God gammeldags bløtkake

Hemmeligheten bak en skikkelig god bløtkake eller marsipankake ligger i sukkerbrødet. Her skal du få en enkel beskrivelse av hvordan du lager et perfekt sukkerbrød

Lag på lag med vaniljekrem, krem, banan og friske bær….. En ordentlig bløtkake skal bugne av godsaker! Foto: Espen Solli

Lag på lag med vaniljekrem, krem, banan og friske bær….. En ordentlig bløtkake skal bugne av godsaker! Foto: Espen Solli

Å lage hjemmelaget sukkerbrød kan virke vanskelig, men er egentlig ganske lett.  Bruker du ingrediensene som står i denne oppskriften og følger fremgangsmåten som er beskrevet under, vil du garantert få et perfekt sukkerbrød som både smaker og ser nydelig ut!

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli

Smør formen litt ekstra godt når du skal lage sukkerbrød. Da unngår du at den blir sittende fast i formen. Foto: Espen Solli

Bruk slikkepotten til å få en jevn overflate på sukkerbrødet. Da unngår du at kaken blir ujevnt stekt. Foto: Espen Solli

Bruk slikkepotten til å få en jevn overflate på sukkerbrødet. Da unngår du at kaken blir ujevnt stekt. Foto: Espen Solli

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

En kakeløfter gjør det lettere å overføre kaken fra form til skjærefjøl – og derfra til fat. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En såkalt “cake leveler” eller “kakedeler på godt norsk, gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli

Tips: Synes du det er vanskelig å dele sukkerbrød? En såkalt “cake leveler” eller “kakedeler på godt norsk, gjør det hele enklere. Foto: Espen Solli

Del kaken i tre – en kakedeler kan være en lur investering. Etterpå er det bare å fylle sukkerbrødet med det dere liker aller best! Foto: Espen Solli

Del kaken i tre – en kakedeler kan være en lur investering. Etterpå er det bare å fylle sukkerbrødet med det dere liker aller best! Foto: Espen Solli

Både store og små elsker en ordentlig bløtkake! Foto: Espen Solli

Både store og små elsker en ordentlig bløtkake! Foto: Espen Solli

Slik lager du sukkerbrød:
4 egg
160 gram sukker
100 gram potetmel
90 gram hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Fyll og pynt:
6 dl kremfløte, pisket
sukker
5 dl vaniljekrem
jordbær, bringebær, blåbær
banan
rørte jordbær eller syltetøy til dynking av kaken

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Deretter smører du en rund kakeform (24 cm). Bruk godt med smør slik at deigen ikke setter seg fast.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet litt før du skal bruke dem, slik at det blir romtemperert, da blir eggedosisen ekstra luftig.

Sikt potetmel, hvetemel og bakepulver og vend det tørre forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Vær tålmodig, sikter du inn for mye av gangen vil melet legge seg som en klump i bunnen av bollen.

Hell røren over i formen.

Stek sukkerbrødet midt i ovnen i ca 45 minutter. Når sukkerbrødet først er satt i ovnen er det viktig at du lar ovnsdøren stå urørt. Spesielt de første 20 minuttene. Da reduserer du muligheten for at sukkerbrødet synker sammen på midten.

Vent med å ta sukkerbunnen ut av ovnen når det er ferdig stekt. Bare åpn opp døren og la bunnen avkjøle seg mens den fremdelesstår i ovnen. Da forhindrer du at sukkerbrødet «faller sammen». Det kan gjerne stå i den kalde ovnen natten over.

Pisk fløten til krem og smak til med litt sukker.

Del sukkerbrødet i tre lag. Legg det nederste sukkerbrødet på et fat.

Smør rørte jordbær eller syltetøy utover bunnen. Ha deretter på vaniljekrem, banan i skiver, friske bær og til slutt pisket krem.

Legg på et lag til med sukkerbrød og gjenta prosessen.

Til slutt legger du på det øverste laget med sukkerbrød og fordeler pisket krem utover  med en kniv, før du avslutter med å legge masse friske bær på toppen.

Du kan gjerne lage sukkerbrødet dagen før. Det kan også fryses så lenge du pakker det godt inn. Ta det så opp og la det tine på kjøkkenbenken.

Denne saken er publisert på Plusstid.no