Horn

Å bake horn er skikkelig pop! Jeg pleier å kjevle ut en deig til barna og la de selv rulle og utforme hornene. I første omgang ser de ikke alltid ut som horn, men etter et par heverunder blir det perfekt hornlignende bakst. Barna får fylle hornene med det de liker best og det vi har av rester i kjøleskapet. Det blir som regel mozzarella, gulost og skinke. Noen ganger lar de horn være horn som senere kan smøres med pålegg. Uansett med eller uten fyll - å bake horn er gøy. Ikke minst er det genialt å ha på lur i fryseren.

Ps! Denne deigen er super å jobbe med, så den er et perfekt utgangspunkt om barna skal være med på baksten.

IMG_2063.jpg

Du trenger
1 kg hvetemel
5,5 dl melk
1 egg
50 temperert smør
50 gram sukker
1 toppet ts salt
50 gram gjær

Slik gjør du det:
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, tilsett lunken melk. La deigen elte i en kjøkkenmaskin i 10 - 15 minutter, mens du tilsetter litt og litt av det tempererte smøret. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar en liten time.

Ha deigen ut på et melet bakebord. Del den først i to. Kjevl hver del ut som om du kjevler en pizza. Den kan så igjen deles i 8 stykker. Ta hvert stykke og rull innover fra ytterst til innerst. Om du vil fylle hornene, har du litt fyll på den tykkeste delen av trekanten før du ruller den.

Legg de ferdig rullede hornene på en bakepapirkledd bakeplate. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la de heve en drøy halvtime. Imens setter du ovnen på 220 grader. Pensles med melk eller egg og stekes i ca 10. minutter.

IMG_2062.jpg



Hjemmelagde Digestive-kjeks

Barna elsker kjeks og disse kjeksene elsker jammen vi voksne også. Digestive kjeks er det perfekte utgangspunkt for ostekake, en kopp te og en av våre favoritt-desserter på en vanlig hverdag, nemlig denne. Vanligvis kjøper vi digestive kjeks, men etter at vi fant oppskriften på den hjemmelagde varianten i Ole Martin Alfsen’s fine nye kokebok “Familiemiddag” måtte vi teste hvordan det var å lage dem på egenhånd. Og det var skikkelig godt! Kanskje et fint bakeprosjekt i helgen?

IMG_1296.jpg

Du trenger
150 gram meierismør (kaldt )
200 gram sammalt hvete
130 gram malte havregryn
0,5 ts natron
50 gram brunt sukker
4-5 ss melk

Slik gjør du det:
Smuldre smør, mel og havremel sammen, tilsett så natron og brunt sukker. Når det er godt blandet tilsetter du melken litt og litt, kna til deigen setter seg. Den skal samle seg, men ikke være klebrig. Ha plast rundt deigen og legg den i kjøleskapet minst en halvtime. Kjevl så deigen ut på et melet bakebord (ca 0,5 cm) og stikk ut kjeksen i ønsket form. Prikk kjeksen med en gaffel og sett dem i kjølskapet i ca 20 minutter .

Sett ovnen på 170 grader. Stek kjeksene midt i ovnen til de er lett gyldne (ca 15 minutter ).

Oppbevares i en kakeboks.

IMG_1279.jpg
IMG_1284.jpg

Hjemmelaget fuglemat

Denne helgen skal vi blande frø, nøtter og gryn med smeltet fett. Helgens bakst skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk, men henges ut til småfuglene.  For de skal jo også merke at det går mot jul:) Og hvor koselig er det ikke for både store og små å se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget! 

IMG_0357.jpg

Du trenger
250 gram delfiafett
400 gram med en blanding av: 
solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt )
havregryn
sesamfrø

Kartong, eller kopp
hyssing

Slik gjør du det:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke innholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg trer en hyssing gjennom melkekartongen før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Når massen har satt seg, (jeg setter den kjølig eller ut om det er kaldt) kan pappen tas av.

Da vi hadde juleverksted i går, lagde barna hver sin fuglemat. Da brukte vi små avklipte pappkrus. Jeg lagde et hull i bunnen av koppen og fulgte samme fremgangsmåte som ved bruk av melkekartong. Det var en populært aktivitet hos barna. 

Du kan også bruke pepperkakeformer for å lage fuglemat, de blir veldig dekorative, men de kan fort dette ned når fuglene spiser av dem. Så for at fuglene skal nyte lenge av den deilige maten, så er større former førstevalget:) 

Ha en nydelig helg! 

Polarbrød

Polarbrød er en kjent favoritt hos våre små. Å lage polarbrød selv er enklere enn du tror og det er dessuten en fin ting å ta med barna på.  De er supre å oppbevare i fryseren, for så å ta opp det antallet du trenger til blant annet niste når du innser (gjerne litt for sent) at dere er tom for brød. At de hjembakte polarbrødene er fri for en rekke tilsetningsstoffer i forhold til dem du kjøper på butikken er jo også et stort pluss. 

Matpakkebilde.jpg

Du trenger:
400 gram fint sammalt mel
400 gram hvetemel
150 gram havremel evt havregryn
En halv pose tørrgjær (eller 1/4 pakke fersk)
3 dl vann
3, 5 dl melk
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje

Slik gjør du :
Ha alt det tørre i en bakebolle inkludert tørrgjær om du bruker det- bruker du fersk tilsetter du det i melken og vannet som du varmer opp til ca 25 grader. Ha så i oljen. Kjør dette på lav hastighet til alt er godt blandet - du kan så øke hastigheten litt og elte deigen i ca 10 minutter. Hev deigen 1 time.

Del så deigen i ca 24 deler. Disse ruller du til boller, bollene kjevles så ut til de er o,5 cm tykke. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Prikk brødene med en spisepinne eller lignenede. Dette er en perfekt jobb for barna! La de etterheve i ca 15 minutter.

Stekes ved 225 grader i ca 10 minutter. Polarbrødene skal være lett gyldne. Avkjøles på rist. Legg et kjøkkenhånkle over så brødene holder seg myke.

Jeg pleier å fryse ned polarbrød i pakninger på 2-3 stk. Så tar jeg bare opp kvelden før, evt varmer dem (innpakket i aluminiumsfolie) på varmluft 190 grader i 10 minutter på morgenen før jeg smører niste.  

Små knekkebrød til matpakken

ANNONSE

Og plutselig var hverdagen her igjen. Matbokser skal fylles opp og den gode feriematen kan med fordel erstattes med litt sunnere alternativer både for store og små. Gode tips til matboksen får vi aldri nok av. Disse små knekkebrødene er helt klart en av våre favoritter. De er både sunne og veldig gode på smak. Barna synes også det er veldig stas å ha med noe de har bakt selv i barnehage og på skolen. Etter at barna fikk de søteste formene fra Meri Meri har disse små knekkebrødene om mulig blitt enda mer populære. Kakeformene får du kjøpt på Sprell og oppskriften finner du her. 

IMG_0903.JPG

Til 2 brett trenger du:
300 gram sammalt speltmel
75 gram mykt smør
1 stor ts bakepulver
12 gram brunt sukker
0, 5 ts salt
1,5 dl melk

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene. Ha så i melken. Jeg elter dette i kjøkkenmaskinen - men det kan også gjøres for hånd. Ha så i det myke smøret til du har en smidig deig. Ta mel på bakebordet og kjevl til deigen er ca 0,5 cm tykk. Rut opp knekkebrødet eller bruk ønskede former.

Stekes ved 160 grader i ca 25 minutter. La knekkebrødene avkjøles på rist. Om ikke knekkebrødene er helt sprø tørker jeg dem i ovnen på 100 grader varmluft til de føles ferdig.

 

Askepotts varme ostesmørbrød

Her har vi kommet oss hjem etter en fin påskeferie på fjellet. Kjøleskapet er slunkent og hodet er fullstendig tomt for ideer. Du kjenner kanskje følelsen? Det er da Anna redder ettermiddagen med å finne frem sin favoritt-kokebok. For selvfølgelig, vi skal ha Askepotts varme ostesmørbrød til middag.

Du trenger pr person
2 skiver loff eller brød
2-4 skiver gulost
1 ts sennep eller ketsjup (valgfritt)
smør til steking
evnt krydder som oregano

Slik gjør du:
Smør sennep eller ketsjup på skivene. Legg osteskivene oppå og legg den andre skiven oppå igjen. Sett stekepannen på middels varme, ha i smøret og la det smelte. Legg brødet i stekepannen og stek det på begge sider til det har fått en fin brunfarge og osten er smeltet.

Fargede egg til påskefrokosten

Når det er ferie er det alltid gøy hvis noe er litt annerledes enn det pleier. Med enkle grep kan du farge eggene til påskefrokosten, og det beste av alt - du har sannsynligvis det du trenger i skapet allerede. 

Dette trenger du:
For å få gule egg trenger du gurkemeie eller løkskall
For å få brune egg trenger du kaffe
For å få blå egg trenger du rødkål
For å få røde egg trenger du rødbeter

Slik gjør du:
Du koker eggene på vanlig måte, og lar det koke så lenge som du liker.  Men i kokevannet tilsetter du det som er beskrevet over for å få ønsket farge på dine frokost-egg.

Ps; dette gir ingen smak på egget, bare flotte farger! 

Bananis på pinne

Har du prøvd å lage bananis på pinne? Strengt tatt er det egentlig ikke en is, det er enkelt og greit en banan som er rullet i mørk sjokolade og toppet med ditt favorittstrø før den er lagt i fryseren. Jeg har sett det flere ganger og tenkt at dette må jeg prøve. Og når jeg først fikk lagd det, kunne jeg ikke skjønne hvorfor jeg ikke har laget det før?! Det er jo helt genialt! En perfekt dessert når vi har venner på besøk, barna har venner på besøk, eller hva med neste gang minsten har bursdag og du må vri hodet ditt for å finne sunne alternativer å sende med i barnehagen? Topper du disse med non-stop eller tutti-frutti blir det garantert et fornøyd bursdagsbarn.

IMG_2229.jpg

Du trenger
bananer
kokesjokolade
topping (her kan dere bruke det dere har og liker som: cashew-nøtter, kokos, tutti-frutti, nonstop og med spiselige øyne blir jo banan isen ekstra morsom)

Slik gjør du:
Smelt sjokoladen i et vannbad - langsomt på middels til svak varme. Del så bananen i to eller tre - avhengig av hvor stor du vil ha isen. Stikk bananene på en pinne. Sushipinner er geniale til dette. Vend bananen først i den smeltede sjokoladen så i valgt topping. Her er det veldig gøy for barna å være med . Jentene og jeg pleier å ha samlebånd her - jeg setter på pinnen så, vender de i sjokolade og er hun toppingansvarlig. Veldig populært.

Legges så i fryseren og er spiseklare etter et par timer. Har de ligget lenge i frysen, er de litt harde med engang så da er det lurt å vente noen minutter før de serveres.

IMG_2220.jpg

Sitron- og ingefæris for såre halser

Det er rart med menn. De pleier å få alle sykdommer litt hardere enn alle oss andre. Forrige uke hadde mannen min vondt i halsen - og nei, han hadde det ikke godt. Som den snille, omsorgsfulle konen jeg er tenkte jeg at jeg kunne lindre plagene hans litt, så jeg slo til og lagde denne isen til han. En herlig blanding av sitron, ingefær og honning. Sunt, godt og ikke minst med en kjølende og lindrende effekt.  Men jeg hadde ikke før rukket å gi han en is før Anna (3) brått ble veldig syk hun også. For is skulle hun ha.  Jeg hadde ikke trodd at denne smakskombinasjonen ville være en innertier hos de små, men det var den. Da Mattis kom på besøk den ettermiddagen tok det ikke lang tid før Anna måtte servere han en av de "nye" fantastiske isene. Den falt i smak. Og det i en så stor grad at de begynte å slåss om den siste isen.  Jeg synes det føles bra å kunne lage is til barna som ikke inneholder verken sukker eller andre kunstige søtningsstoffer  - og som samtidig er god på smak. Og når den i tillegg kan gjøre livet litt bedre for den eller de som har vondt i halsen (plutselig er det jo deg selv...:)) har du ikke mye å tape på å sette av et par minutter til å lage disse. 

Dette trenger du:
1 sitron
en tommelfinger stor bit ingefær
2 ss honning
5 dl vann

Slik gjør du:
Kok opp vann. Del opp sitronen og ingefæren (jeg pleier å ta av skallet) og ha dette oppi en presskanne. Tilsett honningen og det kokte vannet. La dette stå å trekke i min. 15 minutter. Hell så over i isformer, som du så setter i fryseren. Isen er spiseklar når den er frossen.

Om du ikke har presskanne kan du tilsette ingefær, sitronen og honningen i en kjele med kokende vann. La det trekke før du siler av.