Julekos med munker og eplegløgg

Adventstiden går fort og som regel får jeg ikke tid til halvparten av det jeg hadde tenkt eller lyst til. Etterhvert som man får barn får man også mange ulike venninnegjenger, og det er mange av de gamle venninnene mine jeg ser altfor sjelden. Jeg skulle så gjerne hatt tid til å arrangere et ordentlig julebord for dem alle og enhver men etterhvert som desember raser av gårde er det bare å konkludere med at jeg ikke har sjans. Det er da det gjelder å minne seg selv på at man ikke trenger å gjøre så voldsomt mye ut av det.  Det viktigste er jo at man møtes. Og har man ikke fått det til i adventstiden er romjulen også en ypperlig anledning til å tenne i peisen, sette på Bugge Wesseltofs nydelige juleplate «Its snowing on my piano» og servere hjemmelaget eplegløgg og varme, lune munker. Har du det skikkelig hektisk trenger du jo strengt tatt ikke lage gløggen heller, da kjøper du bare Ringis eplegløgg og varmer opp den. Den smaker nydelig den også. 

Til munkene trenger du:
2 egg
4 dl kulturmelk eller kefir
revet skal av 1/2 økologisk sitron
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2 vaniljestang
1/2 ts salt
250 g hvetemel
1 ts natron
smør til steking

Slik gjør du:
Pisk eggehvitene stive. Pisk så sammen eggeplommene, kulturmelk, sitronskall, sukker, vaniljesukker og salt. Bland mel og natron godt og tilsett deigen før du til slutt vender inn de stivpiskede eggehvitene.

Varm opp munkepannen og ha godt med smør i hullene. Fyll hullene 2/3 opp med deig. Når de er stekt på den ene siden snus de med en gaffel og en skje - dryss over litt sukker. Har du ikke munkepanne kan de faktisk fint stekes i stekeovnen også (200 grader). Vi brukte et muffinsbrett som vi passet på å smøre godt med smør før vi satt det inn i ovnen. Steketiden blir litt lenger når du steker dem på denne måten, så følg med. Vi stekte dem ca 10 min på den ene siden før vi snudde dem, og stekte 10 min videre. 

Munkene kan godt fryses. Da tar du dem opp like før de skal spises og varmer dem enkelt i stekeovnen på ca. 100 grader i 10-15 minutter. Ha gjerne folie over, slik at de ikke blir tørre.

Serveres varme med melis, rømme og litt godt syltetøy - og ikke minst sammen med en god eplegløgg. Oppskrift på en veldig god hvit gløgg med eple og hylleblomst finner du her