Loff

Denne oppskriften stammer opprinnelig fra Mammas venninne og i familien min kalles den bare “Elisabeths loff”. Men med tiden har den blitt delt så mange ganger, og med så mange venninner at nå har den også blitt “Lenes loff, ”Linns loff” og “Kamillas loff”. Den er med andre ord en oppskrift som deles så fort den lages og serveres. Den er utrolig god og det absolutt beste tilbehøret til sommerens mange skalldyr- eller salatmiddager. Prøv den neste gang dere skal spise ferske reker. Du kommer ikke til å angre. Jeg lover!

Ps: Oppskriften er opprinnelig med melk, men den fungerer også veldig godt med vann, hvis du heller ønsker det.

IMG_3356.jpg

Til 2 loff trenger du: 
7 dl lunkent melk (evt vann)
50 gram gjær
6 ss olje
1 ts salt
1 ts sukker
1 egg
1 kg hvetemel

Slik gjør du:
Varm opp melken i en liten kjele. La blandingen bli fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.

Elt inn sukker, salt, egg, olje og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.

Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød og legg dem i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et kjøkkenhåndkle, og la dem heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Stekes på 225 grader med over- og undervarme i ca. 30 minutter.

Avkjøl på rist.