Saftig, helstekt kalkun

Kryddersmør og bacon sørger for en saftig og smakfull kalkun!

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Inviter til nyttårsmiddag med helstekt kalkun! Foto: Familiematblogg

Kalkun er noe de aller fleste barn liker og derfor hyggelig mat å invitere på. Med en nydelig saus, god stuffing og en klassisk waldorfsalat er sjansen stor for at både store og små rundt bordet blir både glade og mette.

Men det er ikke alltid like lett å steke kalkun. Det er rett og slett en utfordring å få perfekt stekt bryst og lår samtidig uten at det eller andre blir tørt. Denne oppskriften stammer fra Gordon Ramsey, som vet hvordan man skal lage en saftig og god kalkun. Han hevder at et godt urtesmør og bacon er hemmeligheten for å unngå at kalkunen blir tørr. Etter å ha laget kalkun etter hans oppskrift flere ganger, må vi si oss enig, for dette er så godt!

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Du kan lage urtesmør og påføre dette dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å steke den. Dekk da til kalkunen med plastfolie og la den ligge i kjøleskapet natten over. Foto: Familiematblogg

Ramsey sverger til at kalkunen skal ha like lang hviletid som den har hatt steketid. Dette for at smakene virkelig skal få satt seg. Når man skal invitere på kalkun er dette perfekt. Har du begynt prosessen i god nok tid, er det ingen grunn til stresse når gjestene kommer. Urtesmøret kan du dessuten påføre dagen før, slik at alt du trenger å gjøre med kalkunen på nyttårsaften er å sette den i ovnen ca 5 timer før den skal serveres.

En kalkun på ca 5,5 kg trenger ca 2,5 times steketid, og like lang hviletid. Ikke vær bekymret for at kalkunen da kommer til å være kald ved servering. Du skal servere den med varm saus, så kalkunen kommer til å være perfekt temperert. Og smake nydelig. Lykke til!

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

Kalkunen er servert! Hvis du opplever at lårene ikke er ferdig stekt, kan du ettersteke dem i ovnen etter at gjestene har forsynt seg av brystet. Server da lårene på neste runde. Foto: Familiematblogg

TID: 250 min - 300 min
TIL 8-10 Personer trenger du:

Kryddersmør:
375 gram smør, romtemperert
2 sitron, revet skall og saft
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 god neve frisk bladpersille, hakket
salt og pepper

Kalkun:
1 frittgående kalkun, ca 5 kg (beregn ca 500 gram pr person)
havsalt og grovkvernet pepper
2 løk, delt i to, med skallet
1 sitron, delt i to
6 laurbærblad
olivenolje
8 skiver røkt bacon

Slik gjør du:
Hvis du får tak i fersk kalkun, er det å foretrekke, men kjøper du frossen kalkun skal den tines rolig i kjøleskapet over 2-3 dager. Skyll fuglen innvendig og utvendig og tørk den godt med kjøkkenpapir før du går i gang.

Forvarm ovnen til 220 ° C.

Lag urtesmøret: Ha det romtempererte smøret i en stor bolle og smak til med salt og pepper. Tilsett olivenolje og bland godt. Tilsett sitronskall og sitronsaft, knust hvitløk og hakket persille. Bland godt.

Fjern innmaten fra kalkunens hulrom. Spar på innmaten for å lage verdens beste saus.

Krydre kalkunens hulrom med salt og pepper. Fyll deretter hulrommet med løk, sitron og laurbærblad.

Bruk fingrene og lag en lomme mellom skinnet og brystet på kalkunen. Her må du være litt forsiktig slik at du ikke lager hull i skinnet. Når du har laget lommer under skinnet kan du så fylle urtesmøret inn i disse lommene og klemme det forsiktig utover ved å gni hånden din over kalkunskinnet. Gjenta med huden på bena. Bruk så resten av smøret og masser det inn på utsiden av kalkunen slik at den dekker alt skinnet.

Legg kalkunen på et stekebrett eller i en ildfast form med brystsiden opp. Drypp over olivenolje slik at kalkunens skinn dekkes med olje. Dette vil hindre at urtesmøret begynner å brenne og kalkunen blir brent.

Sett kalkunen inn i en skikkelig varm ovn og la den steke i 10–15 minutter til den blir fin og gylden.

Ta stekebrettet eller den ildfaste formen med kalkunen ut av ovnen. Legg så baconskivene over brystet for å unngå at brystene skal bli tørre, og for å tilføre ekstra smak. Bruk en øse og øs kraften som befinner seg i bunnen av formen over kalkunen og baconet.

Senk varmen til 180 grader og sett kalkunen tilbake i ovnen.

La kalkunen steke i ca 2,5 time. Steketiden er avhengig av størrelsen på kalkunen din. En generell regel er at man beregner 30 minutter pr kg. Bruk øsen og øs kraften fra langpannen over kalkunen så ofte du orker.

For å teste om kalkunen din er ferdig, kan du stikke et grillspyd inn i den tykkeste delen av beinet. Hvis kalkunsaften er rosa, er den ikke ferdig. Er saften derimot klar, er kalkunen ferdig stekt. Ettersom ovnstemperaturer og kalkunformer og størrelser varierer, er det lurt å sjekke kalkunen din omtrent 30 minutter før den beregnede steketiden. Hvis saften er rosa, steker du i ytterligere 15 minutter og sjekker igjen. Gjenta om nødvendig til kalkunen er ferdig.

Når kalkunen er ferdig stekt har du den over på en ferdig varmet tallerken. La kalkunen hvile på et varmt sted i minst 45 minutter, men helst opp til 2,5 time. Først da får smakene virkelig satt seg. Mens kalkunen hviler kan du lage saus og tilbehør.

Skjær opp kalkunen og server med varm saus, stuffing og ønsket tilbehør.


Denne saken er publisert på Plusstid.no