Nordlandslefse

Denne lefsen er jeg vokst opp med. Oppskriften kommer fra min mammas farmor. Denne tjukklefsa var det aller beste min morfar kunne få, så hvert år var hans bursdagsgave klar! Vi bakte en lefse for hvert år han ble, så for hvert år som gikk ble lefsebunken høyere og høyere - og i følge han, bedre og bedre. Jeg synes norlandslefse smaker aller best med litt smør og ost. De er like gode å servere til formiddagskaffen som å putte i tursekken.  Eller kanskje dere kan gi bort lefser til noen dere er glad i, som vi gjorde til morfar, år etter år;)

FullSizeRender-11.jpg

Til 12- 15 lefser trenger du:
3,75 dl kefir
1,25dl sirup
0,5 ss natron
2,5 dl sukker
1,25 dl smeltet smør
hvetemel til passe tykk deig (ca 500 gram hvetemel)
+ mel til utbaking

Slik gjør du:
Smelt smøret, bland så alle ingrediensene. Du kan godt bruke en kjøkkenmaskin.  Når du har en fin fast deg, lar du deigen hvile i kjøleskap i ca 15 minutter. Det er nå klart til utbaking. Kjevl ut deigen, ca 5 cm tykk og trykk ut med et stort glass eller annen ønsket form. Jeg bruker en del mel når jeg kjevler ut deigen, slik at lefsene ikke setter seg fast, men prøver å ikke bruke for mye slik at lefsene blir tørre. Stek så lefsene i en tørr stekepanne på middels høy varme, eller på takke om om har det.

Lefsene serveres med godt smør og brun-  eller gulost. De er utmerket å fryse for så å ta opp de når de skal spises, de kan tines i ovnen eller i en brødrister.

FullSizeRender-9.jpg