Sprø rundstykker og pisket smør


Jeg elsker å spise på restaurant. Restaurantopplevelsen starter når du setter deg til bordet - du er skikkelig sulten, noe som blir forsterket når menyen presenteres. Det blir muligens servert litt champagne i glasset og godt brød og kanskje pisket smør settes frem. Nam! Etter vi fikk barn har restaurantbesøkene blitt sjeldnere, og oftere har vi besøk hjemme hos oss. Kanskje dette er noe å sette frem til gjestene når de kommer? Eller skal du servere flere retter? Da funker det også utmerket å gjøre som på Maemo; å servere en liten hveterett mellom noen av smårettene - da gjerne med litt ufiltrert hveteøl ved siden av. GOD HELG :)

Du trenger til rundstykkene: 
400 gram hvetemel
50 gram rugmel finmalt
4 dl vann
2 ts salt
1 ts tørrgjær

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene, jeg pleier å la vannet være mellom kaldt og lunkent. Deigen blir ganske fuktig. Dekk deigen med et klede eller plast og la den heve over natten, eller fra morgen til kveld på kjøkkenbenken.

Smør så et muffinsbrett med smør og strø litt havregryn i bunn av formene. Ha så deigen oppi formene ved hjelp av to spiseskjeer. Sett ovnen på max temperatur.  Mens ovnen blir varm lar du rundstykkene etterheve under et kjøkkenhåndkle. Stek så rundstykkene på maks varme i ca 10-12 minutter. Serveres gjerne nystekte.
 

Du trenger til det piskede smøret:
250 gram romtemperert meierismør
50 gram brunet smør
0,5- 1 ts maldonsalt

Slik gjør du:
La meierismøret stå på benken over natten slik at det blir ordentlig mykt. Ha 50 gram smør i en kjele og la det koke til det er lysebrunt, la det avkjøles til romtemperatur.

Pisk det myke smøret til det er hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin, spe med det brunede smøret. Smak til med maldonsalt

Det piskede smøret bør oppbevares i romtemperatur, det er da holdbar i 2-3 dager.