Kanelsnurrer bakt på havregrøt

Finnes det noe bedre enn varme og nystekte kanelsnurrer på en søndag? Disse kanelsnurrene er fra den fine kokeboken til «Godt brød» og alle som har spist boller der, vet at de har gode boller. Skikkelig gode boller. Det jeg ikke visste, var at kanelbollene der er bakt helt uten smør, egg og melk. I stedet bruker de havregrøt og rapsolje i deigen. Dette gir kanelsnurrer som er litt sunnere, litt mykere, litt saftigere - og enda litt bedre enn de du er vant med. Anbefales!

Du trenger:
20 g havregryn
1 dl vann

200 g sukker
1 dl rapsolje
4 1/2 dl lunkent vann
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
1 kg siktet hvetemel

Fyll:
50 g sukker
5 g kanel
rapsolje

Slik gjør du:
Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca 15 minutter eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen og la den hvile i en time. 

Kjevl ut deigen til et rektangel på ca 35 - 40 cm. Det skal være ca 1 - 1,5 cm tykt. 
Pensle hele deigen med rapsolje. Bland sukker og kanel. Strø denne blandingen over hele deigen. Gni det forsiktig inn i deigen med hendene.

Løft den ene kortsiden av deigen inn mot midten slik at det er en tredjedel av deigen igjen. Legg den siste tredjedelen over den igjen slik at deigen blir et mer avlangt rektangel. Det skal se ut omtrent som et sammenbrettet håndkle. Skjær nå 20 remser på ca 2 cm på langs av bretten. Disse remsene skal du nå snurre til kanelsnurrer. Det gjør du slik:

Tvinn remsene ved å trekke hendene i motsatt vei av hverandre. Deretter slår du knute på dem. legg deretter de løse endene på deignknuten gjennom hullet i midten slik at knuten lukkes. Tenk at du «knyter igjen» snurrene for at de ikke skal kunne åpnes opp under steking.  

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Den løse enden skal være ned.  Legg et kjøkkenhåndkle over bollene og la dem heve i ca 1 time, til de er blitt dobbelt så store. 

Stek kanelsnurrene midt i oven på 250 grader i ca 8 minutter til de er blitt fine og gyldne og er lett brune under. Steketiden er litt avhengig av ovnen din så følg med mot slutten av steketiden. 

Avkjøles på rist. Hvis dere av en eller annen merkelig grunn ikke klarer å spise opp alle sammen bør du fryse dem ned straks de er blitt avkjølt. De kan da varmes i aliminumsfolie på 190 grader varmluft i ca 10 minutter. Da smaker de som nybakte igjen. 

Kos dere og ha en deilig søndag!

 

Denne saken er publisert på plusstid.no