Banh mi - vietnamesisk baguett

Spicy, syrlig og skikkelig godt!

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg - det funker!

Hva med å lage en vietnamesisk baguett i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg - det funker!

Hvis du reiser til Vietnam finner du “Bánh Mì” på hvert gatehjørne. Betegnelsen brukes om en bagett med sprø skorpe som fylles med syrlig, friskt og spicy tilbehør og gjerne saftig, grillet kjøtt.  Har du aldri smakt det før kan du glede deg til å lage dette!

“Bánh Mì” kan lages med alt fra svin til kveite, stekt sopp og tofu. Her har vi laget det med nakkekoteletter som serveres med syltede grønnsaker og en sterk sriracha-majones. Nam!

Syltede grønnsaker er et must i “Bánh Mì”. Her bruker vi rettich, gulrot og agurk. Du finner rettich i de fleste grønnsaksbutikker. Finner du det ikke kan du også bruke vanlig reddik.

Syltede grønnsaker er et must i “Bánh Mì”. Her bruker vi rettich, gulrot og agurk. Du finner rettich i de fleste grønnsaksbutikker. Finner du det ikke kan du også bruke vanlig reddik.

For familiens minste kan majones erstattes med rømme, og hvis de syltede grønnsakene ikke faller i smak er det likevel populært å spise det stekte svinekjøttet i en bagett med agurk og rømme.

For familiens minste kan majones erstattes med rømme, og hvis de syltede grønnsakene ikke faller i smak er det likevel populært å spise det stekte svinekjøttet i en bagett med agurk og rømme.

For å lage marinert svinekjøtt trenger du:
ca 1 kg nakkekoteletter
4-5 ss koreansk chilipulver (her må du en tur på din nærmeste grønnsaksbutikk)
2 ss korianderfrø
2 ss fenikkelfrø
havsalt

Til sursøte grønnsaker trenger du:
2 gulrøtter
1/3 rettich
3 vårløk
1 agurk
1 lime (saften)
3 ss riseddik
1,5 ts fiskesaus
1,5 ts rørsukker
0,5 ts salt
2 ss sesamolje
1 rød chili, finhakket

Sriracha-majones:
2 dl majones
1-2 ss sriracha

Server med:
fine baguetter
frisk koriander
hjertesalat
evt finsnittet chili

Slik tilbereder du nakkekotelettene:
Rist fennikel- og korianderfrøene i en tørr middels varm panne. Knus deretter frøene i en morter før du blander det med salt og chilipulver. Gni krydderne inn i kjøttet og la det gjerne marinere i minst 1 time, men gjerne natten over i kjøleskapet.

Varm en stor stekepanne med litt olje. Stek kotelettene til de akkurat er gjennomstekte. Snu kjøttet flere ganger underveis. Før servering deler du kjøttet opp i mindre biter og freser det kjapt i stekepannen. Kotelettene kan også gjerne grilles.

Slik lager du sursøte grønnsaker:
Kutt opp alle grønnsakene i små tynne staver. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Rør helt til sukkeret er oppløst og bland så dressingen sammen med grønnsakene. La grønnsakene marinere i minst 30 minutter før servering.

Slik lager du sriracha-majones:
Bland inn sriracha-saus i majones. Smak til hvor sterk du ønsker den.

Til servering:
Stek baguettene. Del dem på langs. Smør på chilimajones og legg i salat og sursøte grønnsaker, før du legger i kjøttskivene. Topp med frisk koriander og finsnittet chili for de som ønsker det.

Denne saken er publisert på Plusstid.no