Helgrillet laks med aioli og couscous

Endelig er grillsesongen i gang!

Bilde 05.04.2019, 13 48 15.jpg

Så fort grillsesongen er i gang, begynner jeg å tenke på denne retten. Eller. Glede meg til denne retten er vel riktigere. Det er virkelig en av mine favoritt-retter, og det har det vært i mange år.

Laksen marineres i blant annet sitrongress, soya, ingefær og koriander og pensles med akasiehonning under grillingen noe som gir fisken både en svak syrlig og søt smak. Oppskriften på laksen stammer opprinnelig fra Jamie Oliver, men den er moderert noe for at den skal bli litt mer barnevennlig. Vi pleier å servere den med aioli og en coucoussalat med masse godt i.  Det er også veldig godt med en sunn og sprø grønnkålsalat, hvis dere ønsker mer tilbehør.

Bilde 05.04.2019, 12 04 04.jpg

Til 6 - 8 personer trenger du:
1 stor laksefilet med skinn
2 ss sitrongress på tube (eller fersk hvis du finner det)
0,5 flaske soyasaus (liten flaske)
1 bunt finhakket frisk koriander
1 tommelfinger finhakket fersk ingefær
4 fedd finhakket hvitløk
4 ss akasiehonning
2 rød chili, finhakket
4 vårløk
2 lime til servering

Couscous-salat:
0,5 pakke couscous
1 søt, lang paprika
1/2 pakke grønne, ferske bønner
1/2 rødløk
fersk koriander
salt og pepper
god olivenolje

Aioli:
2 eggeplommer
1 stor ts Dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
saft av 1/2 sitron
salt og pepper


Slik gjør du:
Begynn med laksen. Bland sammen soyasaus, koriander, ingefær, sitrongress og hviløk og mariner laksefilen i dette i en pose i ca en time, gjerne mer hvis du har tid.

Når grillen er varm, tar du laksen ut av marinaden. Legg deretter laksen med skinnet ned på en liten form av aluminiumsfolie (jeg pleier bare å bruke et ark med folie og brette det litt opp på kantene, slik at det ligner en form. Pensle så laksefileten med honning og legg den på grillen. La den ligge der i ca 10 minutter. Laks er best når den er litt rosa inni så pass på at den ikke ligger for lenge og blir tørr.

Når fisken er ferdig grillet serverer du den med couscoussalaten og aioli. For de voksne er det også veldig godt å ha litt oppkuttet chili og vårløk over den ferdige fisken, samt gi den en liten skvis av lime.


Slik lager du couscous-salat:

Lag couscous etter anvisningen på pakken. Hakk opp rødløk og paprika i små biter. Vask de grønne bønnene, del de i små biter og stek dem så i litt olje i 3-4 minutter. Strø litt havsalt over.

Når couscousen er ferdig har du den over i en salatbolle. Tilsett en god klunk med olivenolje og salt og pepper og bland dette inn i couscousen. Deretter har du  i oppkuttet paprika, rødløk og stekte bønner i og rører rundt. Hakk koriander og tilsett dette i salaten.


Slik lager du aioli:
Det er mange som bruker stavmikser til å lage majones. Vi i familiematblogg sverger til håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp, som lager perfekt majones hver gang.  Uansett hvilken av de to metodene du bruker begynner du med å blande sammen egget og sennepen i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert).

Skru på full guffe på maskinen og behold denne farten gjennom hele prosessen.

Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.

Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no