Laks i lompe

Hvis jeg sier at denne smaksfulle, sunne og gode middagen er laget i underkant av 15 minutter - er det nok ikke sikkert du tror meg. Men det er helt sant!  Du burde prøve - kanskje dere får en ny hverdagsfavoritt for de travleste dagene.

Du trenger:
ca 600 gram laks, uten skinn og bein (jeg bruker salma)
tzatziki, se oppskrift her
en god neve spirer
hjertesalat
olivenolje
salt og pepper
rømme
0,5 agurk
en pakke lomper
couscous

Slik gjør du det:
Sett på vann til couscous èn, la den trekke slik det står anvist på pakken (ca 5 minutter)
Del laksen i mindre biter, stek den så noen minutter i middels varm stekepanne, slik at fisken får stekeskorpe, krydr med salt og pepper.  Når couscousen er ferdig trukket smaker du til med salt og pepper og litt olivenolje. Vask salaten og agurken og del agurken opp i mindre biter (perfekt oppgave hvis du har noen små som øver seg med kniven) 

Server så lompe med salatblad, spirer, laks, tzatziki og agurk til de voksne og kanskje lompe med laks, rømme og agurk til de små, det falt i hverfall i smak her i huset. Couscuos ved siden av ville alle ha:)

Lynrask ertesuppe

Hva med å starte uken med ertesuppe? Denne kjappe, gode og grønne suppen passer perfekt på en mandag. Du lager den på 10 minutter, sannsynligheten for at du har alle ingrediensene allerede er ganske stor og ikke minst er den sunn. Du synes kanskje suppe er litt tynt til middag, men her er det mange muligheter. Server suppen med et godt brød ved siden av, krutonger, noen fiskebiter, stekt bacon, kokt egg, en klatt rømme - et urtedryss. Prøv deg frem og finn din favoritt!

Du trenger:
400 gram frosne erter
3 ss smør
2 sjalottløk
7 dl kylling eller grønnsaksbuljong
1 dl fløte, creme fraiche eller rømme
salt, pepper
evt cayennepepper

Slik gjør du:
Fres løken i smøret. Ha i ertene. Hell over kraften og kok opp. La det småkoke i 3-4 minutter. Ha i fløten (rømme, creme fraiche) Kjør suppen i en blender eller bruk en stavmikser slik at du får en jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Eventuelt litt cayennepepper (jeg pleier ofte å tilsette cayennepepper etter jeg har helt opp i suppe til barna).

Server med ønsket tilbehør.

Valnøttbrød

Jeg blir aldri lei av eltefritt grytebrød. Uansett hvor godt brødet blir når jeg lager det med kortere hevetid, så får jeg aldri et så saftig brød med så sprø skorpe som når det heves over natten og stekes i en jerngryte morgenen etter. Grytebrød er også perfekt å lage i helgen hvis man skal ha venner eller familie på frokost eller lunsj. Da bruker jeg bare fire minutter på å røre sammen deigen på kvelden (dropp kjøkkenmaskinen, her trenger du bare en sleiv), dekker bollen med plast og lar den stå natten over. På morgenen velter jeg deigen over på kjøkkenbenken før jeg går i dusjen og etter noen kaffekopper, barne-tv og litt avislesing er det klart til å stekes. Da har du et rykende ferskt brød til den litt sene helgefrokosten eller lunsj den dagen, og det nesten uten å merke at du faktisk har bakt! Valnøttbrød er en av mine favoritter. Det smaker fantastisk med det meste, men jeg synes det aller beste er valnøttbrød med ost eller plommesylteltøy - og gjerne i kombinasjon:)

image.jpg

Du trenger:
400 gram siktet hvetemel
40 gram sammalt rug, grov
40 gram siktet rugmel
1/4 ts tørrgjær
ca 1,5 ts havsalt
1/2 ts honning
4 dl romtemperert vann
100 gram valnøtter, grovt hakket

Slik gjør du:
På ettermiddagen/ kvelden blander du de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i vannet før du tilsetter væsken i alt det tørre. Rør deretter deigen sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete. Ha på lokk eller plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten, i ca 10-20 timer.

På morgenen legger du et ark med bakepapir på kjøkkenbenken. Strø godt med mel utover bakepapiret før du velver deigen over på bakepapiret. Deigen er nå ganske så klissete og kommer til å flyte utover så bruk en slikkepott for å få med all deigen fra bollen. Nå skal brødet brettes. Det gjør du ved å "brette" den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Deretter roterer du deigen 90 grader før du bretter en flik av deigen over igjen - omtrent som om du bretter en konvolutt. Gjenta denne prosessen et par ganger til alle kantene av deigen har blitt brettet innover 2-3 ganger. Strø litt mer mel på deigen før du snur deigen slik at den blir liggende med brettsiden ned oppå det godt melede bakepapiret. Deretter kan du snu bakebollen på hodet, slik at den blir stående over deigen. Der skal den stå mens deigen nå skal få etterheve i 1,5 time. 

Etter 1,5 time skrur du på ovnen på 250 grader og setter inn en jerngryte med lokk på nederste rille. La jerngryten stå i ovnen til ovnen og gryta er blitt ordentlig varm (ca 30 minutter). Da tar du gryten ut av ovnen og strør litt grovt rugmel i bunn av gryten før du hvelver den ferdig hevede deigen oppi gryta. Rist litt på gryta for å få brødet på plass. (Pass på å bruke gytekluter, for dette er varmt! ) Sett lokket på jerngryten og sett så gryten inn igjen på nederste rille i ca 30 minutter.  Ta så av lokket og stek brødet videre i 10-15 minutter til brødet har fått en gylden og fin farge. Avkjøl brødet på rist og test din egen viljestyrke ved å vente så lenge du klarer før du skjærer i det:)  

 

Hverdagslapskaus

Hva med å lage en hverdagslapskaus til middag? Denne er super som en sunn, rask og ikke minst god hverdagsmiddag. Nå på høsten er lapskaus perfekt for å få benyttet seg av noen av de fantastiske råvarene som er tilgjenglig. Når vi har lapskaus til middag vil barna som regel ha påfyll, så det er en fin måte å få i dem masse sunne grønnsaker. Lapskausen er laget på karbonadedeig som du steker, mens grønnsakene koker i kjøttkraft. I løpet 30 minutter står gryta på bordet. Ekstra digg blir det om den serveres med godt brød eller flatbrød.

Du trenger:
1 ss meierismør
5 dl kjøttkraft, eller kjøttbuljong
400-500 gram karbonadedeig
4 mellomstore poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot eller sellerirot
en halv purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du det:
Skrell og skjær poteter og grønnsakene i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre. Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper. Dryss over finhakket persille. Server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.

Barnepizza

Når vi har pizzakveld hjemme vil barna stort sett lage sin egen pizza. Både pizzaens form og innhold varierer fra gang til gang. For tiden er det ostepizza med parmesan og mozarella som er favoritten. Når de lager sin egen pizza er de mye tøffere til å prøve nye ting på pizzaen. Jeg tror ikke Anna ville smakt på oliven hadde det ikke vært for at det var de perfekte øynene til pizzakaninen hennes ;)

FullSizeRender-2.jpg

Du trenger:
0,5 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til 8 små barnepizzaer, eller 4 vanlig)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
en halv mozarella
ca 20 gram parmesan
ca 20 gram jarlsberg eller annen gulost
tørket oregano om barna liker det
olivenolje
 

Slik gjør du:
Skru på ovnen på maks varme. Hvis du har en pizzastein legger du den inn i ovnen med en gang slik at den får tid til å bli gjennomvarm. 

La gjerne barnet kjevle ut pizzadeigen på et melet underlag. I starten måtte jeg hjelpe Anna for å få bunnen tynn nok, men nå har hun fått dreisen med kjevla. Men barnet trenger kanskje hjelp til å flytte pizzabunnen over på et bakepapir.  Ha så på et tynt lag med pizzasaus.  Og la barnet fordele ost utover.  Ha på litt oregano om barna liker det. Jeg bruker en tynn skjærefjøl med skaft for å få pizzaen inn på steinplaten i ovnen. Etter et minutt tar jeg bakepapiret ut. 

Stek så pizzaen på full varme midt i ovnen.  Jeg pleier å steke pizzaen i 6-7 minutter i min ovn, men her vil det variere med type ovn så følg med underveis slik at den ikke brenner seg. 

Ta den ut av ovnen når den er ferdigstekt. Det kan være godt å ringle litt olivenolje over.
Nå kan jeg tenke meg det er noen stolte små som kan nyte sin egenbakte pizza. GOD HELG!

Denne saken er publisert på plusstid.no

Verdens beste hvitløksdressing

I dag får du en klar anbefaling fra oss: Denne hvitløksdressingen MÅ prøves! Jeg kan garantere at du ikke vil angre, for mer anvendelig dressing skal du lete lenge etter. Den passer til ALT, både kjøtt, fisk, kylling, taco og pizza. Dette er dog ikke en veldig barnevennlig dressing, men til gjengjeld gjør den barnevennlig mat mye mer spennende. Jeg sier ikke mer, du må prøve!

Du trenger:
3 dl rømme eller creme fraiche
4 hvitløksfedd
1 ts salt
nykvernet pepper
Evt finhakket oregano

Slik gjør du det:
Press hvitløken i en hvitløkspresse og rør den inn i rømmen sammen med saltet. Kjør pepperkverna et par tre runder over.

Du kan eventuelt også bruke stavmikser, men dressingen blir fort litt tynn om du kjører all rømmen i stavmikseren. Derfor tar jeg bare i en tredjedel av rømmen sammen med hvitløken og saltet, for så å røre inn resten for hånd.
 

Sellerirotsuppe

Ute er det temperaturer som minner mer om sommer enn høst. Men tar du en tur i butikken, er det ganske klart at høsten kommer krypende. Bunter med deilige røtter og beter ligger stablet, fargerike og flotte og med grønne blader som strutter i været. Tvilen om hva vi skal ha til middag forsvinner ganske fort. I dag faller valget på selleriroten. Jeg har nemlig oppskrift på en nydelig sellerirotsuppe. Kremet, smaksrik og god. Toppet med stekt eple, bacon og krutonger er den en hit hos hele familien. Til denne suppen pleier jeg ofte å koke ris. Dette spesielt med tanke på Hennie(1,5 år) Hun skal nemlig spise selv. Og det begrenser seg selv hvor mye suppe hun egentlig får i seg. Men når hun får ris med suppe, samtidig som hun knasker krutonger, eple og bacon, får hun en fullverdig middag og matroen blir komplett. Hvis du ønsker å gjøre denne retten litt sunnere, kan du erstatte bacon med sprøstekt spekeskinke - eller rett og slett droppe alt som heter bacon og skinke og kun lage en topping av eple og urter hvis du går for en vegetarisk variant.

Du trenger:
450 gram sellerirot
2 poteter (små til middels str)
2 sjalottløk
0,5 purre
2 ss smør
6 dl grønnsak eller kyllingkraft (buljong funker fint)
4 dl melk (1 dl kan erstattes med fløte)
kajennepepper
salt


Slik gjør du det:
Skrell grønnsakene (sellerirot, potet, purre og sjalottløk) og del opp i mindre biter. Fres grønnsakene i smøret noen minutter. Tilsett så buljongen - la kraften koke sammen med grønnsakene til de er møre ( ca 20 minutter) tilsett melk/fløte mot slutten av koketiden. Kjør suppen så jevnt enten med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og kajenepepper. Jeg pleier å ta opp suppe til barna før jeg tar i kajenepepper.

Server gjerne med stekte epler, sprøstekt bacon eller spekeskinke, krutonger, friske urter som timian eller persille. Og hvorfor ikke prøve kokt ris i suppa? En slager hos barna her i hvertfall;)

Belgiske vafler med eplesyltetøy

Det er sensommer, søndag, solen skinner og det er den store UT-dagen. Her i huset er vi oppe tidlig som vanlig. Vi er aldri lenge oppe før Anna spør: "hva skal vi bake i dag da mamma"? Jeg foreslår belgiske vafler.  Forslaget faller i god jord hos de små. Vi setter i gang med å lage røren. Planen for formiddagen er en liten ekskusjon gjennom skogen til en lekeplass. Det blir perfekt hviletid for røra. Og hvor godt blir det ikke med nystekte vafler når vi kommer hjem. Vi har et lite epletre i hagen, så vi har allerede vært ute å hentet et par epler til eplesyltetøy. Det er bare utrolig godt med rømme og eplesyltetøy oppå vaflene. Vaflene er ikke så søte i seg selv, så det er godt med litt søtt oppå. Om du vil lage disse vaflene litt sunnere, kan du fint erstatte noe av melet med sammalt mel (for eks 150 gram - de blir fortsatt luftige og fine) Om du ikke har belgisk vaffeljern - kan du godt bruke et vanlig jern, ellers har vi oppskrift på nydelige havrevafler på bloggen. God søndag og GOD TUR!

Du trenger til vaflene
500 gram hvetemel
50 gram sukker
0,5 ts salt
en halv pose tørrgjær
4 egg
4 dl melk
2 dl vann
100 gram smeltet smør

Slik gjør du det:
Bland sammen de tørre ingrediensene, tilsett egg, melk og vann. Rør dette sammen til en klumpfri røre. Smelt smøret i en kjele, vent til det har fått en nøttebrun farge - før du tilsetter det i røren. Rør godt. La røren hvile minst 1 time.
Stekes i et varmt belgisk vaffeljern.

Du trenger til et glass Eplesyltetøy
ca 4 små epler
0,3 dl brunt sukker
0,4 dl vann

Slik gjør du det:
Vask eplene, ta ut kjærnehuset og del de i mindre biter. Ha eplebitene i en kjele sammen med sukker og vann. Kok opp, før du lar eplene småkoke til de er helt møre og har blitt til syltetøy . (ca 40-50 minutter ) ha syltetøyet over på glass og avkjøl.
 


 

Grove spelt-knekkebrød

Gode tips til matboksen får en aldri nok av. Disse små grove spelt knekkebrødene er helt klart en av våre favoritter. De er både sunne og veldig gode på smak. Etter jul var Anna ikke var helt ferdig med peppekakebakingen, da fikk jeg ideen med å lage knekkebrød isteden for peppekaker med formene. Disse har siden jevnlig vært med i matboksen. Hun syntes det er stor stas å ha med noe hun har bakt selv i barnehagen. Jeg har også fått tilbakemelding fra flere besteforeldre, om at disse har vært populære å bake sammen med barnebarna. Veldig greit med et litt sunnere bakealternativ - som også er veldig godt.

IMG_9768.JPG

Til 2 brett trenger du:
300 gram sammalt speltmel
75 gram mykt smør
1 stor ts bakepulver
12 gram brunt sukker
0, 5 ts salt
1,5 dl melk

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Ha så i melken. Jeg elter dette i kjøkkenmaskinen - men det kan også gjøres for hånd. Ha så i det myke smøret til du har en smidig deig. Ta mel på bakebordet og kjevl til deigen er ca 0,5 cm tykk. Rut opp knekkebrødet eller bruk ønskede former.

Stekes ved 160 grader i ca 25 minutter. La knekkebrødene avkjøles på rist. Om ikke knekkebrødene er helt sprø tørker jeg dem i ovnen på 100 grader varmluft til de føles ferdig.

Denne saken er publisert på plusstid.no

Enkel, saftig eplekake

Er du en av de heldige som har et epletre i hagen? Eller kanskje naboen har et hvor du kan gå på slang? Om du ikke har tilgang på epler i umiddelbar nærhet er de norske eplene heldigvis kommet i butikken nå. Her får vi kaffebesøk i formiddag og da er det fint lite som er mer riktig å servere enn en lun, nybakt eplekake. Denne oppskriften er veldig enkel og blir alltid god. Den kan fint serveres med vaniljeis, men jeg synes den er vel så god å spise som den er - særlig når den er nybakt.

Du trenger til en liten form ( 20x25)
130 gram meierismør delt i små terninger
120 gram sukker
125 gram hvetemel
1 ts bakepulver
2 egg
2-3 epler
Rørsukker
kanel

Slik gjør du det
Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Smuldre inn smøret. Visp sammen eggene, før du rører de godt inn i mel/smørblandingen. Legg et bakepapir i bunn av formen (evt smør den) og hell røren oppi. Vask eplene før du skjærer dem i tynne båter. Stikk de så ned i røren. Strø over rørsukker og kanel. 

Stekes så på 200 grader i ca 25 minutter.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Grillet laks i grove pitabrød med chiliaioli og masse digg

Noen av de beste oppskriftene blir til når man bare tenker på hva man har lyst på og kjøper inn akkurat det. Det er imidlertid ikke alltid kombinasjonen blir optimal, men akkurat her må jeg si jeg ble fornøyd:) Her grillet jeg laks og lagde grove pitabrød (lag gjerne små pitabrød til de minste slik at de klarer å spise dem selv når de er fylt!) som ble fylt med en blanding av avokado, vårløk, agurk og mango, salat og chiliaioli. Kjempeenkelt og skikkelig godt og sunt! Vi hadde en nabojente på besøk sist jeg lagde dette til middag. Hun likte ikke fisk, sa hun. Ikke mango heller. Og hvertfall ikke agurk. Men vi lagde et lite pitabrød til henne likevel, vi la inn både fisk og agurk og mango, men erstattet aiolien med rømme. Da spiste hun 2 små pitabrød gitt. Rare greier det der:) 

Du trenger:
ca 600 gram fersk laks (kjøp laks med en skinnside og styr unna salmalaks hvis den skal grilles)
olivenolje
maldonsalt og pepper
1/2 mango
en neve fersk koriander
1/2 lime
1 agurk
1 avokado
2 vårløk
crispysalat

chiliaioli (kjøp eller se oppskrift her)
rømme til barna

Grove pitabrød (kjøp hvis du ikke har tid til å bake eller se oppskrift her)

Slik gjør du:
Begynn med laksen. Legg fisken med skinnsiden ned på et ark med aluminiumsfolie. Pensle fisken med litt god olivenolje. Dryss over litt godt maldonsalt og kvern litt pepper over. Legg fisken (med aluminiumsfolien under) på grillen på høy varme, sett på lokket og la fisken grille i ca 10-15 minutter (avh av tykkelsen og størrelsen på fisken). Pass på at den ikke blir for godt stekt, da blir den fort veldig tørr. Jeg liker den best når den fremdeles er litt rosa og ordentlig saftig. 

Skrell mango og del den i små terninger. Skvis litt lime over og dryss litt finhakket koriander over til slutt.  Legg i en skål. Del så opp avokado og agurk i små firkanter og bland dette sammen i en annen skål. Hakk opp to vårløk og bland dette inn i agurk- og avokado-blandingen. Vask så salaten og legg denne i en egen skål. 

Når fisken er ferdig grillet setter du den på bordet sammen med alle grønnsakene. Fyll så pitabrød med grillet laks, avokado og agurksalat, mango og chiliaioli -  evt rømme til barna - og ha en god middag! 


Denne saken er publisert på plusstid.no

 

Blåbær & yoghurtkake

Da jeg var liten pleide Mamma alltid å bake kanelkake. Det var en enkel formkake og jeg husker fortsatt hvor godt den smakte på både vår- og høstdager hvor vi alle var satt i sving i hagen med diverse oppgaver på søndager. Etter det har jeg blitt veldig glad i formkaker som ligner den Mamma pleide å bake. Det er noe veldig enkelt og godt over det. Ikke noe fiksfakseri. Bare en skikkelig god, enkel kake. Rett og slett.  Jeg ble derfor veldig glad da jeg kom over denne oppskriften fra australske Donna Hay. Den er utrolig saftig og god og passer perfekt på en søndag det gjerne skal ordnes litt ute og kanskje det kommer noen venner eller naboer innom på en kaffe. Hvis du har igjen litt rester (noe som heller er tvilsomt) holder den seg godt et par dager i kjøleskapet også.

Til en kake som metter 6-8 stk trenger du:
150 gram smeltet smør
220 gram sukker
2 egg
140 gram gresk yoghurt
1 ts sitronskall
1 ts vaniljeekstrakt
225 gram hvetemel
1 ts bakepulver
125 gram ferske blåbær
melis, til pynt

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 160 grader. Visp egg og sukker til eggedosis før du tilsetter yoghurt, sitronskall, vaniljeessens og smeltet smør. Rør forsiktig rundt. Tilsett mel og bakepulver og rør til alt er godt blandet. 

Bruk så en slikkepott og tilsett de ferske blåbærene. Fold deigen forsiktig rundt blåbærene, pass på at de ikke blir most. Det er godt hvis de får være hele inni kaken. 

Legg bakepapir i en brødform, her har jeg brukt en form som er 22cm x 8cm x 7cm. Hell så forsiktig deigen i formen. Stryk over kaken med en kniv tilslutt slik at du får en jevn overflate før du setter kaken i ovnen på midterste rille.

Kaken skal stekes i ca 1time. I min ovn tok det ca 1 time og 10 minutter før stekepinnen var tørr og kaken var ferdig. La kaken avkjøles i formen i ca 10 minutter før du hvelver den over på en rist og lar den avkjøles der.

Dryss litt melis over og ha gjerne over litt ekstra blåbær til servering. 

 

Sommersnack til veninnekvelden

Hva serverer du når det kommer venninner på besøk etter leggetid?  Tiden til matlaging er ofte litt knapp, barna skal legges, det skal ryddes opp etter middag og det er hyggelig at det er nogenlunde klart når gjestene kommer.  Jeg ble veldig glad da jeg kom over oppskrift på disse sesamringene til The Flying Culinary Circus. Jeg bakte dobbel porsjon for å slå to fluer i en smekk og serverte det til middag til mann og barn (da med stekt egg og salat) og til venninnene serverte jeg ringene sammen med god olivenolje, salt, fetaost, oliven og masse deilig grønnsaker.  Man kan fint sitte og skravle noen timer mens man småspiser briochelignende gjærbakst og masse annet snadder - det funket i hvertfall her! (og barna sov godt - for den satt som en kule i magen;)

Du trenger til 4 sesamringer
2 dl melk
1 ss sukker
1 pose tørrgjær
1 ts salt
500 gram hvetemel
3 egg
matolje

1 egg
1 ts eddik
ristede sesamfrø

Slik gjør du
Bland de tørre ingrediensene. Ha i egg, en god slump olje og lunken melk. Elt dette med en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 10 minutter. Dekk med et håndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse (ca 1 time)

Del deigen i fire like deler og kjevle ut til fire leiver på størrelse med et A-4 ark. Rull deigen sammen igjen til fire pølser og form hver av dem som en ring.

Rør sammen egg og eddik (eddiken gjør så det ikke lukter egg av brødet) Pensle ringene med dette. Dypp så ringene i sesamfrøene. La ringene hvile i ca 10 minutter. Stek dem så i ca 5 minutter på 270 grader før du skrur ned tempraturen til 200 grader og steker de et par minutter til - til de er gyldne og sprø.

Skjær grønnsaker i staver eller båter og legg det på et stort fat - sett frem brødet, en skål med olivenolje, pepperkverna og maldonsaltet.

Så kan du og dine venninner knaske i dere et deilig brød dyppet i olje og grønnsaker og nyte kvelden.

Små og litt grove matpakkehorn

Hverdagen kommer sigende og barnehagen er i gang. Her i huset er vi inne i siste uke av ferien og enn så lenge har vi lange morgener med tid til baking. Men om ikke lenge er de travle dagene her igjen. Dager hvor vi priser oss lykkelig over å finne små horn og rundstykker til nisteboksen i fryseren. Om både kjøleskap og brødboks er litt slunkent er det veldig smart med disse, da du både har brød og pålegg i ett. Med litt grønnsaker eller oppskåret frukt ved siden av, er nisteboksen klar.  Deigen til disse hornene er også veldig lett å jobbe med, noe som er perfekt om du har med små hjelpekokker på kjøkkenet.

Til ca 24 eller 32 små horn trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
evt melk eller egg til pensling

Fyll: 
ost
skinke
evt annet ønsket fyll

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time.

Del deigen i fire - evnt tre, litt avhengig av hvor små du ønsker hornene dine. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke (evnt salami - eller annen pølse du har) i små biter og legg en stor spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant. Rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg om du ønsker det og stekes ved 210 grader i ca 12 minutter.

Bringebæris

Nå er bringebærene på sitt aller beste. Vi har i en ukes tid gått og kost oss med villbringbærene i skogkanten til hagen. Lite slår smaken av søte, små villbringebær. Men i dag kom svigerfar og svigermor med to kasser med de største bringebærene jeg har sett - og så utrolig gode. Bærene kom fra Mo i Gudbrandsdalen. Så nå har det både blitt sylting, islaging og ikke minst masse bringebærspising. Her får du oppskriften på vår hjemmelagde youghurt-is med bringebær. Så godt, så enkelt!

Du trenger:
4 ss kremfløte
6 ss yoghurt naturell
100 gram sukker
500 gram bringebær

Slik gjør du det:
Vask og rens bringebær. Mos dem med en stamper og rør inn sukkeret - bland så inn yoghurt og kremfløte. Ha blandingen over i isformer og frys.  Lag de gjerne dagen før de skal serveres så de får stå i fryseren over natten. Og helt riktig - du trenger ikke ismaskin til disse ispinnene:)

Den beste pizza-toppingen

Da vi bodde i byen kjøpte vi ofte pizza på Pizza Pancetta. Ikke bare har de utrolig god pizza der, de har også en utrolig god rømme - og chillidressing som du kan kjøpe med. Vi har forsøkt å lage den sausen hjemme, men aldri klart å få den akkurat så god som den du får med deg når du kjøper take-away. Så begynte vi å bruke Sriacha-saus hjemme. Og der var den! Sausen de bruker på Pizza Pancetta er rett og slett en hvitløksdressing toppet med Sricha-saus. Det er godt mulig de ikke blir så glade over at vi legger ut hemmeligheten deres her - men jeg lover at dere kommer til å bli det så fort dere prøver denne sausen på pizzaen! 

image.jpg

Du trenger:
1/2 beger lettrømme
2 fedd finhakket hvitløk
salt og pepper
2-4 ts sriracha-saus (avhengig av hvor sterk du ønsker sausen)

Slik gjør du:
Ha lettrømme i en skål og bland inn finhakket hvitløk. Smak så til med salt og pepper. Tilslutt rører du inn sriracha-saus og smaker til slik at den blir så sterk som ønskelig. La gjerne sausen stå litt før servering slik at smakene får satt seg ordentlig.

Vaffelkjeks

Kan vi friste med små, søte vaffelkjeks? Vaffelkjeksene er veldig greie å lage. Familiens små tar gjerne på seg kokkeforkle når disse skal lages, for disse er både populære og morsomme å lage. De små tilsetter det som skal i deigen, er med og steker i vaffeljernet og ikke minst - er med og smaker. Nå som sommervarmen er kommet for fullt er det perfekt med en liten bakepause inne. Og hva er vel bedre enn å ta med seg hjemmelagde vaffelkjeks på stranda etterpå? Det skal ihvertfall vi gjøre i dag. Ha en nydelig lørdag!

Du trenger:
100 gram temperert smør
1 dl sukker
2 egg
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Slik gjør du det:
Pisk temperert smør og sukker hvitt. Tilsett eggene og rør om - ha så i de tørre ingrediensene. Rør til du har en klumpfri røre.
Stekes så i et varmt vaffeljern. Bruk to skjeer og ha røren midt i hvert hjerte i jernet. Når kjeksen er gylden er de ferdig.

Avkjøles på rist. Disse vaffelkjeksene blir litt seige og her i huset er de absolutt mest populære sånn, men om du ønsker en sprøere vaffelkjeks - kan de tørkes i ovnen på 100 grader varmluft til ønsket sprøhet.
 

Du kan tilsette 1 ss kakao om du ønsker sjokoladesmak på vaffelkjeksen - eventuelt litt revet sitronskall som også smaker veldig godt!

Chiliaioli

Aioli smaksatt med chili kan løfte en mild og barnevennlig middag slik at den også passer og pirrer litt i de voksnes smaksløker.  Server den neste gang du skal ha laks eller rekemiddag, eller bare til godt brød - den blir garantert populær.

Dette trenger du til et glass:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
0,5 chili, finhakket
2 dl solsikkeolje
saft av en halv sitron
salt og pepper

Slik gjør du det:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk, finhakket chili og sennep. Hell deretter oljen litt og litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at aiolien begynner å tykne. Helt til slutt tilsetter du presset sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir aiolien for tykk pleier jeg også å tilsette litt vann til slutt. 

Det er mange som bruker stavmikser til å lage aioli. Av en eller annen merkelig grunn får jeg aldri det til. Men min Kitchen Aid lager perfekt aioli hver eneste gang så det må dere forsøke. Da gjelder det samme som hvis du pisker for hånd;  ta bare litt og litt olje i om gangen til den tykner. Hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Små og grove pitabrød til de små

Dette er et så enkelt tips at vi håper ikke dere blir fornærma  - men vi tar likevel sjansen på å minne dere på hvor lurt det er å lage små pitabrød til de små. Da er det lettere å både fylle pitabrødet selv og ikke minst å holde rundt det når det er fylt. Her har vi også laget pitabrødene litt grovere ved å bruke fullkornhvetemel. Pitabrødene blir minst like gode - og litt sunnere. 

Til ca 12 små brød trenger du:
2 dl melk + 1 dl vann
25 gram gjær
1 ts salt
1 ss mykt smør
300 gram hvetemel
100 gram finmalt sammalt hvetemel

Slik gjør du det:
Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt. La så deigen heve i ca 20 minutter. 

Del så deigen i 12 (evnt 4 store og 6 små) enheter som du ruller ut til boller.  La disse hvile et par minutter under håndkle før du kjevler dem flate.  Legg så seks pitabrød på hvert brett som er kledd med bakepapir.

Stekes på 275 grader i 5-6 minutter. 

 

Grillet pizza med squash, spekeskinke og parmesan

I sommerferien pleier vi å grille nesten hver dag og i fjor fant vi gull i vannkanten; en flat og passe stor stein som vi brukte til å lage både pizza og brød på grillen resten av ferien. Vi innbilte oss at steinen som hadde ligget i saltvann i alle disse årene år ga spesielt pizzaen en helt egen smak, så dette anbefales på det varmeste!  Her får du oppskriften på en supergod og enkel pizza med squash, spekeskinke, timian og parmesan. På bildet har vi brukt rød saus, men den er minst like god med hvit saus, så prøv dere fram. Jeg synes det er både godt og koselig å lage flere ulike pizzaer med forskjellig topping, for da kan man sitte i timesvis og smake på ulike varianter, drikke vin og se på solnedgangen. Bedre blir det ikke. 

Du trenger:
1 porsjon pizzadeig (lager du denne pizzadeigen har du nok til fire små pizzaer)
Rød pizzasaus (oppskrift finner du her)
hvit pizzasaus (oppskrift finner du her)
Squash
Spekeskinke
Parmesan
Fersk timian

Slik gjør du:
Fyr opp grillen i god tid før du skal grille pizzaen slik at den får tid til å bli ordentlig varm. Når flammene har gitt seg kan du legge på en rist med en pizzastein oppå, slik at steinen får tid til å bli gjennomvarm. 

Kjevl ut en pizzadeig. Jeg pleier å kjevle den ut på et melet underlag på benken før jeg flytter den over på en bakepapirkledd stekeplate. Da pleier jeg å helle litt olivenolje over deigen og trekke den utover slik at den blir så tynn og stor som mulig (uten at den sprekker). 

Når du skal grille pizzaen på en stein slik vi har gjort her, kan det være en ide å vente med å ta på fyllet til du har fått deigen over på steinen, det gjør overgangen lettere.  Kutt da opp squash (behold skallet), hakk timian og riv parmesan og legg dette i små boller slik at du har det klart. 

Dryss litt mel på pizzasteinen og flytt den ferdig kjevlede deigen over på steinen. Og så kan du legge på et tynt lag med tomatsaus eller hvit saus avhengig av hva du foretrekker. Legg så på et tynt lag med revet parmesan, squash i små biter og revet spekeskinke, før du igjen legger på et tynt lag med parmesan og hakket fersk timian. Ringle over noen dråper med en god olivenolje og legg på et lokk hvis du har det.

Ta deg så et glass med noe godt, nyt kveldssola og grillukten og vent på at pizzaen skal bli ferdig. Det tar ca. 10 min hvis steinen er skikkelig varm idet du begynner. 

Når pizzaen er grillet ferdig pleier jeg å strø over noen flak med revet parmesan og hakket timian før jeg til slutt drypper litt god olivenolje over det hele.

Nyt!


Denne saken er publisert på plusstid.no