Matpakkebrød

Denne oppskriften er opprinnelig fra «Familiekokeboka„ og er uten tvil den brødoppskriften jeg har brukt mest de siste årene. Når Mattis har dette brødet i matboksen, er den nesten alltid tom når han kommer hjem. Brødet holder seg veldig godt og når det omsider begynner å bli tørt er det kjempegodt å riste. Brødet er raskt å lage og kan lett varieres med hensyn til mengde grovt mel. Her har jeg gjort det litt grovere enn det står i den originale oppskriften. Jeg liker også å steke det litt lengre enn det står i oppskriften. Prøv deg fram og se hva dere liker best.

Til 1 stort brød trenger du:
6 dl vann
1,5 ts tørrgjær
80 g sammalt rug grov
100 g havregryn / evt havremel
80 g frøblanding (sesamfrø og solsikkekjerner)
ca 400 g hvetemel
2 ts salt

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. La den heve videre i ca en time. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet og avkjøl på rist.