Bananbrød

Det er rart hva som fester seg av minner. Jeg husker fortsatt en episode jeg så av «Party of five» (jepp, det må være omtrent tyve år siden..) der storebroren i familien er ulykkelig. Lillebroren sliter med hva han skal gjøre for å vise omtanke for broren sin, og så kommer kjæresten hans ( Jennifer Lowe Hewitt) med et bananbrød. Det viser seg at dette bananbrødet er akkurat det den innesluttede og ulykkelige broren trenger, og hun når fram til han på en helt annen måte enn lillebroren er i stand til. Som et resultat blir lillebroren forbannet på kjæresten sin for å ha gjort noe så dumt som å bake et bananbrød!  - Du kan ikke bare bake et bananbrød og tro at alt skal bli bra igjen, tror jeg han sier. Men det kunne hun altså.

IMG_0732.jpg

Av en eller annen pussig grunn husker jeg fortsatt den scenen. Og bananbrødet. Og det uten at jeg noen gang har prøvd å bake det. Men nå gjorde jeg det altså. Jeg prøvde et par varianter. Og når sant skal sies synes jeg ikke alle var like gode. Noen var mer en banankake enn et bananbrød, noen varianter hadde en altfor sterk vaniljesmak og andre inneholdt alt for mye sukker til at man kan tillate seg å kalle det et brød. Men så fant jeg fram til en slags mellomting og brått skjønte jeg scenen. Herregud så godt! Og det er det ikke bare jeg som synes. Etter at jeg begynte å bake det spør Mattis omtrent ukentlig om vi kan lage bananbrød. Så det er blitt vår greie nå. Vi baker bananbrød sammen, jeg sniker det ned i matboksen hans og lykkelig åpner han matboksen i barnehagen for å oppdage at han har fått med en skive. Du burde prøve det. Enten det bare er for kos - eller det er for trøst. Begge deler funker. Spesielt det siste. For hva er vel hyggeligere enn å gi bort et bananbrød fylt av kjærlighet og omtanke til noen du vil skal ha det litt bedre? Svært lite som jeg kan komme på. Her har du oppskriften.

Du trenger:
85 g smør, romtemperert
1 dl brunt sukker
2 egg
250 g mel (her kan du bruke både spelt eller vanlig hvetemel)
1 ss bakepulver
1 ss kardemomme
en liten klype havsalt
1 dl lønnesirup
2 godt modne bananer som er most med gaffel (de brune er de beste)
2 dl melk
evt. hakkede valnøtter

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 180 grader. Rør sammen smør og sukker i en kjøkkenmaskin og rør dette i noen minutter til det er blitt kremet. Bruk en slikkepott slik at du får all deigen ned fra kantene. Tilsett ett og ett egg og rør forsiktig de inn i røren. Tilsett moste bananer, mel, melk, bakepulver, kardemomme, lønnesirup og evt hakkede valnøtter og bland det hele godt sammen. Kle en brødform ( 26 cm x 11 cm) med bakepapir og hell røren i formen. Stekes i ca 60 minutter eller til det er gjennomstekt (sjekk med en pinne). Avkjøl i formen i ca 20 minutter før du legger brødet på en rist. Skjær opp og server gjerne med litt ekstra smør - eller gi det bort til en god venn som fortjener det.