Lussekatter

På torsdag er det Lucia. For mange småbarnsfamilier betyr det stemningsfulle og grytidlige morgensamlinger i barnehager eller på skoler med hvitkledde barn i Luica-tog og påfølgende foreldresamlinger med lussekatter og gløgg. Ofte er det foreldrene som står for lussekattene. Disse lussekattene blir (nesten) like gode når du fryser dem ned, så bak dem i dag og varm dem forsiktig i ovnen på torsdag morgen. Ha en fin luciafeiring⭐️ 

LUSSEKATTER (ca 20 stk)

Du trenger:
3 1/2 dl melk
1 g safran
50 g gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
1 egg
ca 750 g hvetemel
150 g romtemperert smør

Slik gjør du:
Varm melken til 37 grader og tilsett safran (hvis du ikke har safran kan du bruke 1 ts gurkemeie). Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i melken. Deretter tilsetter du sukker, kardemomme, egg og halvparten av melet. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og bland deigen godt sammen. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter. Arbeid deigen til den er smidig og slipper bollen. Hvis du bruker tørrgjær blander du gjæren med alt det tørre, før du tilsetter melk.  

Dekk til deigen med et kjøkkenhåndkle og la den heve til dobbelt størrelse. Elt deigen godt sammen på bakebordet og del den opp i 20 biter. Form lussekattene slik du ønsker og legg dem på en bakeplate dekket med bakepapir. Dekk så med et håndkle og la bollene etterheve i ca 45 minutter. 

Før du setter inn bollene i ovnen pensler du lussekattene med sammenvispet egg. Deretter trykker du ned rosiner til pynt. Bollene stekes midt i ovnen, på 220 grader i 10-12 minutter. Avkjøles på rist. 

Hvis du skal tine opp nedfryste lussekatter legger du bollene i aluminiumsfolie og varmer dem på 190 grader varmluft, i 10-15 minutter.  


***