Gresskarpai

Da vi kjøpte gresskar forrige helg kjøpte vi et par med ganske god størrelse av typen som egner seg ekstra godt til matlaging, og en ting er sikkert, de har vært skikkelig drøye.  Av et enkelt gresskar har det blitt både suppe og bakst og da det fremdeles var en del igjen kunne jeg ikke annet enn å prøve klassikeren pumpkin pie. Jeg var litt skeptisk i forkant, og tenkte at denne ville nok ikke bli en slager hos barna. Men der tok jeg jammen feil. Den første biten ble etterfulgt av lyder som 'nam, mmmm' før smaksanalysene kom strømmende; Denne smaker jo jul! Har du hatt peppekaker i deigen? Denne var god! Krydder som kanel, ingefær og muskat gir en nydelig kryddersmak som harmonerer godt sammen med bakt gresskar. Samtlige av familiematblogg sine små medlemmer måtte ha påfyll av paien. Dagen etter var det et par små som var meget fornærmet da de ikke fikk ha med restene i matboksen. Hvorfor ikke mamma??  Gresskar er jo en frukt! 

Dette trenger du til Paibunnen:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram meierismør
1 eggeplomme
1-3 ss kaldt vann

Du trenger til paien:
500 gram bakt eller kokt gresskarkjøtt
70 gram brunt sukker
2 ss maizena
2 egg
1,5 dl fløte (evt helmelk)
2 ss lys sirup
1 ts kanel
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts muskattnøtt

Slik gjør du:
Først må du bake eller koke gresskaret. Om du vil bake det deler du gresskaret i biter (ta av skallet først) før du har gresskaret i en ildfast form, hell over litt olje og legg aluminiumsfolie over formen. Gresskaret bakes så i ca 45 minutter på 200 grader til gresskaret er mykt. Om du heller vil koke gresskaret deler du gresskaret i biter (uten skall ) som du koker i en stor kjele med vann i ca 20 minutter til gresskaret er helt mykt.
Uansett hvilke fremgangsmåte du velger - moser du så gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor - før det avkjøles og kan blandes inn i paifyllet.

Så kan du lage paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som du har delt i terninger - kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, før du stopper maskinen og elter resten for hånd. Deigen kan med fordel hvile i kjøleskapet en halvtimes tid.

Sett ovnen på 200 grader. Kle en smurt paiform med paideigen, enten du kjevler den ut eller klemmer den ut med fingrene. Mens du venter på at ovnen blir varm kan du legge paiformen noen minutter i fryseren. Legg så et bakepapir i bunn og ha over tørkede erter. Stek paibunnen i 10 minutter - ta så av bakepapiret før du steker bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen.  Senk tempraturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker kan du lage fyllet. Bland sammen sukker og maizena i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt eller kokt gresskar, sirup og krydder. Hell så fyllet i paibunnen og stek den (180 grader) i 40- 45 minutter. Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering slik at fyllet får satt seg.

Serveres med is, vaniljekrem, eller rett og slett som den er:)

Oppskriftkilde: godt.no

Anna har døpt om pumkin pie til julepai - og insisterte på å lage sin egen lille pai av den nye favoritten.