Osteaften

Nå har vi kommet langt ut i jula og det begynner å ha blitt nok mat. I kveld kommer det noen venner på besøk og vi har tenkt å lage en enkel osteaften. Osten er rester fra julefrokostene og dette servert med et godt nøttebrød, noen sprø kjeks, nøtter, honning og et par marmelader tror jeg passer bra i dag.

Det er vanlig å beregne 100-150 gram ost per person. Jeg syntes det er godt å ha en blåmuggost, en hard ost feks. Comté eller Manchego, en myk ost feks. Brie og til sist syntes jeg det er gøy å prøve en ny type ost hver gang. Jeg bruker å spørre i ostedisken og får som regen veldig god hjelp der. Det er viktig at osten serveres romtemperert.

Her har jeg laget to typer marmelader:  Pære-valnøtt og fiken.

Til pære-valnøtt marmelade trenger du:
500 gram pære
2 dl brunt sukker
saften av en halv sitron
2 dl valnøtter

Slik gjør du:
Kutt pærene i små biter. Kok opp pære sukker og sitronsaft. La dette koke til sukkeret er løst opp. Tilsett valnøttene. Kok dette videre til saften begynner å tykne. Avkjøl og server.

Til fikenmarmeladen trenger du:
250 gram tørkede fikner
o,5 dl sukker
1 dl rødvin
Saften av en halv sitron

Slik gjør du:
Brun sukkeret til karamell i en kjele. Ha i rødvin og sitronsaft. Kok til karamellen løser seg opp. Tilsett fiken. Kok under lokk i ca 15 minutter. Mos med en stavmikser. Avkjøl og server.