Eltefritt grytebrød

God morgen☀️ Lyst til å bake brød i helgen? Bruk et par minutter på å sette en deig i kveld og du kan lage et fantastisk grytebrød til frokost i morgen.  Navnet grytebrød kommer av at brødet stekes i en jerngryte - noe som nærmest gir steinovnseffekt. Brødet blir saftig inni og skorpen herlig sprø. Har du ikke prøvd å lage grytebrød, eltefritt brød eller no-knead bread som det også kalles, må du forsøke. Du kommer garantert til å bli imponert over resultatet.  Grytebrød er nydelig til suppe, reker, blåskjell, eller spis det som det er sammen med godt smør😋

IMG_4935.jpg

Du trenger :
400 gram hvetemel
100 gram sammalt spelt eller sammalt hvetemel, finmalt
4 dl vann
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær

Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene. Jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten på kjøkkenbenken.

Ha rikelig med mel på et bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete så bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Tilslutt snur du deigen og legger den med brettesiden ned på bakepapiret.

Legg et håndkle over og la deigen etterheve på benken i ca 1 1/2 - 2 timer (alt ettersom hvor tidlig de små var oppe og hvor sultne dere er). Varm så opp ovnen og gryta. Det gjør du slik: Sett gryta med lokket på inn i ovnen og skru ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm tar du ut gryta og hvelver deigen oppi. La så brødet steke i 30 minutter med lokket på. Deretter tar du av lokket og steker brødet i 10 minutter til.