Brioche

Har du prøvd å lage brioche? Det tar litt tid å lage, men lar du denne smør- og eggbaserte deigen få godgjøre seg i kjøleskapet natten over er du nesten i mål med din hjemmelagde brioche! Deigen er i utgangspunktet ikke så søt, men den kan fint fylles med søte ting som smør, kanel og sukker. Ikke det at den trenger det. Nybakte brioche smaker nydelig i seg selv eller kun med litt smør og marmelade.  Dessuten løfter de hamburgeren til nye høyder hvis du bytter ut det tradisjonelle hamburgerbrødet med nybakte brioche. Prøv det. Du kommer ikke til å angre!

IMG_7561.jpg

Du trenger:
300 gram hvetemel (helst av typen tipo 00)
0,5 pakke fersk gjær (har du bare tørrgjær, bruker du en halv pose)
40 gram sukker
1 ts salt
3 ss lunken melk
4 egg
150 gram meierismør (romtemperert)
Egg til pensling

Slik gjør du det:
Ha de tørre ingrediensene i en bolle, bland gjæren ut i melken. Ha melkeblandingen og eggene som du rører sammen oppi melet. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i et par minutter. La så maskinen gå mens du tilsetter smøret som du har delt opp i terninger. La så deigen elte i ca 5 minutter. Du skal nå ha en smidig, blank deig. Dekk bollen med plast og la den stå til heving et lunt sted ca 1 time.

Kle en annen bolle med plastfolie og strø litt mel over folien. Rør et par runder i deigen din før du heller den over i den andre bollen der bunnen er dekket med plastfolie. Dryss litt ekstra mel over, før du folder plastfolien over. Deigen skal altså pakkes inn i plastfolien. 

La deigen stå i kjøleskapet over natten.

Morgenen etter er deigen klar til utbaking, og det gjenstår bare å velge hva slags brioche du har lyst til å lage:

Vil du lage vanlige brioche-rundstykker dekker du en liten langpanne med bakepapir. Ha litt mel på benken, før du bretter ut den kalde deigen fra plastfolien. Del deigen inn i 12 emner, rull ut til boller som du plasserer med litt avstand til hverandre i langpannen.  Dekk så formen igjen med plast, før du lar den heve et lunt sted i ca 1 time. Pensle forsiktig med egg og stek i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Om du vil lage brioche med smør, kanel og sukker følger du fremgangsmåten slik den står beskrevet over, men kjevler ut deigen til et rektangel, som du smører med smør før du strør over sukker og kanel. Rull deretter sammen deigen til en pølse som du deler opp i ca 12 emner. Legg dem i en langpanne slik du gjorde med rundstykkene. 

Om du ønsker å lage brioche i muffinsformer, har du litt bakepapir i formene og følger ellers fremgangsmåten slik den står beskrevet over. Lager du muffins som ikke er så store kan du  forkorte steketiden til 20-25 minutter.

IMG_7564.jpg
IMG_7565.jpg
IMG_7562.jpg
IMG_7559.jpg