Plukkfisk

Da jeg var liten var plukkfisk noe av det aller beste jeg kunne få til middag. Kanskje har det en sammenheng med at mamma serverte ketsjup til plukkfisken? Jeg skjønner ikke helt den smakskombinasjonen nå, og foretrekker nok heller rørte tyttebær og flatbrød (selv om det smakte perfekt da!) Uavhengig av tilbehør, er mammas plukkfisk skikkelig god. Det er en genial måte å få brukt opp fiskerester, barna digger det - og det uten at det har blitt introdusert i kombinasjon med ketsjup her i huset😉

IMG_2147.jpg

Du trenger
600 gram torskefileet
8-10 små poteter
3 gulrøtter
4 dl frosne erter
0,5 purre eller 2 vårløk

3 ss meierismør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt, pepper,muskat

Slik gjør du:
Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene. Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid. 


Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.  La den småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.
Smak til med salt, pepper og muskat

Sil av den ferdig trekte fisken, grønnsakene og bland alt inn i den hvite sausen.

Server med flatbrød, godtbrød, tyttebær eller kanskje ketsjup?

Tips: Om du ønsker en kraftigere fiskesmak på sausen, kan du erstatte 1 dl melk med kraft fra den trukne fisken:)

 

Fiskepudding i hvit saus

En enkel, utrolig god og kanskje litt glemt hverdagsmiddag. Jeg blir i hvertfall veldig glad når jeg kommer på at dette kan jeg jo lage. Og det blir barna også! Å lage sin egen fiskepudding er fantastisk, men på travle hverdager tyr vi til en kjøpevariant. I Asker er vi så heldig at vi har en fiskebutikk som selger utrolig god fiskepudding, ellers har for eksempel Meny en veldig god i ferskvaren. Om du ikke har tilgang til 'fersk' fiskepudding synes jeg den de har i vanlige butikker funker mer enn bra, særlig når den serveres med gode grønnsaker og deilig hvit saus.  

Du trenger
ca 500 gram poteter
3 gulrøtter
200 gram erter
purre
600 gram fiskepudding
smør til steking

Hvit saus, oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Kok potetene, del opp gulrøttene, kok dem sammen med potetene de siste -7 minuttene, ertene og purren koker du med de siste 5 minuttene. I mens potetene koker - lager du den hvite sausen og steker fiskepuddingen. Jeg steker fiskepuddingen i litt smør på middels sterk varme i et par minutter på hver side.

Når potene og grønnsakene er ferdig kokt - heller du av vannet. Her kan du velge om du vil blande grønnsakene inn i sausen - eller servere grønnsaker ved siden av fiskepuddingen for så ha deilig hvit saus over. 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Erterisotto og stekt laks

Tirsdag og torsdag er fiskedager hos oss, og det er ikke sjelden ideeboksen er tom for hva som skal serveres. Løsningen her er ofte å la barna velge. De spiser mer når det er de som har valgt middag, og ofte er deres forslag rett og slett ganske gode. I dag har Anna (5) ønsket seg en av sine favoritter: Stekt laks med erterisotto og masse rømme:) En herlig kombinasjon som kan anbefales.

photo-1.jpg

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til Laksen trenger du:
Ca 600 - 400  gram laksefilet uten skinn og bein (i posjonsstykker, ellers deler du den opp i ønskede stykker)
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Krydre laksen med salt og pepper. Stek laksen i smør (evnt olje) på middels sterk varme til den er gylden og akkurat gjennomstekt. Det tar ca 3-4 minutter på hver side.

Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter, til fisken såvidt faller frahverandre.

Server laksen sammen med erterisottoen og en klatt god rømme.

Sashimi med ponzusaus

Dette er en genial rett hvis du skal ha et par venner på besøk og egentlig ikke skal servere noe (eller har tid til å lage noe) - eller hvis dere bare har lyst på noe enkelt og sunt på en fredagskveld. Server gjerne med ris eller kokte risnudler hvis dere ønsker det litt mer mettende - og stikk innom den lokale sushi restauranten der du bor og ta med deg en pose med rekechips og litt fersk ingefær. Da kan denne retten fort bli en favoritt også  for de små i huset, slik den er hjemme hos oss. 

Du trenger:
3-400 g laks, gjerne salmalaks
1 agurk
2 avokado
2 vårløk
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 lime
1 ts sukker
1 ss finhakket koriander
1/2 ts finhakket chili
sesamfrø
evt: rekechips og fersk ingefær

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere. 

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat og gjør litt plass i midten. Skjær så agurk i tynne staver og del opp avokadoen ved å bruke en skje slik vi har gjort på bildet. Skjær tilslutt opp vårløk i tynne skiver. Anrett en liten salat midt på fatet, omringet av laksen. 

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen. 

Hell opp ponzusausen i små skåler slik at alle som skal spise får sin egen skål. Sett fram fatet midt på bordet, server med rekechips, fersk ingefær og ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

 

Fiskeburger

Fiskeburgere er en genial middag de dagene middagen helst skulle vært på bordet for 20 minutter siden. Det er sunt og godt -  og veldig populært hos barna. Jeg serverer burgeren med god aioli (barna vil ha rømme), salat og helst hjemmelagde hamburgerbrød hvis jeg har noen liggende i fryseren. Har vi tid lager jeg ovnsstekte poteter og gulrøtter ved siden av.  Hvis ikke, serverer jeg rå gulrøtter og agurk i staver.  I Asker er vi så heldig at vi har fiskebutikk hvor de selger utrolig gode fiskekaker. Men utvalget av fiskekaker i vanlig dagligvarer er ofte veldig bra. Jeg pleier da å velge de fiskekakene med høyest prosent fisk, slik at det blir så sunt som mulig.

Dette trenger du:
700 gram potet i tynne båter
2 gulrøtter i staver
olivenolje
salt, pepper
1-2 fiskekaker pr person
2 tomater
1/2 agurk
hjertesalat
rødløk
sylteagurk
aioli (se oppskrift her) evt rømme eller remulade.
hamburgerbrød (se oppskrift her) / evt pitabrød (oppskrift her) til antallet burgere du har.

Slik gjør du det:
Varm ovnen til 180-200 grader og kutt opp potetene og gulerøttene. Legg de i en ildfast form og vend de i olivenolje før du strør over salt og pepper. Bak i ovnen i ca 30 minutter til de er gyldne.

Finn frem ønsket dressing, evt lag aioli (se oppskrift her). Kutt tomat, agurk, rødløk. Legg dette på et fat sammen med vasket hjertesalat.  Når det er 10 minutter igjen av potetene steker du fiskekakene i stekepanna på middels sterk varme. Du kan også varme fiskekakene i ovnen hvis det er enklere. 

Når det er 5 minutter igjen av potetene kan hamburgerbrødene varmes i ovnen sammen med potetene. Hvis de er frosne synes jeg de blir best om jeg varmer dem i aluminiumsfolie. 

Vi setter gjerne alt tilbehøret på bordet - så kan alle i familien sette sammen sin favorittburger.


Denne saken er publisert på plusstid.no

Laks i lompe

Hvis jeg sier at denne smaksfulle, sunne og gode middagen er laget i underkant av 15 minutter - er det nok ikke sikkert du tror meg. Men det er helt sant!  Du burde prøve - kanskje dere får en ny hverdagsfavoritt for de travleste dagene.

Du trenger:
ca 600 gram laks, uten skinn og bein (jeg bruker salma)
tzatziki, se oppskrift her
en god neve spirer
hjertesalat
olivenolje
salt og pepper
rømme
0,5 agurk
en pakke lomper
couscous

Slik gjør du det:
Sett på vann til couscous èn, la den trekke slik det står anvist på pakken (ca 5 minutter)
Del laksen i mindre biter, stek den så noen minutter i middels varm stekepanne, slik at fisken får stekeskorpe, krydr med salt og pepper.  Når couscousen er ferdig trukket smaker du til med salt og pepper og litt olivenolje. Vask salaten og agurken og del agurken opp i mindre biter (perfekt oppgave hvis du har noen små som øver seg med kniven) 

Server så lompe med salatblad, spirer, laks, tzatziki og agurk til de voksne og kanskje lompe med laks, rømme og agurk til de små, det falt i hverfall i smak her i huset. Couscuos ved siden av ville alle ha:)

Grillet laks med grønnkål og couscoussalat

Har dere en favorittrett i familien deres? En rett som både store og små elsker og som alltid er like populær, selv om det ikke er så veldig lenge siden den stod på bordet sist? Det har vi, og det er denne. Jeg fikk denne laksen for første gang på en søndagsmiddag hos kusinen min. Da var vi hele familien samlet og hun hadde grillet to store laks. Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri før hadde fått så god laks. Det tenker jeg fortsatt. Hver gang vi lager den. Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig.  Jeg pleier å servere den med en coucoussalat med masse godt i - og en sunn og sprø grønnkålsalat, samt aioli. Mattis er ikke veldig begeistret for grønnkålen, men couscousen og laksen spiser han til gjengjeld store mengder av. Dette er perfekt sommermat og genialt å servere hvis dere er mange! 

Til laksen trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (du kan selvfølgelig også bruke fersk)
0,5 liten flaske soyasaus
1 bunt finkuttet frisk koriander
1 tommelfinger stor bit finkuttet fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili (finhakket)
4 vårløk
2 lime

Til couscoussalaten trenger du:
1/2 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Til grønnkålen trenger du:
1 pose (gjerne ferdig vasket) grønnkål
olivenolje
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli
1 tommelfingerstor fersk ingefær

Slik gjør du det:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid. 

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form) pensle med honning og grill i ca 10 minutter. Jeg synes det er godt at fisken er litt rosa inni, så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr. 

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over. Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten. 

Lag dressing til grønnkålen. La den gjerne stå en liten stund slik at smakene får tid til å sette seg. Vend inn dressingen i grønnkålen like før servering. 

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten, grønnkål og gjerne litt aioli (se oppskrift her). For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime. 

 

Fiskegrateng med erter og makaroni

Det står flere steder at det ikke tar lengre tid å lage hjemmelaget fiskegrateng enn det tar å varme opp en kjøpegrateng. Vel, jeg er ikke helt sikker på akkurat det, men det tar kortere tid enn man skulle tro - og det beste av alt er at det alltid blir middag to dager på rad, noe jeg uten unntak blir like glad for hver gang jeg har laget det. Dessuten inneholder hjemmelaget fiskegrateng veldig mye mer fisk enn den du kjøper, noe som er grunn god nok til å lage den selv. Denne fiskegratengen inneholder dessuten både erter, makaroni og basilkum, og er utrolig god på smak. Når vi har denne fiskegratengen til middag pleier det å være umulig å få et ord ut av Mattis. Han spiser og spiser. Først etter fem-ti minutter er det mulig å få noe informasjon om hvordan dagen i barnehagen har vært. 

Dette trenger du:
550-600 g fisk, gjerne torsk
50 g smør
4 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
1 dl creme fraiche
3 egg
100 g frosne erter
1 dl rå makaroni
fersk basilikum
litt malt muskatnøtt
brødrasp
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader og kok samtidig opp vann i en liten kjele til makaronien. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og la den avkjøles.

Smelt smør i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken og rør ut klumpene. La sausen koke i 3-4 minutter slik at melsmaken blir borte. Ta kjelen av varmen. 

Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Eggeplommene har du i sausen og rører inn. Rør deretter inn creme fraichen. Så pisker du eggehvitene helt stive. Rør deretter inn de stivvispede eggehvitene før du så rører inn de frosne ertene, torsken oppdelt i biter, den kokte makaronien og finhakket basilikum. Bruker du frossen torsk bør denne ha ligget noen timer på benken slik at den er nogenlunde tint. Rør det hele godt sammen. Smak til med muskat, salt og pepper. 

Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp. Her kan du enten kjøpe ferdig brødrasp eller male ca 5 skiver med tørt brød i en foodprocessor til det blir helt fint. 

Sett formen på nest nederste rille i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter til den er gjennomkokt og gyllen på toppen.

Server gjerne fiskegratengen med en råkostsalat og smeltet smør, eller en grønn, god salat og poteter hvis du er veldig sulten.

God middag:) 

 

Denne saken er publisert på plusstid.no

Erterisotto med rugpanert laks

Det er vår i lufta og vi har lyst på god, grønn, frisk og sunn mat. Hva passer vel da bedre enn å sakte men sikkert nærme seg helgen med en frisk, fyldig erterisotto servert med rugpanert laks?

Til erterisottoen trenger du:
1 sjalottløk
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
150 gram risottoris
5 dl kyllingkraft (evt buljong)
2 ss meierismør
3 ss revet parmesan
1 ss sitronsaft
150 gram frosne grønne erter

Slik gjør du det:
Finhakk sjalottløk og fres den i olivenolje i en vid kjele. Finhakk hvitløken og ha i kjelen sammen med risen. Fres dette litt sammen. Spe med kraften under omrøring. Etter ca 15 minutter tilsetter du ertene.  Kok så til risen har absorbert nesten all væsken (det tar ca 20 minutter totalt)  Tilsett smør, parmesan og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Til rugpanert laks trenger du:
Ca 600 gram laksefilet uten skinn og bein
5-6 ss grovt sammalt rugmel
salt og pepper
nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du det:
Skjær laksefilet i ønsket biter. Vend laksebitene i rugmelet som er tilsatt salt og pepper. Stek laksebitene på alle sider i en middels varm panne.

Server erterisottoen sammen med laksen og en klatt god rømme. Vi spiste grove pitabrød sammen med risottoen, noe som var supergodt! 
 

Laksepinner med bakte rotgrønnsaker

Denne middagen er en av våre hverdagsfavoritter. Den er sunn, rask (nok) og smaker utrolig godt. De aller fleste oppskrifter på hjemmelagde fiskepinner innebærer rulling i både egg, hvetemel og brødrasp, men har du her en ekspress-variant der laksestykkene kun rulles i grovt rugmel blandet med krydder. Det er jo ikke det at det tar så utrolig mye lengre tid å dyppe i egg, men av en eller annen grunn synes jeg dette føles så mye enklere og kjappere. Det som tar mest tid her, er de ovnsstekte rotgrønnsakene, så sørg for å få disse inn i ovnen med en gang. Når de er ferdig er det trolig ingen som angrer på at dere ventet i en drøy halvtime på dem. De pleier å gå ned på høykant. Spesielt når de kan dyppes i en god rømmedressing. 

IMG_2344.jpg

Til laksepinnene trenger du:
600 g laksefilet uten skinn og ben
4-5 ss grov sammalt rug
salt og pepper
2 ts tandori masala krydder (kan droppes hvis du ikke har det, men er veldig godt i!)
1 dl nøytral olje eller smør til steking

Slik gjør du: Skjær laksefileten i fingertykke staver. Vend laksestavene i rugmel tilsatt salt, pepper og krydder. 
Stek laksestavene på alle sider i middels varm panne. 

Til de ovnsstekte rotgrønnsakene trenger du:
5 gulrøtter
2 pastinakker
2 persillerot
1/2 sellerirot
5 poteter
ca 4 ss olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du: Skrell rotgrønnsaker og skjær dem i staver. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og vend inn olje, salt og pepper. 
Sett i varm stekeovn, 160 grader, og stek først i 25 min før du skrur opp ovnen til 220 grader og steker videre til grønnsakene er møre og gyldne (ytterligere 5-10 minutter). Vend rundt på grønnsakene et par ganger underveis i stekingen. 

Til rømmedressingen trenger du:
1 dl lettrømme
1 dl majones
1/2 ss sennep
1/2 ss sitronsaft
1/2 ts tandorikrydder
salt og pepper

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og ørlite sukker. Vær litt obs på tandorikrydderet. Hvis du har barn som liker mange ulike smaker kommer de til å elske denne sausen, men hvis du er litt usikker på om dette faller i smak er det også veldig godt å kun bruke rømme.

Tomatsalat
10-12 cherrytomater
1 avokado
En neve frisk basilikum hvis du har
en god olivenolje
havsalt og svart grovkvernet pepper

Slik gjør du: Del cherrytomatene i to, bruk en skje og ta ut små biter av avokadoen. Vend det forsiktig sammen. Tilsett noen friske blader med basilkum. Hell litt god olivenolje over rett før servering og bland inn litt salt og pepper. 

 

Sprøstekt fisketaco med hjemmelagde tortillalefser

Har dere prøvd å bytte ut den tradisjonelle fredags-tacoen med sprøstekt fisketaco?  Det har vi, og det er fantastisk godt! 

Her har vi servert fisketacoen med tomatsalsa og guacamole. Er det mer populært med f.eks. salat, cherrytomater, rødløk og rømme hjemme hos dere, lager dere det i stedet. Men de sprøstekte fiskepinnene og den friske guacamolen med smak av koriander og lime må med. 

Denne gangen laget vi tortillalefsene selv. Det er på ingen måte nødvendig, men hvis du har tid en dag bør du prøve det. Det er veldig lett og smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper. Se oppskrift her.

Til en sulten familie på fire trenger du:
600 g fersk torsk / evt annen hvit fisk
8 tortillalefser 

Til panering av torsken:
1 egg
1 dl hvetemel
salt, pepper
smør

Slik lager du fiskepinnene:
Ha mel på en tallerken og bland inn en god klype salt og nykvernet pepper. Pisk egget med en gaffel og ha dette i en annen bolle. Del fiskefiletene i fingertykke staver, skyll i rennende vann og tørk dem med tørkepapir. Rull så fiskebitene lett i melet, så i egget og så tilbake i melet. Smelt smør og stek fiskepinnene i en stekepanne på middels varme i 3-4 minutter eller til de er gylne.

Guacamole:
2 avocado
2 ts lettrømme
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 lime
En drøy neve fersk koriander
salt og pepper

Slik lager du guacamole: 
Del avocadoen, fjern steinen og skrap kjøttet over i en liten bolle. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, hakket hvitløk og koriander. Smak til med salt og pepper. 

Tomatsalsa;
400 g gode tomater
1 rød chili
1 liten rødløk
Olivenolje
Lime
Frisk koriander
Salt og pepper

Slik lager du tomatsalsaen: Skjær tomatene i små biter, finsnitt chili og finhakk løken. Bland sammen tomater, chili og løk og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Smak til med limesaft, salt, pepper og sukker. Rør inn godt med hakket koriander.

Vinterreker

Reker forbindes ofte med sommer og sol. Men det er vinterrekene som faktisk er de beste både i smak og konsistens. Og hva er vel bedre - og enklere - å servere en hektisk lille julaften når du endelig får satt deg ned etter å ha pakket gaver, vasket og ryddet huset, lett etter julepynten som viste seg å ligge innerst i boden, båret inn ved og pyntet treet? 

Rekene spiller hovedrollen, men de trenger litt tilbehør. Her får du oppskrift på aioli og ramsløkmajones.  Dette sammen med dill, rødløk, sitron og godt brød er perfekt sammen med desemberrekene.

Til Aiolien trenger du:
2 eggeplommer
1 god ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
sitronssaft
salt og pepper

Slik gjør du:
Pisk eggeplommene sammen med sennep og hvitløk (presset i hvitløkspresse). Tilsett litt olje mens du pisker - når du ser at aiolien begynner å tykne tilsetter du gradvis mer og mer olje i en tynn stråle - dette mens du rører. Rør til all oljen er rørt inn og du har en aioli med tykk kremet konsistens. Du kan alternativt bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Jeg synes det fungerer best å bruke min Kitchen Aid maskin. Smak til med sitronsaft og salt og pepper. Blir den for tykk kan du tilsette litt vann til slutt (37 grader). Det er viktig at alle ingrediensene er romtempererte.

Til Ramsløkmajonesen trenger du:
Samme ingredienser som når du lager aioli og med samme fremgangsmåte. Du bare lare være å ta i hvitløk og tilsetter isteden 1-2 spiseskjer ramsløk (fra glass) helt til slutt.

 

 

 

Klassisk fiskegrateng

Hvis du skal ha barnebarna på besøk anbefaler vi denne fiskegratengen til Andreas Viestad. Den er både enkel og utrolig god. Fiskegrateng kan du lage i god tid i forveien før barnebarna kommer fra barnehagen eller skolen. Så kan den stå i ovnen mens du hjelper til med lekser eller hører dem fortelle hvordan dagen har vært. 

IMG_2881.jpg

Du trenger:
700 gram kokt fisk (jeg bruker torsk eller sei)
50 gram smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/2 ts revet muskatnøtt
1-2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 gram revet parmesan, cheddar eller annen gul ost
3 egg
50 gram brødsmuler (evt panko)

Slik gjør du
Hvis du bruker restefisk - ta den ut av kjøleskapet - hvis ikke trekk fisken i ca 10 minutter i lettsaltet vann. 

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og la det småboble litt. Tilsett melken og kok opp. La det småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. Avkjøl. Pisk eggene og ha i blandingen. Ha fisken over i en ildfast form - hell over sausen.

Strø over resten av osten og brødsmulene.

Stek på 200 grader i ca 40 minutter

Jeg serverer denne med kokte gulrøtter, poteter og litt persillesmør.