Grove pølsebrød

Pølser er uten tvil det som oftest serveres når barn samles. Pølser til bursdag, pølser på tur, pølser til 17 mai. Vi griller, koker, steker pølser - ja, vi putter til og med pølser på termos. Dette skal egentlig ikke handle om pølser og hvorfor i alle dager dette så hyppig serveres til barn? Nei, dette skal handle om hva vi serverer pølsene i. For når man først skal servere pølser er det ganske mye bedre å servere dem i hjemmebakte pølsebrød. Baker du dem litt grove gjør det pølsemiddagen hakket sunnere i tillegg til at det metter mer og smaker bedre. 

Til ca 12 pølsebrød trenger du:
350 gram hvetemel
75 gram sammalt hvete, finmalt
3 dl melk
30 gram temperert meierismør
0, 5 ts salt
0, 25 gram fersk gjær ( eller en halv pose tørrgjær)
Melk til pensling
Evt. strø over sesamfrø

Slik gjør du det:
Bland alle de tørre ingrediensene, ha i den lunkne melken. Bruker du fersk gjær rører du dette ut i melken før den tilsettes de tørre ingrediensene. Ha tilslutt i det tempererte smøret. Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter.

Dekk så bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Ha deigen på et melet bakebord og del deigen i ca 12 deler. Rull ut som boller som du igjen former til avlange pølsebrød. La de etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 40 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø hvis du ønsker det. 

Stekes på 225 grader - midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Disse kan fint fryses. De tines da på benken og varmes noen minutter på 175 grader varmluft rett før servering.

Focaccia

Focaccia har jeg laget i mange år. Tidligere laget jeg dette på slump, og det gikk stort sett bra. Men etter jeg kom over denne oppskriften har jeg sluttet med det. For med Eivind Hellstrøms oppskrift blir focacciaen vellykket (og utrolig god) hver eneste gang, så nå gidder jeg ikke ta sjansen på noe annet. Da tar jeg meg bare i å angre på at jeg ikke gjorde det på Hellstrøm-måten. Focaccia er godt som tilbehør til middag. Det er godt om du skal ha en god niste og det er nydelig med godt, litt salt smør eller aioli. 

Dette trenger du:
500 gram hvetemel
15 gram salt
25 gram sukker
1,75 dl vann
1,75 dl melk
25 gram gjær
25 gram smør
2 ss finhakket fersk rosmarin
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland mel, salt og sukker i en bakebolle. Varm opp vann og melk til 37 grader - og løs opp gjæren i væsken. Hell dette over det tørre og rør sammen. Tilsett smør og hakket rosmarin. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en smidig og glatt deig (ca 10 minutter)

Legg bakepapir i en liten langpanne og trykk deigen utover. Sett deigen til heving et lunt sted i ca 1 time.  Lag fingermerker i deigen. Sett så langpannen inn i ovnen på 200 grader og stek brødet i ca 20 minutter. Med en gang du tar focaccian ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.

Fylte horn

Skal dere på stranda eller kanskje på båttur i dag? Da anbefaler vi å prøve disse fylte hornene. De er enkle å lage og enda enklere å spise opp. Dette er en av favorittene til våre små, og en veldig praktisk ting å ta med seg ettersom pålegget er bakt inn i hornene og du slipper å ta med deg pålegg som lett kan bli en smule varmt i denne intense varmen.   Hvis det mot formodning blir noen horn igjen er disse veldig populære å sende med barna som niste i barnehagen når uka begynner igjen. Ha en deilig dag! 

Til ca 16 horn trenger du: 
850 gram hvetemel (her kan for eksempel 150 gram erstattes med sammalt mel om du ønsker litt grovere horn)
50 gram gjær
5 dl melk
75 gram meierismør
1 egg
1 ss salt

Fyll:
Ost & skinke (eller annet ønsket fyll)

Slik gjør du:
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Tilsett den lunkede melken hvor du har rørt ut gjæren.  Elt dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 15 minutter. Tilsett litt og litt av det tempererte smøret mens deigen elter. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse i bollen (ca 1 time).

Del deigen i to. Ha godt med mel på bakebordet. Kjevl hver del til en runding på samme måte som om du skulle kjevle ut en pizzadeig. Del denne i 8 trekanter. Kutt opp ost og skinke i små biter og legg en god spiseskje med denne blandingen ytterst på hver trekant - rull deretter innover fra størst mot minst slik at du former det som et horn. Legg de ferdige hornene på en bakepapirkledd stekeplate. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensles med melk eller egg og stekes ved 225 grader i ca 10 minutter.


 

 

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.