Ferske reker med hjemmelaget loff og aioli

Endelig fredag! Hva med å støtte din lokale fiskebutikk i disse tider og kjøpe ferske reker der fremfor i butikken? Her går turen til “Sjøveien” i Asker hvor de har fantastisk gode Lyngenreker. For i kveld blir det ferske reker med hjemmelaget loff og aioli etter leggetid!

bilde 13.05.2019, 12 27 56.JPG

Det skal ikke så mye til for å gjøre en enkel rekemiddag enda bedre. Med en god aioli eller majones, godt brød, sitron og friske urter kommer du langt. Men med litt ekstra tid som man ofte har i ferien, synes jeg det er utrolig godt med hjemmelaget tilbehør som nystekt, hjemmelaget loff og aioli. Her får du oppskriften på begge deler, og vi anbefaler deg virkelig å prøve det neste gang dere skal spise reker.

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre!

Fersk, hjemmebakt loff og hjemmelaget aioli gjør rekemiddagen enda bedre!

Du trenger:
2,5 kg ferske reker (beregn 500 gram pr person)
dill
smør
havsalt og grovkvernet pepper
sitron

Til loffen (2 stk)
7 dl lunken melk (evt vann)
50 gram fersk gjær
6 ss olje
1 ts salt
1 ts sukker
1 egg
1 kg hvetemel

Slik lager du loffen:
Varm opp melken i en liten kjele. La blandingen bli fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.

Elt inn sukker, salt, egg, olje og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.

Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et kjøkkenhåndkle, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Stekes på 225 grader med over- og undervarme i ca. 30 minutter.

Avkjøl på rist.

Til aioli trenger du:
3 fedd hvitløk, finhakket
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2,5 dl nøytral olje, f.eks solsikkeolje
2 ss sitronsaft
litt salt
kajennepepper etter smak


Slik lager du aioli:
Pass på at alle ingrediensene har lik temperatur. Visp alle ingrediensene sammen, med unntak av oljen. Bruk håndkraft eller en kjøkkenmaskin med ballongvisp.

Spe deretter med oljen i en tynn stråle mens du pisker. Hvis den blir for tykk, sper du med litt vann.

Smak til med salt og litt kajennepepper.