Ertesuppe med knoke

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er bunnsolid og god bondekost som passer å spise året rundt. Men det smaker litt ekstra godt når man kommer inn i varmen etter noen timer ute. Om dere har planer om å spise ute i denne kulda, er ertesuppe perfekt å ta med på termos. Her har vi tilbrakt dagene i slalombakken, da er ertesuppe på termos perfekt å ha på lur i sekken. Bena trenger hvile, kroppen litt varme og varmestua er plutselig ikke et like naturlig alternativ som før. Du tenker kanskje at dette tar tid å lage, men her er nøkkelen planlegging! Legg erter i bløt i kveld, sett på knoken i det du står opp. Uten de store anstrengelser har dere nydelig turmat eller søndagsmiddag klar. Server med godt brød, flatbrød og smør.

IMG_0900.jpg

Du trenger
1 saltet svineknoke (røkt kan også brukes)
5 laurbærblad
10 pepperkorn
1 løk
vann
3 dl gule tørkede erter
2 hakket løk
3 gulrøtter i terninger
0,5-1 sellerirot
Persille
Salt
Kvernet hvit pepper

Slik gjør du det
Legg erter i vann tilsatt 2 ts salt i kjøleskap over natten.

Svineknoken legges i en passende kjele og dekkes med kaldt vann.. Ha på laurbærblad, pepperkorn og en løk som du har delt i to. Kok opp og la knoken koke i ca 2 timer.

Ta så ut knoken, det bør være ca 2 liter kraft igjen i kjelen, er det for lite fyller du opp med vann. Sil vannet av ertene og ha dem i kjelen sammen med kraften. Kok ertene i ca 45-60 minutter til de begynner å bli møre.

Rør rundt i kjelen med en visp. Erteskallene fester seg til vispen, og du kan ta den ut av kjelen og kaste skallene. (dette må gjøres noen ganger for å få med alle skalllene)

Når suppen er renset for skall, tilsettes hakket løk, sellerirot og gulrot i terninger, og suppen kokes i en halv time.

Mens grønsakene kokes renser du knoken fri for skinn, bein og fett. Kjøttet deles i terninger og has i suppen før servering.

Smak suppen til med salt og pepper.

Dryss over finhakket persille.

Server med hjemmebakt brød, flatbrød, og godt smør

IMG_0907.jpg



Oppskriften har vi henten fra Maschmanns, som har veldig mange fine oppskrifter inne på siden sin.