Bagels

Bytt ut brødskivene med hjemmelagde bagels og få fornøyde barn og tomme matbokser!

Lei av brødskiver i matpakken? Lag hjemmelagde bagels!

Lei av brødskiver i matpakken? Lag hjemmelagde bagels!

 Det er ikke vanskelig å lage hjemmelagde bagels, men fremgangsmåten er litt annerledes enn vanlig gjærbakst. Deigen skal nemlig kokes litt før den skal stekes videre i stekeovnen. Dette gjør at bagelsene blir sprø på utsiden, og myke inni. Ikke bare gir dette en utrolig god smaksopplevelse, det gir også baksten en lengre holdbarhet.

Det er ikke vanskelig å lage hjemmelagde bagels, men fremgangsmåten er litt annerledes enn vanlig gjærbakst. Deigen skal nemlig kokes litt før den skal stekes videre i stekeovnen. Dette gjør at bagelsene blir sprø på utsiden, og myke inni. Ikke bare gir dette en utrolig god smaksopplevelse, det gir også baksten en lengre holdbarhet.

Prøv en bagel med kremost, agurk og salat. Eller hva med klassikeren med kremost bacon, tomat og salat? Porsjonspakninger med leverpostei eller makrell i tomat egner seg også godt i matboksen sammen med en fersk brødkringle. Da kan barna smøre selv.

Oppskriften er hentet fra Sverre Sætre.

La barna være med på baksten. Å pensle brødkringlene er en perfekt oppgave for små barnehender

La barna være med på baksten. Å pensle brødkringlene er en perfekt oppgave for små barnehender

Til 10 bagels trenger du:
15 gram fersk gjær
1 ss Idun Mors hjemmebakte for luftigere bakst
2 dl vann (ca 25 grader)
500 gram mel
1,5 ts salt
1 ts sukker
1 dl romtemperert yoghurt naturell
2 ss rapsolje
ca 4 liter vann
1 ss sukker til kokevannet
1 egg vispet sammen med like mye vann til pensling
valmuefrø eller sesamfrø til strø

Slik gjør du
Rør gjæren godt ut i vannet og bland i mel, salt, sukker, yoghurt og olje.

Elt godt til en smidig deig, enten for hånd eller ca 5 minutter i kjøkkenmaskinen på lav hastighet til deigen slipper bollen. Deigen skal være ganske fast.

Dekk med et kjøkkenhåndkle eller plast og sett til heving på et lunt sted i ca 1-2 timer, til deigen har blitt dobbelt så stor.

Del deigen i ti emner, og rull ut pølser som er ca. 25 cm lange. Form pølsene til en ring og trykk endene godt sammen. La så emnene heve til nesten dobbel størrelse. Det tar ca en time.

Kok så opp vannet i en så vid kasserolle som mulig. Ha i sukker og vent til det løser seg opp. Vannet skal bare så vidt koke. Legg i deigkringlene. Pass på at deigkringlene ikke ligger inntil hverandre under kokingen. De vil legge seg i vannoverflaten, og må snus etter ca 3 minutter, slik at de blir kokt på begge sider.

Ta de ferdig kokte bagelene over på et kjøkkenhåndkle slik at de får renne av seg litt.

Legg dem så på en bakeplate med bakepapir. Pensle med egg og vann, strø frø over og sett rett i varm stekeovn på 200 grader.

Stek i ca 15 minutter til de er gyldne.

La dem kjøles helt ned på rist før du skjærer i dem.

Bagels egner seg veldig godt til å fryse. Varm dem sakte opp i f.eks. en panne med lokk så er de så gode som - eller enda bedre - som nye!

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på Plusstid.no