Verdens beste «Thousand Island»

Forbinder du «Thousand Island» med 80-tallet, kabaret og rekecocktail? Her har du dagens utfordring og anbefaling: Prøv å lage den selv! For her har du oppskriften på «Thousand Island» slik den skal smake, signert Eivind Hellstrøm - og det er bare en ting å si; Snadder! 

IMG_5467.jpg

Du trenger:
2 dl majones (gjerne hjemmelaget)
1 dl Heinz ketsjup
2 ts paprikapulver
1 ts worcestersaus
1 liten bunt hakket dill
salt

Slik gjør du det:
Kjør alt sammen med en stavmikser. 

Rød og hvit pizzasaus

En god pizzasaus er en nødvendighet for en smaksrik og god pizza. Vi har prøvd oss frem og det har vært mange pizzasauser innom huset vårt. Men da vi kom over disse to - inspirert av bakeriet i Lom - falt vi pladask!

Dette trenger du til Rød saus: 
1 boks hermetiske tomater (helst av god kvalitet)
1 sjalottløk delt i grove biter
1 fedd hvitløk
0,5 ts sukker
nykvernet sort pepper
Du kan evt tilsette en god neve fersk basilikum om du ønsker det

Slik gjør du:
Kjør alt sammen med en stavmikser.

Dette trenger du til Hvit saus: 
2,5 dl seterrømme eller creme fraiche
4 fedd hvitløk, finsnittet
3 ss fersk oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Slik gjør du:
Sausen kan fort bli litt for flytende hvis du kjører hele i stavmikser - du kan enten kjøre en tredjedel av rømmen med hvitløk krydder og urter i stavmikser før du blander inn resten - eller så kan du finhakke oreganoen, presse hvitløken og blande dette sammen med rømmen eller creme fraichen for hånd
 

Tzatziki

Denne greskinspirerte sausen er sterk og frisk, og passer perfekt til både fisk og grillet kjøtt. Den er kjapp å lage og det beste av alt - den er faktisk sunn. 

Dette trenger du:
1 agurk
2 1/2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt
2 fedd hvitløk
2 -4 ss finhakket dill
salt og pepper

Slik gjør du det:
Riv agurken. Klem så ut så mye væske du kan mellom to flak kjøkkenpapir. Bland så sammen agurk, yoghurt, presset hvitløk og dill. Til slutt smaker du til sausen med salt og pepper. 

La gjerne sausen få hvile seg litt, slik at alle de gode smakene virkelig får satt seg. 

Hjemmelaget basilikumpesto

Pesto laget på basilikum er en klassiker. Den flotte grønne fargen sammen med den litt salte, skarpe smaken gjør at den virkelig kan løfte en rett. Har du prøvd å lage det selv? Hvis ikke burde du prøve. Det er gjort på et par minutter og det trengs ikke andre ferdigheter enn å manøvrere en stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Dette trenger du:
1 potte basilikum
1 dl revet parmesan
1 hvitløksfedd
1 dl ristede pinjekjerner
1 dl god olivenolje
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du det:
Bland basilikum, hvitløk, parmesan, ristede pinjekjerner og litt olivenolje. Kjør dette sammen til en jevn masse med en stavmikser eller en foodprossesor. Her kan du velge selv hvor grov du liker pestoen. På bildet er pestoen finmalt, men det er også veldig godt om den er grovere så prøv deg fram. Tilsett resten av olje til du har ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper. 

Hjemmelagde tortillalefser

Å lage tortillalefser selv er enklere enn du tror. De smaker utrolig mye bedre enn de du kjøper og i tillegg får du da lefser som helt fri for tilsetningstoffer. Hvis du ønsker det kan du dessuten bake lefsene på speltmel, eller tilsette litt sammalt mel om en grovere variant er å foretrekke. 

Dette trenger du til ca 12 lefser:
6,5 dl mel
2,5 dl - 3 dl lunkent vann
2 ss mykt smør (evnt olje)
3/4 ts salt

Slik gjør du det:
Kna alle ingrediensene sammen til en smidig deig enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ca 20 minutter.

Del deigen i 12 biter og kjevl ut bitene på et melet bakebord - så tynne du klarer. Lefsene stekes i en tørr panne på middels varme. Har du en takke bruker du den - for da får du stekt mange på engang. Har du ikke, bruker du bare en stekepanne. Når lefsene er nystekte er de litt stive, men legg de oppå hverandre under et håndkle - så blir de mykere etterhvert.