Ristede nøtter

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre nøtter utrolig mye bedre - samtidig som de også får et mer personlig preg. Her er tre gode varianter av ristede nøtter; soyanøtter, salte nøtter og honningnøtter. Oppskriften fant jeg i Christer Berens bok «Nytelser». Og disse ble faktisk en nytelse. Perfekte til ost og god drikke - eller som en salt kontrast til alt det søte vi spiser i julen.

IMG_9217.jpg

Dette trenger du:
100 gram mandler
100 gram hasselnøtter
100 gram cashewnøtter
2 ss soyasaus
1 ss nøytral olje
2 ss olivenolje
salt
2 ss flytende honning.

Slik gjør du:
Bland mandlene og nøttene. Ha blandingen i en langpanne. Stek nøttemiksen ved 120 grader i ca 1 time. Del blandingen i tre deler.

Soyanøtter:  Bland nøttene med 2 ss soyasaus. Stekes videre i 15 - 20 minutter. Rør av og til.

Salte nøtter: Bland nøttene med oljeblandingen (olivenolje og nøytral olje) Stekes videre i 15-20 minutter. Dryss over salt.

Honningnøtter: Bland nøttene sammen med honningen. Stekes videre i 15-20 minutter.

Nøttene avkjøles og oppbevares i tette glass.

Tjukklefse med smørkrem

Kan vi friste med nystekte tjukklefser med smørkrem? Dette er en nyinnført tradisjon i vår førjulstid, men tradisjonen er absolutt kommet for å bli! Når venner kommer innom med en julehilsen dagene før jul, kan denne fint konkurrere med julekakene sammen med nytrukket gløgg eller et glass kald melk;)

Du trenger:
2 beger rømme
250 g sukker
3 egg
2 t hjortetakksalt
ca. 500 g mel

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene, og sett røra i kjøleskapet i et par timer før den skal brukes. Deigen blir litt klissete, men del den i passende emner og bak den lett ut på et melet bord. Du klarer fint å klappe til emnene uten kjevle. 

Stek lefsene på middels varme i en takke til de er lyse og gylne på begge sider. Hvis du ikke har takke kan du også steke dem i en stekepanne på middels varme. Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt kan du stable dem oppå hverandre og ha et klede over, slik at de holder seg myke.

Dette trenger du til smørkremen:
100 gram mykt meierismør
75 gram sukker
100 gram melis

Slik gjør du:
Pisk eller rører du sammen temperert smør med sukker og melis. Om det lages i forkant av servering kan det oppbevares i kjøleskap, men da er det viktig å ta det ut i god tid (minst et par timer)- slik at det er mykt ved servering.


Server lefsene mens de fortsatt er litt varme med en god skje med smørkrem. Nyt!

Juledessert med havreflarn, salt karamell og vaniljeis

Hva pleier dere å ha til dessert i julen? Jeg er vokst opp med moltekrem, noe jeg i dag synes er nydelig. Men da vi var barn var ikke multekrem noen favoritt. Derfor lagde mamma alltid en egen dessert til oss barna. For at vi skal slippe å lage flere desserter og for at alle skal få en dessert de liker på julaften, har vi kommet frem til denne juledesserten. Om ikke alle liker alt, liker alle noe - men vi lover, prøv alt i kombinasjon! Det smaker himmelsk!


Flere tips til dessert på julaften:

Panna cotta med vanilje & salt karamell. Se oppskrift her.
Vaniljeis med lune molter og hjemmelaget krokan. Se oppskrift her.
Riskrem. Se oppskrift her.

IMG_1080.jpg

Til ca 25 havreflarn trenger du:
75 gram smør
100 gram havregryn
1 egg
125 gram sukker
1 ts bakepulver

Slik gjør du det
Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret. Rør så havregrynet inn i det smeltede smøret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør så inn bakepulver og havregryn/smørblandingen. La så røren hvile i kjøleskap i 30 minutter . Dekk to stekebrett med bakepapir og legg på topper av røren med to teskjeer. Pass på at du har god avstand mellom toppene, for de vil flyte utover ved steking. Stek havreflarne i ca 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på brettet til de får satt seg. De kan så puttes over i en tett boks til de skal spises.

Til salt karamellsaus trenger du:
100 gram smør
100 gram sukker
1 dl kremfløte
5 gram maldonsalt 

Slik gjør du det:
Smelt smør og sukker i en kjele til du får en lys karamell. Jeg pleier å smelte dette på medium til svak varme så jeg ikke brenner karamellen. Når smør og sukker har fått en gylden farge tilsettes den lettpiskede kremfløten og saltet. Vi anbefaler å smake til med salt, slik at du selv kan avgjøre hvor salt du liker sausen.  Sausen blir tykkere når den blir kald og den holder seg i en god uke i kjøleskapet.  

Til servering:
Server havreflarn sammen med en skikkelig god vaniljeis, lune molter og en lunken karamellsaus på toppen. Nyt!

Salt karamellsaus

Finnes det noe bedre enn varm karamellsaus med et hint av havsalt?! Neppe! Denne sausen kan brukes på blant annet is, yoghurt, panna cotta og den løfter en enkel dessert til uante høyder. Ikke er den vanskelig å lage heller, du må bare følge med litt for dette blir varmt! Når du først har lært deg å lage denne sausen kan vi garantere at du kommer til å lage den igjen og igjen. For dette er både enkelt og skikkelig snadder! 

IMG_1078.jpg

Du trenger:
100 gram smør
100 gram sukker
1 dl kremfløte
en liten klype maldonsalt 

Slik gjør du det:
Smelt smør og sukker i en kjele til du får en lys karamell. Jeg pleier å smelte dette på medium til svak varme så jeg ikke brenner karamellen. Når smør og sukker har fått en gylden farge (Det kan fort ta 10 minutter) tilsettes den lettpiskede kremfløten (litt og litt) og tilslutt saltet. Vi anbefaler å smake til med salt, slik at du selv kan avgjøre hvor salt du liker sausen. 

Når du skal bruke den på is eller panna cotta anbefaler vi å lage den litt i forkant slik at den kan avkjøles. Varm den så lett opp i et vannbad før du serverer og pass på at den ikke er for varm, da kan den fort bli knekk. 

Sausen blir tykkere når den blir kald og den holder seg i en god uke i kjøleskapet.  

Se oppskrift på «Panna cotta med vanilje og salt karamellsaus her». liten

Hvetekake

Det er ikke julekake, det er ikke loff. Nei, det er hvetekake. Da jeg var liten spiste vi hvetekake to ganger i året . Det var 1. og 2. juledag. Vi spiste den til frokost, de lange frokostene som ble til lunch. Mange skiver med godt pålegg. Jeg kan fortsatt huske lukten fra når mamma bakte hvetekake. I år kommer mamma og pappa til oss i julen - så i år er det jeg som baker hvetekake. For hvetekake må vi ha. Det blir ingen jul uten. 

2015-12-21 11.49.32.jpg

Du trenger:
3/4 liter H-melk
50 gram smør (romtemperert)
50 gram gjær
ca 1 kg hvetemel
50 gram sukker
0, 5 ts kardemomme
0,5 ts salt

Slik gjør du:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle - Varm opp melken til den er fingervarm - rør ut gjæren. Hell melkeblandingen over i melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt så inn det romtepererte smøret. La deigen elte i totalt 10 - 15 minutter.  Hev så deigen i ca 40 minutter - bak ut til 3 eller 4 kaker - avhengig av hvor store du ønsker hvetekakene. Etterheves i ca 30 minutter. Stekes ved 210 grader i ca 25- 30 minutter. Avkjøles på rist. 

Juledessert med is, multer og hjemmelaget krokan

Her har du en av våre favoritt-desserter til jul. Denne desserten er like enkel å lage som den er god. Det er enkelt og greit en skikkelig god vaniljeis servert med hjemmelaget krokan og lune molter. Krokanen lager du i forkant, og moltene varmer du bare opp rett før dere skal spise. Har du mulighet smaker det selvfølgelig fantastisk med hjemmelaget vaniljeis (se oppskrift her), men det er også så mye god vaniljeis å få kjøpt, så ingen grunn til å fortvile hvis du ender opp med kjøpeis på julaften. Kombinasjonen av disse tre elementene smaker uansett fantastisk, og er i grunn akkurat det man har lyst på etter en skikkelig julemiddag. Hvis familiens minste ikke liker molter dropper de bare det, og spiser is med krokan.

IMG_0180.jpg

Til krokanen trenger du :
1 dl mandler (den kan eventuelt lages med andre nøtter også)
2 dl sukker

Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Grovhakk mandlene, før du rister dem i 10 - 15 minutter i ovnen, men pass på så de ikke blir brent.
Smelt sukkeret til karamell i en kjele. Tilsett de ristede mandlene og rør godt. Hell blandingen utover på et bakepapir. Avkjøles i romtemperatur. Knus så krokanen i en morter.  Ha over på et lufttett glass og oppbevar den her fram til den skal spises.

Til moltene trenger du:
400g multer
100g råsukker

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 100 grader.
Ha moltene i et ildfast form og strø litt sukker over. Når ovnen er varm setter du inn den ildfaste formen med moltene midt i ovnen og lar den stå der i 10-12 minutter. Vend litt forsiktig på moltene underveis. Server mens bærene fortsatt er lune.

Servering:
Ha en raus porsjon med god vaniljeis på en tallerken. Dryss over hjemmelaget krokan og vær raus med de lune moltene. Server med en gang. Nyt!

Røkelaksmousse på toast av rugbrød

Hva spiser dere som forrett til julemiddagen? Vi skal vi ha røkelaksmousse på sprøtt rugbrød. Du skal ikke undervurdere det å servere en liten venterett før selve julemiddagen. Ikke bare kjøper vertskapet seg litt tid, det smaker skikkelig godt også! Denne forretten passer like godt til ribbe, kalkun og pinnekjøtt. 

Se forslag til treretters julemeny her.

IMG_1085.jpg

Du trenger:
4 tynne skiver rugbrød
150 gram røklaks
150 gram smør
hvit pepper
gressløk

Slik gjør du :
Del hver rugbrødskive i fire. Tørk brødet i ovnen ca 20-25 minutter på 150 grader. Om rugbrødet ikke er helt sprøtt senker du temperaturen til 100 grader og setter på varmluft. La dem stå i ovnen til de er helt tørre.  

Når du skal lage røkelaksmoussen  blander du røkelaks og kaldt smør i en foodprosessor. Smak til med hvitt pepper. Dandèr på rugbrødet og pynt med gressløk.

Både rugbrødskivene og røkelaksmoussen kan lages dagen før. Røkelaksen oppbevares i kjøleskap og rugbrødet i en tett boks. Moussen bør være temperert ved servering - så ta den ut av kjøleskapet i god tid. 

Peanøtt-trøfler

Desember er måneden det er lov å kose seg litt ekstra med god samvittighet. Men disse peanøtt-trøflene er farlig å ha i kjøleskapet, boksen blir nemlig tom før du vet ordet av det. Kanskje like greit å legge dem på et fint glass å gi dem bort som en spiselig gave. Du får garantert en fornøyd mottaker.

Du trenger:
100 gram mørk sjokolade
200 gram lys sjokolade
1,5 dl kremfløte
1,5 dl peanøttsmør
1 klype salt
150 gram peanøtter - hakket

Slik gjør du:
Smelt sjokoladen over et vannbad. Når den er nesten smeltet tilsetter du fløte og peanøttsmør og rører til du har fått en jevn røre. Tilsett salt. Hell så over i en form med plastfolie. Sett kjølig, gjerne over natten, men minst 4 timer.

Skjær opp i terninger og rull trøflene i hakkede peanøtter. Og vips har du en herlig smakskombinasjon mellom det salte og søte.

Krans av julens beste bakst

Noen ganger trenger ikke bordet pyntes med annet enn mat. God hjemmelaget mat, kan være naturlig, flott pynt. Vil du gjøre det lille ekstra til julelunchen eller suppemiddagen, lag en brødkrans. Det er ikke vanskeligere enn å legge rundstykkene i en ring, før de etterheves, og for en effekt!
 

IMG_0435.jpg

Du trenger til kransen:
700 gr hvetemel
100 gr sammalt mel
50 gr havregryn
50 gr fersk gjær
5 dl melk
100 gr meierismør (temperert)
2 egg
en god klype salt
Frø til pynt

Slik gjør du: 
Ha mel, salt og egg i en bakebolle. Varm opp melken til ca 37 grader - rør ut gjæren.  Dette tilsetter du i de tørre ingrediensene.  Elt så deigen med en kjøkkenmaskin i ca ti minutter. Mens deigen elter tilsetter du smøret litt og litt.

Hev til dobbel størrelse ca 1 time. Del deigen i 24 emner. Rull til rundstykker, ha 8 rundstykker innerst i en ring, så har du de resterende 16 i en ring utenfor.  Etterheves så i ca 30 minutter under et kjøkkenhåndkle. Pensles med melk (evnt egg) og dryss over ønsket topping (solsikkekjerner, havregryn, sesamfrø, solsikkefrø, etc.. )

Stekes på 230 C i 10-15 minutter til du ser brødkransen er gylden.

Avkjøles under kjøkkenhåndkle på rist frem til servering. Ha så kransen over på en god stor skjærefjøl og la den pynte opp julebordet ditt.
 

Havreflarn

I fjor begynte vi å lage havreflarn, eller reinsdyrflarn, som Anna kaller dem. De ble fort en favoritt både hos store og små. De smaker like godt sammen med et glass melk som med en god kaffe. I går kom de endelig i boks!

Bestevenninnen til Anna har glutenallergi. Hver gang vi skal bake noe, spør Anna om dette er noe hun kan spise. Det er det som er så flott med havreflarn, de kan lett gjøres glutenfrie uten at det påvirker smaken. Da erstatter du bare havregryn med glutenfrie havregryn. Noe mer trenger du ikke å gjøre. God bakst!

IMG_0259.jpg

Du trenger (til ca 25 stk)
75 gram smør
100 gram havregryn
1 egg
125 gram sukker
1 ts bakepulver

Slik gjør du det
Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret. Rør så havregrynet inn i det smeltede smøret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør så inn bakepulver og havregryn/smørblandingen. La så røren hvile i kjøleskap i 30 minutter . Dekk to stekebrett med bakepapir og legg på topper av røren med to teskjeer. Pass på at du har god avstand mellom toppene, for de vil flyte utover ved steking. Stek havreflarne i ca 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på brettet til de får satt seg. De kan så puttes over i en tett boks eller nytes med en kaffe eller et glass melk.

Sprø rødkålsalat

Hva med å bytte ut den tradisjonelle rødkålen med en friskere variant i år?

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

En sprø rødkålsalat med blå druer og en smak av sitron kan være et friskt og godt innslag i julemenyen!

Rådkål hører julen til. Men den trenger ikke være kokt for å fortjene sin plass på årets julebord. Rå rødkål i kombinasjon med rødløk, druer og en syrlig vinaigrette utgjør et friskt og enkelt tilbehør til julebordet og kan løfte en tung juletallerken til nye og lettere høyder.

Dette trenger du for å lage en sprø og god rødkålsalat.

Dette trenger du for å lage en sprø og god rødkålsalat.

Dette trenger du:
450 gram rødkål
20 røde druer
0,25 rødløk
1 neve persille

Dressing:
1/2 sitron, saften av
2 ss olivenolje
havsalt og pepper

Slik gjør du:
Bruk en mandolin eller en skarp kniv til å strimle rødkålen fint. Del druene og fjern stenene. Hakk persillen grovt. Bland alt i en bolle. Miks dressingen, hell over og server.

Denne saken er publisert på Plusstid.no




Julegranola med eple og kanel

Hjemmelaget granola er en perfekt start på dagen. Granola kan serveres sammen med yoghurt, melk, frisk frukt eller bær- alt etter hva du liker best.  Ved å tilsette tørkede epler og kanel får granolaen en smak og lukt av jul. Det er jo det mye handler om i desember, jakten på alt som gir oss julestemning. Så hvorfor ikke starte dagen med en sunn og god frokost som samtidig minner oss om å nyte førjulstiden som alltid synes å gå altfor fort. 

IMG_1092.jpg

Du trenger :
300 gram havregryn
50 gram solsikkekjerner
200 gram nøtter etter smak (mandler, hasselnøtter, valnøtter)
25 gram brunt sukker
1 ts maldonsalt
1 dl juice
2 ss honning
1 ss smør
kanel
100 gram tørkede epler
eventuelt rosiner om du ønsker en søtere variant.

Slik gjør du det:
Sett stekovnen på 150 grader.  Ha smør, sukker, eplejuice og honning i en kjele og varm opp. Smak til med kanel. Denne blandingen heller du over de tørre ingrediensene som du blander i en bolle (ikke epler og eventuelt rosiner) Rør godt sammen.

Hell blandingen over på stekeplate. Stekes i ca 40 minutter. Vi liker at blandingen har en mørk gylden farge. Rør et par ganger i blandingen underveis i steketiden.

Avkjøl granolaen. Tilsett de tørkede eplebitene (se oppskrift her). Tørkede epler kan også kjøpes ferdig. Hvis du ønsker å ha rosiner i granolaen, tilsettes de også nå. 

Hjemmelaget fuglemat

Denne helgen skal vi blande frø, nøtter og gryn med smeltet fett. Helgens bakst skal ikke nytes med en kopp kaffe eller et glass melk, men henges ut til småfuglene.  For de skal jo også merke at det går mot jul:) Og hvor koselig er det ikke for både store og små å se på at småfulgene samler seg rundt den gode fuglematen vi har laget! 

IMG_0357.jpg

Du trenger
250 gram delfiafett
400 gram med en blanding av: 
solsikkefrø
solsikkekjerner
nøtter (uten salt )
havregryn
sesamfrø

Kartong, eller kopp
hyssing

Slik gjør du det:
Smelt delfiafettet i en kjele. Bland det smeltede fettet sammen med frøene. Du kan bruke det du har av frø, nøtter, men bare pass på at det ikke innholder salt. Rør godt sammen og ha det i former. Vi har brukt melkekartong og noen pappkrus. Det er fint at det er litt størrelse på meisbollen. Da kan småfuglene nyte godt av den lenge og de store fuglene stikker ikke av med den.

Jeg trer en hyssing gjennom melkekartongen før vi heller i massen, slik at vi har noe å henge den opp med. Når massen har satt seg, (jeg setter den kjølig eller ut om det er kaldt) kan pappen tas av.

Da vi hadde juleverksted i går, lagde barna hver sin fuglemat. Da brukte vi små avklipte pappkrus. Jeg lagde et hull i bunnen av koppen og fulgte samme fremgangsmåte som ved bruk av melkekartong. Det var en populært aktivitet hos barna. 

Du kan også bruke pepperkakeformer for å lage fuglemat, de blir veldig dekorative, men de kan fort dette ned når fuglene spiser av dem. Så for at fuglene skal nyte lenge av den deilige maten, så er større former førstevalget:) 

Ha en nydelig helg! 

Riskrem

En skal ikke undervurdere en klassiker som riskrem. Ikke bare fremkaller smaken gode minner fra barndommens jul, det er også en perfekt måte å få brukt opp grøtrestene på. Servert med nyrørte bringebær topper denne desserten fort listen over favorittdesserter i julen. Om ingen fikk mandelen når dere spiste grøt i går, blir det ekstra gøy å spise riskrem, for plutselig kan jo mandelen dukke opp!

IMG_0181.jpg

Du trenger:
400 gram kokt risgrøt
2-3 dl fløte
1 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vaniljesukker om du har det)
3-4 ss fint sukker

Til servering:
Bringebær
melis

Slik gjør du:
Rør sukker og vaniljesukker inn i grøten, rør godt slik at det blir en luftig konsistens. Vend så inn pisket krem til en deilig riskrem.

Mos bringebærene og gni dem gjennom en sikt. Smak til med melis (evt sukker).
Ha i en koselig mugge på bordet slik at alle selv kan helle bringebærsaus over riskremen.

Rislapper

Spiste dere grøt i går og har rester igjen, så for all del ikke kast de. Risgrøt er nemlig det beste utgangspunktet for nydelige rislapper som barna elsker. Like snadder til frokost, dessert eller kveldsmat. Her er favoritten rislapper servert med nyrørte bringebær og et glass melk. Kan anbefales:)

Du trenger:
3 egg
3 dl surmelk
75 gram sukker
1,5 ts natron
50 gram smeltet smør
 2 dl kokt risgrøt
4,5 dl mel

Slik gjør du:
Visp sammen egg og surmelk og rør inn resten av ingrediensene. La røren svelle i ca en halvtime. Stekes på takke eller i stekepanne.

Serveres med f.eks syltetøy, brunost eller rømme.

IMG_0327.jpg

Denne saken er publisert på plusstid.no

Julegrøt i stekeovn

Det er noe helt eget med julegrøt. Da vi var barn spiste vi risgrøt hver lørdag, men julegrøten var spesiell. Det var som om spenningen og forventningen til hvem som skulle få mandelen gjorde grøten enda bedre. For hver skje kunne jo innholde den lille, hvite mandelen som gjorde en til julens "vinner".

Det er koselig å føre tradisjonen med julegrøt videre til barna. Men jeg har et problem når det kommer til risgrøt. Den brenner seg alltid! Det henger vel sammen med at jeg ikke er så stor tilhenger av å stå og røre. Jeg har derfor faktisk endt opp med å kjøpe ferdiggrøt og har aldri invitert gjester på julegrøt. Men det var før jeg testet denne oppskriften. 

Risgrøt i stekeovnen eller under dyna! Genialt! Minimalt med innsats, aldri mer brente kjeler eller ferdiggrøt. Prøv det du også. Vi tør nesten å garantere at du aldri mer kommer til å stå og røre i 45 minutter etter å ha prøvd denne oppskriften

Til 4-6 personer trenger du:
1,5 dl risgryn
4 dl vann
1 liter melk (lett eller helmelk)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker (gjerne Jacobs vaniljesukker)

Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 100 grader over- og undervarme.

Ha vann og riskorn i en kjele, la dette småkoke i ca 10 minutter. Ha så i melk, salt og vaniljesukker og gi det hele et oppkok. Sett så på lokk og sett så gryta med lokk inn i stekeovnen på midterste rille. La den stå her i ca 2 timer- og vips, så har du ferdig, serveringsklar og nydelig julegrøt!

Du kan eventuelt følge samme oppskrift som over. Men istedet for å sette kjelen inn i ovnen kan du  pakke inn kjelen i et teppe og sette den under en dyne. Da trenger kjelen 4-5 timer før den er klar. Da er det bare å hente frem kjelen, varme opp og røre rundt - og du har en nydelig julegrøt! 

Uansett hvilken av de to metodene du bruker -  du trenger ikke røre og grøten blir ikke brent:)

Pepperkaker på pinne!

Skal dere bake pepperkaker i helgen? Hvorfor ikke feste pepperkakene på pinner? De blir garantert populære hos barna. Både å lage, pynte og ikke minst spise. Når peppekakene er pyntet som snømenn og reinsdyr og settes frem i et glass kan du være sikker på at de blir spist opp, istedenfor å bli liggende bortgjemt i kakeboksen. 

Du trenger til peppekakene :
150 g smør
2 dl sukker
1 dl sirup
1 dl kremfølte
2 stk nellikspiker
1 ts pepper
1 ts kanel
1 ts ingefær
450 g hvetemel
1 ts bakepulver

melis + nonstopp til pynt. Her har jeg brukt litt blå konditorfarge i melisen, og litt sjokoladesaus til øyne og gevir på reinsdyrene.

Slik gjør du:
Smelt smøret, ha i sukker, sirup og fløte. Ha smørblandingen over i en bolle. Tilsett krydder (nellikspikerne må knuses med morter). Sikt inn mel og bakepulver. Bland det hele sammen til en deig.  Deigen kan med fordel avkjøles noen timer før utbaking - gjerne over natten.

Så er det bare å kjevle ut deigen og trykk ut ønskede former.  For å få peppekakene på pinne  legger du to kaker med samme form oppå hverandre med en pinne i mellom. 

Pepperkakene stekes på 180 grader i ca 8 minutter.

Det er viktig at kakene er helt avkjølt før du rører pinnen. Hvis ikke kan pinnen fort falle ut. 

Så er det det tid for pynting. Bland melis med vann (du kan eventuelt også bruke eggehvite) til ønsket konistens og pynt kakene med det dere måtte ønske. 

Grønn supershot

Hva er vel en bedre start på en mørk novemberdag enn en grønn vitaminboost? En grønn shot hver morgen gjør at jeg føler meg både sunnere og friskere. Denne er nok i sterkeste laget for barna, men hvor godt nyter ikke de av friske foreldre med mye overskudd? Lag en god porsjon i dag, oppbevar den i kjøleskapet og du kan gi deg selv en god grønn start de kommende dagene.

IMG_7392.jpg

Du trenger
6 grønne epler
1 lime
En neve stor ingefær
Et par kvister grønnkål

Slik gjør du:
Vask alt godt. Jeg tar av skallet på ingefæren og limen, mens eplene får beholde det på. Kjør alt i juicemaskinen. Sil av og ta evnt bort uønsket skum med en skje. Ha over på en flaske og oppbevar i kjøleskapet. Jeg synes den holder seg fint en 4 dager, men rister den godt før jeg drikker den.

Når juicen blir stående i kjøleskap har den lett for å skille seg, rist derfor flasken godt før du skal skjenke deg en shot:)

Supergodt søtpotetbrød

Programmet "barnas restaurant" på nrk super er et av favorittprogrammene til husets femåring. Hun ser gjerne programmene igjen og igjen og er tydelig fasinert av hvor flinke deltagerne er til å lage mat. Det er ikke sjelden hun kommer med en ny ide til noe vi kan lage med inspirasjon fra barnas restaurant. Her en dag vi var på butikken havnet det plutselig et par søtpoteter i handlevognen. Da jeg spurte hvorfor hun hadde lagt de oppi, så hun på meg og sa:  "fordi vi skal lage sånt supergodt søtpotetbrød som på barnas restaurant vell"
Søtpotetbrød ble det og det ble faktisk supergodt.

Oppskriften kommer oprinnelig fra åpent bakeri. Om du vil se Barnas restaurant der dette brødet ble bakt, er det sesong to, program 3 på NRK super.
 

photo-2.jpg

Du trenger:
1 kg hvetemel
650 gram vann
20 gram salt
1 pose tørrgjær
250 gram søtpotet ( en middels stor)

Slik gjør du det :
Sett stekovnen på 200 grader. Skrell søtpoteten, og del den i mindre biter. Ha den så i en ildfast form. Bak søtpoteten i ovnen i ca 40 minutter. Mos de når de er lune, før de avkjøles.

Kjør så hvetemel og vann i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 5 minutter (lav hastighet)  La så vann og melblandingen hvile i bollen i ca 1 time med et kjøkkenhåndkle over.

Når hviletiden er over og de bakte søtpotetene er avkjølt, blander du salt og gjær i melblandingen. Elt dette i kjøkkenmaskinen, til slutt tilsetter du de bakte, moste søtpotetene litt og litt, elt dette i ca 10 minutter til du har en jevn og fin deig.

La deigen heve til dobbel størrelse (ca 1-2 timer)

Ha deigen ut på et bakepapir, press den utover som en pizzadeig (til ca 30x40 cm). La den etterheve i ca 40 minutter, med et kjøkkenhåndkle over. Rut opp brødet rett før du steker det. 

Sett to langpanner i ovnen og sett ovnen på 240 grader. I den nederste panna heller du litt vann. Når ovnen er varm, setter du brødet (med bakepapir under) på den øverste platen. Senk tempraturen til 220 grader, stekes i ca 15-20 minutter. Avkjøles på rist med kjøkkenhåndkle over. 

Potet- og gulrotsuppe med kjøttdeig

Da jeg serverte barna denne suppen var 5 år gamle Annas første kommentar etter den første skjeen: "Kan vi få mer når vi har spist opp?" Ikke så stor tvil om at suppen falt i smak! Når suppen er sunn, kjapp å lage og innholder flere gode grønnsaker som er på sitt beste nå, kan dette fort bli en høstfavoritt. På Østlandet øser regnet ned i dag, så det føles helt riktig med suppe til middag i ettermiddag☂️

FullSizeRender.jpg

Du trenger
400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss solsikkeolje
ca 500 gram poteter
2 gulrøtter
1 hvitløksfedd (kan droppes)
1 purre
8 dl kjøttkraft eller buljong
1 dl fløte
muskat, salt og pepper

Slik gjør du det
Varm oljen i en gryte og stek kjøttdeigen. Skrell poteter og gulrøtter og del det opp i mindre biter. Rens purren og skjær den i tynne ringer. Finhakk hvitløken. Ha alle grønnsakene oppi kjelen med det stekte kjøttet. Bland det hele sammen og hell på kraften. La det småkoke i ca 20 minutter til grønnsakene er møre. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt revet muskat.