Til kjøttkakene trenger du:
500 gram kjøttdeig
2 dl melk
2 skiver loff eller brød uten skorpe
1 finhakket sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss finhakket persille
salt og pepper
smør og olje til steking
Til brun saus trenger du:
4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl kjøttkraft
2 sjalottløk
salt og pepper
Til rørte tyttebær trenger du:
500 gram tyttebær
200 gram sukker
Slik gjør du:
Bløtlegg loffen i melk i ca 10 minutter. Bland sammen kjøttdeigen med sjalottløk, hvitløk og persille. Press melken ut av loffen og bland dette inn i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Varm opp smør og olje i en jerngryte. Lag kjøttkaker med to spiseskjeer. Det er en fordel å dyppe skjeene i kaldt vann mellom hver kjøttkake. Kjøttkakene stekes på middels, sterk varme til de har fått en gylden farge. Legg så kjøttkakene over i noe annet - slik at du kan lage den brune sausen i den samme gryta.
Sett gryta på middels varme, ha i smør og hvetemel. Når det har blitt en brun og fin jevning tilsetter du løken og sper med litt og litt av kjøttkraften. Rør jevnlig -slik at det ikke svir seg. La sausen koke i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper.
Ha så kjøttkakene tilbake i sausen - la de koke med i ca 20-30 minutter - det gir sausen ekstra god smak.
Til tyttebærsyltetøyet: Rører du sammen bær og sukker i en bolle. Rør til endel av bærene er knust, men det er bare godt om noen av bærene er hele.
Server kjøttkakene med poteter, potetsstappe, kålstuing, ertestuing, rørte tyttebær - ja egentlig hva du liker best.
Oppskriften er hentet fra Eivind Hellstrøms kokebok "Bare mat".
Denne saken er publisert på plusstid.no