middels sterk varme, ha i bacon, løk og hvitløk. La dette stå å surre noen minutter til løken er blitt myk. Ha så i gulrøtter, tomatpure og oregano. Mens dette står og godgjør seg kan du steke kjøttdeigen i en stekepanne. Ha så kjøttet opp i kjelen sammen med de hermetiske tomatene og kjøttkraften (her pleier jeg å blande en buljongterning i ca 1 dl vann) La kjøttsausen stå å småkoke - jo lenger jo bedre. Men har du ikke så god tid er ca 20 minutter nok for at smakene får satt seg. Smak til med salt og pepper og finhakket basilikum.

Kok makaronien etter anvisning på pakken, bland den kokte makaronien inn i den hvite sausen - før du tilsetter ca halvparten av gulosten. Smak til med salt og pepper.

Hell i kjøttsausen i en mellomstor ildfast form (som er smurt med smør) og fordel makaronistuingen på toppen før du drysser over resten av gulosten og revet parmesan. Stek så gratengen på 220 grader i 25-30 minutter til den er fin og gyllen på toppen.  

Serveres med god salat, godt brød, hvitløksdressing eller rømme.


Denne saken er publisert på plusstid.no