Ristede nøtter

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre nøtter utrolig mye bedre - samtidig som de også får et mer personlig preg. Her er tre gode varianter av ristede nøtter; soyanøtter, salte nøtter og honningnøtter. Oppskriften fant jeg i Christer Berens bok «Nytelser». Og disse ble faktisk en nytelse. Perfekte til ost og god drikke - eller som en salt kontrast til alt det søte vi spiser i julen.

IMG_9217.jpg

Dette trenger du:
100 gram mandler
100 gram hasselnøtter
100 gram cashewnøtter
2 ss soyasaus
1 ss nøytral olje
2 ss olivenolje
salt
2 ss flytende honning.

Slik gjør du:
Bland mandlene og nøttene. Ha blandingen i en langpanne. Stek nøttemiksen ved 120 grader i ca 1 time. Del blandingen i tre deler.

Soyanøtter:  Bland nøttene med 2 ss soyasaus. Stekes videre i 15 - 20 minutter. Rør av og til.

Salte nøtter: Bland nøttene med oljeblandingen (olivenolje og nøytral olje) Stekes videre i 15-20 minutter. Dryss over salt.

Honningnøtter: Bland nøttene sammen med honningen. Stekes videre i 15-20 minutter.

Nøttene avkjøles og oppbevares i tette glass.

Hvetekake

Det er ikke julekake, det er ikke loff. Nei, det er hvetekake. Da jeg var liten spiste vi hvetekake to ganger i året . Det var 1. og 2. juledag. Vi spiste den til frokost, de lange frokostene som ble til lunch. Mange skiver med godt pålegg. Jeg kan fortsatt huske lukten fra når mamma bakte hvetekake. I år kommer mamma og pappa til oss i julen - så i år er det jeg som baker hvetekake. For hvetekake må vi ha. Det blir ingen jul uten. 

2015-12-21 11.49.32.jpg

Du trenger:
3/4 liter H-melk
50 gram smør (romtemperert)
50 gram gjær
ca 1 kg hvetemel
50 gram sukker
0, 5 ts kardemomme
0,5 ts salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle - Varm opp melken til den er fingervarm - rør ut gjæren. Hell melkeblandingen over i melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt så inn det romtepererte smøret. La deigen elte i totalt 10 - 15 minutter.  Hev så deigen i ca 40 minutter - bak ut til 3 eller 4 kaker - avhengig av hvor store du ønsker hvetekakene. Etterheves i ca 30 minutter. Stekes ved 210 grader i ca 25- 30 minutter. Avkjøles på rist. 

Juledessert med is, multer og hjemmelaget krokan

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter. Krokanen lager du i forkant, og moltene varmer du bare opp rett før dere skal spise. Har du mulighet smaker det selvfølgelig fantastisk med hjemmelaget vaniljeis (se oppskrift her), men det er også så mye god vaniljeis å få kjøpt, så ingen grunn til å fortvile hvis du ender opp med kjøpeis på julaften. Kombinasjonen av disse tre elementene smaker uansett fantastisk, og er i grunn akkurat det man har lyst på etter en skikkelig julemiddag. Hvis familiens minste ikke liker molter dropper de bare det, og spiser is med krokan.

IMG_0180.jpg

Til krokanen trenger du :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter.  Ha over på et lufttett glass og oppbevar den her fram til den skal spises.

Til moltene trenger du:
400g multer
100g råsukker

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 100 grader.
Ha moltene i et ildfast form og strø litt sukker over. Når ovnen er varm setter du inn den ildfaste formen med moltene midt i ovnen og lar den stå der i 10-12 minutter. Vend litt forsiktig på moltene underveis. Server mens bærene fortsatt er lune.

Servering:
Ha en raus porsjon med god vaniljeis på en tallerken. Dryss over hjemmelaget krokan og vær raus med de lune moltene. Server med en gang. Nyt!

Røkelaksmousse på toast av rugbrød

Hva spiser dere som forrett til julemiddagen? Vi skal vi ha røkelaksmousse på sprøtt rugbrød. Du skal ikke undervurdere det å servere en liten venterett før selve julemiddagen. Ikke bare kjøper vertskapet seg litt tid, det smaker skikkelig godt også! Denne forretten passer like godt til ribbe, kalkun og pinnekjøtt. 

Se forslag til treretters julemeny her.

IMG_1085.jpg

Du trenger:
4 tynne skiver rugbrød
150 gram røklaks
150 gram smør
hvit pepper
gressløk

Slik gjør du :
Del hver rugbrødskive i fire. Tørk brødet i ovnen ca 20-25 minutter på 150 grader. Om rugbrødet ikke er helt sprøtt senker du temperaturen til 100 grader og setter på varmluft. La dem stå i ovnen til de er helt tørre.  

Når du skal lage røkelaksmoussen  blander du røkelaks og kaldt smør i en foodprosessor. Smak til med hvitt pepper. Dandèr på rugbrødet og pynt med gressløk.

Både rugbrødskivene og røkelaksmoussen kan lages dagen før. Røkelaksen oppbevares i kjøleskap og rugbrødet i en tett boks. Moussen bør være temperert ved servering - så ta den ut av kjøleskapet i god tid. 

Krans av julens beste bakst

Noen ganger trenger ikke bordet pyntes med annet enn mat. God hjemmelaget mat, kan være naturlig, flott pynt. Vil du gjøre det lille ekstra til julelunchen eller suppemiddagen, lag en brødkrans. Det er ikke vanskeligere enn å legge rundstykkene i en ring, før de etterheves, og for en effekt!
 

IMG_0435.jpg

Du trenger til kransen:
700 gr hvetemel
100 gr sammalt mel
50 gr havregryn
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt
Frø til pynt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i de tørre ingrediensene.  Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time. Del deigen i 24 emner. Rull til rundstykker, ha 8 rundstykker innerst i en ring, så har du de resterende 16 i en ring utenfor.  Etterheves så i ca 30 minutter under et kjøkkenhåndkle. Pensles med melk (evnt egg) og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø, solsikkefrø, etc.. )

Stekes på 230 C i 10-15 minutter til du ser brødkransen er gylden.

Avkjøles under kjøkkenhåndkle på rist frem til servering. Ha så kransen over på en god stor skjærefjøl og la den pynte opp julebordet ditt.
 

Riskrem

En skal ikke undervurdere en klassiker som riskrem. Ikke bare fremkaller smaken gode minner fra barndommens jul, det er også en perfekt måte å få brukt opp grøtrestene på. Servert med nyrørte bringebær topper denne desserten fort listen over favorittdesserter i julen. Om ingen fikk mandelen når dere spiste grøt i går, blir det ekstra gøy å spise riskrem, for plutselig kan jo mandelen dukke opp!

IMG_0181.jpg

Du trenger:
400 gram kokt risgrøt
2-3 dl fløte
1 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vaniljesukker om du har det)
3-4 ss fint sukker

Til servering:
Bringebær
melis

Slik gjør du:
Rør sukker og vaniljesukker inn i grøten, rør godt slik at det blir en luftig konsistens. Vend så inn pisket krem til en deilig riskrem.

Mos bringebærene og gni dem gjennom en sikt. Smak til med melis (evt sukker).
Ha i en koselig mugge på bordet slik at alle selv kan helle bringebærsaus over riskremen.

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like snadder til frokost, dessert eller kveldsmat. Her er favoritten rislapper servert med nyrørte bringebær og et glass melk. Kan anbefales:)

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

IMG_0327.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no

Julegrøt i stekeovn

Det er noe helt eget med julegrøt. Da vi var barn spiste vi risgrøt hver lørdag, men julegrøten var spesiell. Det var som om spenningen og forventningen til hvem som skulle få mandelen gjorde grøten enda bedre. For hver skje kunne jo innholde den lille, hvite mandelen som gjorde en til julens "vinner".

Det er koselig å føre tradisjonen med julegrøt videre til barna. Men jeg har et problem når det kommer til risgrøt. Den brenner seg alltid! Det henger vel sammen med at jeg ikke er så stor tilhenger av å stå og røre. Jeg har derfor faktisk endt opp med å kjøpe ferdiggrøt og har aldri invitert gjester på julegrøt. Men det var før jeg testet denne oppskriften. 

Risgrøt i stekeovnen eller under dyna! Genialt! Minimalt med innsats, aldri mer brente kjeler eller ferdiggrøt. Prøv det du også. Vi tør nesten å garantere at du aldri mer kommer til å stå og røre i 45 minutter etter å ha prøvd denne oppskriften

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 dl risgryn
4 dl vann
1 liter melk (lett eller helmelk)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker (gjerne Jacobs vaniljesukker)

Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 100 grader over- og undervarme.

Ha vann og riskorn i en kjele, la dette småkoke i ca 10 minutter. Ha så i melk, salt og vaniljesukker og gi det hele et oppkok. Sett så på lokk og sett så gryta med lokk inn i stekeovnen på midterste rille. La den stå her i ca 2 timer- og vips, så har du ferdig, serveringsklar og nydelig julegrøt!

Du kan eventuelt følge samme oppskrift som over. Men istedet for å sette kjelen inn i ovnen kan du  pakke inn kjelen i et teppe og sette den under en dyne. Da trenger kjelen 4-5 timer før den er klar. Da er det bare å hente frem kjelen, varme opp og røre rundt - og du har en nydelig julegrøt! 

Uansett hvilken av de to metodene du bruker -  du trenger ikke røre og grøten blir ikke brent:)

Tilbehør til ribbe og medisterkaker

Hva serverer dere til ribbe og medisterkaker hjemme hos dere? I år setter vi honningstekte epler, svisker og løk på bordet. Søtt, syrlig og nydelig!

epler.jpg

Mye av julematen er relativt tung med herlige, kraftige smaker. Det er derfor ekstra viktig å kombinere det med et tilbehør som løfter maten slik at måltidet oppleves lettere.

Her får du oppskriften på vårt favoritt-tilbehør til medisterkakene: Epler som stekes med honning og smør sammen med delikatesseløk og svisker, krydres med salvie eller rosmarin og litt godt havsalt til slutt.

Sammen med noen ordentlig gode potetlefser og tyttebær kommer både ribba og medisterkakene virkelig til sin rett. Kanskje dette er noe å prøve når årets julemat skal serveres? Det synes vi!

ingredienser.jpg

Til 4-6 personer trenger du:
500 gram delikatesseløk
3 røde epler
18 svisker
2 ss smør
2 ss flytende honning
frisk salvie eller rosmarin
flaksalt
olje til steking

Slik gjør du:
Skrell løken og del dem i to hvis de er store. Behold skallet på eplene og skjær dem i båter. Stek så løken til den blir mør over middels varme i litt olje.

Skru opp varmen og tilsett eplebåter, svisker, smør og honning. Stek alt raskt sammen til eplene blir gyldne. Tilsett et par fine kvaster salvie eller rosmarin underveis.

Dryss til slutt over en god klype flaksalt.

komplett måltid.jpg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no

Toast med løyrom

Denne forretten er uten tvil en av våre favoritter. Det tror jeg flere av våre venner kan skrive under på, da den gjentatte ganger har blitt servert når vi har hatt middag.  Det er nemlig nesten ikke mulig å trå feil med løyrom servert med god rømme, rødløk og dill - med presset sitron over. Det er både utrolig godt og lite tidkrevende, noe som jo må sies å være ideelt. Noen ganger lager vi klar toastene før vi setter oss til bordet og serverer dem på en stor skjærefjøl. Er det en mer uformell setting setter vi frem løyromboksen, rømmen og fint oppkuttet grønnsaker slik at alle kan lage sin egen. Det pleier å være veldig populært. Denne forretten er også veldig populær hos barna. Dagen etter vi hadde spist løyrom sist kom Anna fornærmet hjem fra barnehagen: " Mamma, jeg vil ikke ha sånn kaviar fra tube på nista, jeg liker sånn fra boks mye bedre!" Vel, sånne vaner tror jeg ikke vi skal innføre for en treåring, men det er uansett godt å vite at det falt i smak! 

Til fire personer trenger du:
200 g løyrom, gjerne av merket Kalix. 
1 boks rømme (gjerne røros-rømme)
1 finhakket rødløk
dill
sitron i båter
en stor eller to små baguetter

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Skjær opp baguetten i skiver. Rist skivene i ovnen til de er sprø. Det tar ca en drøy halvtime.

Finhakk rødløk og dill og skjær sitronen i båter. Legg en raus spiseskje med god rømme på toasten før du legger på løyrom, rødløk og dill. Press litt sitronsaft over. Eventuelt kan du servere alt i skåler og la gjestene lage toasten selv.
 

Grønnkål med epler og bacon

Dette er et fantastisk tilbehør til ribbe og en ny vri på den tradisjonelle rosenkålen. Her er rosenkål byttet ut med grønnkål, og eplene i kombinasjon med bacon gjør dette friskt og godt. Samtidig gir dette tilbehøret ribbemiddagen et fargerikt uttrykk. Hvis du fremdeles lurer på hva du skal servere til ribba kan jeg virkelig anbefale denne oppskriften.  

IMG_0840.jpg

Du trenger:
1 grønnkål
4 sjalottløk
5 baconskiver
2 epler
Smør til steking.

Slik gjør du:
Skjær kålen og bacon i strimler. Finhakk sjalottløk.  Stek kålen i en god klatt smør under stadig omrøring i 5-7 minutter.  Del eplene i små terninger. Ha i epler, sjalottløk og bacon. Stek det videre i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Hjemmelagde medisterkaker

Hva spiser barna deres på julaften når julematen serveres? Våre barn er ikke så begeistret for verken ribbe eller pinnekjøtt, så det er på ingen måte maten de gleder seg mest til på julaften. Men serverer jeg hjemmelagde medisterkaker derimot! Sammen med gode poteter, kanskje lefser  og saus blir en porsjon plutselig til to - og brått er det tid for å åpne presanger. 

Medisterkakene kan fint fryses, så hvorfor ikke eliminere litt stress på julaften og lage dem allerede nå? I fjor lagde vi medisterkakene fra boken "Lises jul". De ble en skikkelig hit og skal garantert lages igjen i år.

IMG_0583.jpg

Du trenger (til ca 20 kaker)
500 gram medisterdeig
1,5 ts salt
1,5 ss potetmel
0,5 ts malt muskat
1/4 ts malt nellik
1/4 ts malt ingerfær
pepper
1 egg
2 dl fløte
Smør til steking

Slik gjør du det:
Elt medisterdeigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok sammen med saltet. Tilsett potetmel og krydder. Bland egget sammen med fløten og spe medisterdeigen med dette litt og litt av gangen. Pass på at deigen blir seig mellom hver gang du tilsetter egg/fløte.

Form farsen til kaker av ønsket størrelse, og stek dem i smør på middels sterk varme til de er gyldne på alle kanter. 

Du kan godt blande inn litt kjøttdeig i medisterdeigen hvis du ønsker litt grovere medisterkaker.