Hjemmelaget appelsinmarmelade

Hvis du er som meg så trenger du ofte litt søtt pålegg på den siste brødskiva. Til det er appelsinmarmelade perfekt. Og nå som appelsinene er på sitt aller beste og det er priskrig på appelsiner med det resultat at du kan få dem helt ned i 2 kroner kiloen har du mange gode grunner til å lage din egen appelsinmarmelade. Kanskje det dessuten er noe å ta med seg på påskeferien som snart står for tur? Det er ikke vanskelig å lage - og det blir fantastisk godt! Prøv det på scones eller nybakte rundstykker, kanskje med litt brie under? Nam! 

Du trenger:
1 kg (ca 4 stk) appelsiner
1 vaniljestang
2 dl appelsinsaft
2 dl vann
saften av 1 sitron
4-5 dl sukker

Slik gjør du det:
Først skreller du halvparten av appelsinene. Skallet deler du i tynne strimler. Skallet har du så i en kjele med vann. Dette koker du opp, før du heller av vannet og skyller skallet i kaldt vann. Denne prosessen gjentar du hverfall tre ganger. Jo flere ganger jo mindre bittert blir skallet - og smaken. 

Så kan du dele opp selve appelsinene i tynne skiver, også den andre halvparten som du ennå ikke har skrelt, men her kan du kaste skallet. Ha appelsinskivene i en kjele sammen med vaniljestangen, appelsinsaft, sitronsaft og vann og kok opp. La dette koke i ca 30 minutter.

Tilsett så sukker og appelsinskall. Kok videre i ytterligere en times tid, litt avhengig av tykkelsen du vil ha på marmeladen. Skum av underveis. Om du ønsker en marmelade som er mere most kan du bruke stavmikseren litt i marmeladen slik at den får en finere konsistens.

Oppskriftskilde: «Frokost fra Kolonihagen»