Grove scones

God morgen:) Kan vi friste med nydelige grove scones? Disse er bakt med havregryn og grovt mel og innholder godsaker som rosiner, aprikos og ristede hasselnøtter. Spis dem som de er, eller topp dem med litt smør, brunost eller din favoritt-marmelade. Like gode til frokost som til lunsj - eller kanskje som litt ekstra energi i tursekken? Oppskriften er signert «Godt brød» og er helt klart en av våre favoritter når dette herlige bakeriet besøkes. 
 

IMG_2731.jpg

Du trenger
65 gram havregryn
1,5 dl melk

135 gram hvetemel
85 gram sammalt hvete
1 ts salt

2 ts bakepulver 
125 gram mykt smør
100 gram tørket frukt (rosiner, aprikos)
1 dl lettmelk
75 gram ristede hasselnøtter

Slik gjør du det
Bland sammen 1,5 dl melk med havregryn. La dette stå i ca en halvtime. Bland dette så sammen med resten av ingrediensene. Dette kan du gjøre for hånd eller med en kjøkkenmaskin, men ikke elt deigen for lenge.

Hell deigen ut på et bakepaprikledd langpanne. Trykk utover og rut opp i 8 trekanter

Stek på 210 grader i ca 20 minutter
 

Eltefrie solsikkerundstykker

Hva med å lage noen skikkelig gode eltefrie rundstykker i helgen? Sett en deig i kveld så kan du servere nybakte rundstykker i morgen tidlig med minimal innsats. Kanskje det er en mamma i huset som blir ekstra glad for å få disse servert til morsdagsfrokosten?

IMG_2264.jpg

Du trenger (til ca 20 rundstykker)
6 dl kaldt vann
1 ts tørrgjær
200 gr sammalt mel (finmalt)
80 gr sammalt rug (finmalt)
500 gr hvetemel
2 ts salt
2 ts honning

solsikkekjerner

Slik gjør du
Rør sammen de tørre ingrediensene ha så oppi vannet og rør til du har en fin deig. Dette kan du fint gjøre for hånd. Legg plast over bollen og la den stå på kjøkkenbenken over natten. Sett ovnen på 275 grader. Rør så i deigen før du velter den ut på et melet bakebord, del opp i emner som du lar etterheve ca 30-40 minutter (mens ovnen blir varm) Pensl med melk, egg eller vann og ha på masse solsikkekjerner. Når du setter rundstykkene inn i ovnen senker du tempraturen til 250 grader, stek i ca 10-12 minutter. 

 

Fastelavnsboller

Det finnes heldigvis én dag i året da verken moderasjon eller måtehold er å anbefale. Der dess mer faktisk også èr dess bedre. Nemlig fastelavenssøndag!

IMG_1860.jpg

Det var en gang da fastelavensboller utelukkende var hveteboller fylt med fløtekrem og melis på toppen. Den tiden er forbi. Nå er mulighetene like mange som smakene du kan fylle bollene med. Vaniljekrem. Jordbærsyltetøy. Nugatti. Eplesyltetøy. Eller hva med en tynn skive marsipan under kremen?

Selv om fyllet er i endring, er det likevel én ting som er like viktig nå, som da. Nemlig at bolledeigen er enkel og god å jobbe med, selv for små barnehender som vil hjelpe til. Og at den smaker fantastisk – uavhengig av hva du velger å fylle den med.

IMG_1863.jpg

Når bollene er ferdig og avkjølt kan du sette fram ulikt fyll og la barna lage sine egne fastelavnsboller!
Dere kan for eksempel fylle dem med:

  • Fløtekrem og vaniljekrem

  • Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær

  • Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær

  • Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn

  • En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller bringebærsyltetøy

  • Fløtekrem og eplesyltetøy

Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!

God fastelavnssøndag!

IMG_1859.jpg

Til ca 25 boller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør i terninger

Slik gjør du det: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1,5 timer på et lunt sted. Bak så ut bollene og legg dem på et bakepapirkledd brett. La så bollene etterheve i 30-40 minutter.

Pensle bollene med melk før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten til ønsket konsistens og bland så forsiktig inn vaniljekremen. 

Når bollene er avkjølt deler du dem i to og tar på det fyllet du ønsker. Legg på lokket og strø et lett melisdryss over bollene. 

Deretter gjenstår det bare å hive innpå og ha en nydelig fastelaven:)

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Smørekveldsmat

Den enkleste. Og kanskje den aller beste avslutning på dagen.; Kveldsmat med ferske rundstykker som fortsatt er så varme at smøret smelter, på et dekket bord med ost, syltetøy, makrell i tomat og leverpostei. Kanskje et kokt egg. Og oppskåret agurk, paprika og avokado. I glassene er det iskald melk. Eller varm kakao.

Fil 26.01.2018, 10 40 56.jpeg

Til ca 20-25 rundstykker trenger du:
700 gram hvetemel
150 gram havregryn
50 gram fersk gjær
5 dl melk
100 gram smør
2 egg
en klype havsalt

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader og tilsett gjær i melken. Rør til gjæren er oppløst i melken. Tilsett så dette i melkeblandingen. Elt så dette med en kjøkkenmaskin i ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du det tempererte smøret, litt etter litt. Hev til dobbel størrelse i ca en time.

Bak ut rundstykkene i ønsket størrelse. Legg under et kjøkkenhåndkle og etterhev i ca 30 minutter. Pensles så med egg og et dryss med havregryn før de settes i ovnen, på nederste rille.

Stekes på 240 grader i 10-12 minutter.

IMG_2045-kopi.JPG

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Årets sunneste og enkleste dessert

Appelsiner er i sesong og på sitt aller beste nå. Hva med å rett og slett servere appelsiner til dessert i dag? Årets sunneste og enkleste hverdagsdessert:)

IMG_2268.jpg

Du trenger:
2 appelsiner
kanel
sukker (kan droppes)

Slik gjør du:
Skjær bort skallet av appelsinen, del den opp i tynne skiver. Dryss på et tynt lag med kanel og eventuelt litt sukker (er appelsinene gode og søte trengs ikke sukker) og server.

Spis appelsinen med gaffel:)

Sitronkrem

I går ettermiddag skulle jeg innom butikken og handle et par ting til middagen. Men da jeg kom til grønnsaksavdelingen ble jeg fullstendig distrahert. Der lå de. Knallgule, med grønne blader, og ropte på meg. Italienske sitroner. Sitroner fra Amalfi. Januar og februar er høysesong for disse gule herlighetene. De beste i verden. Så gule og saftige, og med en søtere og mer vitaminrik saft enn andre sitroner. Da jeg kom ut av butikken hadde jeg ikke handlet annet enn melk og masse sitroner: Ja ja. Så ble det bare brødskiver til middag, men det ble i det minste verdens beste sitronkrem til dessert:) Sitronkrem kan brukes til det meste. Det er fantastisk godt på scones og kjeks, som fyll i paier og annet bakverk, og ikke minst i et stort antall desserter. 

Bilde+27.01.2020%2C+13+00+09-kopi.jpg

Du trenger:
1 sitron
1,5 dl melis
2 egg
50 gram meierismør

Slik gjør du det:
Riv skallet av sitronen ( bruk den fineste siden på et rivjern) før du presser ut saften.  Ha saften sammen med melisen oppi en kjele. Pisk dette sammen med eggene og sitronskallet. Del smøret i terninger og ha dette oppi kjelen sammen med resten. Varm forsiktig opp og rør hele tiden til kremen tykner. Det er veldig viktig at kremen IKKE koker.

Hell over på et tett glass og avkjøl.

Bilde 27.01.2020, 13 59 37-kopi.jpg

Her har du et eksempel på en veldig god og enkel hverdagsdessert med sitronkrem
 

Plukkfisk

Da jeg var liten var plukkfisk noe av det aller beste jeg kunne få til middag. Kanskje har det en sammenheng med at mamma serverte ketsjup til plukkfisken? Jeg skjønner ikke helt den smakskombinasjonen nå, og foretrekker nok heller rørte tyttebær og flatbrød (selv om det smakte perfekt da!) Uavhengig av tilbehør, er mammas plukkfisk skikkelig god. Det er en genial måte å få brukt opp fiskerester, barna digger det - og det uten at det har blitt introdusert i kombinasjon med ketsjup her i huset😉

IMG_2147.jpg

Du trenger
600 gram torskefileet
8-10 små poteter
3 gulrøtter
4 dl frosne erter
0,5 purre eller 2 vårløk

3 ss meierismør
2 ss hvetemel
5 dl melk
salt, pepper,muskat

Slik gjør du:
Om du ikke har fiskerester, trekker du fisken i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
Skrell og kutt opp poteter og gulrøtter i små terninger.  Kok opp vann med litt salt i og tilsett først potetene. Etter ca ti minutter tilsetter du gulrøttene. Mot slutten av koketiden tilsetter du ertene. Potetene trenger ca 20 minutter koketid. 


Mens fisken trekker og grønnsakene koker, lager du den hvite sausen:  Smelt smør i en kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk mens du rører. Etterhvert vil du se at sausen tykner.  La den småkoke i ca fem minutter mens du rører til og fra.
Smak til med salt, pepper og muskat

Sil av den ferdig trekte fisken, grønnsakene og bland alt inn i den hvite sausen.

Server med flatbrød, godtbrød, tyttebær eller kanskje ketsjup?

Tips: Om du ønsker en kraftigere fiskesmak på sausen, kan du erstatte 1 dl melk med kraft fra den trukne fisken:)

 

Syltet rødløk!

Taco i kveld? Med minimal innsats kan du trylle frem syltet rødløk som nemlig er det perfekte tilbehør til taco. Hvorfor ikke prøve i kveld? Du vil ikke angre! Ha en nydelig taco-fredag og god helg:)

IMG_1970.jpg

Du trenger
0,5 dl eplecidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
0,5 rød chili (ta ut frøene om du ikke ønsker den så sterk)
2 rødløk

Slik gjør du:
Ha sukker, eddik, vann og chili i en kjele. Kok opp og la det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Del opp rødløkene i tynne skiver, før du har disse over på et glass. Hell over eddik-blandingen og sett på lokket. Løken bør trekke minst en time. Den holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.

Kanelpinnebrød

Skal dere ut på tur i dag? Det er en perfekt dag for uteaktiviteter. Jeg syntes det er så koselig når uteaktivitetene innebærer mat - at en er så lenge ute at enten lunsjen eller middagen blir spist ute. Her i huset er det ganske ofte at turen ender i hagen, men på tur er vi - og da må vi selfølgelig ha turmat. I dag er det kanelpinnebrød som står på menyen. Litt søtere enn vanlig pinnebrød og med en svak kanelsmak - er de nydelige å spise som de er.

2016-01-13 14.55.46.jpg

Dette trenger du:

2 dl vann
25 gram gjær
1 ts salt
1 -2 ss sukker
0,5 ts kardemomme
1 ts kanel
2 ss mykt smør
ca 400 gram hvetemel

Slik gjør du det :

Rør ut gjæren i fingervarmt vann. Tilsett salt, sukker, kardemomme og kanel. Tilsett litt og litt av melet,  sammen med det tempererte smøret. Elt sammen til en smidig deig - her kan du gjerne bruke kjøkkenmaskin. La deigen heve et lunt sted i ca 30 minutter - så er du klar for tur. Da er det bare å snurre deigen rundt pinnen og steke.

Om det skulle være i kaldeste laget å lage bål ute - kan disse også stekes på pinne inne og ta med ferdig på tur. Tvinn deigen rundt for eks spisepinner. Stekes på 225 grader i 12-15 minutter.

 

 

 

Bananbrød

Det er rart hva som fester seg av minner. Jeg husker fortsatt en episode jeg så av «Party of five» (jepp, det må være omtrent tyve år siden..) der storebroren i familien er ulykkelig. Lillebroren sliter med hva han skal gjøre for å vise omtanke for broren sin, og så kommer kjæresten hans ( Jennifer Lowe Hewitt) med et bananbrød. Det viser seg at dette bananbrødet er akkurat det den innesluttede og ulykkelige broren trenger, og hun når fram til han på en helt annen måte enn lillebroren er i stand til. Som et resultat blir lillebroren forbannet på kjæresten sin for å ha gjort noe så dumt som å bake et bananbrød!  - Du kan ikke bare bake et bananbrød og tro at alt skal bli bra igjen, tror jeg han sier. Men det kunne hun altså.

IMG_0732.jpg

Av en eller annen pussig grunn husker jeg fortsatt den scenen. Og bananbrødet. Og det uten at jeg noen gang har prøvd å bake det. Men nå gjorde jeg det altså. Jeg prøvde et par varianter. Og når sant skal sies synes jeg ikke alle var like gode. Noen var mer en banankake enn et bananbrød, noen varianter hadde en altfor sterk vaniljesmak og andre inneholdt alt for mye sukker til at man kan tillate seg å kalle det et brød. Men så fant jeg fram til en slags mellomting og brått skjønte jeg scenen. Herregud så godt! Og det er det ikke bare jeg som synes. Etter at jeg begynte å bake det spør Mattis omtrent ukentlig om vi kan lage bananbrød. Så det er blitt vår greie nå. Vi baker bananbrød sammen, jeg sniker det ned i matboksen hans og lykkelig åpner han matboksen i barnehagen for å oppdage at han har fått med en skive. Du burde prøve det. Enten det bare er for kos - eller det er for trøst. Begge deler funker. Spesielt det siste. For hva er vel hyggeligere enn å gi bort et bananbrød fylt av kjærlighet og omtanke til noen du vil skal ha det litt bedre? Svært lite som jeg kan komme på. Her har du oppskriften.

Du trenger:
85 g smør, romtemperert
1 dl brunt sukker
2 egg
250 g mel (her kan du bruke både spelt eller vanlig hvetemel)
1 ss bakepulver
1 ss kardemomme
en liten klype havsalt
1 dl lønnesirup
2 godt modne bananer som er most med gaffel (de brune er de beste)
2 dl melk
evt. hakkede valnøtter

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 180 grader. Rør sammen smør og sukker i en kjøkkenmaskin og rør dette i noen minutter til det er blitt kremet. Bruk en slikkepott slik at du får all deigen ned fra kantene. Tilsett ett og ett egg og rør forsiktig de inn i røren. Tilsett moste bananer, mel, melk, bakepulver, kardemomme, lønnesirup og evt hakkede valnøtter og bland det hele godt sammen. Kle en brødform ( 26 cm x 11 cm) med bakepapir og hell røren i formen. Stekes i ca 60 minutter eller til det er gjennomstekt (sjekk med en pinne). Avkjøl i formen i ca 20 minutter før du legger brødet på en rist. Skjær opp og server gjerne med litt ekstra smør - eller gi det bort til en god venn som fortjener det. 

Minestronesuppe

Minestronesuppe er nok den suppen jeg har laget flest ganger. Den har gode smaker, er mettende, kan lages klar i forkant, er rask å lage, populær, fargerik, perfekt til mange, og ikke minst sunn. Den kan serveres til fredagskos, lørdagslunch eller til søndagsmiddag. Gjerne med grisinis eller foccacia - toppet med parmesan og hjemmelaget pesto. Den kan også lages uten bacon - og serveres som en fyldig tomatsuppe en kjøttfri mandag med grovt brød og smør ved siden av. Hvis vi spiser den på søndager pleier vi å lage en stor porsjon slik at vi har igjen middag til mandagen. 

Til 4-6 personer trenger du:
2 løk
150-200 gram bacon
4 gulrøtter
4 fedd hvitløk
2 bokser hermetiserte hakkede tomater (helst av god kvalitet)
en halv eller en hel fersk chili - avhengig av hvor sterk du liker suppen
4 vårløk
ca 1, 5 liter kylling eller grønnsakskraft eller buljong.
350 gram hvite bønner
salt og pepper
frisk basilikum til servering
parmesan i flak
pasta etter hvor fyldig du ønsker suppen.  Til denne suppen pleier jeg å koke i overkant av 300 gram pasta - men da er det gjerne noen små familiemedlemmer som vil spise litt pasta ved siden av.

Slik gjør du det:
Finn frem en stor kjele/jerngryte. Fres baconet i olje til det har fått litt farge. Da tilsetter du finhakket løk, hvitløk og gulrot. La dette surre sammen med baconet et par minutter. Ha så oppi hermetiske tomater, vårløk, chili, kraft og kok opp.

La dette koke til gulrøttene er møre (ca 25 minutter) Rett før servering tilsettes bønnene og pasta som du har kokt i egen kjele (da etter anvisning på pakken).

Smak til med salt og pepper og dryss over frisk basilikum før servering.

Fløyelsgrøt

Hverdagen er her for fullt. Dagene har begynt å få rutiner og måltidene kommer igjen til faste tider. På hverdagene ender vi ofte opp med så sen middag at kveldsmaten utgår, eller noen dager utgår rett og slett middag og vi samles til kveldsmat. På sånne kvelder er grøt en perfekt kveldsmat, varmt og godt. I går ønsket barna seg fløyelsgrøt, for det hadde de spist hos mormor. Fløyelsgrøt ble det og jeg fikk en fin påminnelse hvor god denne grøten egentlig er.

Du trenger
1 liter melk
2 dl hvetemel
50 gram smør
1/4 ts salt
sukker og kanel

Slik gjør du
Rør sammen melk og mel til du får en glatt jevning. Varm opp, mens du rører. La grøten koke på middels varme i ca 5 minutter. Del smøret i terninger og rør inn litt og litt, til grøten har en fløyelsmyk konistens;) Smak til med salt.

Serveres med sukker og kanel, et glass melk eller god rød saft.


 

Fiskepudding i hvit saus

En enkel, utrolig god og kanskje litt glemt hverdagsmiddag. Jeg blir i hvertfall veldig glad når jeg kommer på at dette kan jeg jo lage. Og det blir barna også! Å lage sin egen fiskepudding er fantastisk, men på travle hverdager tyr vi til en kjøpevariant. I Asker er vi så heldig at vi har en fiskebutikk som selger utrolig god fiskepudding, ellers har for eksempel Meny en veldig god i ferskvaren. Om du ikke har tilgang til 'fersk' fiskepudding synes jeg den de har i vanlige butikker funker mer enn bra, særlig når den serveres med gode grønnsaker og deilig hvit saus.  

Du trenger
ca 500 gram poteter
3 gulrøtter
200 gram erter
purre
600 gram fiskepudding
smør til steking

Hvit saus, oppskrift finner du her

Slik gjør du det:
Kok potetene, del opp gulrøttene, kok dem sammen med potetene de siste -7 minuttene, ertene og purren koker du med de siste 5 minuttene. I mens potetene koker - lager du den hvite sausen og steker fiskepuddingen. Jeg steker fiskepuddingen i litt smør på middels sterk varme i et par minutter på hver side.

Når potene og grønnsakene er ferdig kokt - heller du av vannet. Her kan du velge om du vil blande grønnsakene inn i sausen - eller servere grønnsaker ved siden av fiskepuddingen for så ha deilig hvit saus over. 


Denne saken er publisert på plusstid.no

Toast med løyrom

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middag.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre for en treåring, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

Til fire personer trenger du:
200 g løyrom, gjerne av merket Kalix. 
1 boks rømme (gjerne røros-rømme)
1 finhakket rødløk
dill
sitron i båter
en stor eller to små baguetter

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Skjær opp baguetten i skiver. Rist skivene i ovnen til de er sprø. Det tar ca en drøy halvtime.

Finhakk rødløk og dill og skjær sitronen i båter. Legg en raus spiseskje med god rømme på toasten før du legger på løyrom, rødløk og dill. Press litt sitronsaft over. Eventuelt kan du servere alt i skåler og la gjestene lage toasten selv.
 

Greske pitabrød

Du skal ikke være mange dager i Hellas før du får en ny pita favoritt. For hvor gode er ikke disse deilige, flate pitabrødene som du steker i panna? De er perfekt å fylle med det du måtte ønske, for så å rulle og spise. Det blir ikke feil om du fyller disse med deilig gresk gyros souvlaki, men de er også gode som wrap fylt med salat, en god ost og skinke. Sist vi skulle på en lengre biltur, var påsmurte pitabrød nisteønske både fra mann og barn. Og ja! Jeg lover - det er så mye bedre enn veldig mye av den maten som er å få kjøpt langs norske veier. Så da vi satt der i solen på en rasteplass og nøt en deilig wrap, priste jeg meg lykkelig for at jeg hadde tatt meg bryet og funnet frem stekepanne før avreise.

Du trenger til 20 pitabrød
3,5 dl lunket vann
150 g yoghurt naturell
750 gram hvetemel
en halv pose tørrgjær
2 ts salt
2 ss flytende honning
ca 0,5 dl olivenolje

Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok (ca 10-15 minutter) til du har en blank og smidig deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen, og la deigen heve i ca en time. Del deigen i ca 20 emner, kjevl de flate, og stek i en tørr middels varm stekepanne. Jeg har stekt de i en grillpanne, da får du de brune stripene. Men det fungerer fint å steke i en vanlig stekepanne eller takke også.


 

Grønnkål med epler og bacon

Dette er et fantastisk tilbehør til ribbe og en ny vri på den tradisjonelle rosenkålen. Her er rosenkål byttet ut med grønnkål, og eplene i kombinasjon med bacon gjør dette friskt og godt. Samtidig gir dette tilbehøret ribbemiddagen et fargerikt uttrykk. Hvis du fremdeles lurer på hva du skal servere til ribba kan jeg virkelig anbefale denne oppskriften.  

IMG_0840.jpg

Du trenger:
1 grønnkål
4 sjalottløk
5 baconskiver
2 epler
Smør til steking.

Slik gjør du:
Skjær kålen og bacon i strimler. Finhakk sjalottløk.  Stek kålen i en god klatt smør under stadig omrøring i 5-7 minutter.  Del eplene i små terninger. Ha i epler, sjalottløk og bacon. Stek det videre i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Melkekaramellkrem

I fjor startet jeg en ny tradisjon. Jeg serverte barna mine melkekaramellkrem til frokost på julaften. En frokost som alltid spises foran jule-morgen på NRK. Planen er at denne herligheten skal de få hver jul. Det skal være noe de kan glede seg til som aldri lages ellers, noe som skiller hverdag fra fest. Lurer du på hvordan den smaker? Den smaker himmelsk. Litt som en ekstra god "Hapå". Det spørs nok om jeg også må ha en skive med barnas pålegg på julaften;)

Du trenger :
1 liter helmelk
360 gram sukker
1 knivsodd natron

Slik gjør du:
Varm opp melken i en kjele. Tilsett sukker og natron og rør godt. La blandingen småkoke på svak varme i ca 2 timer. Rør jevnlig og pass på at melken ikke brenner seg. Kremen er ferdig når den har fått en gyllen farge og en tykk og karamellaktig konsistens.  Den blir også noe tykkere når den avkjøles. Når den er ferdig  har du den over på rene glass.
Kan oppbevares inntil 1 mnd i kjøleskap.

Oppskriftskilde: Frokost fra kolonihagen

Kolonihagens italienske salat og rekesalat

Jeg har alltid elsket frokostene i julen. Deilige morgener fylt av ro, julemusikk, fyr i peisen og god mat. Mange har tradisjon på hva de spiser og spiser gjerne det samme hvert år. Det gjør vi også. Men i fjor prøvde vi noe nytt, nemlig rekesalat og italiensk salat etter oppskrift fra Kolonihagen. Disse to innslagene har blitt en ny tradisjon hos oss - selvfølgelig i kombinasjon med det vi alltid har hatt.

IMG_0620.jpg

Jeg kommer til å servere dette sammen med Mammas hvetekake. 

Til Rekesalaten trenger du :
150 gram pillede ferske reker
150 gram majones (gjerne hjemmelaget) 
2 ss rømme
1 ts lys eddik
saften av en halv sitron
1 liten løk
1/3 purre
1 liten revet gulrot
1/4 agurk
Salt, pepper, gressløk og dill etter smak

Slik gjør du: 
Alt blandes godt i en stor bolle - ha det så over i en serveringsbolle eller et fint glass.

Til Italiensk salat trenger du:
3 gulrøtter
1/3 sellerirot
1/4 hodekål
150 gram majones
2 ss rømme
0,5 ts sennep
1 ss hvitvinseddik
1 ts honning
60 gram sylteagurk i biter

Slik gjør du:
Riv gulrøtter og sellerirot. Kutt kålen - bland sammen med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Hjemmelaget krokan

Med to ingredienser lager du denne knasende herligheten. Når du først er i gang kan du like greit lage dobbel porsjon. Ha noe over på koselige glass, og du har den perfekte vertinne/venninnegave.  Resten kan brukes til å gi flere av julens desserter en ny dimensjon. Hva med litt sprøtt oppå moltekremen eller tjukkmelkspuddingen ? Lager du krokanen selv kommer du faktisk også unna med å servere is - på selveste julaften. 

Du trenger :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter. 

Ha over på et lufttett glass.

Sarah Bernard i langpanne

Denne klassikeren er en kjent favoritt hos mange voksne. Ved å bytte ut nøttene i marengsbunnen med salte kjeks og kombinere det med deilig smørkrem og sjokoladeglasur - går den også rett hjem hos familiens små!

ferdig sarab.jpeg

Vi baker Sarah Bernard i en langpanne. Bakeprossessen blir enklere og den rekker til mange. Vi pleier å gjemme unna litt for å kunne ha på lur. Den er nemlig genial å fryse, for så ta opp stykker før servering.

Sarah Bernard er en fin kake å bake med barna. De kan knuse kjeks i blenderen, blande i marengs, dra utover i form, og ikke minst smake. For her er det mye som må smakes på! Hyppig smaking underveis er nemlig helt nødvendig. Dermed både føler – og er – de små kokkene svært viktig for et perfekt resultat!

ingredienser sarab.jpeg

Du trenger:
Kjeks og marengsbunn
200 gram salte kjeks (vi bruker 1,5 pakke med sætre snackers)
4 ts bakepulver
6 eggehvitter
400 gram sukker

Sjokoladekrem
250 gram mykt meierismør
200 gram melis
6 eggeplommer
2 ss kakao, evnt oboy (her foretrekker barna oboy)
2 ts vaniljesukker

Sjokoladeglasur
200 gram kokesjokolade
2-4 ss smør

baker sarab.jpeg

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 175 grader.

Ha kjeksen i en blender og kjør de til du har en fin masse. Bland inn bakepulveret. Pisk eggehvittende stive i en kjøkkenmaskin, tilsett sukker litt og litt mens du fortsetter å piske. Pisk til du har en tykk, fin marengs. Vend inn den finmalte kjeksen.

Fordel marengsen i en bakepapirkledd langpanne ( 30x40), stekes så i ca 20 minutter. Etter marengsen er stekt, lar du den ligge i langpannen til den er helt kald.

Mens den avkjøles kan du lage sjokoladekremen. Pisk det myke smøret sammen med melis, pisk så inn litt og litt med eggeplommer til du har en luftig smørkrem. Ha så i kakao (evnt oboy) og vaniljesukker. Smørkremen smøres så over marengsbunnen. Men OBS! at marengsbunnen er ordentlig kald før du gjør dette. Sett så kaken i kjøleskap, minst et par timer (eller den kan stå over natten)

Når sjokoladekremen er satt, skal du toppe den med sjokoladeglasur. Smelt sjokoladen over et vannbad (ikke for sterk varme, da blir sjokoladen kornete), rør inn smøret til du har en myk fin glasur. Smør så glasuren over den avkjølte sjokoladekremen i et tynt lag. Sett så kaken kaldt igjen slik at glasuren stivner. Når glasuren er stivnet er kaken klar til å dele opp i små firkanter med en skarp kniv.

Sara Berhard kan fint oppbevares et par dager i kjøleskap, men skal du oppbevare den lenger anbefaler jeg fryseren. Den tiner raskt, så det er bare å ta opp det du trenger en liten time før servering.

***

Denne oppskriften er skrevet i samarbeid med Orkla og publisert på www.plusstid.no