Valnøttbrød

Jeg blir aldri lei av eltefritt grytebrød. Uansett hvor godt brødet blir når jeg lager det med kortere hevetid, så får jeg aldri et så saftig brød med så sprø skorpe som når det heves over natten og stekes i en jerngryte morgenen etter. Grytebrød er også perfekt å lage i helgen hvis man skal ha venner eller familie på frokost eller lunsj. Da bruker jeg bare fire minutter på å røre sammen deigen på kvelden (dropp kjøkkenmaskinen, her trenger du bare en sleiv), dekker bollen med plast og lar den stå natten over. På morgenen velter jeg deigen over på kjøkkenbenken før jeg går i dusjen og etter noen kaffekopper, barne-tv og litt avislesing er det klart til å stekes. Da har du et rykende ferskt brød til den litt sene helgefrokosten eller lunsj den dagen, og det nesten uten å merke at du faktisk har bakt! Valnøttbrød er en av mine favoritter. Det smaker fantastisk med det meste, men jeg synes det aller beste er valnøttbrød med ost eller plommesylteltøy - og gjerne i kombinasjon:)

image.jpg

Du trenger:
400 gram siktet hvetemel
40 gram sammalt rug, grov
40 gram siktet rugmel
1/4 ts tørrgjær
ca 1,5 ts havsalt
1/2 ts honning
4 dl romtemperert vann
100 gram valnøtter, grovt hakket

Slik gjør du:
På ettermiddagen/ kvelden blander du de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i vannet før du tilsetter væsken i alt det tørre. Rør deretter deigen sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete. Ha på lokk eller plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten, i ca 10-20 timer.

På morgenen legger du et ark med bakepapir på kjøkkenbenken. Strø godt med mel utover bakepapiret før du velver deigen over på bakepapiret. Deigen er nå ganske så klissete og kommer til å flyte utover så bruk en slikkepott for å få med all deigen fra bollen. Nå skal brødet brettes. Det gjør du ved å "brette" den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Deretter roterer du deigen 90 grader før du bretter en flik av deigen over igjen - omtrent som om du bretter en konvolutt. Gjenta denne prosessen et par ganger til alle kantene av deigen har blitt brettet innover 2-3 ganger. Strø litt mer mel på deigen før du snur deigen slik at den blir liggende med brettsiden ned oppå det godt melede bakepapiret. Deretter kan du snu bakebollen på hodet, slik at den blir stående over deigen. Der skal den stå mens deigen nå skal få etterheve i 1,5 time. 

Etter 1,5 time skrur du på ovnen på 250 grader og setter inn en jerngryte med lokk på nederste rille. La jerngryten stå i ovnen til ovnen og gryta er blitt ordentlig varm (ca 30 minutter). Da tar du gryten ut av ovnen og strør litt grovt rugmel i bunn av gryten før du hvelver den ferdig hevede deigen oppi gryta. Rist litt på gryta for å få brødet på plass. (Pass på å bruke gytekluter, for dette er varmt! ) Sett lokket på jerngryten og sett så gryten inn igjen på nederste rille i ca 30 minutter.  Ta så av lokket og stek brødet videre i 10-15 minutter til brødet har fått en gylden og fin farge. Avkjøl brødet på rist og test din egen viljestyrke ved å vente så lenge du klarer før du skjærer i det:)