Hjemmelaget fuglemat

I dag skal vi blande frø, nøtter og gryn med smeltet fett. Dagens søndags"bakst" skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk, men henges ut til småfuglene.  For de skal jo også merke at det snart er jul:) Og hvor koselig er det ikke for både store og små å se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget! 

IMG_0357.jpg

Du trenger
250 gram delfiafett
400 gram med en blanding av: 
solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt )
havregryn
sesamfrø

Kartong, eller kopp
hyssing

Slik gjør du det:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke innholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg trer en hyssing gjennom melkekartongen før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Når massen har satt seg, (jeg setter den kjølig eller ut om det er kaldt) kan pappen tas av.

Da vi hadde juleverksted i går, lagde barna hver sin fuglemat. Da brukte vi små avklipte pappkrus. Jeg lagde et hull i bunnen av koppen og fulgte samme fremgangsmåte som ved bruk av melkekartong. Det var en populært aktivitet hos barna. 

Du kan også bruke pepperkakeformer for å lage fuglemat, de blir veldig dekorative, men de kan fort dette ned når fuglene spiser av dem. Så for at fuglene skal nyte lenge av den deilige maten, så er større former førstevalget:) 

Ha en nydelig søndag!