Vaniljekrem

Det er lettere enn du tror å lage hjemmelaget vaniljekrem. Mest sannsynlig har du ingrediensene hjemme allerede og med minimal innsats får du en fantastisk krem som faktisk smaker vanilje. I morgen er det fastelavnssøndag og da får du oppskrift på verdens beste fastelavensboller på bloggen. Og ja (!) - det er fastelavnsboller med vaniljekrem, så du kan først som sist lage denne kremen i dag.

IMG_1052.jpg

Du trenger:
4 + 1 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
1 vaniljestang
1 egg
35 gram maisenna

Slik gjør du det:
Ha 4 dl melk, smør, sukker og vaniljestangen (skrap ut frøene og ha både stang og frø oppi) i en kjele. Kok dette opp på middels varme.

Bland sammen egg, 1 dl melk og maisenna i en bolle.  Sil så den den varme vaniljeblandingen direkte over egg & maisennablandingen og rør godt rundt. Hell så alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp. Her er det viktig å røre hele tiden så kremen ikke svir seg eller får klumper.

Når blandingen er kokt opp helles den tilbake i bollen. Legg plastfolie over og avkjøl bollen i et kaldt vannbad. Kremen blir tykkere når den avkjøles så ikke bli bekymret om du synes den virker litt tynn.

Oppskriften er hentet fra den fantastiske kokeboken «Godt brød».

Sprø rundstykker og pisket smør


Jeg elsker å spise på restaurant. Restaurantopplevelsen starter når du setter deg til bordet - du er skikkelig sulten, noe som blir forsterket når menyen presenteres. Det blir muligens servert litt champagne i glasset og godt brød og kanskje pisket smør settes frem. Nam! Etter vi fikk barn har restaurantbesøkene blitt sjeldnere, og oftere har vi besøk hjemme hos oss. Kanskje dette er noe å sette frem til gjestene når de kommer? Eller skal du servere flere retter? Da funker det også utmerket å gjøre som på Maemo; å servere en liten hveterett mellom noen av smårettene - da gjerne med litt ufiltrert hveteøl ved siden av. GOD HELG :)

Du trenger til rundstykkene: 
400 gram hvetemel
50 gram rugmel finmalt
4 dl vann
2 ts salt
1 ts tørrgjær

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene, jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten, eller fra morgen til kveld på kjøkkenbenken.

Smør så et muffinsbrett med smør og strø litt havregryn i bunn av formene. Ha så deigen oppi formene ved hjelp av to spiseskjeer. Sett ovnen på max temperatur.  Mens ovnen blir varm lar du rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle. Stek så rundstykkene på maks varme i ca 10-12 minutter. Serveres gjerne nystekte.
 

Du trenger til det piskede smøret:
250 gram romtemperert meierismør
50 gram brunet smør
0,5- 1 ts maldonsalt

Slik gjør du:
La meierismøret stå på benken over natten slik at det blir ordentlig mykt. Ha 50 gram smør i en kjele og la det koke til det er lysebrunt, la det avkjøles til romtemperatur.

Pisk det myke smøret til det er hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin, spe med det brunede smøret. Smak til med maldonsalt

Det piskede smøret bør oppbevares i romtemperatur, det er da holdbar i 2-3 dager.

Verdens beste hvitløksdressing

I dag får du en klar anbefaling fra oss: Denne hvitløksdressingen MÅ prøves! Jeg kan garantere at du ikke vil angre, for mer anvendelig dressing skal du lete lenge etter. Den passer til ALT, både kjøtt, fisk, kylling, taco og pizza. Dette er dog ikke en veldig barnevennlig dressing, men til gjengjeld gjør den barnevennlig mat mye mer spennende. Jeg sier ikke mer, du må prøve!

Du trenger:
3 dl rømme eller creme fraiche
4 hvitløksfedd
1 ts salt
nykvernet pepper
Evt finhakket oregano

Slik gjør du det:
Press hvitløken i en hvitløkspresse og rør den inn i rømmen sammen med saltet. Kjør pepperkverna et par tre runder over.

Du kan eventuelt også bruke stavmikser, men dressingen blir fort litt tynn om du kjører all rømmen i stavmikseren. Derfor tar jeg bare i en tredjedel av rømmen sammen med hvitløken og saltet, for så å røre inn resten for hånd.
 

Den beste pizza-toppingen

Da vi bodde i byen kjøpte vi ofte pizza på Pizza Pancetta. Ikke bare har de utrolig god pizza der, de har også en utrolig god rømme - og chillidressing som du kan kjøpe med. Vi har forsøkt å lage den sausen hjemme, men aldri klart å få den akkurat så god som den du får med deg når du kjøper take-away. Så begynte vi å bruke Sriacha-saus hjemme. Og der var den! Sausen de bruker på Pizza Pancetta er rett og slett en hvitløksdressing toppet med Sricha-saus. Det er godt mulig de ikke blir så glade over at vi legger ut hemmeligheten deres her - men jeg lover at dere kommer til å bli det så fort dere prøver denne sausen på pizzaen! 

image.jpg

Du trenger:
1/2 beger lettrømme
2 fedd finhakket hvitløk
salt og pepper
2-4 ts sriracha-saus (avhengig av hvor sterk du ønsker sausen)

Slik gjør du:
Ha lettrømme i en skål og bland inn finhakket hvitløk. Smak så til med salt og pepper. Tilslutt rører du inn sriracha-saus og smaker til slik at den blir så sterk som ønskelig. La gjerne sausen stå litt før servering slik at smakene får satt seg ordentlig.

Chiliaioli

Aioli smaksatt med chili kan løfte en mild og barnevennlig middag slik at den også passer og pirrer litt i de voksnes smaksløker.  Server den neste gang du skal ha laks eller rekemiddag, eller bare til godt brød - den blir garantert populær.

Dette trenger du til et glass:
2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
0,5 chili, finhakket
2 dl solsikkeolje
saft av en halv sitron
salt og pepper

Slik gjør du det:
Først er det viktig at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommer, presset hvitløk, finhakket chili og sennep. Hell deretter oljen litt og litt oppi eggeblandingen i en tynn stråle. Rør hele tiden. Du vil etterhvert se at aiolien begynner å tykne. Helt til slutt tilsetter du presset sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Blir aiolien for tykk pleier jeg også å tilsette litt vann til slutt. 

Det er mange som bruker stavmikser til å lage aioli. Av en eller annen merkelig grunn får jeg aldri det til. Men min Kitchen Aid lager perfekt aioli hver eneste gang så det må dere forsøke. Da gjelder det samme som hvis du pisker for hånd;  ta bare litt og litt olje i om gangen til den tykner. Hold høy fart på maskinen gjennom hele prosessen. 

Urtesmør

Et godt urtesmør er en veldig enkel måte å løfte grillmiddagen på enten det skal grilles på stranda eller på hytta. Dette smøret stammer fra Viestads bok «På grillen» fra hans restaurant St.Lars og kan anbefales på det varmeste. 

Du trenger:
200 g smør, romtemperert
1 ss finhakket sitronskall
2 ss sitronsaft
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket gressløk
2 fedd hvitløk
en god klype havsalt

Slik gjør du:
Pisk smøret hvitt i en kjøkkenmaskin, vend inn resten av ingrediensene. Rull smøret til en pølse i plastfolie og legg det i kjøleskap i minst et par timer før servering. Urtesmøret blir bare bedre om det lages dagen før. 

Urtesmøret er holdbart ca 1 uke i kjøleskap. 

Potetsalat

Denne potetsalaten er knallgod. Gode nypoteter blandet med en perfekt balansert dressing - der creme fraichen gir friskhet, hvitløken skarphet , urtene masse god smak, men det som virkelig gir denne potetsalaten karakter er sitronen. Denne har blitt en klar favoritt hos oss og den kan like gjerne settes på bordet som et godt tilbehør til hverdagsmiddag som til grillfesten.

Du trenger:
ca 750 gram gode poteter
1 boks creme fraiche
1 sitron (skall og saft)
2 vårløk
friske urter (feks timian og persille)
2 fedd finhakket hvitløk
god olivenolje
havsalt og grovkvernet pepper

Slik gjør du:
Vask potetene, men behold skallet på. Kok dem møre i god saltet vann. Mens potetene koker lager du dressingen. Ha creme fraiche i en skål og tilsett finrevet sitronskall. Finhakk hvitløk, vårløk og urtene og ha de oppi. Tilsett så en god dæsj med olivenolje, sitronsaft, og smak deg til med salt og pepper.

Når potetene er ferdig kokt (gjerne med litt tyggemotstand) siler du av vannet og har de over på en fjøl. La de avkjøles før du deler de i passe store biter. Bland til slutt sammen potetene med dressingen og hakk litt ekstra timian og eller persille som du drysser over.

Kålsalat

Et godt og enkelt tilbehør som passer perfekt til pølsemiddag, hamburger eller " pulled pork"  Nå som den friske, grønne nykålen er kommet blir kålsalaten ekstra god, og som tilbehør til grillmaten er den perfekt. Jeg har tenkt å servere denne sammen med pølser og hjemmelaget ketsjup på 17.mai. Den hjemmelagde kålsalaten er med å gjøre veldig barnevennlig mat mer voksenvennlig og spennende.

IMG_2074.jpg

Dette trenger du:
1/4 hodekål
1 løk
1 dl rømme
0, 5 dl majones ( gjerne hjemmelaget, oppskrift finner du her)
1 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
salt og pepper
persille

Slik gjør du det:
Finkutt kålen og løken. Bland inn resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper

Om du skal servere kålsalaten på 17 mai - kan den fint lages klar dagen før.

Ketsjup

Hjemmelaget ketsjup er lett å lage og oppsiktsvekkende god i forhold til den du kjøper. Det eneste er at den krever litt koketid for å tykne, så det er greit å planlegge litt og lage den klar dagen før den skal serveres. Men har du ikke laget hjemmelaget ketsjup før, anbefaler vi på det sterkeste å prøve denne før 17.mai. Skal du ha med deg noe til 17.mai festen - ta med ketsjup! Både den og du blir garantert populære:)

Du trenger
1 boks hermetiske tomater helst av god kvalitet
1 liten løk
2 ss olivenolje
1,5 dl brunt suker
1 dl eplesidereddik
salt

Slik gjør du :
Fres løken i oljen til den er blank. Tilsett så resten av ingrediensene - bortsett fra saltet, det smaker du til med til slutt. La blandingen småkoke i ca en time, den skal da ha tyknet. Kjør deretter blandingen i en blender, eller bruk stavmikseren. Avkjøl og ha over på glass/flaske.

Ristet mandelsmør

Jeg hadde ikke smakt mandelsmør før en venninne av meg introduserte meg for det. Det kan sammenlignes med peanøttsmør, men er sunnere, særlig hvis du lager det selv. Da slipper du alle tilsetningsstoffene, og du ender opp med et fantastisk godt smør som smaker himmelsk på varm havregrøt, på brødskiven, til friske bær eller rett og slett som dip. Ikke er det vanskelig å lage heller. Du gjør som følger;  Rist mandlene i ovnen, tilsett litt salt og kjør mandlene i en food-prosessor til du har smør. Perfekt å spise på knekkebrød eller brød sammen med litt frukt hvis du trenger et lite løft i blodsukkeret. Hvis du liker cashewnøtter eller pekannøtter bedre enn mandler kan du bare følge akkurat samme fremgangsmåten som er beskrevet her. 

Du trenger
100 gram mandler (evt andre nøtter)
en klype havsalt

Slik gjør du det:
Forvarm ovnen til 180 grader. Rist mandlene i ca 8-10 minutter. Avkjøl dem i ca 5 minutter.  (Nøttesmør kan også lages uten at du rister mandlene først ved å følge fremgangsmåten for øvrig)

Ha mandlene og en klype havsalt i en foodprosessor. Mal mandlene. Etterhvert vil du se at konsistensen endrer seg og blir mer og mer som smør. Dette er fordi mandlene skiller ut sin egen olje. Kjør til ønsket konsistens og ha over på rene glass.

Nøttesmør smaker veldig godt sammen med litt syltetøy eller fersk frukt på brødskiven. Eller tilsett en liten skje over den varme havregrøten, over pannekaker eller vafler.... Nam:)

Hjemmelagde krutonger

Det er vår og vi har lyst på lett og sunn mat som supper og salater. Det eneste problemet med både supper og salater er at det er så utrolig godt med ferskt, godt brød med smør ved siden av. Og da blir det plutselig ikke så lett og sunt lenger, i hvertfall ikke da det fort blir både to og tre skiver.  Men har du gode krutonger er ikke behovet for å servere brød ved siden av så stort. Og mengden brød man får i seg blir betraktelig mindre. Jeg lager ofte krutonger av relativt grovt brød. Har vi tørt brød liggende kaster jeg det aldri. Jeg deler det opp i biter og fryser det ned.  Et perfekt utgangspunkt for hjemmelagede krutonger.

Du trenger:
brød, eller loff alt etter hva du har og hvor grove krutonger du ønsker
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 150 grader. Del opp brødet i terninger, eller ta opp det du allerede har i frysen. Legg brødet i en plastpose. Hell på en god slump med olje og strø over salt. Rist litt på posen slik at brødet, oljen og saltet blander seg. Stek i ca 25-30 minutter. Om krutongene ikke er sprø nok kan du sette ovnen på varmluft og riste dem videre på 90-100 grader til de er helt sprø.

Et lite tips; hvis du har små barn kan du skjære noen av brødbitene i litt større biter. Dropp saltet på disse og følg ellers fremgangsmåten over.   Perfekt for småtasser som klør i tennene - og alltid stas med noe de kan holde selv.

Verdens beste «Thousand Island»

Forbinder du «Thousand Island» med 80-tallet, kabaret og rekecocktail? Her har du dagens utfordring og anbefaling: Prøv å lage den selv! For her har du oppskriften på «Thousand Island» slik den skal smake, signert Eivind Hellstrøm - og det er bare en ting å si; Snadder! 

IMG_5467.jpg

Du trenger:
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser. 

Rød og hvit pizzasaus

En god pizzasaus er en nødvendighet for en smaksrik og god pizza. Vi har prøvd oss frem og det har vært mange pizzasauser innom huset vårt. Men da vi kom over disse to - inspirert av bakeriet i Lom - falt vi pladask!

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

Tzatziki

Denne greskinspirerte sausen er sterk og frisk, og passer perfekt til både fisk og grillet kjøtt. Den er kjapp å lage og det beste av alt - den er faktisk sunn. 

Dette trenger du:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2 -4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du det:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland så sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. 

La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg. 

Hjemmelaget basilikumpesto

Pesto laget på basilikum er en klassiker. Den flotte grønne fargen sammen med den litt salte, skarpe smaken gjør at den virkelig kan løfte en rett. Har du prøvd å lage det selv? Hvis ikke burde du prøve. Det er gjort på et par minutter og det trengs ikke andre ferdigheter enn å manøvrere en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Dette trenger du:
1 potte basilikum
1 dl revet parmesan
1 hvitløksfedd
1 dl ristede pinjekjerner
1 dl god olivenolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du det:
Bland basilikum, hvitløk, parmesan, ristede pinjekjerner og litt olivenolje. Kjør dette sammen til en jevn masse med en stavmikser eller en foodprossesor. Her kan du velge selv hvor grov du liker pestoen. På bildet er pestoen finmalt, men det er også veldig godt om den er grovere så prøv deg fram. Tilsett resten av olje til du har ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. 

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.