Skolebrød på 3 måter

Enten det er skoleslutt eller skolestart som skal feires, så er det en ypperlig anledning til å spise nettopp skolebrød! 

IMG_4529.jpg

Det klassiske skolebrødet, eller skoleboller som det også heter, er en vanlig hvetebolle med eggekrem, melisglasur og kokos, og enten man går på skolen eller ikke, så kan vi være enige om at nybakte skolebrød må være noe av det beste som finnes.

Men skolebrød trenger ikke bare være den klassiske hvetebollen med en grop i midten. 

Skolebrød kan for eksempel lages som en stang eller i langpanne. Hemmeligheten ligger nemlig i kombinasjonen av eggekrem, glasur og kokos – en hellig treenighet man aldri skal tulle med!

Her har du oppskrift på 3 ulike varianter av skolebrød!

 

Klassiske skolebrød

Skolebrød slik vi er vant med å se dem. Luftige hveteboller med en grop i midten som er fylt med nydelig vaniljekrem, dekket av en herlig melisglasur som tilslutt er dyppet i kokos… Nam!

IMG_4513.jpg

Til ca 24 skoleboller trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl lunken melk
50 gram fersk gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør

Til pynt:
300 gram vaniljekrem
5 dl melis
3 ss vann
kokos


Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv)

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del opp deigen i 24 enheter og trill vanlige boller. Legg disse på bakepaprikledde stekebrett. Bruk hendene eller en spiseskje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem.

La bollene så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.


Skolebrødstang

Skolebrødstang eller hvetestang smaker akkurat det samme som klassiske skolebrød, men er bare et eneste stort skolebrød formet som en stang. Går kjappere å lage og er genialt hvis du skal ha gjester eller vil ha med deg noe skikkelig godt i selskap eller stranda.

Skolebrødstengene kan fint fryses, men resultatet blir best om de fryses uten glasur og kokos. De blir som ferske igjen hvis du tiner dem i ovnen på varmluft 150 grader i noen minutter før du har på melis og kokos.

IMG_4527.jpg

Til 2 hvetestenger trenger du: 
3 dl lunken melk
0,5 pk fersk gjær
85 gram sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts vaniljesukker
0,5 ts bakepulver
1 egg
80 gram smør

Fyll og pynt:
150 gram vaniljekrem
2,5 dl melis
1,5 ss vann
kokos

Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv) Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag.

Del deigen i to. Rull to avlange pølser som kjevles flate. Plasser begge hvetestengene på et bakepapirkledd stekebrett med god avstand. Lag en fordypning på midten. Ha vaniljekrem i midten ved hjelp av en skje eller en sprøytepose.

Sett hvetestengene til etterheving i ca 30 minutter. Stekes på 210 grader i 10-15 minutter.

Avkjøl og ha på melisglasur. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.

 

Skolebrød i langpanne

Synes du det tar litt for lang tid å lage de tradisjonelle skolebrødene så er dette løsningen for deg! 

Som i klassiske skolebrød er det fremdeles eggekrem, melisglasur og kokos som gjelder. Men her kan du mer eller mindre helle helle den ferdighevede hvetedeigen over i en langpanne som du så ruter opp i et visst antall boller (omtrent som om du lager knekkebrød), før du legger på vaniljekrem og setter herligheten i ovnen.

Når den er ferdig stekt  smører du melisglasur rundt vaniljekremen før du drysser over kokos.
Deretter er det bare å bryte forsiktig av ett av de lune skolebrødene og nyte!

IMG_4522.jpg

Til 2 langpanner med ca 16 skolebrød på hver trenger du:
1 kg hvetemel
6 dl lunken melk
50 gram fersk gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram smør

Til dekorering:
300 gram vaniljekrem
5 dl melis
3 ss vann
kokos

Slik gjør du: 
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig. Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1, 5 timer på et lunt sted.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen (om du lager denne selv). Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir, akkurat som en pizzabunn. Dra papiret over på bakeplaten. Bruk et pizzahjul og del opp i passe store firkanter. Sett ovnen på 220 grader over- og undervarme. La deigen etterheve under et håndkle i ca 30-40 minutter. Legg på en toppet spiseskje med vaniljekrem midt i hver firkant. Sett inn langpannen med skolebrødene nederst i ovnen og la de steke i ca. 15 minutter.

Avkjøl bollene på rist. Bland sammen melis og vann til glasur. Smør denne på de ferdige (lunkne) bollene, rundt vaniljekremen. Dryss så over masse deilig kokos og la denne få litt tid til å sette seg i glasuren.

 

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på plusstid.no