Gyros souvlaki i greske pitabrød

Sommeren er her og Hellas er et kjært reisemål for mange nordmenn. Kanskje har dere nettopp kommet hjem fra en av de greske øyne, eller er klare for avreise?  Om du allerede har vært der i sommer er sannsynligheten stor for at du har fått smaken på deilige gyros souvlaki (som vil si grillet kjøttspyd). Hva med å gjenskape noen av de deilige greske smakene hjemme? Dette er en av våre favoritter. Deilig marinert kjøtt tredd på spyd, grillet, for så å toppes med deilig tzatziki, tomat, løk og persille. Herligheten rulles inn og spises i greske pitabrød. Om du vil gjøre det skikkelig gresk fyller du pitabrødet med noen pommes frites også, det er skikkelig snadder. Om du ennå ikke har reist, vil vi bare si - gled deg - og god tur!

Dette trenger du:
ca 600 gram nakkekotelletter uten bein
1 fedd hvitløk
1 rødløk
3 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
0,5 ss flytende honning
2 ss hakket frisk oregano
2 ss hakket frisk timian
2 ss hakket frisk rosmarin
salt og kvernet sort pepper
olje til steking

Til servering:
finsnittet løk
grovhakkede tomater
hakket persille
greske pitabrød - se oppskrift her
tzatziki - se oppskrift her 
evt. pommes frites

Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i biter. Finhakk løk og hvitløk. Bland kjøtt, løk og hvitløk sammen med olje, eddik, honning og urter. La kjøttet marinere minst en time, men gjerne over natten. 

Legg trespydene i vann i ca en halvtime før de skal brukes. Når kjøttet er ferdig marinert trer du kjøttet på pinnene slik at de er klare til grilling. Grill så spydene på alle sider til de har fått fin farge over det hele og er gjennomstekte. La kjøttet hvile et par minutter før servering. 

Fyll de greske pitabrødene med tzatziki, kjøtt, løk, tomater, persille - og gjerne pommes frites.