Grytebrød på 3 timer

Det skal godt gjøres å lage et bedre brød hjemme enn grytebrød. Problemet med grytebrød er bare at det krever en natts hevetid. Eller?

Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Nystekt, varmt grytebrød. Finnes det noe bedre? Foto: Familiematblogg

Ingen andre brødoppskrifter vi har prøvd resulterer i et så godt brød som hjemmebakt grytebrød. Den sprø skorpen og det luftig og saftig brødet slår ikke bare ethvert kjøpebrød, men også alle varianter av rundstykker og brød vi både har lagd og spist.

Problemet med grytebrød er bare at du må huske å sette deigen kvelden før. Glemmer man det, er liksom alt håp ute for  grytebrød den dagen. Det var i hvert fall det vi trodde.

Men så kom vi over en oppskrift av australske Donna Hay.  Hun lar deigen heve i bare 1-2 timer før hun steker det i jerngryte. Kan det virkelig fungere? Det måtte jeg prøve.

Fremgangsmåten er litt annerledes. Du blander ut gjær og honning i ganske varmt vann og lar det stå litt å virke før du tilsetter det i melblandingen, etterfulgt av en god klump med olje. Deretter skal deigen eltes i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter før det settes til heving. Etter det er fremgangsmåten ganske lik.  Og ikke minst resultatet!

Nydelig grytebrød – fiks ferdig på 3 timer!

Gi det et forsøk, dette er en oppskrift du kommer til å være så glad for at du prøvde!

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage eltefritt grytebrød. Foto: Familiematblogg

 Du trenger:
4 dl vann (ca 40 grader)
1 ss honning
1 ts tørrgjær
500 gram hvetemel
3 ts maldonsalt
1,25 dl extra virgin olivenolje

Slik gjør du:  
Ha vann (ca 40 grader), honning og tørrgjær i et glass, bland det sammen til all gjæren og honningen er oppløst. Sett det til side.

Hell mel og salt i en bakebolle som tilhører en kjøkkenmaskin med eltekrok. Sett på sakte fart og tilsett gjærblandingen litt etter litt. Tilslutt tilsetter du olivenoljen på samme måte. La så deigen elte i maskinen i ca 10 minutter til deigen er glatt og smidig. 

Ha litt olje i bunnen av en annen bolle. Hvelv deigen over i denne bollen. Dekk så bollen med plastfolie og sett deigen på et varmt sted i 1-2 timer, eller til den er blitt dobbelt så stor. 

Forvarm ovnen til maks temperatur, ca 250 grader. Sett så inn en ildfast gryte med lokk og la den stå på nederste rille i ca 30 minutter til den er blitt glovarm. 

Hvelv den ferdig hevede deigen  på et bakepapir som du har dekket med litt mel. Bruk en slikkepott og form deigen til et brød.

Ta ut den glovarme gryta av ovnen. Pass på, dette er varmt! Dryss litt mel i bunnen av jerngryta.

Hvelv deretter brødet forsiktig over i den varme gryta. Dryss litt mel over og bruk en skarp kniv som du skjærer stiriper i brødoverflaten med. Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen på nederste rille. La det steke under lokk i 30 minutter. 

Etter 30 minutter setter du ned temperaturen til 220 grader. Ta da av lokket. La så brødet steke videre i 15-20 minutter til det er blitt gyllent og ser ferdig ut. Avkjøl og server. 

TIPS: Erstatt gjerne hvetemel med spelt, da vil brødet få en herlig nøtteaktig smak.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Enhjørningkake

En enhjørningkake ser imponerende og flott ut, og kan fremstå som et umulig prosjekt for mange. Men den er faktisk ikke så vanskelig å lage!

Ved hjelp av en iskjeks, marsipan, marengsroser og rosa konditorfarge kan du også lage en enhjørningskake!

Ved hjelp av en iskjeks, marsipan, marengsroser og rosa konditorfarge kan du også lage en enhjørningskake!

Hva gjør du når du ikke er konditor og minsten ønsker seg enhjørningkake til bursdagen?

Å bestille en kake er uaktuelt. Det samme er å gå igang med et bakeprosjekt som krever at du må spesialbestille en masse utstyr og ingredienser fra ulike nettbutikker. Nei. Kaken må kunne lages av ingredienser som du stort sett finner på nærbutikken, og den skal kunne lages av deg, altså en vanlig dødelig.

Vet du hva? Tro det eller ei, men det kan denne kaken!

Selve utgangspunktet her er en sjokoladekake i langpanne. Den bruker vi til å stikke ut fire små rundinger som vi legger oppå hverandre, kun adskilt av en deilig sjokoladeglasur. Deretter legger du på et marsipanlokk, som du enten kjøper ferdig eller kjevler ut selv.

Hornet lager du enkelt av en iskjeks som du kjøper på butikken og dekker med marsipan og kakepynt i gull. Og håret? Gjør det enkelt. Lag små marengsroser i ulike rosanyanser som du pynter kaken med. Ikke bare ser det fantastisk ut, godt smaker det også!

Lykke til!

Disse elementene trenger du for å lage en fantastisk enhjørningskake. Foto: Familiematblogg

Disse elementene trenger du for å lage en fantastisk enhjørningskake. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage sjokoladekaken:
500 gram hvetemel
500 gram sukker
2 ts natron
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
6 store ss bakekakao, evt oboy
4 egg
7 dl kefir
350 gram smeltet smør

Slik gjør du:
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Rør så inn smeltet smør, kefir og alle de tørre ingrediensene, til du har en smidig deig. Hell så røren over i en bakepapirkledd langpanne.

Kaken stekes så på 175 grader i ca 30 minutter (sjekk med en stekepinne om den er ferdig). Avkjøl deretter kaken.


Dette trenger du for å lage sjokoladeglasur:
2 ts vaniljesukker
5 dl melis
6 store ss oboy
75 gram smeltet smør
0,5 dl kaffe

Slik gjør du:
Lag glasuren ved å røre alle ingrediensene sammen: Start med det fuktige før du rører inn oboy, vaniljesukker og litt og litt av melisen til en jevn og fin glasur.

Når kaken er avkjølt bruker du en kakering med diameter på 15 cm. Bruk denne til å stikke ut fire små ringer av sjokoladekaken. Dekk de fire små sjokoladekakene med glasur. Finn fram et serveringsbrett og monter de fire lagene med sjokoladekake oppå hverandre slik at du får en høy kake bestående av fire lag, kun adskilt av sjokoladeglasur.


Dette trenger du for å lage marengsroser / pikekyss:

2 stk eggehviter
120 gram sukker
rosa konditorfarge

Slik gjør du:
Sett ovnen på 100 °C.

Pisk eggehvitene til stivt skum og spe gradvis med sukker mens du fortsatt visper. Pisk til en blank og stiv marengs. Del så innholdet i tre ulike boller. Tilsett ulik mengde av rosa konditorfarge i de tre ulike bollene og rør inn, slik at du ender opp med marengs i tre ulike nyanser av rosa.

Bruk en sprøytepose (eller liten plastpose som du har klippet hull i tuppen) og form små marengsroser direkte på en bakepapirkledd stekeplate.Lag dem i ulik størrelse slik du ser på bildet.

Stek på midterste rille i 60 minutter. La dem gjerne avkjøle seg i ovnen med døren på gløtt over natten.

Til montering av kaken trenger du:
1 stk marsipanlokk
melisglasur av melis og litt vann til å montere elementene på kaka
1 stk iskjeks
marsipan til horn og ører
kakepynt i gull
svart fondant eller marsipan til å lage øyne (evt lakrislisser)


Slik monterer du kaken:

Bruk et ferdig utkjevlet marsipanlokk, eller kjevl ut marsipan til et kvadratisk lokk. Bruk evt marsipanfondant hvis du skal kjevle ut lokket selv, det er litt lettere å jobbe med. Legg lokket over sjokoladekaken.

Kjevle ut marsipan til en tynn pølse. Tvinn denne rundt iskjeksen slik at du ender opp med en iskjeks som er dekket av marsipan.

Bruk en liten pensel og børst kakepynt i gull på marsipanhornet ditt. Plasser hornet midt på kaken.

Skjær ut ører av marsipan og plasser dem på hver sin side av hornet.

Lag en melisglasur av melis som du rører ut i 1 ss vann. Bruk denne glasuren til å feste og dandere marengsene på kaken slik at det ser ut som hår.

Bruk enten lakrislisser, svart fondant eller marsipan for å lage øyne på enhjørningen. Fest to snorer foran på kaken med melisglasur slik at det ser ut som øyne.

VOILA!

 
Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Hummus

Det er noen ting jeg lager hvor jeg tenker «hvorfor har jeg ikke laget dette før? » Den tanken slo meg umiddelbart første gang jeg lagde hummus. For hvor digg er det ikke når noe er veldig enkelt å lage, sunt og ikke minst utrolig god?t!

FullSizeRender.jpg

Du trenger:
400 gram kokte kikerter
0,5 ts malt spisskummen
2 ss tahini (kan evt erstattes med sesamolje)
1 fedd hvitløk
2-3 ss sitronsaft
2-3 ss olivenolje
salt

Slik gjør du det:

Skyll kikertene godt i kaldt vann. Kjør så ertene til en mos med en stavmikser. Tilsett kummen, tahini, finhakket hvitløk, sitronsaft og olivenolje. Kjør dette til en fin mos. smak til med salt.

Virker hummusen tykk kan du tilsette litt vann.

Tyrkisk brød med digg tilbehør

Har du testet tyrkisk brød? Deilig brytebrød som fint kan spille hovedrollen i fredagskosen. Særlig når det får følge med hummus, feta, oliven og oppkuttede grønnsaker. En litt lettere fredagssnack, som jeg tror fort kan friste til gjentagelse. Og det kjennes herlig å ikke starte helgen med en tung kjøttrett, både for magen og miljøet.  

IMG_2073.jpg

Du trenger:
250 gram mel
en halv pose tørrgjær
200 ml lunkent vann
2 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
sesamfrø

Slik gjør du:
Rør sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett vannet, og rør til du har en fin, litt klissete deig. Legg et kjøkkenhåndkle over bollen og la den heve en times tid.

Ha så mel på benken , hell ut deigen og dra den utover til den er ca 2-3 cm høy. Ha den over på et bakepapir hvor du har smørt ut litt olivenolje. Legg over et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i en drøy halvtime.

Når brødet hever kan du varme opp ovnen til 250 grader over- og undervarme.

Før du steker brødet, rut det gjerne opp i midten og lag en liten kant, pensle så brødet med olivenolje og ha på sesamfrø.

Når brødet er ferdig etterhevet og ovnen er varm, steker du det på 250 grader i 8 minutter, før du skrur ovnen ned til 200 grader og steker det i 5 minutter til.

Oppskrift på hummus finner du her.

Stekte fiskekaker med stuede grønnsaker

Varme fiskekaker serveres med grønnsaker i hvit saus med gressløk. En rask, sunn og veldig god hverdagsmiddag!

Stekte fiskekaker med stuede grønnsaker er mat som både store og små liker. Foto: Familiematblogg

Stekte fiskekaker med stuede grønnsaker er mat som både store og små liker. Foto: Familiematblogg

Ved å lage stuede grønnsaker, får du grønnsaker og saus i ett, noe som både smaker veldig godt og som passer perfekt som tilbehør til blant annet fiskekaker og fiskeboller.

I denne stuingen har vi brukt gulrøtter, brokkoli og blomkål, men her kan du fint variere etter sesong og hva dere liker best hjemme hos dere.

Velg fiskekaker med høy fiskeprosent, slik at det blir så sunt som mulig. Foto: Familiematblogg.

Velg fiskekaker med høy fiskeprosent, slik at det blir så sunt som mulig. Foto: Familiematblogg.

Du trenger:
1 pk fiskekaker med høy prosent fisk
60 gram smør
60 gram hvetemel
1 liter melk
1 brokkoli i buketter
1 blomkål i buketter
3 gulrøtter i skiver
salt og kajennepepper
gressløk

Slik gjør du:
Sett på en kjele med lettsaltet vann på høy varme. Smelt smøret, tilsett mel og spe med melk til du har en klumpfri hvit saus. Kok i 10 minutter mens du rører jevnlig.

Når vannet koker tilsetter du gulrøttene og blomkålen og lar det koke i ca 5 minutter før du tilsetter brokkolien som får koke sammen med de andre grønnsakene de siste 2-4 minuttene til alle grønnsakene er møre. Løft grønnsakene over i den hvite sausen. Smak til med salt, kajennepepper og sitron. Dryss hakket gressløk over.

Stek fiskekakene, i smør/rapsolje, et par minutter på hver side i en middels varm panne til de er varme.

Server de stuede grønnsakene sammen med varme fiskekaker.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Hverdagslapskaus med frosne grønnsaker

Lapskaus er god, enkel og ikke minst sunn hverdagsmat. Det er en ypperlig måte å få i barna grønnsaker på, og hvis du lager den med karbonadedeig har en lapskaus enkle, gode smaker som de fleste barn liker. 

Hverdagslapskaus med frosne grønnsaker og karbonadedeig er nydelig hverdagsmat.

Hverdagslapskaus med frosne grønnsaker og karbonadedeig er nydelig hverdagsmat.

Lapskaus er god, enkel og ikke minst sunn hverdagsmat. Det er en ypperlig måte å få i barna grønnsaker på, og hvis du lager den med karbonadedeig har en lapskaus enkle, gode smaker som de fleste barn liker. 

En stor fordel med å bruke frosne grønnsaker når du lager lapskaus er at du slipper all kuttingen. Grønnsakene trenger heller ikke tid til å tine, men tilberedes i frossen tilstand.

Dermed går det mye raskere enn ved å bruke ferske grønnsaker.

Server lapskausen med godt brød eller flatbrød, og nyt en nydelig og sunn hverdagsmiddag!

Med frosne rotgrønnsaker går det mye raskere å lage lapskaus. Og det blir akkurat like godt! Foto: Familiematblogg

Med frosne rotgrønnsaker går det mye raskere å lage lapskaus. Og det blir akkurat like godt! Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1 ss smør
5 dl kjøttkraft / kjøttbuljong
400 gram karbonadedeig
4 poteter
1 løk
1 persillerot
150 gram kålrot - eller sellerirot
1/2 purre
salt
nykvernet pepper
finhakket persille til servering

Slik gjør du :
Skrell og skjær poteter og grønnsaker i grove biter. Ha alt i en kjele med kjøttkraften, eller med vann og buljongterninger. La dette småkoke i ca 20 minutter til alle grønnsakene er møre.

Samtidig steker du karbonadedeigen i en stekepanne. Den stekte karbonadedeigen vender du så inn i lapskausen mot slutten av koketiden. Om du ønsker en litt tykkere kraft kan du da også tilsette et par skjeer med maizena utblandet i litt vann. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Dryss over finhakket persille og server gjerne sammen med godt brød eller flatbrød.


Denne saken er publisert på Plusstid.no

Panna cotta med sjokolade

Noen dager er det bare helt riktig å ha dessert, og et lite glass med sjokolade panna cotta blir aldri feil.
Enkelt å lage, og kan med fordel gjøres klart dagen før.

IMG_1495.jpg

Du trenger
100 g mørk sjokolade
en halv vaniljestang
2 ss sukker
1 dl melk
3 dl fløte
1 plate gelatin
bringebær til servering

Slik gjør du det
Splitt vaniljestangen og ha ut frøene. Ha melk, litt av fløten (ca 1/3), sukker og vaniljefrøene i en kjele. Kok opp og la dette stå å trekke, mens du bløtlegger gelatinen i kaldt vann.  Når gelatinen er løst opp, rører du den inn i den varme melkeblandingen.
Del opp sjokoladen og ha den i en bolle. Hell over den lunkne melkeblandingen og rør til sjokoladen har smeltet. Du kan gjerne bruke en stavmikser. Rør til slutt inn resten av fløten.

Hell blandingen over i 4 serveringsglass eller skåler. Sett den kaldt, den trenger minst 4 timer på å stivne, men kan gjerne stå over natten. Server med nyrørte eller ferske bringebær.

Enkel mat til jentekveld

Det er lite som er hyggeligere enn å invitere til venninnekveld på en vanlig hverdag. Men hva skal du servere for å unngå at det blir mer mas enn moro?

Å samle venninner til mat og prat gir overskudd. Også for verten hvis du ikke legger lista for høyt. Foto: Familiematblogg

Å samle venninner til mat og prat gir overskudd. Også for verten hvis du ikke legger lista for høyt. Foto: Familiematblogg

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt at jeg har lyst til å  invitere venninner på en avslappende jentekveld med god mat og drikke. Men når man har små barn og full jobb blir noen ganger tanken på å stelle istand noe ekstra så langt fra nettopp avslappende at det ender opp med å bli med tanken. 

Veldig ofte er det fordi jeg helt glemmer hva jeg kan lage, og fordi jeg glemmer at noen oppskrifter eller retter faktisk ikke er spesielt krevende, verken når det gjelder tid, ingredienser eller innsats. 

Her får du fire av våre favoritt-retter som vi mener er mulig å lage etter jobb, familiemiddag, rydding hjemme og legging av barn før besøket kommer. 

Laksesashimi med ponzusaus

Sashimi er en genial rett hvis du skal ha noen venninner på besøk og egentlig ikke har tid til å lage noe.

Se oppskrift her.

Laksesashimi er sunt, enkelt, fargerikt og fantastisk godt! Foto: Familiematblogg

Laksesashimi er sunt, enkelt, fargerikt og fantastisk godt! Foto: Familiematblogg

Ostefat med slumpefocaccia, hjemmelaget syltetøy og aioli

Med litt hjemmelaget tilbehør løfter du ostekvelden til nye høyder uten de store anstrengelsene.

Se oppskrift her.

Lager du aioli og aprikosmarmelade kvelden før du skal ha besøk, gjenstår det bare å sette en deig til slumpefocaccia når det er barne-tv og dekke bordet når ungene er lagt. Foto: Familiematblogg

Lager du aioli og aprikosmarmelade kvelden før du skal ha besøk, gjenstår det bare å sette en deig til slumpefocaccia når det er barne-tv og dekke bordet når ungene er lagt. Foto: Familiematblogg

Enkel nudelsuppe med nanbrød

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på . Lager du nanbrød selv blir det plutselig et lite festmåltid. Har du ikke tid til det, funker det fint med kjøpenan også.

Se oppskrift her.

En spicy, sunn og fargerik suppe er perfekt både til hverdag og fest. Foto: Familiematblogg

En spicy, sunn og fargerik suppe er perfekt både til hverdag og fest. Foto: Familiematblogg

Salat med spekeskinke og brie

En skikkelig god salat med krutonger, spekeskinke og valnøtter blir aldri feil.

Se oppskrift her.

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

Denne saken er skrevet i samarbeid med og publisert på www.plusstid.no

Salat med spekeskinke og brie

En skikkelig god salat med krutonger, spekeskinke, brie og valnøtter blir aldri feil.

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

Med en god vinaigrette og hjemmelagde krutonger blir en god salat et lite festmåltid. Foto: Familiematblogg

En digg salat er undervurdert som kosemat. Men kombinerer du salt spekeskinke med søte dadler, en god ost og topper det med krutonger og valnøtter er det virkelig ingen grunn til å ikke kose seg med denne maten!

Perfekt til venninnekvelder eller hvis dere får gjester på lunsj. Bare husk å lage en ekstra stor porsjon. Restene av denne salaten blir nemlig verdens beste matpakke dagen etter.

Dette trenger du for å lage en deilig salat. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage en deilig salat. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:

Til salaten:
Et par never babyspinat
100 gram serranoskinke
100 gram brie
ca 15 cherrytomater
100 gram valnøtter
1 liten rødløk
10 dadler

Balsamicodressing:
4 ss balsamico-dressing
1 ts dijon-sennep
4 ss god olivenolje
1 ss eplesidereddik
1 ss honning
salt og pepper

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader. Rist valnøttene i ca 20 minutter. Kutt opp rødløk og tomatene. Del dadlene i fire og ta ut steinene. Bland dette sammen med spinaten, brien og skinken. Strø de ristede valnøttene over.

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og server ved siden av salaten, eventuelt hell over rett før servering.

Saken er publisert på Plusstid.no

Nudelsuppe med kylling

En spicy, sunn og fargerik suppe som er perfekt både til hverdag og fest!

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

En varmende nudelsuppe med kylling er hyggelig mat å invitere på! Foto: Familiematblogg

En varmende nudelsuppe med kylling er ikke bare super hverdagsmat i en travel hverdag, men det er også veldig hyggelig mat å invitere på. Du lager denne suppen på 15 minutter, og trenger ingen spesielle råvarer annet enn det du finner i en vanlig matvarebutikk.

Har du tid smaker det nydelig med hjemmelaget nanbrød til (se oppskrift her) men det fungerer fint med kjøpe-nan også.

Dette trenger du for å lage nudelsuppe. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage nudelsuppe. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 liter kyllingkraft (evt vann med kyllingbuljong)
2 kyllingbryst
2 vårløk
1 rødløk
1 paprika
1 fedd hvitløk
1 tommelfinger fersk ingefær, hakket
1 dl soyasaus
6 ss søt chilisaus
1 ss sesamolje
1/2 lime, saften av
nudler
fersk koriander

Slik gjør du:
Kok opp kyllingkraften. Del så opp kyllingen i terninger før du bruner den i en stekepanne. Legg den til side.

Del opp resten av grønnsakene i mindre biter. Ha så kyllingbitene samt alle ingrediensene ( bortsett fra koriander) oppi kraften. Kok opp før du lar det trekke til nudlene er ferdige (ca 5 minutter litt avhengig av hvilke nudler du bruker)

Smak til med salt og pepper. Ha over masse finhakket koriander og server gjerne sammen med et bryte-nanbrød.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Ostefat med slumpefocaccia, hjemmelaget syltetøy og aioli

Inviter til ostekveld med det lille ekstra ved å bytte ut de tradisjonelle kjøpe-kjeksene med et hjemmelaget brød, en god marmelade og aioli

Inviter venner på en hyggelig ostekveld! Foto: Familiematblogg

Inviter venner på en hyggelig ostekveld! Foto: Familiematblogg

Kjøp gjerne inn tre oster når du inviterer til ostekveld; en myk, en hard og en blå. I tillegg er det godt å kjøpe en eller to typer god skinke eller salami. Kombinerer du dette med litt hjemmelaget tilbehør trenger du ikke mer.

Hvis du er flink til å planlegge kan du lage både marmelade og aioli dagen før du får besøk, slik at det eneste som gjenstår selve dagen er å sette en deig til focacciaen rundt barne-tv tider. Deigen i denne oppskriften krever ingen elting og går derfor raskt å røre sammen.

Har du glemt å lage marmeladen dagen før, kjøper du et godt glass med en marmelade som passer til ost. Her er det gøy å velge litt etter hva som er i sesong. Evt kan du sette fram akasiehonning og valnøtter, som også er en nydelig kombinasjon til ost. 

Dette trenger du for å lage focaccia og marmelade til jentekveld. Foto: Familiematblogg

Dette trenger du for å lage focaccia og marmelade til jentekveld. Foto: Familiematblogg

Til slumpefocaccia trenger du:
450 gram hvetemel
1 toppet ts salt
0,5 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
2 ss finhakket rosmarin (bruk tørket om du ikke fersk)
olivenolje
maldonsalt

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre, ha i det lunkne vannet og rør raskt sammen. Deigen blir ganske klissete. La dette heve i bollen minst en halv time (men gjerne noe lenger om du har tid)

Legg et bakepapir på en stekeplate og hell ut deigen. Bruk gjerne en slikkepott slik at du får med deg alt. Lag fingermerker i deigen. Dryss over et tynt lag med mel og legg et kjøkkenhåndle over.

Sett ovnen på 250 grader. La brødet etterheve mens ovnen blir varm. Når ovnen er blitt varm setter du det inn i ovnen. Stek så brødet i ca 15-20 minutter.

Med en gang du tar brødet ut av ovnen heller du over litt olivenolje og strør over litt maldonsalt.


Til hjemmelaget aprikosmarmelade trenger du:

250 gram tørket aprikos, må bløtlegges
1,5 dl vann til å bløtlegge aprikosen i
1/2 sitron
1 stjerneanis
1 kanelstang
150 gram sukker

Slik gjør du:
Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det trekke i 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass


Til aioli trenger du:

2 eggeplommer
1 stor ts dijonsennep
2 fedd hvitløk
2 dl solsikkeolje
1/2 sitron saften av
salt og pepper

Slik gjør du:
Bland sammen egget og sennep i en bolle  (det er viktig at det er romtemperert). Skru på full guffe på en kjøkkenmaskin med ballongvisp og behold denne farten gjennom hele prosessen. Tilsett så oljen litt etter litt til majonesen begynner å tykne. Bruk lenger tid enn du tror, hvis du blir for utålmodig vil majonesen skille seg og bli en suppe.  Når majonesen har fått riktig konsistens smaker du til med sitron, salt, og pepper.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Laksesashimi med ponzusaus

Sunt, enkelt, fargerikt og fantastisk godt!

Laksesashimi med ponzusaus og granateple er enkel og god mat alle kan lage! Foto: Familiematblogg

Laksesashimi med ponzusaus og granateple er enkel og god mat alle kan lage! Foto: Familiematblogg

Sashimi er en lynrask og sikker vinner. Det er både lett og godt, og du lager denne retten på et kvarter. Dermed er det perfekt mat å invitere på hvis du skal legge barn innen besøket kommer og ikke har tid til å stå på kjøkkenet. Med gode råvarer blir dette perfekt hver eneste gang.

Stikk innom den lokale sushi-restauranten din og kjøp med rekechips og fersk ingefær, og server det hele med ferdig kokt ris eller nudler hvis du ønsker det.

Hvis du legger fisken litt i fryseren før den skal serveres er det lettere å skjære den i tynne skiver før servering. Foto: Familiematblogg

Hvis du legger fisken litt i fryseren før den skal serveres er det lettere å skjære den i tynne skiver før servering. Foto: Familiematblogg

Til 4-6 personer trenger du:
400 gram laksefilet, skinn og benfri og av god kvalitet
1/2 dl soyasaus
1/2 lime, saften av
1 ts sukker
1 ss finhakket rød chili
1 ss finhakket koriander
sesamfrø
vårløk
granateple
avokado

Slik gjør du:
Lag ponzusausen først: Hakk koriander og chili og bland dette sammen med soyasaus og limesaft. Rør inn sukker og bland godt. Smak til og tilsett gjerne litt mer limesaft hvis du ønsker den litt syrligere.

Skjær så opp laksen med en sylskarp kniv i tynne skiver. Legg laksen på et fat .

Dryss over litt finsnittet vårløk, og granateplekjerner hvis ønskelig.

Rist sesamfrø i en varm panne i 1-2 minutter til den gode sesamlukten begynner å spre seg i rommet. Pass på at de ikke blir brent. Når de er klare har du sesamfrøene over i en skål. Avkjøl. Når de er blitt kalde strør du de ristede sesamfrøene over laksen.

Drypp litt saus over fisken og server resten ved siden av. Som ekstra tilbehør er det godt med avokado i biter og en frisk grønn salat.

Denne saken er publisert på Plusstid.no

Litt grovere hverdagsbrød

Når jeg baker brød i hverdagen, baker jeg som regel eltefritt. Ettersom eltefritt brød krever minimalt med innsats, men trenger litt hevetid er det perfekt å gjøre på kvelden innimellom middagslaging og legging av barn. Jeg pleier å sette en deig mens jeg lager middag og det stekes mens barna legges. Det ferdig stekte brødet pakker jeg inn i et kjøkkenhåndkle. Da er det klart for nistesmøring morgenen etter. Dette brødet blir ikke tørt før dag tre, men da er det alltid spist opp og et nytt brød er bakt! I det siste har jeg bakt hverdagsbrødet litt grovere. Da blir det litt sunnere og kjempegodt!

IMG_1252.jpg

Du trenger:
200 gram hvetemel
200 gram fint sammalt hvetemel
100 gram rug
200 gram 4-korn eller havregryn (evt halvparten av hver)
1,5 ts salt
1/4 pakke tørrgjær
6 dl lunkent vann

Slik gjør du:
Bland tørrgjær sammen med alle de andre tørre ingrediensene. Tilsett lunkent vann (ca 35 grader). Her trenger du ikke bruke kjøkkenmaskin, du kan bare røre sammen ingrediensene til det er godt blandet. Deigen skal være ganske klissete.

Legg et kjøkkenhåndkle over, evt dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca. 40 minutter. Smør en stor bakeform (2 liter) og hell deigen over i formen. Du kan også legge bakepapir i formen hvis du foretrekker det. La så brødet heve videre i ca en time i formen. Varm opp ovnen til 210 grader og stek brødet midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Ta ut brødet av formen og avkjøl på rist.

Hjemmelaget kavring

Har du prøvd å lage din egen kavring?  Så utrolig godt og enkelt. Og en perfekt måte å bruke opp restene fra gårdsdagens bollebakst. Kavring er rågodt med smør og ost, eller knust opp med melk og litt sukker på. Beste hverdagsdesserten!

Du trenger:
Boller

Slik gjør du:
Sett ovnen på 150 grader, del bollene i to og legg dem på et stekebrett. Skru av ovnen når du setter bollene inn. Sett døra på gløtt og la bollene bli til kavring over natten.

Ukemeny nr. 7 /2019

IMG_1725.JPG

Mandag: Suppe med grillet kylling

En nydelig, kremet suppe med kylling og grønnsaker, toppet med ris og sprøstekt bacon som alle i familien kommer til å like.

Se oppskrift her.

Tirsdag: Fiskeburgere

Rett og slett en genial hverdagsmiddag på de dagene man har dårlig tid!

Se oppskrift her.

Onsdag: Pasta med brokkoli og spekeskinke

Denne pastaretten er en hverdagsredning på travle ukedager. Kjapt. Greit. Og skikkelig godt!

Se oppskrift her.

Torsdag: Laksepakker

Fiskepakker er ikke bare utrolig godt, det er en genial måte å spise fisk på og en gylden anledning til å få barna på banen.

Se oppskrift her.

Fredag: Barnevennlige Quesedilla

Endelig fredag! Av erfaring vet jeg at når arbeidsdagen er slutt og barna er hentet barnehagen, frister det lite å sette i gang med en stor middag. Ofte ender vi da med taco, men det er faktisk ikke alltid den klassiske fredagstacoen frister heller. I dag gjør vi det enda enklere med Quesadilla. Det er enkelt, kjapt og veldig godt! Fyll den med det dere har tilgjengelig og hva dere liker best.

Se oppskrift her.

Ukas tilbehør: Hjemmelagde tortillachips

Har dere lefser igjen fra gårdsdagens middag? Ikke kast dem! De er nemlig det perfekte utgangspunkt for hjemmelagde tortillachips! Supergodt og kjapt å lage. Skal du servere enkel snacks er hjemmelagde tortillachips, en god salsa eller guacamole alt du trenger. 

Se oppskrift her.

Lørdag: Italiensk pizza

Italiensk pizza er noe av det beste som finnes, og noe av det fine med å lage det selv er at alle i familien kan lage hver sin favoritt!

Se oppskrift her.

Søndag: Spagetti Bolognese

En god bolognese tar ikke så lang tid å lage, men den blir veldig mye bedre om den får litt putretid i kjelen. Det er derfor perfekt søndagsmat !

Se oppskrift her.

Ukas bakst: Fastelavnsboller i langpanne

Søndag 3. mars er det fastelavn og vi gleder oss! I år er bollene bakt i langpanne noe som betyr både enklere og ikke minst saftigere baks!

Se oppskrift her.

Fastelavnsboller i langpanne

Om ikke lenge er det fastelavn og vi gleder oss. For hvor herlig er det ikke når årets første vårtegn kommer?! Kvister tas inn, pyntes og etterhvert spretter det små grønne blader inne som minner om hvor deilig det snart blir ute 🌱Fastelavnsbaksten er veldig populær, da alle elsker boller hjemme hos oss. I år er bollene bakt i langpanne noe som betyr både enklere og ikke minst saftigere bakst🌟

IMG_1642.jpg

Til ca 24 boller (en stor langpanne) trenger du :
1 kg hvetemel
6 dl melk (lunken)
50 gram gjær
175 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 egg
160 gram meierismør i terninger

Slik gjør du det:
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i ca 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i ca 1- 1, 5 timer på et lunt sted. Når deigen er ferdig hevet har du den over i en langpanne som du har dekket med bakepapir. Fordel deigen jevnt utover med hendene.

La den så etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca 30-40 minutter. Rut så opp i formen, før de stekes på 225 grader i ca 8 minutter. Avkjøl, før du skjærer av et lokk, og fyller den. Dere kan for eksempel fylle den med:

  • Fløtekrem og vaniljekrem

  • Fløtekrem og syltetøy av jordbær eller bringebær

  • Fløtekrem, vaniljekrem og friske bær

  • Fløtekrem og et tynt lag Nugatti i bunn

  • En tynn marsipanskive i bunn, fløtekrem og friske bringebær eller bringebærsyltetøy

Det går også an å dele langpanne i to eller fire og fylle med ulike ting.

Uansett hva dere velger å fylle bollene med, så må dere ikke glemme melisdryss på toppen!

God fastelavnssøndag!

TIPS: Frosne boller tines i romtemperatur, før de varmes opp på varmluft 200 grader rett før servering i 4-5 minutter.

IMG_1630.jpg
IMG_1658.jpg

Hjemmelagde tortillachips

Neste gang dere har lefser igjen etter tacoen, ikke kast dem! De er nemlig det perfekte utgangspunkt for hjemmelagde tortillachips! Supergodt og kjapt å lage. Skal du servere enkel snacks er hjemmelagde tortillachips, en god salsa eller guacamole alt du trenger. 

IMG_1533.jpg

Du trenger :
tortilla lefser  
nøytral olje  
salt  

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader. Del lefsene i ønsket størrelse. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle dem med nøytral olje, gjerne på begge sider. Strø over salt. Stekes i 3 minutter på den ene siden før du snur og steker 3 minutter til på den andre siden til de er gyldne og sprø.

Laksepakker

Fiskepakker er ikke bare utrolig godt, det er en genial måte å spise fisk på og en gylden anledning til å få barna på banen. Forrige uke før skitrening skulle vi samles et par familier til middag, og skolejentene fikk ansvar for maten. De hadde stålkontroll på hva småsøsken og foreldre likte av grønnsaker, salt, sitron og dill.  De lagde dermed laksepakker, skrev navnet på pakkene og serverte oss alle. Og det til stor suksess! De to stolt kokkene oppsummerte det hele med at antall fiskepakker måtte dobles neste gang - for dette var populært! 

IMG_1339.jpeg

Du trenger
500 - 600 gram fisk
tomat
paprika
brokkoli
vårløk
urter ( f.eks persille, gressløk eller dill)
salt og pepper
1-2 ss smør pr pakke
sitronsaft
Aluminiumsfolie

Slik gjør du det
Sett ovnen på 200 grader.
Del opp grønnsakene, sitron og hakk opp urter. Skjær fisken i biter tilpasset antall pakker. Kanskje pappa trenger to fiskestykker, mens lillesøster er fornøyd med et halvt.

Legg folien dobbelt. Legg på fiskestykket før du har på ønskede grønnsaker, til slutt topper du hver fiskepakke med smør, skivet sitron og salt/pepper.

Laksepakkene stekes så i ca 10 minutter.

Server laksepakkene med f.eks ris og litt rømme.