Pavlova med vaniljekrem og masse friske bær

Da vi var små husker jeg at «Verdens beste» var selvskreven på kakebordet på 17.mai og andre store feiringer. Etter hvert har Pavlova overtatt denne plassen i svært mange hjem. Ikke så rart kanskje, ettersom denne marengskaken som er toppet med en blanding av krem og vaniljekrem og friske bær i flaggets farger, må sies å være den ultimate 17.mai kaken. I tillegg er den utrolig lett å lage og genial hvis dere skal være mange til bords. Velg selv om du vil lage den i langpanne eller sirkelformet, om du vil toppe den med bringebær, jordbær og blåbær slik jeg har gjort her, eller om du vil velge andre frukter og bær. Bringebær, rips og pasjonsfrukt, eller bringebær og moreller er også fantastiske kombinasjoner. Uansett hva du velger, vil denne kaken garantert mette og glede mange store og små dessertmager:) 

FullSizeRender.jpg

Til en stor Pavlova som metter 8- 12 trenger du:

Marengsbunn:
6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
2 ts maizena

Fyll:
5 dl kremfløte
5 ts sukker
ca 4 dl vaniljekrem (kjøp ferdig eller lag hjemmelaget, se oppskrift her)
jordbær  
bringebær
blåbær  
evt moreller, rips  
melisdryss
evt. revet limeskall  

Slik gjør du:
Sett ovnen på 120 grader varmluft.

Skill eggehvitene fra eggeplommene. Pass på at du ikke får noe rester av eggeplommene i hvitene. Da er det vanskelig å få eggehvitene stive. Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med halvparten av sukkeret. Pisk eggehvitene og sukkeret til en løs marengs. Tilsett så resten av sukkeret og pisk helt til marengsen er helt stiv. Ta gjerne «snu bollen på hodet» - testen for å se om den er stiv nok. Helt til slutt vender du forsiktig inn bringebæreddik og maizena og blander det forsiktig sammen. (Hvis du ikke har verken bringebæreddik eller maizena kan du lage marengsen uten, men den blir litt seigere (og bedre synes jeg) hvis du tilsetter dette).

Legg et bakepapir på et stekebrett og smør marengsen utover med en slikkepott. Hvis du ønsker en sirkelformet kake former du marengesen som en sirkel midt på papiret, hvis du ønsker kaken i en langpanne smører du den utover bakepapiret og lar det være igjen ca 5 cm i kantene av papiret. Vær klar over at du får en høyere marengsbunn ved å lage kaken sirkelformet, så velg selv hva du liker best. 

Stek kaken på midterste rille i ca 1,5 time. Skru av varmen og la kaken stå i ovnen til den er kald. Hvis du ønsker å lage denne kaken dagen i forveien er det ingen problem. Da lar du den bare stå i ovnen til dagen etter. Ikke ta den ut og dekk den med plast, da vil den bli seig og marengsen vil ikke bli sprø. 

Rett før kaken skal serveres pisker du kremfløte sammen med ca 5 ts sukker. Når kremen er ferdig pisket har du vaniljekremen oppi og rører forsiktig rundt med en slikkepott til du får en deilig vaniljekrem. 

Når marengsen er blitt helt kald legger du den på ønsket serveringsbrett (dette kan være litt kålete så du kan også servere rett fra langpanna....) Deretter smører du vaniljekrem jevnt utover kaken. Rens og vask jordbær, bringebær og blåbær og dander dem fint utover kremen. Tilslutt drysser du litt melis over med en liten tesil  - og hvis du ønsker det kan du rive litt limeskall over helt til slutt. Da får du en litt syrlig spiss på kaken. 

Deretter gjenstår det bare å servere, spise og nyte!