Pizza med surdeig

Her skal du få to tips som kommer til å revolusjonere din hjemmelagede pizza: Ha surdeig i pizzadeigen og stek pizzaen på grillen

Få følelsen av å spise pizza på restaurant ved å steke pizza på grillen hjemme! Foto: Espen Solli

Få følelsen av å spise pizza på restaurant ved å steke pizza på grillen hjemme! Foto: Espen Solli

Vi har lenge hatt lyst til å lage pizzadeig med surdeig, slik flere av verdens beste pizzakokker visstnok har gjort i all tid. Men gjennomføringen av denne planen, dvs. dyrkingen av en surdeig, har vist seg litt for vanskelig å få til.

Men når som det er mulig å kjøpe en ferdig surdeig, er det ikke lenger noen god grunn til ikke å tilsette surdeig i pizzadeigen. Det resulterer nemlig i en luftig og crispy pizzabunn som smaker skikkelig snadder!

Hvis du ikke har en egen surdeigsstarter kan du også kjøpe ferdig surdeig på pose. Da kan du enkelt lage pizzabunn med surdeig uten å vente i flere dager på at den skal bli klar. Foto: Espen Solli

Hvis du ikke har en egen surdeigsstarter kan du også kjøpe ferdig surdeig på pose. Da kan du enkelt lage pizzabunn med surdeig uten å vente i flere dager på at den skal bli klar. Foto: Espen Solli

Om du i tillegg steker pizzaen på grillen slik vi har gjort de siste årene, kommer du til å bli like lykkelig som oss over hvor god denne pizzaen faktisk blir. Ved å legge pizzaen på en pizzastein og steke den på en grill med lokk, får du nemlig samme effekt som om den kommer rett ut av vedfyrt pizzaovn på restaurant.

Så, hva venter du på? Legg neste vennekveld til terassen, fyr opp grillen og nyt den ene italienske pizzaen etter den andre mens dere ser sola gå ned.

Fordelen med å lage italiensk pizza er at alle i familien kan lage hver sin favorittpizza. Sett fram ingredienser og la barna lage sin egen variant. Foto: Espen Solli

Fordelen med å lage italiensk pizza er at alle i familien kan lage hver sin favorittpizza. Sett fram ingredienser og la barna lage sin egen variant. Foto: Espen Solli

Når du skal ha bunnen over på grillen er det godt å ha et stekebrett. Bruk enten et bakepapir under pizzaen, eller en raus mengde mel. Da kan du enkelt skli pizzaen over på en slik måte at den lett slipper tak. Bruker du bakepapir kan du fjerne det …

Når du skal ha bunnen over på grillen er det godt å ha et stekebrett. Bruk enten et bakepapir under pizzaen, eller en raus mengde mel. Da kan du enkelt skli pizzaen over på en slik måte at den lett slipper tak. Bruker du bakepapir kan du fjerne det etter ca 30 sekunder når pizzaen har fått satt seg. Foto: Espen Solli

Følg med når pizzaen steker, det tar mellom 5 og 10 minutter å steke en pizza på grillen avhengig av hvor varm grillen er. Foto: Espen Solli

Følg med når pizzaen steker, det tar mellom 5 og 10 minutter å steke en pizza på grillen avhengig av hvor varm grillen er. Foto: Espen Solli

Til Pizzadeig trenger du:
6 dl lunkent vann
1 dl olivenolje
0,5 pk tørrgjær
150 gram aktiv surdeig (evt 1 pose ferdig surdeigsstarter fra Idun)
1 ss hvitt sukker
0,5 ss salt
1 kg pizzamel

Forslag til fyll:
tomatsaus
mozzarella
cheddar
pepperonipølse
fersk basilikum til å drysse over den ferdige pizzaen

Slik gjør du:
Bland vann, olje, tørrgjær, surdeig og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i cirka 3 minutter til det er godt blandet. Tilsett mel og salt og elt sammen på lav hastighet i cirka 15. min. Deigen skal være glatt og smidig.

Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 8.

Elt deigen mellom hendene, lag fine små boller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2-3 timer i romtemperatur. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes. La gjerne deigen stå over natten i kjøleskapet før du baker den ut til tynne pizzabunner.

Kjevle deigen ut til den er skikkelig tynn

Topp pizzaen med ønsket topping.

Gjør grillen klar til høy, direkte varme.

Legg bakesteinen midt på grillristen, la den bli godt varm – det tar omtrent 10 minutter.

Legg pizzaen på bakesteinen. Hvis du bruker en gassgrill slukker du brenneren som er direkte under steinen, slik at du kommer til å grille ved indirekte varme.

Bak pizzaen under lokk til bunnen slipper platen.

Denne saken er publisert på Plusstid.no