Bananlapper

Dette er en stor favoritt hjemme hos oss. Du lager det på et blunk og både store og små barn elsker dem. De er perfekt som et mellommåltid eller som kveldsmat med litt yoghurt naturell, bær og honning. Eller bare med litt smør som smelter på de nystekte lappene. Kalde bananlapper er også fine å ha med i matboksen eller på tur og det er topp babymat ettersom de ikke inneholder annet enn egg, banan og havregryn.

IMG_8657-1.jpg

Du trenger:
1 moden banan
1 dl havregryn
2 egg

Slik gjør du:
Ha en moden banan i en bolle, tilsett havregryn og egg. Bruk en stavmikser og bland alt sammen til du har en ferdig og klumpfri røre. La den gjerne stå og svelle i 5-10 minutter. Stek i smør. Server nystekte.

IMG_8655-1.jpg

 

Kaldhevede rundstykker

Lyst på ferske rundstykker i morgen tidlig? Elt en deig i kveld og sett ferdig rullede rundstykker på et stekebrett i kjøleskapet i natt. Når du våkner i morgen tar det ikke lengre tid enn om du skulle stekt frosne rundstykker. Og det beste av alt - disse smaker skikkelig godt! En ny bakefavoritt hos oss!

IMG_8658.jpg

Du trenger:
300 g hvetemel
200 g fin sammalt hvete
75 g solsikkefrø
4 dl kaldt vann
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss honning
2 ss olje

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bakebolle, elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. Deigen er litt seig så jeg pleier å lage rundstykkene med to skjeer. Legg dem på en bakepapir-kledd stekeplate. Det blir ca 8 ganske store rundstykker (du kan også lage flere små)  Ha over et kjøkkenhåndle og sett brettet i kjøleskapet over natten.

Neste morgen tar du ut brettet og setter stekeovnen på 225 grader. Ta deg en dusj og kos deg med en kopp kaffe. Når ovnen er varm, kan du sette inn rundstykkene, stek i ca 12-15 minutter.

IMG_8654.jpg

Italiensk pizza

Italiensk pizza er noe av det beste som finnes, og noe av det fine med å lage det selv er at alle i familien kan lage hver sin favoritt!

IMG_3370.jpg

«Kan ikke vi bare bestemme at vi skal ha pizza hver lørdag?» spurte minstemann i familien her om dagen. Og ja, hvorfor ikke? Finnes det egentlig noe bedre og stemningsskapende enn en ordentlig pizzakveld?!

Lager du en porsjon av denne pizzadeigen, ender du opp med fire tynne pizzadeiger, og det gir muligheter for å eksperimentere med toppingen slik at alle i familien får hver sin favoritt.

Kjøp inn noen gode oster, en god skinke, en god pølse og friske urter. Sett så fram på benken og la alle familiemedlemmene komponere sin egen pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Friske urter, en god tomatsaus og gode oster må til for å lage en skikkelig god pizza!

Dette trenger du til pizzadeigen (nok til 4 tynne bunner):

3 dl lunkent vann
0,5 dl olivenolje
0,5 pk tørrgjær
0,5 ss sukker
0,5 ss salt
500 gram pizzamel

Slik gjør du:
Begynn med å lage pizzadeigen: Bland sammen vann, olivenolje, gjær og sukker. Kjør dette i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 3 minutter. Ha i mel og salt. Elt så deigen videre i ca 15 minutter på lav hastighet.Ha deigen på et godt melet bakebord og la den hvile i 20 min

Del så deigen inn i fire. Lag fire boller  som du legger på et oljet bakebrett. La så deigen stå i romtemperatur i 2-3 timer. Når deigen har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskap frem til bruk.  Deigen kan gjerne lages dagen før for så kaldheves i kjøleskapet natten over. Hvis du vil heve pizzadeigen raskere, kan du doble mengden gjær uten at det er noen krise. Da slipper du unna med å heve en times tid.

Dette trenger du til rød pizzasaus:
1 boks hermetiske tomater
1 sjalottløk, delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
en neve fersk basilikum

Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Sett til side.

Dette trenger du til pizza med chorizo:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
1 neve revet jarlsberg
1 neve revet cheddar
ca 1/4 rødløk
6 skiver chorizo
nykvernet sort pepper
havsalt
frisk basilikum

Dette trenger du til barnepizza:
1 pizzadeig
ca 3 ss rød pizzasaus
0,5 fersk mozarella
1 neve revet jarlsberg
kokt skinke
olivenolje

Slik gjør du:
Skru ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm.

Kjevl ut en pizzadeig på et melet underlag på benken før du flytter den over på et bakepapir. Ha på et tynt lag med den røde sausen og legg på ønsket topping.

Stek pizzaen på full varme midt i ovnen i 6-7 minutter. Følg med underveis slik at den ikke brenner seg. Ta pizzaen ut av ovnen når den er ferdigstekt.

Ha på friske urter og noen flak med revet parmesan over den ferdige pizzaen. Til slutt kan du dryppe litt god olivenolje over det hele.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Tilbehør til ribbe og medisterkaker

Hva serverer dere til ribbe og medisterkaker hjemme hos dere? I år setter vi honningstekte epler, svisker og løk på bordet. Søtt, syrlig og nydelig!

epler.jpg

Mye av julematen er relativt tung med herlige, kraftige smaker. Det er derfor ekstra viktig å kombinere det med et tilbehør som løfter maten slik at måltidet oppleves lettere.

Her får du oppskriften på vårt favoritt-tilbehør til medisterkakene: Epler som stekes med honning og smør sammen med delikatesseløk og svisker, krydres med salvie eller rosmarin og litt godt havsalt til slutt.

Sammen med noen ordentlig gode potetlefser og tyttebær kommer både ribba og medisterkakene virkelig til sin rett. Kanskje dette er noe å prøve når årets julemat skal serveres? Det synes vi!

ingredienser.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram delikatesseløk
3 røde epler
18 svisker
2 ss smør
2 ss flytende honning
frisk salvie eller rosmarin
flaksalt
olje til steking

Slik gjør du:
Skrell løken og del dem i to hvis de er store. Behold skallet på eplene og skjær dem i båter. Stek så løken til den blir mør over middels varme i litt olje.

Skru opp varmen og tilsett eplebåter, svisker, smør og honning. Stek alt raskt sammen til eplene blir gyldne. Tilsett et par fine kvaster salvie eller rosmarin underveis.

Dryss til slutt over en god klype flaksalt.

komplett måltid.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Monstre av puffet ris og hvit sjokolade

Halloween er rett rundt hjørnet og med små justeringer kan den klassiske risbollen gjøres om til små grønne monstre. De er ikke bare skikkelig søtskumle, men i følge smakspanelet her i huset - smaker de mye bedre enn originalen også😉 Så hvorfor ikke la disse små grønne monstrene bli ditt bidrag til halloweenfesten? De er lette å lage, så det er perfekt for barna å gjøre med litt veiledning, noe som gjør de enda morsommere både å spise og servere. Vi takker "mors hjemmebakte" for inspirasjon til disse herlige monstre 👍🏻🎃 

FullSizeRender-7.jpg

Du trenger
125 gram delfiafett
1 egg
125 gram melis
100 gram hvit sjokolade
Grønn konditorfarge
7 dl puffet ris

øyne (fås kjøpt i hobbybutikk)
og lakrislisser til pynt

Slik gjør du:
Smelt delfiaffetet i en kjele på middels sterk varme, rør så inn den hvite sjokoladen. La det avkjøles litt før du rører det sammen med  eggedosis som du har pisket sammen av egget og melisen. Rør så inn grønn konditorfarge til du har ønsket grønnfarge. Vend så inn puffet ris med en slikkepott. Bruk to spiseskjeer til å lage monstre, på en plate dekket med bakepapir. Pynt med øyne og lakerislisser. La monstrene så avkjøle seg i kjøleskapet. Blir de temperert blir monstrene fort litt klissete, så det er best å servere disse litt kalde.


Oppbevares kjølig i en tett boks.

 

Spøkelsesrundstykker

På vår halloween-feiring i år kommer det relativt små barn. Jeg tenker da at vi skal prøve å gjøre det koselig skummelt. Disse spøkelsesrundstykkene er bare søte. De er også enkle å lage, noe som er en fordel når det kommer mange mennesker. Rundstykkedeigen er dessuten lett å jobbe med, noe som passer veldig bra når det er noen ivrige små bakeassistenter som gjerne vil være med.

IMG_8466.jpg

Du trenger:
700 gr hvetemel
150 gr sammalt mel
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time - bak ut - etterheves så i ca 30 minutter. Bruk så en pinne (eks sushipinne) til å stikke ut øyne og munn. Pensles med egg eller melk om du ønsker det. 

Stekes på 240 C i 10-12 minutter 

avkjøles på rist  

Farlig gode kanel-og ingefærkjeks

Det er ikke mye skummelt over disse små søte kjeksene, men vi lover deg -  de er farlig gode!

IMG_8463.jpg

Til ca 50 kjeks trenger du:
200 g mykt smør
200 g sukker
1 egg
0,5 dl sirup
300 g hvetemel
2 ts malt ingefær
1 ts kanel
2 ts natron

Slik gjør du det
Pisk smør og sukker hvitt (pisk gjerne i 10 minutter) Pisk så inn egget og sirupen. Rør inn de tørre ingrediensene før du setter deigen kaldt. La deigen stå i kjøleskapet i minst en time, og gjerne over natten.

Sett ovnen på 180 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Når du skal forme disse kjeksene, kan du enten lage kuler som du presser lett ned - før du drysser over litt sukker. De vil da flyte litt utover ved steking og bli små, runde kjeks. Om du vil stikke ut kjeks med former slik vi har gjort på bildet, kan du bruke hendene eller en kjevle. Husk da å bruke litt mel på benken slik at deigen ikke blir sittende igjen. La deigen være ganske mye tykkere enn når du baker peppekaker. Det er også en fordel at deigen er kald, da er den lettere å jobbe med

Stikk eller rull ut kjeksene i ønsket form før du steker dem i 10 minutter midt i ovnen.

Avkjøles på rist.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sprell. Kakeformene er fra Meri Meri og kan bestilles på www.sprell.no  

Mumie-pølser

Halloween nærmer seg. Her er planen å ikle oss i skumle drakter og ha en liten halloween-fest for store og små. På menyen står gresskarsuppe til de voksne og mumie-pølser til barna. Mumie-pølsene er ikke bare populære hos barna, men veldig greit å servere da de kan lages i forkant. Om dere skal samles før husvandring på selveste Halloween, er dette ekstra smart. Disse kan fort sette prikken over i'en på årets skumleste kveld  🎃 

FullSizeRender-10.jpg

Til ca 20 mumie-pølser trenger du:
En pakke med 5 kjøttpølser (du kan også bruke grille eller wiener - alt etter hva du liker best)
850 gram hvetemel
50 gram fersk gjær
5 dl melk
75 gram meierismør (temperert)
1 egg
1 ss salt
melk til pensling
sesamfrø til strøssel

Slik gjør du:
Først lager du deigen til selve hornene. Da har du de tørre ingrediensene + egget oppi en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og rør ut gjæren i melken. Deretter tilsetter du den lunkne gjærblandingen i melblandingen. Elt så deigen med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter.

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Nå skal du lage pølsehornene. Det gjør du slik:
Del opp hver kjøttpølse i fire deler på langs. Da vil du få 20 tynne pølser. Jeg pleier å dele horndeigen i to for å så dele hver del i 12 deler. Jeg pleier nemlig alltid å lage noen (her altså 4) uten pølse, da det ofte kommer noen som ikke liker pølser eller veldig små barn som ikke skal spise det enda.

Deigbitene rulles til en lang leiv som så tvinnes rundt hver pølsebit - slik du ser på bilde. Når jeg lager mumie-pølser passer jeg på at jeg tvinner deigen slik at det blir en åpning litt høyt opp på pølse til ansikt.  Mumie-pølsene legges så på en bakepapirkledd stekeplate der de etterheves på et lunt sted i ca 30 minutter. Før de settes i ovnen kan mumie-pølsene pensles med melk (evnt egg)

Pølsehornene stekes ved 225 grader i ca 10 minutter og nytes gjerne "lune"

Mumie-pølsene sine øyne er en tykk sjokoladesaus, du kan også evnt bruke sukkerkulør til dette.

Om du lager Mumie-pølsene klar i forkant, fryser du de. Før servering kan de tines i romtempratur, før de varmes noen minutter på varmluft, 175 grader i ovnen.

 

Monster-cookies

Hva med å lage kule monster-cookies til Halloween? Disse er både enkle å lage, passe seige og farlig søte. Og de kan fint lages dagen før festen. I år er Anna invitert på sin første Halloween-fest alene, noe som er stor stas. Vi har derfor planlagt en liten bakeøkt på tirsdag, slik at hun kan ta med seg en boks monster-cookies i vertinnegave🎃🍂

IMG_8458.jpg

Til ca 20 cookies trenger du:
200 g romtemperert smør
300 g brunt sukker
2 egg
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
50 gr kakao
Evnt hakket sjokolade

spiselige øyne
non-stop

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader.
Pisk sammen smør og sukker, tilsett eggene og pisk litt til. Ha i de tørre ingrediensene og bland alt godt sammen, rør inn sjokoladebiter om du ønsker det.

Form deigen med to spiseskjeer, regn en raus ss pr cookie. Fordel deigen utover to bakeplater.

Sett på øyne og non-stop for monster-effekt.

Stekes midt i ovnen (over og undervarme) i ca 10- 12 minutter.

La cookiene ligge på stekeplaten til de har fått satt seg. Oppbevares i en tett boks. 

 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sprell. Flaggermusene på bildet er fra Meri Meri og kan bestilles på www.sprell.no. 

Edderkopp-pølser

Hvorfor ikke overraske barna med edderkopp-pølser til Halloween? Noen pølsebiter og litt spagetti kan uten den store innsatsen omformes til små kravlende edderkopper.  Godt, enkelt, litt annerledes og akkurat passe skummelt for en Halloween-fest med små barn. 

IMG_8332.jpg

Du trenger til 4-6 barn:
6 kjøttpølser (grill og wiener kan også brukes)
400 gram spagetti

Slik gjør du:
Del pølsene i skiver. Tre spagettien 6-8 stk (ukokt) gjennom pølsebiten. Ønsker du edderkopper med litt kortere bein, deler du spagettien i to. Kok så spagiettien med pølse på i lettsaltet vann til spagettien er ferdig kokt (ca 8-10 min) Server med ketsjup, sennep og kanskje hjemmelagde spøkelsesrundstykker. Oppskriften finner du i såfall på familiematblogg 
 

IMG_8331.jpg

Pytt i panne med høstens rotgrønnsaker

Pytt i panne er i utgangspunktet perfekt restemat, der du bruker det du har i kjøleskapet. Men det finnes ikke noe bedre tidspunkt å lage denne middagen på enn nå som butikkene er fulle av fantastiske norske rotgrønnsaker. Du trenger selvfølgelig ikke følge noen oppskrift for å lage pytt i panne, men her har du en sammensetning som er veldig populær her i huset! 

FullSizeRender-9.jpg

Du trenger:
150 g bacon
1 løk
4 poteter
2 pastinakker
1/4 stor kålrot
2 gulrøtter
finhakket frisk persille
salt og pepper
evt speilegg til servering

Slik gjør du:
Del baconet i små strimler og stek det i en stekepanne til fettet begynner å slippe. Skrell grønnsaker og skjær dem i små terninger. Ha grønnsakene i pannen og stek til de er så myke du vil ha dem. Dette vil ta ca 15-20 minutter avhengig av hvor store biter du har. Rør av og til, men ikke hele tiden. Ha i persillen og smak til med salt og pepper.

Server gjerne pytt i panne med stekt speilegg  - og blant de minste er det meget populært med litt ketchup til denne retten. 

Vaniljemuffins

Det er lite som slår lukten av nybakst som fyller kjøkkenet. Når jeg baker kommer som regel barna løpende for å sjekke hva for noe godt som er i ovnen. I dag blir de nok ekstra glade for det er en stor favoritt som skal bakes! Vaniljemuffins toppet med sukker og kanel😋 De lukter ikke bare nydelig, men smaker også fantastisk godt. Enten dere skal ut på tur, er på hytta, koser dere hjemme eller kanskje skal feire bursdag så lover jeg, det blir ikke feil om du baker disse!

PS! Disse er også uten egg hvis du har en med allergi i familien eller i venneflokken.

IMG_7900.JPG

Til ca 20 muffins trenger du:

5 dl vaniljesaus
100 gram smør
2,5 dl sukker
6 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
perlesukker
kanel

Slik gjør du:
Smelt smøret og pisk dette med sukkeret. Tilsett vaniljesaus og alt det tørre og kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin.

Ha røren oppi muffinsformer. Strø over perlesukker og kanel.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. 

IMG_7911-1.jpg
IMG_0923.jpg

Eltefritt grytebrød

God morgen☀️ Lyst til å bake brød i helgen? Bruk et par minutter på å sette en deig i kveld og du kan lage et fantastisk grytebrød til frokost i morgen.  Navnet grytebrød kommer av at brødet stekes i en jerngryte - noe som nærmest gir steinovnseffekt. Brødet blir saftig inni og skorpen herlig sprø. Har du ikke prøvd å lage grytebrød, eltefritt brød eller no-knead bread som det også kalles, må du forsøke. Du kommer garantert til å bli imponert over resultatet.  Grytebrød er nydelig til suppe, reker, blåskjell, eller spis det som det er sammen med godt smør😋

IMG_4935.jpg

Du trenger :
400 gram hvetemel
100 gram sammalt spelt eller sammalt hvetemel, finmalt
4 dl vann
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene. Jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten på kjøkkenbenken.

Ha rikelig med mel på et bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete så bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Tilslutt snur du deigen og legger den med brettesiden ned på bakepapiret.

Legg et håndkle over og la deigen etterheve på benken i ca 1 1/2 - 2 timer (alt ettersom hvor tidlig de små var oppe og hvor sultne dere er). Varm så opp ovnen og gryta. Det gjør du slik: Sett gryta med lokket på inn i ovnen og skru ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm tar du ut gryta og hvelver deigen oppi. La så brødet steke i 30 minutter med lokket på. Deretter tar du av lokket og steker brødet i 10 minutter til.

Lasagne

En god lasagne er herlig helg- og hyttemat og topp hvis dere er mange til bords. Servert med en enkel, grønn salat og en hjemmelaget thousand island er det dessuten både enkelt og avslappende å invitere venner eller familie på middag ettersom alt kan lages klart i forkant. Når gjestene kommer er det eneste som gjenstår å sette seg ned og nyte besøket og ikke minst et skikkelig godt måltid.

IMG_0961.jpg

Du trenger
800 gram kjøttdeig
ca 8 pastaplater
1 løk
2 hvitløksfedd
2 gulrøtter
2 bokser hermetiske tomat
fersk basilikum
Salt
pepper
200 gram gul ost

Ostesaus
30 g smør
30 g hvetemel
4,5 dl melk
100 g parmesan
salt og pepper

Slik gjør du det

Kutt løk, og gulrøtter i små terninger, finhakk hvitløken. Stek kjøttet i en stekepanne på høy varme, krydre med salt og pepper. Stek litt av kjøttet om gangen, før du har det i en kjele. Tilsett grønnsakene og de hermetiske tomatene. La det småkoke i ca 10 minutter. Tilsett finhakket basilikum på slutten av koketiden

Mens kjøttsausen koker, kan du lage ostesausen. Smelt smør i en kjele, rør inn mel før du sper med melk, rør godt. La det småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Rør inn parmesan.

Legg lagvis kjøttsaus, ostesaus og pastaplater i en ildfast form. Topp det hele med revet gulost.

Stekes på 200 grader i ca 30 minutter

Til Thousand Island dressingen trenger du (kan gjerne dobles)
3 ss majones
1 ss ketsjup
1 ts finhakket kapers
1 ss finhakket paprika
1 ts finhakket dill
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med salt og pepper

Til salaten trenger du
2 hjertesalat
1 ss balsamico
2 ss olivenolje
revet parmesan

Vask salten, bland sammen balsamico og olivenolje og vend inn i salaten. Ha over finrevet parmesan:)

IMG_0963.jpg

Asiatisk taco


Fredag🙌🏼☀️ Hva med å teste ut denne asiatiske tacoen i dag? Hjemmelagde lefser fylt med sprøtt svinekjøtt, smakfulle grønnsaker og en herlig koriandermajones😋 Jeg lover, det blir ikke bedre! Nå kan helgen bare starte!

IMG_7792.jpg

Du trenger til kjøttet:
400 gram svinekjøttdeig
4 ss sweet chili-saus
2 ss soya
2 ss ketjap manis
1 ss finhakket ingefær
1 ts finhakket chili

Slik gjør du:
Stek kjøttet i en varm panne i solsikkeolje, kjøttdeigen skal bli skikkelig sprø og brun. Skru ned temperaturen og tilsett resten av ingrediensene. La det trekke i panna slik at smakene får satt seg. Skal du lage til mange kan du ha det over i en kjele.

TIl lefsene trenger du:
3,5 dl lunkent vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok  (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et  kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne.  Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det  fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.

Du trenger til salaten og salatdressingen:
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk

1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 finhakket rød chili

Slik gjør du:
Kutt alle grønnsakene i tynne staver. Bland alle ingrediensene til dressingen. Hell dressingen over salaten rett før servering.


Du trenger til Koriandermajonesen:

1 bunt koriander
4 dl solsikkeolje
1 egg
1 ss dijonsennep
saften av en halv sitron
salt
1 ts karripulver
1 ts cayennepepper

Slik gjør du:
Finhakk  korianderen før du kjører den sammen med solsikkeoljen i en stavmikser til en jevn korianderolje.

Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp, som lager perfekt majones hver gang. Uansett hvilken av de to metodene du bruker begynner du med å blande sammen egget og sennepen i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på maskinen og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så korianderoljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.  Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, karri og cayennepepper.

Om du ikke vil lage majones selv, er det veldig lett at den skiller seg om du blander korianderolje  inn i ferdikjøpt majones, da ville jeg heller anbefalt å blande litt siricha-saus (ferdig chilisaus som du får kjøpt i de aller fleste dagligvarebutikker) i majones og servere chilimajones istedet.

IMG_7793.jpg

Moussaka med poteter

Moussaka med poteter kan fort bli familiens nye favoritt. Dette er skikkelig trøstemat i høstmørket!

moussaka hoved.jpg

Moussaka er grekernes svar på lasagne. I motsetning til lasagne som lages med pasta, består den tradisjonelle greske retten hovedsakelig av lammekjøtt, aubergine og en nydelig ostesaus.

Moussaka lages i ulike varianter over hele varianter, og den fornorskede varianten består gjerne av poteter i stedet for aubergine. Det resulterer i en enda mer barnevennlig rett som minner litt om en skikkelig god potetgrateng. Server med rømme og agurk til barna, gresk salat og tzatziki til de voksne.

Dette må du prøve. Både du og barna dine kommer til å elske det!

IMG_6945.jpg

Til 6-8 personer trenger du:

6 poteter i skiver
5-6 ss olivenolje
500 gram lammekjøttdeig (du kan også bruke storfe)
3 hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
salt og pepper
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
200 gram revet ost, feks parmesan og vanlig gulost


Slik giør du:

Skrell potetene og skjær dem i skiver. Stek dem gyldne i litt smør. Dryss på litt salt. Legges til side.

Brun deretter kjøttet i olje, ha på hvitløk og tomat, la det putre i 15-20 minutter til røra blir litt fastere i konsistensen. Smak til med salt og pepper.

Lag hvit saus: Smelt smøret, rør inn melet og spre med melken mens du pisker hele tiden til du har en klumpfri saus. La den koke i ca 2 minutter før du rører inn osten. Husk å spare litt ost til gratinering! Smak til med salt og pepper.

Monter moussakaen slik:  Legg ingrediensene lagvis i en ildfast form som om du lager en lasagne. kjøttfyll, stekte poteter og ostesaus. Fortsett til alt er brukt opp, avslutt med et lag ostesaus og dryss så ekstra ost på toppen.

Stek i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Avslutt gjerne i 4-5 minutter under grillfunksjonen slik at den blir gyllen og fin.

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Ovnsbakt gresskarsuppe

Når butikkene bugner av gresskar i ulike farger og varianter, løvet faller og sola skinner er det lite som slår en skikkelig god suppe på en søndag. Her skal vi ut på en liten tur, så hjem å lage vår nye suppefavoritt, nemlig ovnsbakt gresskarsuppe, til middag. Servert med godt brød og smør er høststemningen satt🍂🍂

Elsker du suppe, men synes det er litt pesete med all kuttingen av grønnsaker? Da må du se hit. Her får du nemlig oppskrift på en nydelig ovnsbakt gresskarsuppe som ikke innebærer noe kutting! Ja, du hørte rett. Du baker rett og slett grønnsakene i ovnen. Etter en time i ovnen er grønnsakene så myke at du bare kan ta de ut av skallet med en skje. Dessuten får suppen en fantastisk god sødme som følge av ovnsbakingen. Prøv! Du vil nok få deg en ny suppefavoritt. Nb! Lag gjerne dobbel porsjon, så har du middag til mandag også:)

IMG_7702.JPG
IMG_7690.JPG

Du trenger
1 gresskar (av typen butternut)
1 løk
1 hvitløk
olivenolje
salt og pepper
5 dl kyllingkraft eller buljong
2,5 dl vann
ca 1 dl fløte, evnt creme fraiche

Slik gjør du det :
Sett ovnen på 200 grader
Del gresskaret og løken i to. Legg det på en bakepaprikledd stekeplate, sammen med hvitløken. Ha litt olivenolje, salt og pepper over.  Bak grønnsakene i ca 1 time. La det avkjøles litt, så du kan jobbe med det. Gresskaret er nå så mykt at du kan ta ut kjøttet med en skje, Ha alt kjøttet (bortsett fra det område med stener) i en kjele, løken og hvitløken klemmer du ut av skallet og har i kjelen sammen med gresskarkjøttet.
Ha i kraft og vann, kjør suppen jevn med en stavmikser, varm opp. Ha i fløte, smak til med pepper.

Serveres gjerne med krutonger, eller nybakt brød toppet med gresskarkjerner:)

IMG_7696.JPG


Finnbiff

Hvordan smaker egentlig høst? Vår erfaring er at en gryte med finnbiff kokt sammen med blant annet bacon, sjampinjong og seterrømme, servert med rørte tyttebær må kunne kalles et svar!

IMG_7419.jpg

For noen år siden hadde vi vært ute og gått med bøsse for tv-aksjonen i oppsiktsvekkende dårlig vær. Det regnet sidelengs, vinden hylte og både store og små var rimelig fornøyd over å komme inn i varmen, få av seg de våte klærne og få igjen varmen foran peisen. Gleden må sies å være komplett da lukten av denne fantastiske finnbiffgryta begynte å sige ut fra kjøkkenet.

Kombinasjonen av finnbiff, bacon, sopp og rømme både lukter og smaker nemlig helt fantastisk. Det smaker så godt at man skulle tro at finnbiffgryta hadde stått og putret på ovnen i timesvis, men det er faktisk overraskende kjapt og lett å lage. Når du tilbereder finnbiff på denne måten blir heller ikke viltsmaken så påtrengende, noe som er en fordel for at også barna skal like den.

Etter denne søndagen har det blitt en tradisjon hjemme hos oss å spise finnbiff etter vi har gått med bøsse på tv-aksjonen. Gi det et forsøk, kanskje det kan bli en ny tradisjon hos dere også?

IMG_7422.jpg

Til 6-8 personer trenger du:
2 ss smør
150 gram bacon
600 gram reinskav
1 dl viltkraft eller vann
300 gram sjampinjong
1 løk
3 dl seterrømme
1 dl creme fraiche
4 einebær
1 kvist timian
salt
pepper

Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker


Slik gjør du:
Smelt smør i en gryte. Brun frossen finnbiff, bacon, løk og sopp raskt på sterk varme i gryten. Tilsett kraft og la det koke opp. La dette trekke i ca 10 minutter. Tilsett rømme, creme fraiche, knute einebær og timian. La det trekke i fem minutter. Smak til med salt og pepper.

God middag!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no

Tomatsaus


En god tomatsaus er utgangspunktet for veldig mye digg mat. Men er tomatsausen god nok, kan den faktisk fint få spille hovedrollen. Følger du denne fremgangsmåten kan du trylle frem den beste tomatsausen, og sammen med pasta, basilikum og revet parmesan har du en nydelig og enkel hverdagsmiddag. Det beste av alt? Denne tomatsausen lager seg selv mens dere er på jobb/skole. Dessuten er det en genial måte å få brukt opp tomater som du egentlig vurderer å kaste! 

IMG_7645.jpg

Du trenger:
tomater
brunt sukker
olivenolje
salt
pepper
cayenne-pepper


Slik gjør du:

Ha tomater i en ildfast form. Er det store tomater pleier jeg å dele dem i 4-8 biter, små tomater lar jeg være som de er. Strø over brunt sukker, salt, pepper og cayenne-pepper. Hvor mye avhenger av hvor krydret eller søt du liker tomatsausen din, prøv deg frem. Til slutt ringler du over en god olivenolje. Sett formen inn i kald ovn, før du skrur den på 250 grader, når temperaturen er nådd (250 grader) skrur du av ovnen igjen. Formen lar du så bli stående inni ovnen, uten å lukke opp døren, enten over natten, eller til du kommer fra jobb om du gjør dette på morgenen.

Deretter moser du tomatene med en stamper, eller med en stavmikser om du ønsker en finere konsistens på tomatsausen.

IMG_7646.jpg
IMG_7643.jpg

Ris med pølser, erter og brokkoli

Her skal du få oppskriften på en skikkelig god hverdagsmiddag. Dette er en slags pytt-i-panne bestående av pølser, ris, erter og brokkoli. Kjapt å lage og veldig populært spesielt blant familiens minste.

Med litt god sennep blir denne retten straks litt mer spennende for familiens voksne også.

Pølse med ris.jpg

Til 4 personer trenger du:
400 gram kjøttpølser
1 gul løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
150 gram ris
5 dl vann
1 beger kyllingfond
1 brokkoli
1/2 pose grønne selskapserter
nøytral olje til steking
salt og pepper
parmesan

Slik gjør du:
Varm opp en stekepanne med litt olje. Skjær pølsene i skiver og stek dem på ganske høy varme.

Tilsett løk når pølsene har fått fin farge og stek til løken er myk. Tilsett deretter finhakket hvitløk og ris og stek videre mens du rører forsiktig. Ha i vann og 1 beger med kyllingfond. Skru så ned varmen og la det småkoke i ca 10-15 minutter.

Bryt opp brokkolien i mindre buketter. Husk at du også kan bruke stilken på brokkolien og skjær denne i skiver. Når det meste av kraften er fordampet og risen er nesten økt, tilsettes brokkolien. Bland alt godt sammen og la det småkoke videre i 5-7 minutter.

Tilsett så de frosne ertene og rør godt rundt i ca 2 minutter. Da skal risen være kokt, ertene stekt og brokkolien skal fremdeles ha litt tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

Sett stekepannen rett på bordet og server med litt godt brød og smør. Sett også fram parmesan slik at de som ønsker det kan rive det over.

 

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no